PDA

Zobacz pełną wersję : Pocztex

Cichy
26-01-2009, 16:07
W Pocztexie opcja za pobraniem kosztuje dosłownie 3 zł więcej niż tradycyjna przesyłka. Sprawdzenie zawartości kolejne 5 (choć uważam, że jeśli korzysta się ze sprawdzonego dostawcy, to można sobie darować sprawdzenie jeśli paczka jest ubezpieczona i odpowiednio zapakowana).

kubaj
26-01-2009, 16:54
W Pocztexie opcja

a ile czasu handlowiec musi czekac az mu poczta odda pieniadz

Cichy
26-01-2009, 16:58
a ile czasu handlowiec musi czekac az mu poczta odda pieniadz

Już mówię - przykłady z ostatnich dni:

23.01 wpływ - wysyłana paczka 20.01 Lublin
23.01 wpływ - wysyłana paczka 20.01 Świdnik
22.01 wpływ - wysyłana paczka 19.01 Lubianka

itd.

Czyli bez znaczenia gdzie wysyłamy, pieniądze wracają po 3 dniach na konto (oczywiście zakładając, że klient odbierze paczkę następnego dnia).

kubaj
26-01-2009, 17:58
wow to widze pocztex sie poprawil jesli paczki ida po 2-3 dni, trzeba bedzie to sprawdzic naocznie ;)

Cichy
26-01-2009, 18:16
wow to widze pocztex sie poprawil jesli paczki ida po 2-3 dni, trzeba bedzie to sprawdzic naocznie ;)

Paczki idą 1 dzień, 3 dni wraca kasa. Czytaj uważnie.

nowart
26-01-2009, 18:18

czytać uważnie. paczka idzie jeden dzień bo to kurier a 3 dni wracają do Ciebie pieniądze na konto za wysłany towar.

kubaj
26-01-2009, 19:03
Paczki idą 1

nigdy przenigdy zadna paczka nie szla jeden dzien po co mialyby powstawac inne firmy kurierskie gdyby pocztex wyrabial sie w jeden dzien ?

Canion
26-01-2009, 19:51
przepraszam że sie wtrące do dyskusji ale która z firm kurierskich oferuje opcje sprawdzenia paczki przed zapłatą należności ? pytam bo bywają klienci który upierają sie przy takiej formie wysyłki i zarówno dhl jak i GLS nie przewidują takiej możliwości. na drukach przewozowych tych firm również taki okienko do zakreślenia nie figuruje. co innego jak klient zapłaci. wtedy ma prawo rozpakowac przy kurierze i spisać protokół szkody.ale tylko tyle.gotówki z powrotem odbiorca nie otrzyma tak czy inaczej. o ile wiem to poczta/pocztex przewiduje możlwośc sprawdzenia przed zapłatą ale tylko na terenie urzędu.

Vitez
26-01-2009, 20:15
przepraszam że sie wtrące do dyskusji ale która z firm kurierskich oferuje opcje sprawdzenia paczki przed zapłatą należności ?

Sobie przypomniałem - na pewno Pocztex, parę zł dopłaty za tą przyjemność. Swój obecny telefon komórkowy tak kupowałem bo był zamówiony 'poza Allegro' :roll: , więc wybrałem przesyłkę kurierską, płatnoś przy odbiorze z opcją sprawdzenia PRZED zapłatą (kosztowało to jakieś 35zł za przesyłkę? nie pamiętam a nie mam tu w pracy dostępu do priv maila).
Ale owszem... kurier na początku stawiał opór, aż z komórki zadzwonił do dyspozytora "bo odbiorca chce rozpakować bez płacenia" - i sprawdził jakąś opcję czy zaznaczona na liście przewozowym po instrukcjach.

nowart
26-01-2009, 20:28
Tak, taką opcję posiada Pocztex, o innych mi nie wiadomo - tę opcję zawsze utożsamiałem z Pocztexem i u innych nie pytałem, mimo, że korzystam.
Co do "oporów kuriera" - taka ich praca i nawyki. Zdobyć podpis i w nogi :) Po części ich rozumiem - gdyby każdy bawił się z paczuszką 10 minut to dostarczaliby ćwierć z tego, co mają do dostarczenia.
Co nie zmienia faktu, iż w obowiązku kuriera jest zaczekanie aż otworzymy paczkę i w jego obecności sprawdzimy zawartość (standardowo po zapłaceniu), spisując stosowny protokół w razie jakiś problemów z paczką, tudzież jej zawartością.

Cichy
26-01-2009, 23:48
nigdy przenigdy zadna paczka nie szla jeden dzien po co mialyby powstawac inne firmy kurierskie gdyby pocztex wyrabial sie w jeden dzien ?

Wysłałem setki pocztexów i żaden nie szedł dłużej niż 1 dzień.

Ty chyba najzwyczajniej w świecie mylisz usługę Pocztex ze standardową Pocztą. Pocztex to kurier Poczty Polskiej, reklamują się nawet teraz że dają gwarancję finansową na doręczenie terminowe przesyłki. Jeszcze mi się nie zdarzyło reklamować Pocztexu od bodaj 2 lat jak z nich korzystam.

Wcześniej wysyłałem głównie paczki priorytetowe ubezpieczone i z nimi to już było różnie.

MacGyver
26-01-2009, 23:52
Ostatnio sprzedawałem szkło jednemu z naszych kolegów z forum.
Paczka wysłana w czwartek 0 17.00 we Wrocławiu została odebrana w Opolu o 10.00 i to bez wykupienia opcji przyspieszającej.
Tyle że drogie to było, po zadeklarowaniu wartości (jakoś koło 3 kzł) kosztowało chyba z 52 zł :-(

FiF
30-01-2009, 11:58
Pocztex:
do 1kg 30 zł przedpłata na konto
od 1kg do 5kg 35 przedpłata na konto
Pobranie + 3 zł
Sprawdzenie Paczki przed zapłątą + 5 zł
Dostawa z dnia na dzień
Przy wartości większej od 3k odbiór na poczcie rejonowej odpowiedzialnej za paczki
Ostatnio się dowiadywałem na infolini - 0804-104-104
Wiem że w ups płaci się jeszcze za wartośc pobrania, więc przy wyzszych kwotach robi się kosmos.

Cichy
30-01-2009, 13:06
Jedyna wada to właściwie niefunkcjonujący system monitorowania paczek w Pocztexe. Poza tym - bez zarzutu.