PDA

Zobacz pełną wersję : podłączanie lampy

ksytek
23-01-2009, 21:47
mam takie może śmieszne pytanie
ale wolę się dowiedzieć i upewnić niż coś popsuć
czy na włączonym aparacie (lustrzanka)
- mogę zakładać i zdejmować dodatkową lampę błyskową
- wymieniać baterie
- wymieniać kartę

nagor
23-01-2009, 21:56
mozęsz! ja tak robie ze wszystkim - w sumie nigdy nie wyłączam aparatu.

Tezet-gdynia
23-01-2009, 21:56
wymieniac karte ? Tak - klapka jest aktywna i po otwarciu jej wylacza sie zasilanie. Baterie ? tak samo ;) A lampe ? Raczej tez - mozna poczytac o braku komunikacji czasami jak lampa nie ma dobrego styku, co moze oznaczac tylko tyle ze sie podlacza i odlacza nieswiadomie ;) Wiec nie ma sie co martwic, tylko pamietaj zeby dac sie zapisac zdjecia na karte podczas wyjmowania bateri/karty ;)

kruchy701
23-01-2009, 21:58
Hey! Mi osobiście zdarzyło się zmieniać obiektywy na załączonym, jednak inne wymienione przez Ciebie czynności zawsze staram się wykonać zgodnie z zasadą. Jak to mówią, nie staraj się na siłę wysiadać z jadącego samochodu...
pozdrówki!

Elmarqo
23-01-2009, 22:02
Wszystkie wyżej wymienione czynności wolę robić przy wyłączonym aparacie. Tak dla pewności.

Mellan
23-01-2009, 22:24
Wszystkie wyżej wymienione czynności wolę robić przy wyłączonym aparacie. Tak dla pewności.
Jasne, że dla pewności można.
Karty, baterie, wymieniam zawsze kiedy to jest konieczne i raczej nigdy niewyłączam wyłącznikiem wcześniej. Lampa natomiast jest u mnie włączona tylko wtedy gdy jej potrzebuję, stąd też zakładanie, zdejmowanie jest wyłącznie w pozycji "off" lampy.

fazid_66
24-01-2009, 09:15
Ja staram się wyłączać, aczkolwiek przy częstszej zmianie szkieł niekoniecznie. Denerwuje mnie jak za kaźdym razem aparat czyści matrycę.