Zobacz pełną wersję : Canona300D i lampy Canon 430 EX II.
jedrek777
26-01-2009, 02:34
Witam. Bardzo proszę o podpowiedzenie mi w sprawie funkcjonalności aparatu Canona300D i lampy Canon 430 EX II. Jeżeli ktoś ma wiedzę o tym czy po prostu wszystkie funkcje tak w aparacie jak i w lampie będą działały bezproblemowo? Gdzieś po prostu słyszałem, że nie zawsze wszystko może działać gdyż jeden sprzęt jest dedykowany do konkretnego modelu aparatu tudzież lampy. Bardzo będę wdzięczny za wszelkiego rodzaju odpowiedzi. Pozdrawiam wszystkich Forumowiczów.
MacGyver
26-01-2009, 07:46
300D ma E-TTL, jak każda lustrzanka cyfrowa Canona, więc będzie w pełni współpracował z 430EX II.
http://www.canon.com/camera-museum/camera/dslr/data/1995-/2003_eos-kiss_d.html?lang=eu&categ=crn&page=1995-&p=2
Aparat ten nie posiada jednak w menu opcji sterowania lampą więc wszystko trzeba będzie ustawiać na lampie (chyba że wgrany masz shackowany soft, wówczas pojawia się korekta siły błysku).
jedrek777
27-01-2009, 21:22
Dzięki serdeczne za pomoc. Tak na marginesie to ta 430ka, potrzebna jest mi, jako dodatkowa w pomieszczeniu i raczej ustawiona parametrami na jednym poziomie. Osobiście posiadam 580tke. Jednak jeszcze raz dzięki MacGyver za pomoc. Pozdrawiam serdecznie.-------- Tak na marginesie i z innej beczki coś się zapytam.MacGyver, czy Ty dostajesz emaile wiadomości subskrbowane? Mnie już szlak trafi z ustawieniami na tym portalu!!!
do 300D będzie pasowac i 430 i 580 i każda inna (wiem użwam) aczkolwiek trzeba ustawiać wszystko na lampie
a shackowane menu nie działa z lampa albo nie znalazłem tam korekty siły błysku lampy.
a zreszta łatwiej i szybciej jest to chyba ustawić na lampie
PS czy po zrobieniu fotki z lampa zewnętrzną zapisuje ci się jakaś informacja o lampie w EXIFie zdjecia?
bo mi pisze "lampa nie odpaliła" - in englisz
...czy po zrobieniu fotki z lampa zewnętrzną zapisuje ci się jakaś informacja o lampie w EXIFie zdjecia?
Tak, zapisuje : "Flash fired, red-eye reduction mode".
a shackowane menu nie działa z lampa albo nie znalazłem tam korekty siły błysku lampy.
Nie wiem, jakiego masz hacka, ale w UnD 0.2.3 FEC jest pod przyciskiem 'jump' :-)
Na Wasi tez wystepuje pod JUMP i korekta dziala oraz wpis w EXIF, ze lampa odpalila lub nie.
niby mam wasie i już sprawdze czy to działa
ee.. fakt działa:D
hehe a kiedyś widziałem że tam coś jest ale nie wiedziałem co to wiec się nie interesowałem tym hehe a teraz chyba isę to przyda tylko ze na lampie nis nie pokazuje zmiany mocy:D