Zobacz pełną wersję : podłączanie lampy
mam takie może śmieszne pytanie
ale wolę się dowiedzieć i upewnić niż coś popsuć
czy na włączonym aparacie (lustrzanka)
- mogę zakładać i zdejmować dodatkową lampę błyskową
- wymieniać baterie
- wymieniać kartę
mozęsz! ja tak robie ze wszystkim - w sumie nigdy nie wyłączam aparatu.
Tezet-gdynia
23-01-2009, 21:56
wymieniac karte ? Tak - klapka jest aktywna i po otwarciu jej wylacza sie zasilanie. Baterie ? tak samo ;) A lampe ? Raczej tez - mozna poczytac o braku komunikacji czasami jak lampa nie ma dobrego styku, co moze oznaczac tylko tyle ze sie podlacza i odlacza nieswiadomie ;) Wiec nie ma sie co martwic, tylko pamietaj zeby dac sie zapisac zdjecia na karte podczas wyjmowania bateri/karty ;)
kruchy701
23-01-2009, 21:58
Hey! Mi osobiście zdarzyło się zmieniać obiektywy na załączonym, jednak inne wymienione przez Ciebie czynności zawsze staram się wykonać zgodnie z zasadą. Jak to mówią, nie staraj się na siłę wysiadać z jadącego samochodu...
pozdrówki!
Wszystkie wyżej wymienione czynności wolę robić przy wyłączonym aparacie. Tak dla pewności.
Wszystkie wyżej wymienione czynności wolę robić przy wyłączonym aparacie. Tak dla pewności.
Jasne, że dla pewności można.
Karty, baterie, wymieniam zawsze kiedy to jest konieczne i raczej nigdy niewyłączam wyłącznikiem wcześniej. Lampa natomiast jest u mnie włączona tylko wtedy gdy jej potrzebuję, stąd też zakładanie, zdejmowanie jest wyłącznie w pozycji "off" lampy.
fazid_66
24-01-2009, 09:15
Ja staram się wyłączać, aczkolwiek przy częstszej zmianie szkieł niekoniecznie. Denerwuje mnie jak za kaźdym razem aparat czyści matrycę.