PDA

Zobacz pełną wersję : włanse nastawy w 450D

rechot
28-01-2009, 13:27
Witam

Bawię się tym aparatem od jakiegoś czasu z wykorzystaniem 2woch tanich i niedocenianych obiektywów (kit + 50/1,8). Wykorzystuje póki co tylko podstawowe parametry (ISO, przesłonę, czas, WB standardowych), lecz wiem że menu 450 pozwala na zabawę w inne ustawienia. Tu więc pytanie do was bardziej obyci z tym aparatem koledzy i koleżanki macie jakieś ciekawe doświadczenia z doborem własnego stylu obrazu? Coś ciekawego zrobiliście z menu co się na co dzień wam przydaje (moje własne menu tworzenie i obsługa). No i nieszczęsny balans bieli jak tam z własnymi nastawami. Warto się w to bawić?

rechot

waka
28-01-2009, 13:42
jesli robisz raw to olac

rechot
28-01-2009, 14:00
no właśnie pstrykam głownie w jpg-ach z uwagi na brak czasu i umiejętności jeśli chodzi o obróbkę warów.

sh4de
28-01-2009, 14:10
szczerze ja nie korzystam z własnych nastawów, cały czas fotografuję w trybie Av (z preselekcją przysłony)

wtedy można sobie dowolnie, kręcić kurkiem od przesłony i ekspozycji a czas naświetlania dobiera się sam.
balans bieli mam na auto. bo spisuje się elegancko
( w każdej chwili przecież można zmienić jednym klikiem)

Jak robię w jpg to style picture mam na standard, czyli z tego co pamiętam to lekko podostrzony +3 a reszta neutralnie.

waka
28-01-2009, 14:22
więc myślę żebyś porobił daną scenę w różnych ustawieniach i dobrał to co ci się najbardziej podoba. te ustawienia są naprawde dobierane względem danej preferencji.

focs
28-01-2009, 15:57
Ja dodam tylko ze apropo opcji "wlasny" tyczacych sie balansu bieli to raczej nikt nie jest w stanie Ci pomoc, mysle ze zle zrozumiales ta opcje bo balans bieli "wlasny" pozwala ci samemu dobrac balans bieli ze wzorca i dobiera sie go za kazdym razem osobno pod dane swiatlo i w kazdych warunkach moze on byc inny (nie ma jednego wlasciwego ktory mozesz skopiowac od kogos)

Piotr1
28-01-2009, 21:13
wtedy można sobie dowolnie, kręcić kurkiem od przesłony i ekspozycji a czas naświetlania dobiera się sam.czy aby na pewno wiesz, co oznacza słowo ekspozycja :shock: ;) i który to "kurek" od jej regulacji ?

giltoniel
28-01-2009, 21:19
czy aby na pewno wiesz, co oznacza słowo ekspozycja :shock: ;) i który to "kurek" od jej regulacji ?

pewnie koledze chodziło o kompensację ekspozycji - rzeczywiście trzeba nacisnąć przycisk i "kurkiem" pokręcić, więc wszystko gra :p

Preskaler
28-01-2009, 21:33
czy aby na pewno wiesz, co oznacza słowo ekspozycja :shock: ;) i który to "kurek" od jej regulacji ?
Tak w skrócie nazywają niektórzy czas ekspozycji i pewnie tutaj to zostało w tym sensie użyte. Muszę przyznać, że też mało korzystam z tych nastawień. Jedynie z konieczności przy ustawieniach ISO poza zakres podstawowy. Muszę chyba jednak z tego zacząć więcej korzystać bo wydaje mi się, że czasami można sobie poustawiać tak parametry wcześniej aby tylko jeden skok pokrętła zmieniał nam i "WB" i inne ustawienia w taki sposób, że wychodząc z pomieszczenia gdzie dotąd robiliśmy fotki bez lampy mieli natychmiast ustawienia do zdjęć przy świetle dziennym czy znów do ciemnych pomieszczeń z lampą błyskową z naturalnie podświetlonym tłem.

rechot
28-01-2009, 21:48
Muszę chyba jednak z tego zacząć więcej korzystać bo wydaje mi się, że czasami można sobie poustawiać tak parametry wcześniej aby tylko jeden skok pokrętła zmieniał nam i "WB" i inne ustawienia w taki sposób, że wychodząc z pomieszczenia gdzie dotąd robiliśmy fotki bez lampy mieli natychmiast ustawienia do zdjęć przy świetle dziennym czy znów do ciemnych pomieszczeń z lampą błyskową z naturalnie podświetlonym tłem.

Możecie troszkę jaśniej powiedzieć jak to zrobić. Rozumiem że w ustawieniu pokrętła na AV wciskając przycisk AV można przyciemniać lub robić jaśniej ale jak ustawiać WB na manualu? Głębiej w menu są opcje przesunięcia w kierunku rożnych barw ale jak to działa za bardzo nie kumam :/

Slider
28-01-2009, 22:47
Tak w skrócie nazywają niektórzy czas ekspozycji i pewnie tutaj to zostało w tym sensie użyte.

No niekoniecznie. w trybie AV możemy za pomocą pokrętla zmieniać przyslonę i kompensację ekspozycji, a czas naswietlania/ekspozycji, to albo w TV albo na M.

wydaje mi się, że czasami można sobie poustawiać tak parametry wcześniej aby tylko jeden skok pokrętła zmieniał nam i "WB" i inne ustawienia (...)

Też nad tym myslalem i IMHo byłaby to bardzo przydatna funkcja, niemniej w instrucji nic o tym nie pisza, ja czegoś takiego nie zauważyłem, a z tego co mi wiadomo, do podobnych "szybkich nastaw" słuzy "szybkie menu", które obsługuje się nieco dluzej niż jednym przyciskiem:p. Niemniej trochę można pozmnieniac we wspomnianych stylach obrazu..

Możecie troszkę jaśniej powiedzieć jak to zrobić. Rozumiem że w ustawieniu pokrętła na AV wciskając przycisk AV można przyciemniać lub robić jaśniej ale jak ustawiać WB na manualu?

Trochę mieszasz ekspozycję z WB. Od ekspozycji zależy własnie czy obraz bedzie ciemny czy jasny, a WB oznacza (najprościej mówiąc) kolory, które będa dominowały na zdjęciu. Tj. Czasem gdy WB masz ustawione na "światło żarowe" zdjęcia robione na zewnatrz będa miały niebieska dominantę, natomiast przy WB ustawionym na "sloneczny dzien" zdjęcie robione przy świetle sztucznym bedzie miało kolor nienaturalnie żółty. To wszystko zalezy od temperatury barwowej która aparat ustawia, ale to temat na dłuższa rozprawkę..:-)

Głębiej w menu są opcje przesunięcia w kierunku rożnych barw ale jak to działa za bardzo nie kumam :/

Popróbuj i sprawdź efekty.. aparat nie gryzie, a nie wykosztujesz się jeśli zrobisz pare zdjęć testowych:p Jest to właśnie wspomniane ustawianie temperatury barwowej, tyle, że precyzyjniej niż w domyslnych nastawach.

Pozdrawiam

Piotr1
28-01-2009, 22:52
Preskaler
szczerze ja nie korzystam z własnych nastawów, cały czas fotografuję w trybie Av (z preselekcją przysłony)

wtedy można sobie dowolnie, kręcić kurkiem od przesłony i ekspozycji a czas naświetlania dobiera się sam. Kończę OT

Preskaler
29-01-2009, 00:05
Ja mam 40 D więc nie wiem czy w 450 D jest tak samo? Z balansem będzie chyba podobnie bo trzeba go (poza pozycją ABW) zawsze ręcznie ustawiać dla danego źródła oświetlenia lub z wzorca. Dla manuala i pozostałych ustawień (Av, Tv i P) balans jest taki jaki ustawimy i jest wspólny dla wszystkich. Z wzorcem nie będę opisywał bo nie wiem czy w tych dwóch modelach jest tak samo? Te problemy są dość dobrze opisane w instrukcji więc nie powinno być kłopotów z ich opanowaniem. Indywidualne ustawienia natomiast to oddzielna historia i pod pozycjami C1, C2 i C 3 można sobie stworzyć swoje ich kombinacje.

noeee
29-01-2009, 15:27
Style to gadżet i szkoda na niego nawet klawisza ....
Jak focisz w RAW to i tak sobie wszystko potem po swojemu poustawiasz ...

Co do balansu bieli .... to popróbuj
450d dość dobrze sobie radzi np. ze światłem żarówek i świetlówek .... - praktycznie sam dobrze koryguje balans bieli i potem nic nie trzeba poprawiać

zresztą od czego testy .... pobaw się i sam wyciągnij wnioski ...
i staraj się focić w RAW'ach - potem praktycznie każdą potencjalnie zwaloną fotkę uratujesz (oczywiście nieporuszoną).

rechot
29-01-2009, 16:34
Dzięki wielkie za wszystkie podpowiedzi. Za waszymi namowami pobawiłem się troszkę nastawami i po woli zaczynam trybić co i jak :) Co do RAWow to jutro zrobię sesje pannie w opcji RAW JPG i mam nadzieje ze nie będę tego przeklinał później tracąc cały weekend na obróbkę tych zdjęć :)
A tak z innej beczki czego używacie do szybkiej intuicyjnej obróbki fotek. Photoshopa?

Slider
29-01-2009, 16:46
A tak z innej beczki czego używacie do szybkiej intuicyjnej obróbki fotek. Photoshopa?

Jesli chodzi o ogólną poprawę zdjęcia pod względem kontastów, kolorów, swiateł i cieni, to chyba wystarczy Photoshop Lightroom. Jesli jakieś wieksze ingerencje graficzne, to już wersja domyslna:p Ja uzywam PSP, i też nie mogę narzekać, bo ma bardzo zblizone mozliwości, chociaz wszystkie książki sa pisane pod PS'a i to trochę wkurza..8-)

Jago
29-01-2009, 17:50
rechot Nie ma zasady, co do parametrów wykorzystywanych w poszczególnych nastawach aparatu. Drogą prób i błędów trzeba je samemu wypracować - dopasowując je do sprzętu i własnego gustu zdjęciowego.

sh4de
29-01-2009, 18:30

odnosząc się do wypowiedzi, w skrócie napisałem o przycisku odpowiedzialnym jak już tu zostało rozbudowane o kompensację ekspozycji
a słowo kurek użyłem bo brzmi zabawnie