Zobacz pełną wersję : problem z 400mm f5.6 - dystans a ostrosc
CyprianD
28-01-2009, 14:18
Witam,
Mam 50D i 400mm f5.6 - problem jest z ostroscia. W 50D mozna sobie samemu dopasowac obiektyw do body dzieki microadjustment.
Niestety jak ustawie na tablicy testowej to wychodzi mi najlepsza ostrosc na +2, jak wyjde z domu i przetestuje "w terenie" np ustawiajac aparat na statywie i celujac na slup oddalony o ok 30m to wychodzi +7 (na +2 jest spore mydlo) pomocy bo juz szalu dostaje :(
pozdrawiam
Cyprian
Witam,
Mam 50D i 400mm f5.6 - problem jest z ostroscia. W 50D mozna sobie samemu dopasowac obiektyw do body dzieki microadjustment.
Niestety jak ustawie na tablicy testowej to wychodzi mi najlepsza ostrosc na +2, jak wyjde z domu i przetestuje "w terenie" np ustawiajac aparat na statywie i celujac na slup oddalony o ok 30m to wychodzi +7 (na +2 jest spore mydlo) pomocy bo juz szalu dostaje :(
pozdrawiam
Cyprian
co tu dostawać szału:confused:
zdjęcia tablic testowych nie będą Ci chyba do niczego potrzebne, zatem ustaw tak, żeby mieć dobrze w terenie.
CyprianD
28-01-2009, 14:24
zle napisalem - chodzi o to, ze tablice robie z ok 4m (wiecej nie mam jak odejsc) i w terenie z 4m jest ok, z 20 jest mydlo.
Czy na Zytniej sa w stanie jakos inaczej dopasowac body do obiektywu czy tez tylko przez microadjust?
pozdraiwam
iktorn92
28-01-2009, 15:01
Pokaz zdjecia bo tak to nie wiadomo czy Af nie trafia czy masz FF czy BF. Na zytniej ponoc zrobia wszytsko tylko chyba za ktoryms razem :D
CyprianD
28-01-2009, 20:45
Witam,
Czy ktos sie orientuje, czy dystans z ktorego robimy zdjecie moze wplywac na ostrosc zdjecia? (bierzemy pod uwage np. stalke 400mm f5.6L, pomijamy przejrzystosc powietrza)
Czy to mozliwe, ze z malych odleglosci wychodza ostrzejsze zdjecia? (aparat ustawiony na stabilnym statywie)
dziekuje i pozdrawiam
Cyprian
Nie znam sie na tym, ale mam tekie same spostrzezenia, niezaleznie od obiektywów (raptem 3 sztuki).
pozdrawiam
paweleverest
28-01-2009, 23:41
przejrzystośc powietrza to raz a dwa że detale sa większe przez co ostrzejsze
paweleverest
28-01-2009, 23:43
przedewszystkim ustawiałbym to nie w domu tylko na dworze bo tam masz lepsze światło
Skoro testowales na dworze i jest jak mowisz, to niestety chyba jedynie serwis. Uzywke w ciemno kupiles, czy nowy?
Na zytniej ponoc zrobia wszytsko tylko chyba za ktoryms razem :D
Za trzecim sie zazwyczaj udaje. Ale tylko jak wyjatkowo ladnie na kartce napiszesz i dasz rysunki pomocnicze opisujace problem... :/
ten microadjust to jest chyba kicha bo umnie zachowuje sie podobnie
niemalże żyje własnym życiem. przy ostrzeniu na metr ideał to jest + 12. z koleki to samo +12 ale z ostrzeniam na 6-7 metr daje przestrzał za obiekt rzedu 4 m. z kolei na 50 cm najlepiej jest +3. które to nie sprawdza sie na 6-tym metrze
i sam nie wiem co o tym myśleć :/
CyprianD
29-01-2009, 13:43
a to ciekawe, myslalem, ze mi sie cos z oczami dzieje :) Skoro piszecie, ze macie takie same odczucia hmmm moze ktos jest to w stanie jakos wytlumaczyc?
Glowa mnie juz od tego boli - jak mialem 40d bylo super bo nie bylo tej opcji :) a teraz jak jest to ciagle sprawdzam/testuje/ustawiam a po jakims czasie dochodze do wniosku ze wczoraj bylo super ostro, a dzis juz jest fatalnie i na innej wartosci jest duzo lepiej :(
ktos ma jakis pomysl?
pozdrawiam
Cyprian
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Skoro testowales na dworze i jest jak mowisz, to niestety chyba jedynie serwis. Uzywke w ciemno kupiles, czy nowy?
obiektyw jest nowy
Za trzecim sie zazwyczaj udaje. Ale tylko jak wyjatkowo ladnie na kartce napiszesz i dasz rysunki pomocnicze opisujace problem... :/
chodzi mi o to czy na Zytniej robia to samo co ja w domu tylko "profesjonalniej" czy zupelnie inaczej?
chodzi mi o to czy na Zytniej robia to samo co ja w domu tylko "profesjonalniej" czy zupelnie inaczej?
Klasyczna kalibracja serwisowa zwykle jest wszechstronniejsza od uproszczonej dostępnej w menu 50D, 5DMkII, 1DMkIII i 1DsMkIII. W szczególności w odniesieniu do zoomów.
CyprianD
29-01-2009, 15:50
biore pod uwage glowie stalke 400mm f5.6, wiec wydaje mi sie ze sprawa powinna sie uproscic. Wiadomo ze w zoomie moze byc roznie dla krotkiej i dlugiej ogniskowej.
Pozdrawiam
No przecież wiadomo że mikro regulacja AF to tylko ficzer dla naiwnych i ma niewiele wspólnego z tym co potrafi zrobić oprogramowanie serwisowe. Przy jej użyciu nie można kalibrować:
- ogniskowych w zoomach
- ostrzenia na makro i nieskończoność (to jest właśnie ten problem z 400/5.6)
- osobno czujników wrażliwych na linie poziome i pionowe w punktach krzyżowych
- każdego z punktów AF osobno.
Oczywiście lepsze to niż nic i czasem ze stałkami potrafi pomóc, ale jeszcze bardzo daleko do w pełni użytecznej funkcjonalności.
Podpinam sie pod ten temat, bo nie chce zakladac nowego:)
Czy mozna zwiekszyc/przedluzyc stopke mocowania statywowego w 400L 5.6??
Chodzi o to, ze np. dlugie sigmy maja te mocowania bardzo ciekawie rozwiazane, a przydaja sie do trzymania/przenoszenia zestawu. Czesto foce z reki, wiec trzymajac aparata za stopke canona nie mam pewnego chwytu :)
Tylko domowe rozwiazania wchodza w gre, czy mozna kupic cos takiego?
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img152.imageshack.us/img152/4439/2222vh9.jpg)
Jak tak czytam to w nowych canona regulacja AF-u powinna odbywac sie za pomoca wgrywania krzywej korekta-ogleglosc :)
...aa i jeszcze ogniskowa w zoomach :)
Czy mozna zwiekszyc/przedluzyc stopke mocowania statywowego w 400L 5.6??
Tylko domowe rozwiazania wchodza w gre, czy mozna kupic cos takiego?
kup sobie plytke w stylu np 501 pl albo 501 plong - bedziesz mial za co zlapac :-)
albo kup glowice video (calakiem fajnie sie sprawdza) - np. 701 hdv od razu z plytka :-)
ja czasem zawieszam sobie aparat na szyi na pasku a nastepnie ten pasek zaczepiam o mocowanie 400 5,6.. plus jest taki ze ciezar calego zestawu skupia sie na stopce a nie bagnecie a do tego aparat jest blizej oka = szybciej mozna go uzyc.. no i jest to wygodniejsze niz noszenie sprzetu w rece ;-)
Witam,
Czy ktos sie orientuje, czy dystans z ktorego robimy zdjecie moze wplywac na ostrosc zdjecia? (bierzemy pod uwage np. stalke 400mm f5.6L, pomijamy przejrzystosc powietrza)
Czy to mozliwe, ze z malych odleglosci wychodza ostrzejsze zdjecia? (aparat ustawiony na stabilnym statywie)
niestety tak - w zależności od ustawienie ostrości zmienia się FF/BF i przesuwa abberacja sferyczna... ogólnie temat jest skomplikowany i nie można wyciągnąć żadnych optymistycznych wniosków :/
patrz: temat o Sigmie 50/1,4