Zobacz pełną wersję : Szybki, mały kompaktowy aparat fotograficzny...
Szybka, mala malpka...
Witam, oprocz mojego canona 400d, chcialbym miec maly kompakt ktory z latwoscia wsadze w kieszen, zalezy mi na szybkosci, bo bedzie on raczej do reporterki w miescie...Nie zawsze mam przy sobie swojego 400d, a chcialbym miec zawsze cos pod reka do pstrykania... co mi poradzicie? mysle ze 600zl to maks... myslalem nad Canon Digital IXUS 80 IS/CANON Digital IXUS 85 IS, Black/SAMSUNG NV7 OPS/SAMSUNG NV40...Czy cos lepszego dostane w podobnej cenie? Dziekuje z gory :)
Zmieniłem tytuł i celowo z premedytacją uzyłem sformułowania "kompaktowy aparat fotograficzny" by na hasło 'kompakt' ktoś następny nie wyskoczył z WC :-)
mate00sh
22-01-2009, 14:30
Obejrzyj sobie w sklepie A590IS. Nie orientuję się jak szybko obecnie działają kompakty, ale ten jest moim zdaniem bardzo udany a to tego produkuje bardzo ładny obrazek jak na kompakt.
nie ma obecnie na rynku szybkich kompaktów- tak wynika z ich budowy. nawet trzymając palec na spuście do połowy to i tak nie zrobisz dziecku zdjęcia na zjeżdżalni naprzykład - migawka musi się zamknąć a następnie znowu otworzyć naświetlając matrycę. to wszystko trwa.
Dobrze, fajnie, rozumiem, no ale cos chyba mozna upolowac prawda? wiesz nie bede robil zdjec biegajacym dzieciom czy jakiegokolwiek sportu...poprostu zeby miec i utrwalic ta chwile... do tego mam inny aparat...:)
Mateoosh, ten canon odpada, ktos bliski go mial i ja tez sie nim bawilem,nie odpowiadal mi, a te canony co wyzej wymienilem maja slaba opinie?
Tomasz1972
22-01-2009, 15:27
Jako podręcznego kompakta używam ixusa 950is i jestem b.zadowolony.
Niedawno miałem okazję bawić się PowerShotem A1000 IS i też w większości przypadków daje ładny obraz.
zalezy mi na szybkosci, bo bedzie on raczej do reporterki w miescie...
Panasonic LX3 -> ekw. 24-60mm f/2.0-2.8, 100-3200, IS: da się patrzeć na zdjęcia przy 1/10, raw, FEC, rewelacyjne style obrazka (tylko jpg), najlepszy tryb i-auto na rynku.
Niestety kosztuje dużo za dużo.
żonka moim nie foci bo jej za ciężki więc jej kupiłem SX100 IS. jest bardzo zadowolona, na zwykłe paluszki, 10X zoom, w tej chwili 550zł około, jasny i duży obiektyw a zarazem na tyle płaski że można go w kieszeni nosic. tryb manualny też ma, można "ręcznie " ostrość ustawić.
jk_cyfrowe_pl
22-01-2009, 16:30
Jako typowy kompakt polecę Ixusa, może być np 80IS, lecz oczywiście należy zapomnieć o wszylkich ustawieniach manualnych. Jeśli pomimo tego, że ma być mały ma miec jakąś możliwość ingerencji w czas i przesłonę to polecę A 590.
Panasonic LX3 -> ekw. 24-60mm f/2.0-2.8, 100-3200, IS: da się patrzeć na zdjęcia przy 1/10, raw, FEC, rewelacyjne style obrazka (tylko jpg), najlepszy tryb i-auto na rynku.
Niestety kosztuje dużo za dużo.
Też mu się przyglądam, ale chyba na razie niedostępny w kraju.
Sklepy, które go ogłaszały teraz podają, że nieznany jest termin dostawy.
Pozdrówka
Ja używam powershota s30. Teraz już się nie robi takich aparatów :D 3,2 Mpix - idealna rozdziałka do kompakta (ZERO szumów przy ISO 50 - ISO 100, pod tym względem bije nawet lustrzanki), duża matryca, zdjęcia robi momentalnie po naciśnięciu migawki, tryb RAW, manual...
Niestety aktualny model S80 nie dość że drogi to i chyba mniej udany patrząc na opinie (poza tym po co komu te 8Mpix w kompakcie?).
Może więc używka? ;-) A tak na serio to zobacz jeszcze na najnowsze modele telefonów nokia, są z optyką carl zeiss, autofocusem i prawdziwym flashem :D Tak na prawdę powinno to wystarczyć do okazyjnych dziennych pstryków, a i zawsze masz przy sobie :)
Mam nokie n95 i jakos mnie nie sdysfakcjonuje w pelni ten aparat...heh a jak cos jest do wszystkiego to... ****:)
Ten panasonic LX3 strasznie drogi...
fazid_66
23-01-2009, 12:12
Ja ostatnio obmacywałem w macalni różne modele i wyszło mi że optymalny będzie Coolpix S710, lub S610. Dla mnie głównym kryterium jest szeroki kąt, jeśli komuś nie zależy to pewnie wybierze coś innego.
Oczywiście taki zakup jest możliwy tylko pod warunkiem posiadania lustrzanki Canona, bo inaczej wykraczamy poza tematykę tego forum. ;)
Kto tanio kupuje, dwa razy kupuje :smile:.Wziąłbym canona G9,G10.
Pozdrawiam.
niestety nie na moja kieszen..widzialem G10 dzis i bylem pozytywnie zaskoczony...no ale cena robi swoje... :/
Też mu się przyglądam, ale chyba na razie niedostępny w kraju.
Sklepy, które go ogłaszały teraz podają, że nieznany jest termin dostawy.
Pozdrówka
Mam tego LX3. Nie znajdziesz nic lepszego (lepsza jest tylko Sigma DP1, jeśli przeżyjesz stałke 28/4.0)
patric89
23-01-2009, 16:57
hmmm czy kompakt można nazwać szybkim jeśli miało się w rękach choćby raz jakąkolwiek lustrzankę.
Najpierw to odrzuciłbym samsungi - bawiłem sie kilkoma jakiś czas temu i były jednym słowem fatalne.
Jeśli chodzi o tego Canona IXUS 80 IS to niezły aparat poprawne fotki cyka. (nowszy IXUS 85 z pewnością gorszy nie jest)
Mógłbyś sie jeszcze zastanowić nad Lumixem TZ3 w krakowie widziałem go za nieco ponad 600zł a możliwości tego kompaktu są o wiele większe niż IXUSa.
TZ2 będzie jeszcze tańszy ale nie wiem czy jest jeszcze w sklepach.
ponad 600zl? to bylaby dobra okazja... u mnie sa bb drogie...Tz2 juz nie ma w sklepach :/ ixusem i jednym i drugim dzis sie bawilem...sa male poreczne...tylko ten brak manuala mnie przeraza ale chyba przeboleje...
W sumie po dluzszych poszukiwaniach typuje te aparaty:
Fujifilm FinePix F50fd
Canon Digital IXUS 80 IS
anasonic Lumix DMC-FS3
Canon PowerShot A1000 IS
Tylko teraz ktory...
Kto tanio kupuje, dwa razy kupuje :smile:.Wziąłbym canona G9,G10.
Pozdrawiam.
G10 strasznie zjechali w recenzjach.
Pozdrówka
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Mam tego LX3. Nie znajdziesz nic lepszego (lepsza jest tylko Sigma DP1, jeśli przeżyjesz stałke 28/4.0)
Sciągnąłeś z zagranicy?
Ile kosztował?
Rozważam zakup u Alberta,bo ma w magazynie.
Pozdrówka
Mam G9,obmacywałem G10.Jesli ktoś fotografuje lustrzanką i chciałby zachować podobny wpływ na jakość zdjęć.robić w rawach,móc użyć porządnego flesza,Używać polara,
wymieniać obiektywy. a jednocześnie robić to kompaktem to duzo możliwości nie ma.[jest jeszcze Ricoh 100, Sigma DP i są to aparaty które umieściłbym na innej półce ]Wyświetlacz LCD lepszy jak w wielu lustrzankach,pancerny metalowy korpus itp.Recenzje ? Nie wiem, nie czytałem.Pozdrawiam :smile:
nie ten lx 3 za drogi zdecydowanie, nawet u Alberta...mam mozliwosc kupienia uzywanego g9 za 370chf...na 7mies gwarancji,,,ale to tez wychodzi zaa drogo...:/
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
kurcze moze powinienem dolozyc troche i kupic tego g9? za 350 chf? spuscil jeszcze troche...co wy na to?
Michal_ts
25-01-2009, 00:44
Seria G to już nie jest taki kompakt...
Ja polecam już wcześniej wymieniony model ixus 80is, często go od siostry pożyczam, bo naprawdę robi dobre zdjęcia i jest dosyć mały. Zresztą wszystko znajdziesz na www.dpreview.com , ostatnio robili porównanie małpek w zakesie cen, jakości, ultra compact >> http://www.dpreview.com/reviews/
Można używane wcześniejsze modele s serii G, bardzo dobre aparaty. Używałem 3 lata G2, światło 2-2.5.
Podłączę się do pytania bo aktualnie szukam czegoś "do kieszeni". Także kompaktowy aparat jest tu mile widziany. Czy ktoś używał może Olympusa mju 1040 i może się wypowiedzieć na jego temat?
http://www.ceneo.pl/1767905
Jest w ogóle szansa dostać coś w miarę szerokokątnego w cenie do 700 zł ?
W sumie po dluzszych poszukiwaniach typuje te aparaty:
Fujifilm FinePix F50fd
Canon Digital IXUS 80 IS
anasonic Lumix DMC-FS3
Canon PowerShot A1000 IS
Tylko teraz ktory...
Mój zdecydowany typ to Fujifilm FinePix F50fd. Przy F60fd masz dodatkowo jako taki priorytet przysłony i czasu.
Miałem IXUS-a teraz F31fd. Chwalę lepiej jak IXUS-a. Pancerny, bateria niesamowita, lampa dobra, a przede wszystkim zdjęcia dużo lepsze wychodzą jak z Ixusa. Szumów się nie boi :). Trochę tylko za ciężki. Będę zmieniał go ale tylko z racji że potrzebny mi jest szerszy kąt obiektywu ale też na Fujifilm FinePix (F100fd).
Dzieki mistasz chyba sie wlasnie zedecyduje na Fuji...tylko ktory... roznica w cenie to 290 zl... pomiedzy f50fd a f100fd...za te 300zl dostaje 28-140mm...ale czy te 3 stowy sa warte tego? 35-105mm chyba nie jest tak zle...
Dzieki mistasz chyba sie wlasnie zedecyduje na Fuji...tylko ktory... roznica w cenie to 290 zl... pomiedzy f50fd a f100fd...za te 300zl dostaje 28-140mm...ale czy te 3 stowy sa warte tego? 35-105mm chyba nie jest tak zle...
To juz sam zdecyduj czy potrzebny Ci szerszy kąt.
Ja potrzebuję i zmieniam, licząc sie z tym ze bedę miał dużo gorszą baterię kosztem szerszego kąta.
Fuji raczej do poręcznych nie należą, a czegoś takiego chyba na początku szukałeś...Panasonika TZ4 na allegro można za nieco ponad 600zł wyhaczyć, uważam, że ma bardzo dobry stosunek jakości do ceny, ponadto jest bardzo mały jak na parametry, które oferuje (10x zoom optyczny 28-280mm), akumulatorek wytrzymuje całkiem sporo. Zdecydowanie mogę polecić jako aparat, który można nosić w kieszeni.
Ciekawy ten tz4 , ale chyba manuala nie ma co? Inteligentny automat hm... zoom optyczny 10x i 28-280 to b.duza zaleta... i kolejny problem z wyborem, eh chyba sie nigdy nie zdecyduje :/
No niestety trybu manualnego brak, aczkolwiek główne przeznaczenie takiego aparatu to po prostu szybkie strzelanie, bez myślenia o jakichkolwiek ustawieniach, tryb i-auto jest całkiem przyzwoity. Waga na poziomie 230g z bateriami to kolejna zaleta, przynajmniej dla mnie, mieści się w kieszeni, czy kieszonce plecaka/torby.
Fuji raczej do poręcznych nie należą, a czegoś takiego chyba na początku szukałeś...Panasonika TZ4 na allegro można za nieco ponad 600zł wyhaczyć, uważam, że ma bardzo dobry stosunek jakości do ceny, ponadto jest bardzo mały jak na parametry, które oferuje (10x zoom optyczny 28-280mm), akumulatorek wytrzymuje całkiem sporo. Zdecydowanie mogę polecić jako aparat, który można nosić w kieszeni.
Jeśli o poręczność chodzi to jest odwrotnie.
Fujifilm FinePix F100fd:
Wymiary: 97.7 x 58.9 x 23.4 mm
Waga: 153 g (bez baterii i karty)
Panasonic DMC-TZ4:
Wymiary: 103.3 x 59.3 x 36.2 mm
Waga ok. 208 g, ok. 234 g z bateriami i kartą pamięci SD
Postanowione, idzie do mnie fuji f50fd... cos wiecej o nim napisze gdy sie troszke pobawie:) dziekuje wszystkim za rady :)
Pozdrawiam