Zobacz pełną wersję : obiektyw 70-200 L
zastanawiam się nad kupnem takiego obiektywu
http://allegro.pl/item532537395_canon_ef_l_70_200_f_4_0_usm_vat_raty _p_n.html
body mam canon eos 30D moje pytanie to czy dobrze będzie to będzie działało z moim body, ponieważ doczytałem się że jest on głównie przeznaczony do aparatów pełnoklatkowych, czy polecacie taki sprzęt
będzie to działało:-)
możesz brać spokojnie...
tylko co chcesz tym fotografować?
Blindseeker
27-01-2009, 17:33
Sam używałem tego szkiełka na 30d i sprawował się bardzo dobrze - także polecam.
co do fotografowania to głównie jakieś rajdy samochodowe
malkontent
27-01-2009, 17:36
co do fotografowania to głównie jakieś rajdy samochodowe
Zdecydowanie polecam.
W takich zastosowaniach sprawdzi się na pewno.
miałem ponad rok 350D z obietywem tamron 28-75 i głównie fotografowałem rajdy samochodowe itp. , teraz zmieniłem na 30D, lampa 580 exII i tamrona 17-50 2.8 i szukam czegoś większego tak właśnie do 2 tyś
Wskazany do tego celu filtr "protect' lub UV. :smile:
ewa_olsztyn
27-01-2009, 18:12
Janmar! Nie zaczynaj... :mrgreen:
adi760303
27-01-2009, 18:22
Wskazany do tego celu filtr "protect' lub UV. :smile:
A moze Hoya Digital Pro1
obiektyw doskonale nadaje się do sportu
kilka fotek z rajdu EF 70-200 mm f/4L + 30D
http://wujawuja.republika.pl/paczka6
ksytek na niepełnej klatce też działa, do tego świetnie!, masz wtedy zooma 320 mm, gwarantowane zerowe winietowanie, a jak zobaczysz zdjęcia z elki to zrozumiesz resztę... :) to mój ulubiony obiektyw! również do krajobrazu i nawet do portretów !!!
Jeśli dasz radę to kupuj wersję z IS, jeśli nie, to ustaw centralny punkt AF, mocno trzymaj sprzęt i ... udanych zdjęć.
Jeśli na rajdy i myślisz o filtrze to oczywiście najlepszy jaki możesz, żeby nie zepsuć jakości.
marcooos
27-01-2009, 19:58
obiektyw doskonale nadaje się do sportu
kilka fotek z rajdu EF 70-200 mm f/4L + 30D
http://wujawuja.republika.pl/paczka6
Sprzęt fajny, okazja też niezła tylko dlaczego zawsze centralny kadr (z nielicznymi wyjątkami). Daj tym kierowcą trochę miejsca przed maską będzie duuuuuużo lepiej.
Co do obiektywu - nie mam ale zapinałem do swojej puszki i musze powiedzieć "że to jest coś" !!
Jak jest kasa to trzeba brać.
dzięki za informację i za zdjęcia poglądowe
co do wersji IS z chęcią ale kupiłem teraz dosłownie w zeszłym tygodniu body 30D, tamrona 17-50 i lampe 580ex II plecak i takie tam i cienko z kasą jak narazie
obiektyw chcę (nie bede ukrywał bo nie ma po co) żeby kumpel mi kupił za aparat mojego byłego eos-a 350D który mu sprzedałem no i różnicę dopłacił :)
no to zrobiłeś całkiem niezły interes na tej 350-ce
70-200 super sprawuje się z 350,400,30 i 40 „D”. Testowałem (czytaj) bawiłem się na tych body z tym szkiełkiem. Za każdym razem sprawował się bez problemów. Teraz używam go z 400D i jestem zachwycony!
Dzidek75
28-01-2009, 10:36
Rewelacyjny obiektyw. Jak możesz to bierz a sam potem stwierdzisz i zobaczysz. Nie będziesz żałował żadnej wydanej złotówki
...szklo ekstra jesli ktos wie co z nim zrobic i z gory ma okreslony cel, swiadomie; kupilem niegdys do portretow i okazal sie dla mnie za waski; sprzedalem; ale wszelkie opinie o nim potwierdzam nt plastyki, ostrosci i sposobu wykonania; spokojnie mozesz brac ale nie za te cene na pewno ktora podales w linku na poczatku; swobodnie mozesz tez kupic z drugiej reki nie obawiajaca sie o nic; sam tak zrobilem; uzywka eLka jesli nie jest zajechana gdzies na safarii itp to nie rozni sie niczym od nowego egzemplarza; nowki chodza teraz jakos po 1800zl uzywke widzialem nawet kiedys jak poszla za 1430zl (co mnie nieco irytuje)....
swobodnie mozesz tez kupic z drugiej reki nie obawiajaca sie o nic; sam tak zrobilem; uzywka eLka jesli nie jest zajechana gdzies na safarii itp to nie rozni sie niczym od nowego egzemplarza; nowki chodza teraz jakos po 1800zl uzywke widzialem nawet kiedys jak poszla za 1430zl (co mnie nieco irytuje)....
Tzn. co konkretnie cię irytuje? Że za tanio?
Prawdziwy klasyk ja używam go do plenerów na kotletach, nic dodać nic ująć, jeśli mocno trzymasz wystarczy ci f4 ale z IS na pewno lepiej by było, co do ceny to zawsze jest pojęciem względnym zależy jak kto użytkuje. Czasami kilkuletni jest w lepszej kondycji niż nowszy ale użytkowany że nazwę zawodowo w extremalnych warunkach. Decyzja i tak należy do Ciebie, u dobrego Canoniera powinno być takie szkło.
dream catcher
28-01-2009, 13:47
b. dobry instrument, będziesz zadowolony :) U mnie z 40d współpracuje wyśmienicie.
Jeśli chcesz kupić nowy to polecam http://sklep.foto.studio.linuxpl.eu/index.php/product/show/id/221 , jeśli używany (imo najlepsza opcja) to dział "SPRZEDAM" na CB :)
Tzn. co konkretnie cię irytuje? Że za tanio?
podirytowany bylem gdy zobaczylem ze za uzywana Elke placi sie te same pieniadze co za inne obiektywy nie dorownujace 70-200 L f4 pod zadnym wzgledem ot wszystko; ten obiektyw spadl z ceny niewiadomo dlaczego skoro jakos na rynku nie pojawily sie odpowieniki ktore by mogly z nim konkurowac; oczywiscie dla kupujacego to dobra wiadomosc ale dla sprzedajacego juz mniej :] tak owak spadek wartosci niesluszny