Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Gdzie kupić zamienniki Aku LP-E6 (do 5DMkII)?

zeralda
23-01-2009, 10:10
Witam,
Sorry za lekki offtop ale Wiecie może Panowie, czy są gdzieś dostępne przyzwoite zamienniki do Aku LP-E6 (do 5DMkII)?
z góry dziękuję i pozdrawiam,

woyd
23-01-2009, 11:54
na dzień dzisiejszy tylko na ebay.com - z Honk Kongu. Są tylko dwa "ale" - te zamienniki nie pokazują swojego stanu tak jak oryginalne aku i (czego nie rozumiem) nie wolno ich ładować w firmowych ładowarkach, a tylko w specjalnych - dołączonych do zestawu.

Ja sobie odpuściłem i poczekam, aż wyjdą bardziej inteligentne zamienniki.

luft
23-01-2009, 12:27
no drugi musowo akumlator by sie przydal, a najlepiej z 3 zapasowe:)
az boje sie zobaczyc ile oryginal kosztuje

woyd
23-01-2009, 13:20
ponad 200zł ;)

FiF
30-01-2009, 12:18
Ja widziałem za 320 lub 330, też nieźle

iktorn92
30-01-2009, 13:10
Ori 330zł :D Jak chcemy miec gripa z 2 kpl. akku jestesmy 1000 zl w plecy :D

Max_im
30-01-2009, 16:05
jak ktoś znajdzie w ludzkiej cenie niech da znać

oskarkowy
03-02-2009, 15:17
Ori 330zł :D Jak chcemy miec gripa z 2 kpl. akku jestesmy 1000 zl w plecy :D

Ale za to jaka wygoda pracy. Na pierwszym ładowaniu zrobiłem 1700 klatek i jeszcze mam ponad 40% stanu baterii. Nie liczę kilku "filmów", ustawienia CF i oczywistej zabawy nową puszką. Czyli lekko licząc 2400 klatek na jednym ładowaniu plus bezpieczny margines jakby coś..

Pamiętam jak ktoś pytał czemu canon zmieniał te baterie.. W poprzednim 5D po 1500 zdjęciach nie było o czym rozmawiać. To chyba wystarczająca różnica.

woyd
03-02-2009, 23:24
Ale za to jaka wygoda pracy. Na pierwszym ładowaniu zrobiłem 1700 klatek i jeszcze mam ponad 40% stanu baterii. Nie liczę kilku "filmów", ustawienia CF i oczywistej zabawy nową puszką. Czyli lekko licząc 2400 klatek na jednym ładowaniu plus bezpieczny margines jakby coś..

.

Mam pytanie z małym OT.... Do tej pory nie pracowałem nigdy z gripem - jestem praworęczny - robiąc pionowe zdjęcie przechylam aparat w prawo (spustem do dołu). Czy poza wydłużeniem żywotności baterii grip naprawdę poprawi ergonomię pracy ??

Max_im
04-02-2009, 06:56
Nie wiem dlaczego miałby wydłużyć żywotność baterii.

Ja miałem grip w 400D i w 40D do 5 chyba nie dokupię. Jestem praworęczny. Zdjęcie pionowe robię przekręcając aparat w lewo (spust u góry). Robiąc w pionie nie przekładałem dłoni tzn. używałem spustu na body. Tak mi wygodniej i szybciej. Z gripem przede wszystkim lepiej i pewniej się trzyma puszkę. Dwóch baterii jednocześnie nie wkładałem, koszyka na paluszki też nie używałem.

oskarkowy
04-02-2009, 10:38
Mam pytanie z małym OT.... Do tej pory nie pracowałem nigdy z gripem - jestem praworęczny - robiąc pionowe zdjęcie przechylam aparat w prawo (spustem do dołu). Czy poza wydłużeniem żywotności baterii grip naprawdę poprawi ergonomię pracy ??

Szybko nauczysz się przechylać aparat w lewo. To jest po prost tak naturalny odruch, ze nie da się inaczej.

Nie wiem dlaczego miałby wydłużyć żywotność baterii.

Wydłuża i to znacznie. W starym 5D to było przynajmniej 300 klatek gratis (sprawdzałem ze 2x).

Max_im
04-02-2009, 10:58
Wydłuża i to znacznie. W starym 5D to było przynajmniej 300 klatek gratis (sprawdzałem ze 2x).

No tak ciekawe. Przecież z gripem aparat nie jest mniej energochłonny ani nie zmienia się pojemność baterii. Jedyne wytłumaczenie to to że przez grip inaczej jest odczytywany poziom rozładowania baterii i w ten sposób wykorzystuje się większy zakres jej pojemności. Ciekawe czy ta zalezność będzie dotyczyła też nowej 5.

oskarkowy
04-02-2009, 11:22
No tak ciekawe. Przecież z gripem aparat nie jest mniej energochłonny ani nie zmienia się pojemność baterii. Jedyne wytłumaczenie to to że przez grip inaczej jest odczytywany poziom rozładowania baterii i w ten sposób wykorzystuje się większy zakres jej pojemności. Ciekawe czy ta zalezność będzie dotyczyła też nowej 5.

Moja wiedza z elektroniki kończy się w miejscu, gdzie trzeba włożyć baterie. Może pomoże coś to, że nowa 5tka pokazuje dokładną ilość zdjęć, jaką wykonała konkretna bateria. I wcale nie jest tak, że różnią się o jedno zdjęcie.

Max_im
04-02-2009, 11:37
Może pomoże coś to, że nowa 5tka pokazuje dokładną ilość zdjęć, jaką wykonała konkretna bateria. I wcale nie jest tak, że różnią się o jedno zdjęcie.

Procesy chemiczne w baterii nie są aż tak jednakowe żeby wszystkie baterie były dokładnie jednakowe. Ale zapis ilości zdjęć na baterii jest ciekawy ponieważ możesz sobie sprawdzać ilość bez specjalnego zachodu. (Bez zapamiętywania kiedy włożyłeś baterie i kiedy się kończy). Przy dużej ilości fotek znaczenie ma też jak dużo przeglądałeś fotek na lcd aparatu. Różne obiektywy też pobierają różną ilość energii np IS.

masterxpg
17-02-2009, 14:42
Witam,
Aktualnie to nie znalazlem gdzie mozna kupic baterie, a mam teraz tylko jedna i tak troche slabo. Moze ktos wie gdzie mozna kupic?

Maly OT:
Czy ktos wie jak jest z wydajnoscia baterii AA w Gripie? zeby uzywac jako zamiennika bateri. Bowiem pczy wiekszej ilosci bateri to cenowo wychodzi tak samo, a nawet lepiej.

oskarkowy
17-02-2009, 14:53
Czy ktos wie jak jest z wydajnoscia baterii AA w Gripie? zeby uzywac jako zamiennika bateri. Bowiem pczy wiekszej ilosci bateri to cenowo wychodzi tak samo, a nawet lepiej.

Miałem taki zestaw w poprzednim 5d. 6 aku dawało bezpieczne 500 klatek, ale korzystałem z tego niezbyt często, więc nawet nie wiem nawet, czy aku były w pełni naładowane. Pamiętaj też, że każdy używa aparatu inaczej, ja na przykład prawie nie korzystam z wyświetlaczy czy stabilizacji w obiektywach. A to ma spore znaczenie w zużyciu.

woyd
24-02-2009, 21:16
Obserwuje rynek niemal co dzień w poszukiwaniu dostępnych LP-E6 i z każdym kolejnym dniem mam nieodparte wrażenie, że ktoś w Canonie uznał 5DmII za niewypał i dlatego zablokował sprzedaż jego samego i akcesoriów.

To obłęd, że baterii (że o puszce nie wspomnę) nie dość, że nie ma, to jeszcze kosztują tyle, że za równowartość kupiłbym 10 zamienników BP-511 do 40D i spółki.

Panowie z Canona - żenada, po prostu żenada.

adam_k
24-02-2009, 23:14
tylko że te 10 zamienników będzie ci działało około 10 razy krócej niż oryginał. Nie lepiej jest mieć 2 porządne oryginały niż 10 podróbek ???
Oryginalny aku do 5D2 wykona ponad 2k fotek więc z 2 masz ponad 4k zdjęć czy to nadal mało ?

woyd
25-02-2009, 00:30
tylko że te 10 zamienników będzie ci działało około 10 razy krócej niż oryginał. Nie lepiej jest mieć 2 porządne oryginały niż 10 podróbek ???
Oryginalny aku do 5D2 wykona ponad 2k fotek więc z 2 masz ponad 4k zdjęć czy to nadal mało ?

Adam - nie doczytałeś mojego postu. Napisałem, że za cenę jednego oryginalnego aku do 5DmII kupiłbym 10 zamienników do 40D i spółki - baterie typu BP-511 - zamienniki kosztowały swego czasu 30 PLN sztuka i miały pojemność większą niż oryginał. I to jest tragiczne

Co do aku do 5DmII - wiem, warto mieć oryginały, ale chore jest to, ile kosztują. A winna jest temu firma, której daliśmy zarobić kilka tys. PLN kupując jej aparat. Nie wiem, w co pogrywa, ale jej durna polityka przyczynia się do takiego poziomu cen jak to dzisiaj widzimy. Liczę na to, że ktoś szybko wynajdzie odpowiednik tak współpracujący z body jak oryginalny LP-E6 i w ten sposób Canon zostanie z magazynem oryginałów, których nikt za tak chorą cenę nie kupi.

wojkij
25-02-2009, 01:38

Bzdura - zmieniki bp511 działały lepiej niż oryginał a kosztowały 1/15 ceny oryginału - z zamiennikami do 5d mk2 tez tak będzie - kwestia czasu.

rodeoo
25-02-2009, 02:02
EBAY!!!
proponuję zakupy
LP-E6 z ladowarką

http://shop.ebay.de/?_from=R40&_trksid=m38.l1313&_nkw=lp-e6&_sacat=See-All-Categories

Bo u nas to za ruski rok :roll:

Vitez
25-02-2009, 16:07

O... naprawdę? A sprawdzałeś? Mamy tu na forum kilka fajnych wątków o zamiennikach.
Ja używam obecnie 3 par zamienników z czego najstarsze kupowałem jakoś pod koniec 2005 roku czy na początku 2006 roku - Premium Goldy w eltec.pl, potem dwie sztuki Hahnela w multifoto w grudniu 2007 i potem jakoś w kwietniu czy maju 2008 znowu Premium Goldy w Eltecu (na szczęście mają inny spód niż starsza para więc je rozróżniam). Z żadną parą nie zauważyłem żadnych problemów.

My Nick
25-02-2009, 17:29
Aktualnie mam zamiennik hama ale kiedys miałem GP i byłem bardzo z niego zadowolony. Link pozwala wyszukać zamiennik tej firmy do danego urządzenia
http://www.gpbattery.pl/gp.php?section=zamienniki

sleep
04-03-2009, 11:16
Witam

Czy ma ktoś zamiennik do nowej 5-tki. Ewentualnie ma ktoś namiary do sprawdzonego sklepu, który obecnie posiada zamiennik lub oryginalny akumulator na stanie.

Dosłownie czasy komuny coraz bliżej - mam pieniążki a nie można kupić bo towaru brak.

Pozdro

janmar
04-03-2009, 11:45
Obserwuje rynek niemal co dzień w poszukiwaniu dostępnych LP-E6 i z każdym kolejnym dniem mam nieodparte wrażenie, że ktoś w Canonie uznał 5DmII za niewypał i dlatego zablokował sprzedaż jego samego i akcesoriów.

To obłęd, że baterii (że o puszce nie wspomnę) nie dość, że nie ma, to jeszcze kosztują tyle, że za równowartość kupiłbym 10 zamienników BP-511 do 40D i spółki.

Panowie z Canona - żenada, po prostu żenada.

Hi,hi,hi..Woyd czekam z nadzieją że kupisz którąś z jedynek canona.Ciekawe jak skomentujesz cenę akumulatorków. :smile: A na serio ,to tak było jest i będzie że droższy sprzet ,to droższe dodatki,częsci i akcesoria w proporcji jak cena sprzętu tańszego do droższego .Niestety.Pozdrawiam

woyd
04-03-2009, 22:37
Hi,hi,hi..Woyd czekam z nadzieją że kupisz którąś z jedynek canona.Ciekawe jak skomentujesz cenę akumulatorków. :smile:

Janmar - już chrzanić cenę, ale niech te baterie będą w normalnej sprzedaży. Mogę zrozumieć błąd w 5DmII i wgrywanie nowego softu w magazynie ;) Ale co może być nie tak z bateriami, że nie ma ich w sprzedaży ??

janmar
04-03-2009, 22:43
Janmar - już chrzanić cenę, ale niech te baterie będą w normalnej sprzedaży. Mogę zrozumieć błąd w 5DmII i wgrywanie nowego softu w magazynie ;) Ale co może być nie tak z bateriami, że nie ma ich w sprzedaży ??

No cóż.Gdyby życie było logiczne miałbyś rację.Po prostu patrz na to jak na teatr :smile: Pozdrawiam

Vitez
05-03-2009, 13:59
Ale co może być nie tak z bateriami, że nie ma ich w sprzedaży ??

Może też mają firmware do wymiany? ;)
Żeby nie było jak w komórkach/laptopach gdzie baterie wybuchały :shock: .

many74
05-03-2009, 20:27
Może też mają firmware do wymiany? ;)
Żeby nie było jak w komórkach/laptopach gdzie baterie wybuchały :shock: .

Babuch...................................... i piąteczki nie ma :mrgreen: -normalnie jak u Czesia :lol:

woyd
22-03-2009, 19:34
Witam

jak już ktoś wspomniał na forum - na Allegro.pl pojawiły się aukcje z zamiennikami LP-E6. Widziałem, że kilka produktów znalazło nabywców. Czy ktoś z Was jest może jednym z nich i mógłby podzielić się swoimi spostrzeżeniami ??

tom517
22-03-2009, 19:46
Mogę zrozumieć błąd w 5DmII i wgrywanie nowego softu w magazynie ;) Ale co może być nie tak z bateriami, że nie ma ich w sprzedaży ??
Moze po prostu nie ma baterii i przez to brak i baterii i 5DII :)

jasnezetak
24-03-2009, 16:48
Kupił KTOŚ z Was zamienniki baterii do 5dII ?? jakieś opinie ?? Nie wiem czy pakować się w orginały za 400 zł, jak można wydać 100 :-).. Z góry dzieki za odp..

konradl
24-03-2009, 16:53
a sa zamienniki ktore mzona ladowac fabryczna ladowarka? Bo te co widzialem to byly w kompelcie z wlasna... A wolalbym uniknac mnozenia gratow.

trampek
24-03-2009, 16:58
a sa zamienniki ktore mzona ladowac fabryczna ladowarka? Bo te co widzialem to byly w kompelcie z wlasna... A wolalbym uniknac mnozenia gratow.

Nie mnozysz. Ladowarka podrabiarna laduje oryginal, wiec orginalna zostawiasz w domu

TEz chetnie bym jakas opinie nt podrobek przeczytal. szczegolnie interesuje mnie zywotnosc.

konradl
24-03-2009, 17:23
aha, no to juz lepiej, ciekawe jak z szybkoscia ladowania, bo po przesiadce z 20d zauwazylem ze:
- accu starcza na duuuuzo krocej, chyba zasluga telewizora :)
- oryginalna ladowarka dluzej laduje, pewnie ze wzgledu na wieksza pojemnosc :)

jasnezetak
24-03-2009, 17:31
hmmm - Trampek a ty masz jakiegoś zamienika już ??

Jerry_R
24-03-2009, 19:08
szczegolnie interesuje mnie zywotnosc.

Mysle, ze szybko sie nie dowiemy wiele. Najwyzej, ze laduje sie krocej lub dluzej oraz ze pozwala na zrobienie mniejszej lub wiekszej ilosci zdjec.

Natomiast jak to sie bedzie mialo do stanu takiej baterii np. po 6 miesiacach i wielu ladowaniach... Dowiemy sie za 6 mies. No chyba, ze tragicznie szybciej. Moze sie okazac, ze np. zamiennik ma lepsze lub takie same paramtery, ale zywotnosci akumulatora jest kilka razy krotsza i trzeba czesciej wyrzucac i kupowac zamienniki...

Tez bym chcial, zeby zamienniki roznily sie tylko logo od oryginalow, ale jakos nie wierze...

trampek
24-03-2009, 19:38
hmmm - Trampek a ty masz jakiegoś zamienika już ??

No wlasnie sam "jestem na decyzji":)

arturs
24-03-2009, 20:11
od 350tki(przez 40kę po 5d) leciałem na zamiennikach - m.in. dlatego że:
1. ładowały się w fabrycznej ładowarce canona
2. wskaźnik ładowania w aparacie był do **** i pokazywał w zasadzie co chciał - czyli przez pierwsze 40-50 zdjęć full.. potem połowę a przy 50-20 ostatnich migał, więc jego użyteczność była raczej wątpliwa..

z tego co widziałem na allegro to są zamienniki do 5dII ale mają 2 podstawowe wady:
1. Oddzielna ładowarka
2. aparat nie pokazuje w ogóle stanu naładowania

Czyli posiadają podstawowe wady..
w związku z tym kupiłem dzisiaj w normalnym sklepie (tam gdzie wszystko kupuję) oryginał Canona za 290 zł (przy cenie "na półce" 299 zł) - a nie za 4 stówki (na allegro trochę przeginają z cenami..)
Ja tak ten dylemat rozwiązałem - w nowej 5tce zalety oryginału moim zdaniem przewyższają radość z niższej ceny zamiennika ;)

woyd
24-03-2009, 22:44
[...]
w związku z tym kupiłem dzisiaj w normalnym sklepie (tam gdzie wszystko kupuję) oryginał Canona za 290 zł (przy cenie "na półce" 299 zł) - a nie za 4 stówki (na allegro trochę przeginają z cenami..)
[...]

Możesz zapodać info jaki to sklep ??

Z góry dzięki
Woyd

arturs
24-03-2009, 23:19
Możesz zapodać info jaki to sklep ??

Z góry dzięki
Woyd

Mogę - ale gorsza informacja jest taka że ostatni co był na półce chyba wziąłem.. za to jeszcze jeden 5d mk2 został - za około 9700 brutto.. a sklep to sklep MasterFoto w Kielcach - róg Sienkiewicza / Wesołej w Kielcach - w googlach znajdziesz..

Pozdrawiam

P.S. tylko rano wszyscy nie dzwońcie bo się nie będę mógł tam pokazać przez miesiąc :mrgreen:
Rano zadzwonię i się dowiem czy jeszcze są i napiszę na forum czy jeszcze ma a jak nie to kiedy coś będzie..

many74
25-03-2009, 12:23
Jak tam Panowie macie jakieś wieści o LP-E6?:confused:

kmi
25-03-2009, 16:19
Na allegro pojawiły się jakieś zamienniki:
http://www.allegro.pl/item589380028_lp_e6_akumulator_do_eos_5d_mark_ii_l adowarka.html

Może już ktoś to kupił i może coś powiedzieć o jakości?

Gringo997
25-03-2009, 16:24
nie kapuje jak można oszczędzać na aku do puszki za prawie 10k...

jak już wam się tak pali do oszczędzania to poczekajcie na te bardziej sprawdzone zamienniki typu Hama czy Hahnel albo GP?

wojkij
25-03-2009, 17:13

jak już wam się tak pali do oszczędzania to poczekajcie na te bardziej sprawdzone zamienniki typu Hama czy Hahnel albo GP?

Nie kapuje jak można oceniać jakiś produkt nie mając z nim żadnego kontaktu. Do 40d miałem oryginał, zamiennik gp za 100zł, zamiennik hanhela za 110zł i premium goldy za 15zł sztuka. Zgadnij które najlepiej pracowały... ;)

many74
25-03-2009, 22:40

A kto tu mówi o oszczędzaniu kolego .Chodzi przede wszystkim o normalną cenę i dostępność a nie jakieś "spekulacyjne" sprzedawanie aku. po prawie 400zł jak będą dostępne i w realnej cenie to na pewno wielu z nas kupi ORYGINAŁY.

Markus1
25-03-2009, 23:40
Aku do 5dmk2 kupiłem za 280,00 czekałem ok.miesiąca

many74
26-03-2009, 01:29
Aku do 5dmk2 kupiłem za 280,00 czekałem ok.miesiąca

Chłopie gdzie !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:shock:

arturs
26-03-2009, 02:12
tam gdzie ja kupowałem za 290 zł już nie ma - kiedy będą następne nie wiadomo na razie.. jak będą w ludzkiej cenie to dam znać

Jerry_R
26-03-2009, 02:17
Daj, daj ;-)

mir2000
26-03-2009, 08:47
http://www.cyfrowe.pl/aparaty/canon-lp-e6-akumulator.html
Tu kupisz za 298 zł

hekselman
26-03-2009, 11:49
Nie wiem - tak można? http://www.cyfrowe.pl/aparaty/canon-lp-e6-akumulator.html
Cierpliwie poczekać - sprzedają za zamówioną cenę.

jasnezetak
26-03-2009, 12:30
http://allegro.pl/item587058317_aku_lp_e6_lpe6_do_canon_eos_5d_mark_ ii_ladowarka.html

macie linka..

zorrzi
26-03-2009, 15:07
Tak sobie cos ubzduralem ;):
Slyszalo sie juz nieraz jak to felerne aku pala lub wybuchaja podczas uzytku.
No i wyobrazcie sobie ze taki zamiennik uszkadza wasza 5-tke.... aparat jest na gwarancji.... ale co z tego ?
Inaczej wygladaloby to z oryginalem.
Wiem ze to skrajnosc z felernymi aku ale bezpieczenstwa nigdy za wiele

Jerry_R
26-03-2009, 15:41
http://www.cyfrowe.pl/aparaty/canon-lp-e6-akumulator.html
Tu kupisz za 298 zł

Jak beda mieli dostepny ;-)

dariog
26-03-2009, 21:34
Moim zdaniem jak kogos stac na zakup body za prawie 10k zl + gripa za ponad 1k zl to na baterie nawet w cenie ok 400 zl nikt nie powinien narzekac (bateria jest w takim przypadku niezbedna), baterie do 1d i 1ds byly i sa od zawsze w takich cenach!

to tak jakby kupic mercedesa i oszczedzac na oryginalnych czesciach i serwisie:)

pozdrawiam,
darek

oskarkowy
26-03-2009, 21:44
to tak jakby kupic mercedesa i oszczedzac na oryginalnych czesciach i serwisie:)

Sęk w tym, Darku, że nikt nie kupił mercedesa, tylko co najwyżej opla astrę.

Różnica w zamiennikach jest taka, że do wcześniejszych modeli, to były te same konstrukcje. W tym wypadku jest inaczej i nikt nie daje gwarancji, że nie uszkodzi to aparatu, nie koniecznie od razu wybuchając. Elektronika to kapryśne cholerstwo i chyba nie ma sensu tak ryzykować.
..napisał ten, co zapas baterii kupił po normalnych cenach :mrgreen:

gwozdzt
27-03-2009, 10:20
pisałem w wątku o aparacie ale lepiej nadaje się tutaj:
...
i tutaj też ostatecznie znalazło to swoje miejsce... :-)

Jerry_R
28-03-2009, 00:08
Zdaje sie, ze pojawi sie nowy zamiennik, o pojemnosci 2000mAh: http://cgi.ebay.pl/2x-Akku-Battery-Ladegeraet-fuer-Canon-5d-Mk-II-LP-E6-BG_W0QQitemZ370172568701QQcmdZViewItemQQptZDE_Elek tronik_Computer_Foto_Camcorder_Stromversorgung_PM? hash=item370172568701&_trksid=p3286.c0.m14&_trkparms=66%3A2%7C65%3A3%7C39%3A1%7C240%3A1318

dariog
28-03-2009, 03:03
Sęk w tym, Darku, że nikt nie kupił mercedesa, tylko co najwyżej opla astrę.

Różnica w zamiennikach jest taka, że do wcześniejszych modeli, to były te same konstrukcje. W tym wypadku jest inaczej i nikt nie daje gwarancji, że nie uszkodzi to aparatu, nie koniecznie od razu wybuchając. Elektronika to kapryśne cholerstwo i chyba nie ma sensu tak ryzykować.
..napisał ten, co zapas baterii kupił po normalnych cenach :mrgreen:

Cenna uwaga dotyczaca elektroniki:)

pozdrawiam,
dario

many74
06-04-2009, 11:03
Witajcie Panowie i jak się sprawy mają robicie na zamiennikach oryginałach ? Jakieś wieści o dostępności E6 i cenie?

David
10-04-2009, 00:25
Ceny oryginału nie z tej ziemi. Na allegro wszystkie oferty powyżej 380 zł / szt. Niektórzy za taką kwotę potrafią lustrzankę kupić, a tu tylko aku :-(

woyd
10-04-2009, 00:44
Może by tak się zgadać (zrobić jakąś listę chętnych) i kupić większa ilość, to może cena była by bardziej przystępna?

David - ale problem nie jest z ceną tylko z dystrybucją. Ja od chyba 4 tygodni czekam cierpliwie na aku z cyfrowe.pl za 289zł i wszystko wskazuje na to, że się doczekam. Ale ten sklep też jest zdany na łaskę Canona....

Ceny na allegro to wynik popytu kilkakrotnie większego niż podaż. Kilka hien biznesowych dorwało gdzieś kilka baterii i wykorzystując kompletny blamaż logistyczny Canona podbija ceny jak im się podoba. Bo nie widzę innego wytłumaczenia na to, że jedni mogą oferować LPE6 za 289zł choć z długim terminem, podczas gdy inni (np. Balta) sięgają szczytów bezczelności podwyższając ceny do ponad 400zł.

David
10-04-2009, 17:39
Wiem, wiem, widziałem tą ofertę w cyfrowe.pl. To najniższa oferta w kraju (przynajmniej w polskim internecie). Też się zapiszę w kolejce, bo nic innego nie pozostaje, no chyba, że ktoś musi mieć od zaraz i kupi za prawie 4 stówki.
Z drugiej strony wybrać się na ważne zdjęcia (choćby i ślub) z jednym aku, to trochę duże ryzyko.

David
14-04-2009, 21:31
Z akumulatorami jest nieciekawie. Dzwoniłem juz do kilku sklepów i nikt nie ma na stanie. Niektórzy obiecują że w ciągu tygodnia do dwóch będą mieć, a inni w ogóle nie są w stanie podać terminu. :(
Generalnie kicha. Jakieś embargo na produkty z Japonii, czy co?

bogunow
14-04-2009, 22:18
... Jakieś embargo na produkty z Japonii, czy co?

Może piraci porwali statek z akumulatorkami :)

Pinto
15-04-2009, 15:32
Kilka hien biznesowych dorwało gdzieś kilka baterii i wykorzystując kompletny blamaż logistyczny Canona podbija ceny jak im się podoba.

Jeszcze dodaj, że trzeba takich zamykać do więzień. Towar jest tyle warty, ile ktoś chce za niego zapłacić. Ceny są kształtowane przez podaż i popyt - to są podstawowe prawa ekonomii.

Przemek Lipski
15-04-2009, 19:00
Towar jest tyle warty, ile ktoś chce za niego zapłacić.

To nie jest prawda, często towar jest dużo mniej warty od tego ile ktoś jest skłonny zapłacić i vice versa.

Jerry_R
15-04-2009, 20:25
To nie jest prawda, często towar jest dużo mniej warty od tego ile ktoś jest skłonny zapłacić i vice versa.

A ile jest wtedy wart?

David
15-04-2009, 22:31
A tak z ciekawości, to próbował ktoś pracować na akumulatorkach paluszkach za pomocą gripa z koszyczkiem? Może to jest alternatywa na czas niedostępności akumulatorków?

Sławek
15-04-2009, 22:45
Jeszcze dodaj, że trzeba takich zamykać do więzień. Towar jest tyle warty, ile ktoś chce za niego zapłacić. Ceny są kształtowane przez podaż i popyt - to są podstawowe prawa ekonomii.
Tak to wyglądało w dziewiętnastowiecznym kapitaliźmie . Teraz to zaraz różne urzędy dopatrują się wykorzystywania pozycji na rynku o praktykach monopolistycznych już nie wspomnę.

malinowy
15-04-2009, 23:41
Najpierw nie było aparatu teraz nie ma akumulatorów :D Co za paranoja :]

Jerry_R
16-04-2009, 02:14
Teraz to zaraz różne urzędy dopatrują się wykorzystywania pozycji na rynku

Tak, szczegolnie w przypadku baterii Canona ;-)

many74
16-04-2009, 14:12
A tak z ciekawości, to próbował ktoś pracować na akumulatorkach paluszkach za pomocą gripa z koszyczkiem? Może to jest alternatywa na czas niedostępności akumulatorków?

Witaj ja próbowałem ale jakoś czarno to widzę. Aku świeżo naładowane 2600mah po 5 zdjęciach poziom spadł o połowę a potem strasznie szybko się skończył.Więc chyba że masz 5 kompletów AKU to jakoś można robić na jednym komplecie to raczej jako "ostatnia deska ratunku".

arturs
16-04-2009, 20:06
Witaj ja próbowałem ale jakoś czarno to widzę. Aku świeżo naładowane 2600mah po 5 zdjęciach poziom spadł o połowę a potem strasznie szybko się skończył.Więc chyba że masz 5 kompletów AKU to jakoś można robić na jednym komplecie to raczej jako "ostatnia deska ratunku".

ale na akumulatorkach "paluszkach" tak było zawsze - już w 350D tak się działo że po paru zdjęciach zasilanie padało - koszyczek jest na baterie "paluszki" a nie akumulatorki.. dlaczego - ano dlatego że akumulatorek ma 1.2 V a bateria 1.5V co przy sześciu bateriach daje 1.8V różnicy.. jak masz gripa i chce ci się parę złotych wydać na baterie to sprawdź na porządnych alkalicznych "paluszkach"

oskarkowy
16-04-2009, 22:00
ale na akumulatorkach "paluszkach" tak było zawsze - już w 350D tak się działo że po paru zdjęciach zasilanie padało -

Dokładnie tak. W poprzednim 5D, żółte bateryjki z Ikei za 6zł pociągnęły ponad 300 fotek i jak je wyjmowałem jeszcze działały, ale na szczęście już nie musiały. Wydaje mi się, że w tym będzie podobnie.

many74
17-04-2009, 16:27
Przepraszam że się odezwałem.

arturs
17-04-2009, 16:31
Przepraszam że się odezwałem.

??
ale czemu przepraszasz?? Kolega zapytał czy ktoś próbował, Ty próbowałeś to i opisałeś co i jak, więc chwała Ci za to.. przecież nie mamy o to pretensji - wyjaśniliśmy tylko dlaczego tak się dzieje.. i jakbyś miał faktycznie parę baterii paluszków do sprawdzenia to bardzo chętnie się dowiemy jaka jest wydajność tego koszyczka na baterie.. Jak odebrałeś nasze z Jarkiem posty jak wymądrzanie się to my Cię przepraszamy bo to nie było naszym zamiarem :-D

many74
17-04-2009, 16:46
Mowa jest srebrem a milczenie złotem.Ja na szczęscie mam 3szt. LP-E6. Co mi tam :rolleyes:

arturs
17-04-2009, 16:53
Mowa jest srebrem a milczenie złotem.Ja na szczęscie mam 3szt. LP-E6. Co mi tam :rolleyes:

ja mam dwie więc też nie płaczę ;) ale gripa nie mam bo jakoś tak za duża puszka się wydawała, no i rzede wszystkim żona kategorycznie oświadczyła że z gripem to nie ma mowy bo już i tak klocek duży ;) - więc obie piątki nie są zagripowane..

many74
17-04-2009, 18:09
Jestem posiadaczem zbyt wielkich "dłoni" więc grip jest jak brzytwa dla tonącego:lol:

arrow
20-04-2009, 09:18
no coz gdzie bym nie zaszedl to mowia mi ze od poczatku roku jest problem z dostepczoscia akcesoriow i sprzetu Canon ... dotyczy to tez baterii

jasnezetak
20-04-2009, 09:35
na cyfrowe.pl kupicie baterie bez problemu , ja dałem razem z przesyłka 314 zł..

woyd
20-04-2009, 22:15
na cyfrowe.pl kupicie baterie bez problemu , ja dałem razem z przesyłka 314 zł..

Problemem jest czas :) Też tam kupiłem - za 304zł z wysylką - tyle, że czekałem ponad 3 tygodnie.

tomek13w@wp.pl
23-04-2009, 13:14
Mi udało się nabyć na pstryk.pl w tym tygodniu za 289zl

arturs
23-04-2009, 14:21
W pstryk.pl są po 279 zł

Pinto
25-04-2009, 10:10
Jestem posiadaczem zbyt wielkich "dłoni" więc grip jest jak brzytwa dla tonącego:lol:

Hmmm, ja też mam duże dłonie, mogę się nawet założyć, że większe;), ale gripa mi jakoś nie brakuje. Drugi akumulator muszę nabyć, bo jeden starcza na styk na weselu (stabilizacja dużo żre prądu).

trampek
25-04-2009, 10:25
starcza na styk na weselu (

starcza to jest demencja:)

David
29-04-2009, 23:11
http://allegro.pl/item623522039_aku_lp_e6_do_canon_eos_5d_mark_ii_la dowarka_wawa.html

Wiem, że to chińszczyzna, ale opcja ładowania z instalacji 12 V z samochodu jest bardzo zachęcająca. Może zaryzykuję? Pytałem kilku gości, którzy kupili zamienniki na allegro i mówili, że poza brakiem informacji o zużyciu nie ma różnicy między oryginałem a zamiennikiem.

A stosował już ktoś zamiennik z oryginałem w duecie w gripie? W sumie jeżeli będzie info z jednego akumulatorka, to z drugiego nie potrzeba. Po prostu oryginał będzie się wolniej wyładowywał i jeżeli pokaże np 25 % mocy, to trzeba będzie to przemnożyć x2 w uproszczeniu.

Sławek
30-04-2009, 21:01
Na pewno jest to jakaś alternatywa. Ja kupowałem u nich akumulatory do kamer, i były o'k

niewidzialny
07-05-2009, 23:02
wlasnie kupilem to co wrzuciles z allegro David, zobaczymy co to bedzie. Gripa niestety nie posiadam wiec nie pomoge, pozdr i dzieki za link.

Marek Kowal
08-05-2009, 12:15
6 szt aku w gripie wystarcza na ok 300 zdjęć, jest to jakaś alternatywa do czasu
lepszej i tańszej opcji zamiennika.

arturs
09-05-2009, 22:47
6 szt aku w gripie wystarcza na ok 300 zdjęć, jest to jakaś alternatywa do czasu
lepszej i tańszej opcji zamiennika.

akumulatorów czy baterii alkalicznych?
jeśli akumulatorków to taki sobie zamiennik - bo żeby na jednym ładowaniu uzyskać to samo co na 1nym akumulatorze (czyli około 1200 zdjęć) to musisz mieć 4 komplety czyli 24 akumulatorki (zakładam że nie masz gdzie doładowywać bo jesteś np na jakimś wyjeździe) czyli 24x 10 zł za przyzwoity akumulatorek to daje prawie cenę oryginału, więc IMHO opcja niezbyt atrakcyjna - tylko jako opcja ratunkowa - ale z reguły i tak ze sobą się tego koszyczka na "paluszki" nie nosi więc z ratunku z reguły i tak nici.. nie mówiąc o wadze i rozmiarze akumulatora oryginalnego a tego całego zestawu (koszyczek plus "paluszki")

mieszko_1vp
10-05-2009, 00:15
jest jeszcze jeden mały problem z AKU - do ładowarki wchodzi 4,do Gripa 6 -jeden musi się ładować 10 godzin-co daje nam 20 godzin ładowania-więc ja kupiłem dwie ładowarki-hehe

Marek Kowal
17-05-2009, 21:12
Uaktualnienie: 6 aku sanyo 2700 pozwoliło mi zapełnić prawie 2 x 4 GB.
Ładowanie trwa 4-5 godz. Jest to tylko alternatywa na dany dzień.

mgtan
01-03-2010, 11:48
jakoś na długo wam starcza ten oryginalny aku. Mam w sumie po 4 ładowaniach ale więcej niż 500-600 zdjęć to nie widze.

arturs
01-03-2010, 16:42
na 1100-1200 mniej więcej..
po sobie wiem że jak przestaniesz się bawić aparatem to żywotność aku zdecydowanie wzrasta :mrgreen:

mgtan
01-03-2010, 17:00
hehe... no dooobra :) może być i tak... po pierwszym ładowaniu to go zmęczyłem po 200 klatkach i paru filikach ;)

arrow
01-03-2010, 20:21
u mnie podobnie około 1200

Grzdyll
29-03-2010, 10:32
Odkopuję. Cena oryginalnych aku już chyba się ustabilizowała w granicach 250-300 zł ale może jest wśród Was ktoś kto używa zamienników i podzieli się wrażeniami? Bo cena jednego oryginału to ciągle równowartość 5-6 zamienników i praktyczne doświadczenia z ich użytkowania (a nie co się komu wydaje) byłyby na pewno dla wielu osób cenne...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Może lepiej kontynuować w innym watku, żeby nie było bałaganu?
http://canon-board.info/showthread.php?goto=newpost&t=56272

mgtan
05-04-2010, 21:04
co do zamienników to nie trafiłem jeszcze zamiennika na którym działa poprawnie wskaźnik naładowania akuymulatora. Mam dwa oryginały. Narazie Oryginał nowy starcza mi na 500klatek po drugim od nowości ładowaniu... mało troche, zobaczymy co dalej.

marekb
05-04-2010, 22:01
co do zamienników to nie trafiłem jeszcze zamiennika na którym działa poprawnie wskaźnik naładowania akuymulatora. Mam dwa oryginały. Narazie Oryginał nowy starcza mi na 500klatek po drugim od nowości ładowaniu... mało troche, zobaczymy co dalej.to bardzo mało, może jedziesz na serwo??

arturs
05-04-2010, 22:30
to bardzo mało, może jedziesz na serwo??

na servo 1000 spokojnie się robi

mgtan
05-04-2010, 22:48
na pierwszym aku robiłem 200 i poszedł do serwisu gdzie wymieniaja na nowy itez powiedzieli że 1000 sie robi. Sprawdzili aparat, pobór prądu właściwy więc kupiłem u nich nowy aku i po drugim ładowaniu wychodzi około 500szt.

Sławek
05-04-2010, 22:54
Ja spokojnie robię 800 przeglądając i usuwając w wolnych chwilach nietrafione zdjęcia. Mając dwi baterie jeszcze nie brakło mi energii na żadnej imprezie.

patric89
17-04-2010, 23:04
czy używacie zamienników LP-E6 czy oryginałów??
Czy istnieje jakieś niebezpieczeństwo stosowania tańszych zamienników??

balta
17-04-2010, 23:10
5DMKII: dziś - 1000 zdjęć na drugim ładowaniu aku oryginalnym + kilka filmów po kilkadziesiąt sekund ( info dodatkowe: + ok 800 błysków na 580EXII na 4 szt. Energizer 2650)

ogólnie jestem bardzo zadowolony

Doktor_Zło
18-04-2010, 06:54
Dla mnie najważniejsze że oryginały ładują się szybciej niż zamienniki...500 zdjęć na aku-to stanowczo za mało

patric89
07-05-2010, 12:11
Czy mógby mi ktoś polecic jakis dobry zamiennik lp-e6?
Mogą robić troche mniej zdjęć niż oryginał, mogą się dłużej ładować nie zależy mi tak bardzo na tym, mam jedynie pytanie czy jest jakieś ryzyko stosowania nieoryginalnych baterii do 5dII??

szuler
03-08-2010, 17:59
po ostatnim weselu

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img121.imageshack.us/i/img39802m.jpg/)

+ 10 min film dla zabawy :)

kupiłem zamiennik LP-E6, ale jest tylko noszony na wszelki wypadek

arturs
03-08-2010, 21:44
od siebie dodam jeszcze ze ostatnio na weselu licznik pokazał mi że zrobiłem ponad 2200 zdjęć i było jeszcze 7% energii.. tak koło północy zmieniłem ale myślę że całe wesele bym opędził na jednym gdybym miał lżejszy palec ;)

benicjusz
03-09-2010, 13:50
Witajcie, tez wychodzi mi srednia 500-600 fotek na akku, ale moze to wina wlaczonego IS w 24-105L?

dinderi
03-09-2010, 14:05
Witajcie, tez wychodzi mi srednia 500-600 fotek na akku, ale moze to wina wlaczonego IS w 24-105L?
Szkło bez IS, jeden wieczór razem 783 fotki, wskaźnik naładowania oryginalnej baterii nadal na 63%. Bateria ładowana na full dzien wcześniej.

oskarkowy
03-09-2010, 18:44

Zdecydowanie tak. Normalnie użytkowane aku 5II i podglądy bez zabaw aparatem to przynajmniej 1000 zdjęć na jednym.

benicjusz
06-09-2010, 11:06
Zaczynam sie uczyc wylaczac ów IS :) kiedy zbedny - dzieki, troszke mnie uspokoiliscie.

Lulu1988
06-09-2010, 13:06
Chyba trafił mi się jakiś super oryginał: prawie 2200 zdjęć i zostało jeszcze 6%. Przepaść w porównaniu do 30D

dinderi
06-09-2010, 13:08
Chyba trafił mi się jakiś super oryginał: prawie 2200 zdjęć i zostało jeszcze 6%. Przepaść w porównaniu do 30D
To calkiem normalne. Po kilku cyklach ładowania nagle pojemnośc robi się ogromna. Mam na oryginale akurat cca 1700 zdjęć i jeszcze 33% wskaźnika naładowania.

Cheeroki
15-09-2010, 23:12
Orientuje się ktoś z was czemu nie ma zamienników BG-E6 w tej wersji z ustawieniem interwałów, dłuższego samowyzwalacza etc?
Posiadam taki grip w 40D i prawdę mówiąc fajne dawało to możliwości więc przy przesiadce na 5dmkII wolałbym z tego nie rezygnować

dinderi
15-09-2010, 23:15
Orientuje się ktoś z was czemu nie ma zamienników BG-E6 w tej wersji z ustawieniem interwałów, Odpowiadam: "Bo nikt nie zrobił?":roll:
Są tylko trzeba sie rozejrze. Np.: http://cgi.ebay.pl/LCD-Timer-Battery-Grip-For-Canon-EOS-5D-Mark-II-BG-E6-/320583410289?pt=UK_Photography_DigitalCamAccess_RL&hash=item4aa442a271

Lulu1988
19-09-2010, 09:19
Zgodnie z obietnicą z bliźniaczego wątku:
Bateria Delta LP-E6, ładowana 2x do pełna z pojemności ok 60%

Wynik: 1800 zdjęć + ok 5 minut filmowania + mała ilość przeglądania >>> zostało 3%

alfsky
20-09-2010, 10:53
Zgodnie z obietnicą z bliźniaczego wątku:
Bateria Delta LP-E6, ładowana 2x do pełna z pojemności ok 60%

Wynik: 1800 zdjęć + ok 5 minut filmowania + mała ilość przeglądania >>> zostało 3%
Czyli jak oryginał. Działa z ładowarką oryginalną itd? Gdzie kupiłeś?

Lulu1988
20-09-2010, 15:00
Tak, Delta LP-E6 (nowy model) działa z oryginalną ładowarką; baterię kupiłem u Towersa :)

_igi
20-09-2010, 15:28
A w jakiś sklepach internetowych, najlepiej w warszawie? Na ceneo.pl są dwa sklepy w ogóle z deltami, do tego starymi typami, które mogą być ładowane tylko w swojej ładowarce. Mam jeden akumulator - podróbę, ale zgubiłem ładowarkę od niego, drugiego takiego już nie chce kupować ;)

dinderi
20-09-2010, 15:36
Tak, Delta LP-E6 (nowy model) działa z oryginalną ładowarką; baterię kupiłem u Towersa :)
W sklepie Foto-ivy.pl nie ma takiej bateryjki...

alfsky
20-09-2010, 16:47
W sklepie Foto-ivy.pl nie ma takiej bateryjki...

A ja widzę:

http://www.foto-ivy.pl/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=562&category_id=109&option=com_virtuemart&Itemid=64

Znaczy zdjęcia nie widzę, jest opis.

dinderi
20-09-2010, 16:55
Rzeczywiście, na samiutkim końcu listy :)
Ciekawe rzeczy.
Jeśli druga bateria, którą wysłał mi sprzedawca z e-bay opisany tu http://canon-board.info/showthread.php?t=64447 w ramach rekompensaty za tamtą, rzekomo "wadliwą", okaże się tyle samo warta, co ta pierwsza, to tez zostanę klientem Towersa ;)

1czarek1
23-09-2010, 01:25
Może ktoś kupował akumulator Phottix Titan LP-E6 http://allegro.pl/phottix-titan-lp-e6-jak-oryginal-canon-5d-mkii-7d-i1240925624.html dobra cena, pełna kompatybilność i gwarancja ponoć 24 miesiące czy ktoś już może testował.

balta
23-09-2010, 11:19
Ja na 2 oryginałach + grip delty przy około 1200-1400 zdjęć naładowanie obu sztuk kształtuje mi się na poziomie 50% zużycia każdej sztuki. Co sugeruje ze około 3000 tys mógłbym zrobić.

Natomiast jestem ciekawe jak wyglada sprawa "sczipowanych" zamienników i ich pełnej kompatybilnosci z 5Dmk2

arrow
23-09-2010, 20:46
a jak zamienniki wytrzymują tryb filmowania ?

Lulu1988
23-09-2010, 20:56
Skoro na zamienniku można zrobić tyle samo zdjęć co na oryginale to teoretycznie z filmowaniem będzie podobnie. Chociaż mogę się mylić....

marbo
23-09-2010, 22:09
http://mega-pixel.iai-shop.com/product-pol-633-Akumulator-Canon-LP-E6-do-Canon-5D-Mark-II-7D-7-4V-1800mAh-100-JAK-ORYGINAL-NOWY-CHIP-W-pelni-kompatybilny-z-ladowarka-Canon-pokazuje-stan-naladowania.html#addOpinion

naprawdę działa

alfsky
23-09-2010, 22:30
http://mega-pixel.iai-shop.com/product-pol-633-Akumulator-Canon-LP-E6-do-Canon-5D-Mark-II-7D-7-4V-1800mAh-100-JAK-ORYGINAL-NOWY-CHIP-W-pelni-kompatybilny-z-ladowarka-Canon-pokazuje-stan-naladowania.html#addOpinion

naprawdę działa
A dostałeś to co na zdjęciu? Bo mi pociskali fotoenergię 3900mAh...

marbo
25-09-2010, 01:44
Tak dostałem to co oferują ... jak z wytrzymałością to się okaże w boju , bo podana wartość może pozwolić na pstryknięcie mniejszej liczby zdjęć niż na oryginalnym aku.
Z tym że to ma dla mnie drugorzędne znaczenie - jeszcze nie udało mi się rozładować firmowego na jednym zleceniu.

alfsky
29-09-2010, 15:11
Tak dostałem to co oferują ... jak z wytrzymałością to się okaże w boju , bo podana wartość może pozwolić na pstryknięcie mniejszej liczby zdjęć niż na oryginalnym aku.
Z tym że to ma dla mnie drugorzędne znaczenie - jeszcze nie udało mi się rozładować firmowego na jednym zleceniu.
Mnie też ale zapas lepiej mieć.

diplo
28-10-2010, 15:11
Hey A ja mam pytanie. Czy aku schodzą równomiernie tzn. siedząc w gripie jeden i drugi po 50%, czy najpierw jeden dojedzie do 100% a potem dopiero drugi ???

Widelec
23-11-2010, 14:45
schodzą po równo - podczas robienia zdjęć aparat zjada naprzemiennie z aku. może dlatego mając załadowane dwa, razem zrobią więcej zdjęć niż na dwóch z osobna - strzelając np. seriami nie są tak obciążone jak pojedynczy aku... mają zawsze ten ułamek sekundy na odpoczynek gdy fota jedzie właśnie z drugiego aku...

kinimodgdynia
24-11-2010, 03:40
blumax z cyfrowe.pl za 120pln działa, ładuje się standardową ładowarką i pokazuje stan/ilość zdjęć.

Shadow
08-02-2011, 11:04
A ten blumax może być ładowany w ładowarce Canona i pokazuje stan rozładowania w aparacie ?

vitkov
14-03-2011, 10:45
Po wypowiedziach widać że są już na rynku całkiem niezłe zamienniki ale jak dotąd każdy wyrażał swoje opinie raptem po kilku ładowaniach. Jak z trwałością zamienników? Jak się spisują po pół roku stosowania przy 1 ładowaniu na tydzień? Czy możecie coś polecić.

lijo
07-04-2011, 16:59
Może ktoś kupował akumulator Phottix Titan LP-E6 http://allegro.pl/phottix-titan-lp-e...240925624.html dobra cena, pełna kompatybilność i gwarancja ponoć 24 miesiące czy ktoś już może testował.

Ponawiam prośbę, czy może ktoś się wypowiedzieć na temat Phottix Titan LP-E6 lub innych zamienników, które warto byłoby kupić?

dr Dundersztyc
09-05-2011, 13:08
delta od towersa / foto-ivy.pl śmiga aż miło :)

fagot
10-05-2011, 15:54
Ja też kupiłem LP-E6 w www.mega-pixel.pl jest w pełni kompatybilny z aparatem cykałem całe wesele i się nie rozładował.Dają 24 miesiące gwarancji a używam już ok. pół roku Myślę że phottixa to to samo wszystko z chin i tylko naklejki zmieniane tak jak hahnel płacisz tylko za opakowanie i szkopską markę a wszystko idzie od kitajców

vitkov
10-05-2011, 21:58
Ja też kupiłem LP-E6 w www.mega-pixel.pl jest w pełni kompatybilny z aparatem cykałem całe wesele i się nie rozładował.Dają 24 miesiące gwarancji a używam już ok. pół roku Myślę że phottixa to to samo wszystko z chin i tylko naklejki zmieniane tak jak hahnel płacisz tylko za opakowanie i szkopską markę a wszystko idzie od kitajców

i o taką opinie mi chodziło thx

lijo
14-05-2011, 18:30
dzięki za opinie, jeśli już to zdecyduję się na delte ze względu na 24 miesięczną gwarancję (na LP-E6 z mega-pixel jest "tylko" 12)

pit
29-07-2011, 06:44
A czy ta "delta":

http://bit.ly/p1T8ll

to ta sama co u Towersa? Nie pasi mi to, że sprzedają razem
z ładowarką i wg opisu trzeba ładować w dołączonej ładowarce.
Do tego opakowanie trochę brzydsze :)

Czy ta "delta" od Towersa też jest sprzedawana z ładowarką, czy sam
aku i można normalnie tankować na oryginalnej ładowarce?

Bolek02
29-07-2011, 09:14
Bardzo dobrym rozwiązaniem jest LP-E6 Phottix-a dostępne np w Foto Ivy lub Fotoamigo. Musisz zwrócić uwagę na to, czy aku posiada chipa - wtedy można ładować go w oryginalnej ładowarce. Niektóre tańsze niestety nie posiadają i dlatego sprzedawca dorzuca ładowarke :(

gadget_zary
29-07-2011, 09:33
pit to jest poprzedni model, bez chipa - dlatego dodają ładowarkę. U Towersa są (ale aktualnie wyszły) już nowsze.

FOTO-PAN
04-06-2013, 23:53
mam pytanie kupiłem 5d mark II z drugiej ręki w informacji o akumulatorze mam 2 zielone kwadraciki za 3 mam się martwić o stan akumulatora ? wcześniej nie miałem styczności z LP-E6 i jaki zamiennik byście polecili do kupienia ?

jak myślicie czy to oryginał ???

http://www.ebay.pl/itm/New-LP-E6-BATTERY-FOR-Canon-EOS-5D-Mark-II-7D-60D-7-2V-1800mAh-/181052813747?pt=Batteries_Chargers&hash=item2a2796b1b3#ht_2697wt_1163

MC_
05-06-2013, 06:32
Mozesz spac spokojnie.

YaneC
05-06-2013, 06:53
jaki zamiennik byście polecili do kupienia ?

jak myślicie czy to oryginał ???

New LP-E6 BATTERY FOR Canon EOS 5D Mark II 7D 60D 7.2V / 1800mAh | eBay (http://www.ebay.pl/itm/New-LP-E6-BATTERY-FOR-Canon-EOS-5D-Mark-II-7D-60D-7-2V-1800mAh-/181052813747?pt=Batteries_Chargers&hash=item2a2796b1b3#ht_2697wt_1163)

Ja taki kupiłem na Alledrogo za stówkę (nówka sztuka nieśmigana - blister nieotwierany), działa i trzyma jak oryginalny...

akustyk
05-06-2013, 09:25
swoje zamienniki akumulatorow kupuje zwyczajowo na niemieckim Amazonie.

z tego co mialem/przerobilem w karierze:
Phottix - zdecydowanie slabsze niz porzadne zamienniki, ale na pewno tansze i w swojej cenie obleca. mowie na podstawie doswiadczen z zamiennikami BP-511, LP-E5, LP-E6 i LP-E8, wiec raczej "znam ta marke" :)
Ansmann - znakomite akku, o bardzo duzej zywotnosci. pracowalem 2 lata na parze takich BP-511 i nawet po tym okresie nie widac bylo istotnego spadku sprawnosci. zdecydowanie warte polecenia.
Hahnel - bardzo porzadne akku. mialem krocej niz Ansmanny, ale wydawaly sie tymze nie ustepowac sprawnoscia...

Weiss - mam jeden akku i to od niecalego roku. poki co wyglada swietnie

Bundlestar - na razie 3 cykle zrobilem, wiec nieduzo. pierwsze wrazenia pozytywne