Zobacz pełną wersję : Na ile mogę sobie pozwolić?
obywatelgc
24-01-2009, 00:37
Witam
mam pytanie czy mogę tworząc stronę dla siebie wziąć kilka zapożyczeń z innej już istniejącej strony , przedstawię przykład dwóch stron ,
zaznaczam że nie wiem kto od kogo czerpał pomysły,
sam mam ochotę zrobić coś na wzór już istniejącej strony ale nie wiem czy
tak można i na ile podobieństw mogę sobie pozwolić ?
http://www.artisfoto.pl/
http://www.joebuissink.com/
proszę o konkretne odpowiedzi
Pozdrawiam
konkretnie to grozi Ci jedynie jakis wpis na wykopie albo forum szkalujacy, jesli ktos sie dowie bo tak po prawdzie to widzac co robili ostanimi czasy marketingowcy zatrudnieni w bialymstoku czy zespol feel to mozna byc prawie pewnym ze plagiat nawet jesli bije w oczy to w sadzie nie jest plagiatem :(
u gory widac ze "Copyright: Artis Foto" powinno sie wstydzic
uuuu nie ładnie :) jak dla mnie to chamski plagiat, jeszcze w dodatku podpisują się pod tym swoją marką...
No dokładnie :) Mnie sie wydaje, że Artis zerżnął z Buissinka. Ta druga stronka jest o wiele ładniej spasowana, całość lepiej ze sobą współgra... a poza tym w Artis moduł przeglądania fotek wygląda jak wklejony flaszowy simple viewer.
Są serwisy sprzedające szablony na różne strony www. Istnieje jeszcze możliwość, że obydwoje kupili ten sam i każdy przerobił go na swoje potrzeby. Ciężko stwierdzić patrząc jedynie na dwie strony, czy ktoś od kogoś kradł pomysły czy też nie. Myślę, że to wie tylko osoba najbardziej zainteresowana, czyli właściciel www.
IMHO wydaje mi się że jest duże prawdopodobieństwo że jest tak jak pisze Grisha.. ostatnio trochę rozglądałem się za różnymi gotowymi galeriami flashowymi i okazuje się że za jakieś 50-60$ można kupić gotowy bardzo dobry ładny skrypt galerii (np. ślubnych ze ślubnymi motywami) w formie takiej że można sobie poprzerabiać trochę układ strony itp. i tu może być "pies pogrzebany"/. oczywiście pisanie pod tym "Copyright..." to przesada..