Zobacz pełną wersję : Elfo Quant 500 czy Bowens GEMINI GM 500
Stoje własnie przed wyborem lamp i zastanawiam się nad jedną z tych firm. Lampy mają służyć przedewszystkim do zdjęć portretowych, całej sylwetki, śluby oraz możliwośc zabrania ich w plener. Może ktoś cos powiedzieć na temat tych lamp ??
Mam wprawdzie 750tki bowensa ale budowa pewnie jest identyczna.
Lampy bardzo "klasyczne" jeśli chodzi o ergonomie, bez jakichkolwiek bajerów typu automatyczne rozładowanie po zmniejszeniu mocy, moc błysku i piloty regulowane oddzielnie, obudowa z plastiku(chińskie quantuumy to przy nich pancerne czołgi), dość drogie palniki.
Cała reszta jednak na plus - lampy działają idealnie a ergonomia mimo iż bardzo spartańska okazuje się bardzo przemyślana.
No własnie, tez oglądałem quantuumy, za tą cenę miałbym z softami i zdecydowanie mocniejsze :) Palniki - powiadasz, jaki koszt ??
Lampy Quantuum to dalej chińszczyzna z całym dobrodziejstwem inwentarza - tyle że ładnie zapakowana. Można się naciąć podczas ważnej sesji. Za to osprzęt jest bardzo okej - mam softy bowensa i quantuum - nic nie uzasadnia 4 krotnej różnicy w cenie bo wykonanie w obu jest okej.
Palniki do 750+ kosztują podobno koło 600zl - lekki "przesadyzm".