PDA

Zobacz pełną wersję : Wyzwalacz IR na wbudowaną lampę

CrazyEyesDogg
25-01-2009, 21:08
Czy jakiś majsterkowicz z forum zrobił sobie wyzwalacz IR na wbudowaną lampę?? Już tłumaczę o co chodzi ;)

nasadka na wbudowanej lampie IR -> błysk niewidoczny dla ludzkiego oka -> fotocela w zewnętrznej lampie odbiera ten błysk (działa bo bawiłem się pilotem od TV przed fotocelą lampy -> tylko błysk zewnętrznej lampy rejestruje się na zdjęciu

Wstępnie znalazłem coś takiego: http://www.foto-expert.com.pl/foto5972.html

Ale skąd tu wziąć diapozytyw o.0 Co mógłbym za niego użyć, aby zmienić błysk w błysk IR??

Sorki że głupio wytłumaczone :p

Znowu coś znalazłem, ma ktoś poświęcić dyskietkę?? To co się kręci w środku jest zrobione z IR?? :?:
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Aha i jeszcze jedno pytanie bo odp. nie mogę znaleźć w necie :p

Co szkodzi lampie błyskowej?? Na przykład jak zakryję lampę w 2/3 (tylko mała dziurka) to będzie się szybciej zużywała/nagrzewała?? Proszę odp. mi ktoś bo muszę jeszcze jedną rzecz dzisiaj z tymi lampami przetestować :D

airhead
25-01-2009, 22:46
na pewno fotocela będzie działać na IR?

ja bym lampy nie zakrywał - cholera wie, czy się nie spali...

CrazyEyesDogg
25-01-2009, 23:10
na pewno fotocela będzie działać na IR?

ja bym lampy nie zakrywał - cholera wie, czy się nie spali...

Działa, działa ;) sprawdź pilotem od TV ;) Spalenia najbardziej się boję :/

micles
30-01-2009, 21:01
Mi jako filtr IR doskonale działały czarne płyty od PlayStation + zdrapanie tej warstwy z napisami (srebro) tak, żeby został sam plastik. Jedyna lipa z nimi, że ciężko wyciąć coś o większej powierzchni, niż sama płyta :D

Mój pilot przed diodą ma taki kawałek plastiku, który pasowałby na lampę wbudowaną. Plastik wydaje się pochłaniać większość nieIRowych fal. Zatem poszukaj u rusków jakichś pilotów z takim przodem.

Jak chcesz zminimalizować wpływ wbudowanej lampy która odpala fotocele, to może zrób sobie taką mini-nakładkę odbijającą światło z lampy w sufit (kawałek sreberka pod kątem 45 stopni do palnika lampy).

Zawsze możesz jeszcze skręcić wbudowaną lampę na -2 w aparacie.

Jeszcze jedno rozwiązanie : FEL na białą kartkę oddaloną o około 50cm od obiektywu - lampa zmierzy, że musi błysnąć bardzo słabo, bo inaczej przepali kartkę.

Więcej "tanich" opcji nie zaprezentuję, skończyły mi się pomysły. Pozostaje jedynie wydanie kasy na 430/580/kabel synchro/radiowyzwalacz/inne bajery.