PDA

Zobacz pełną wersję : Hdr



Venio
11-07-2005, 23:05
Witam od dzisiaj mam PS CS2. I mam pewien problem z tą nową funkcją jaką jest Merge to HDR. A wiec z RAWu robie 3 zdjęcia w tiff (16bit) w roznych ekspozycjach (-2;0;+2). i jak daje File>Automate>Merge to HDR i ładuje te 3 zdjęcia to wyskakuje mi komunikat 'there is not enough dynamic range in these photos to construct a useful HDR image'... i troche nie rozumiem tego komunikatu. Co mam zrobic by sie załadowały?

Polaco
12-07-2005, 05:44
Czyzby mialy za mala rozpietosc tonalna jak dla PS'a ?

Pietro
12-07-2005, 08:20
PS odczytuje parametry z EXIF'A. Jezeli nie masz zdjec wykonanych za pomoca bracetingu tylko wywolywane z RAW'a to informacje w EXIF'ie nie daja informacji dla PS.
W ostatnim FVd jest wzmainka o tym problemie. Wg. FVd nalezy usunac EXIF'y ze zdjec wywolywanych z RAW'a (np. przez export for WEB) i nastepnie ustawic parametry recznie. Osobiscie nie sprawdzalem jak ta metoda dziala i czy nie ma dalej jakis schodow.