Zobacz pełną wersję : Pytanie o mocowanie obiektywu do 300D/350D
Witam!
Przymierzam się do zakupu lustrzanki cyfrowej-padło na 300D.
Mam kilka naprewdę dobrych obiektywów na gwint M42,wiem też że na kitowe szkło wszyscy marudzą.
Jak przedstawia się współpraca z tego typu obiektywami - oczywiście po dokupieniu przejściówki.
Czy to nie wpływa negatywnie na stan aparatu?
Czy tego typu kombinacja jest zalecana?
Proszę o odpowiedź!
Tomasz Golinski
11-07-2005, 17:54
1. nie wszyscy marudza na kit.
2. niektorzy marudza na przejsciowke.
3. reszte wie wyszukiwarka
zerknij np. http://hazan.emiasto.com.pl/search.php?searchid=79013
jak posze Tomasz wyszukiwarka niegryzie :)
No dobrze dziękuję....myślałem że ktoś mi pomoże,no cóż szkoda bo sądziłem że najlepiej zapytać samych posiadaczy sprzętu o który pytam.
No ale kto pyta nie błądzi więc poszukam sobie sam.
Tomasz Golinski
11-07-2005, 22:36
Przeciez nie napisales nawet jaki sprzet posiadasz :roll:
santiblue
11-07-2005, 23:20
1. dziala ok , ostrzenie reczne choc nie oczekuj cudow ze obiekty przystosowany do analoga i tam ostrzacy jak zyletka bedzie tak samo ostrzyl w cyfrowce.Alternatywa bdb bo jest wiele super szkiem w dobrych pieniadzach przewyzszajacych jakoscia ( glownie stalki ) aktualnie produkowane obiektywy AF
2. nie wplywa negatywnie na body, moze troche na cierpliwosc uzytkownika ale jak ktos ostrzyl juz manualnie to dla niego bez roznicy.
3. w canonie nie ma problemu z dzialaniem obiektywow przez m42, gorzej ma np nikon , tam sa cyrki
4. Zaczyna mnie irytowac ciagle podawanie linkow lub odsylanie do wyszukiwarki. To pokoj dla POCZATKUJACYCH wiec odpowiedz jest wskazana a nie podanie linka, moze wogole zamknijmy forum bo skoro wsio juz bylo to po co pisac wogole. Zostawmy tylko przycisk WYSZUKAJ.
ave
Tomasz Golinski
12-07-2005, 00:13
4. Zaczyna mnie irytowac ciagle podawanie linkow lub odsylanie do wyszukiwarki.
więc nie podawaj.
santiblue
12-07-2005, 00:18
I tego nigdy nie czynie
santiblue dziękuję dziękuję dziękuję!
Ja mam dobre doświadczenia z M42. Przy ustawieniu ręcznym, albo Av. Ciekawie robi się makro, i znacznie taniej, bo stary mieszek i pierścienie od Zenita świetnie służą.
Jedyne co mam do zarzucenia, to że wielkie ruskie obiektywy, np. 500 czy 1000, mają mocowania do statywów przekoszone w stosunku do przejściówki M42/EF. A bez statywu tym się nie da robić, podobnie jak duże makro. Szukałem różnych i nie trafiłem jeszcze na taką, która pozwalałaby dokręcać równo obiektyw, żeby gwint do statywu był na spodzie.
Szukałem różnych i nie trafiłem jeszcze na taką, która pozwalałaby dokręcać równo obiektyw, żeby gwint do statywu był na spodzie.
Ale glowice (szczegolnie kulowa) to juz mozesz sobie odpowiednio ustawic by bylo rowno?
Przekoszenie jest o jakieś 25 stopni, więc pochylając niby można się ratować. Ale jakoś nie mam zaufania do stabilności takiego "połamańca". Stosuję brezentowy stołeczek :)