Zobacz pełną wersję : canon 18-55-problem?
witam!
Wczoraj kupiłam canona z kitowym obiektywem 18-55
Ponieważ jest to moja pierwsza lustrzanka chciałabym zapytać o pewną kwestię bardziej doswiadczone osoby.
Zauważyłam,że obiektyw nie chowa sie do końca tzn.najbardziej jest schowany przy 24 kropka(na kropce)i odleglość od pierscienia wyboru ogniskowej (napisu IMAGE STABILIZOR) do małego pierścienia na końcu obiektywu wynosi 4mm.
Wiem że jest to normalne że nie chowa się na "styk" natomiast wczoraj odległosc ta wynosila okolo 1cm!!!
Dzis naladowalam baterie,zrobilam kilka zdjec i obiektyw chowa sie do tych 4 mm.
Moje pytanie brzmi czy mogło to być zwiazane z rozladowujaca sie bateria czy tez jest to wada obiektywu?
Czy może to wynika z tego jaka ogniskowa była używana bezpośrednio przed wyłaczeniem aparatu?
Z góry dziękuję za zainteresowanie i wyjaśnienie
Cześć.
Różnice w odległości chowania się przedniej części obiektywu wynikają z ustawionej ogniskowej oraz focusa - przestaw przełącznik z AF na MF, następnie pokręć to w jedną to w drugą stronę pierścieniem do zmiany focusa a na pewno zauważysz różnicę ;)
Pozdrawiam
Cześć.
Różnice w odległości chowania się przedniej części obiektywu wynikają z ustawionej ogniskowej oraz focusa - przestaw przełącznik z AF na MF, następnie pokręć to w jedną to w drugą stronę pierścieniem do zmiany focusa a na pewno zauważysz różnicę ;)
Pozdrawiam
Co niektorzy sa przewrazliwieni lub im sie do torby nie miesci, wiec kreca... Co 1cm to nie 4 mm :) Tylko od krecenia glowa boli jak mowi przyslowie, a to prowadzi czasem do przekrecenia napedu AF jezeli sie zapomni AF na MF przestawic :)
Co niektorzy sa przewrazliwieni lub im sie do torby nie miesci, wiec kreca... Co 1cm to nie 4 mm :) Tylko od krecenia glowa boli jak mowi przyslowie, a to prowadzi czasem do przekrecenia napedu AF jezeli sie zapomni AF na MF przestawic :)
Akurat z kitem jest tak, ze przed włożeniem go do torby lepiej przestawić na MF i skręcic focusa, żeby przednia część schowała się możliwie najbardziej - w granicach rozsądku oczywiśćie. Kit to dośc wrażliwy na uszkodzenia obiektyw - szczególnie tak jak mówisz AF.
Pozdr.
Akurat z kitem jest tak, ze przed włożeniem go do torby lepiej przestawić na MF i skręcic focusa, żeby przednia część schowała się możliwie najbardziej - w granicach rozsądku oczywiśćie. Kit to dośc wrażliwy na uszkodzenia obiektyw - szczególnie tak jak mówisz AF.
Pozdr.
Tak wiec, poki ma KITa niech skreca ale na MF. Musi to wykuc na pamiec :)
Chyba kazdy to przerabial na poczatku drogi :)
obiektyw nie chowa sie do końca tzn.najbardziej jest schowany przy 24
To chyba mamy inne wersje kita, bo moj jest najbardziej schowany pomiedzy 24 a 35mm, ale to szczegół;)
Kit to dośc wrażliwy na uszkodzenia obiektyw - szczególnie tak jak mówisz AF.
No własnie, jak to jest? W trybie AF chyba pierscien też chodzi, tylko z wiekszym oporem*, natomiast słyszałem, że silniczek mozna uszkodzić, gdy sie blokuje pierscień, podczas gdy aparat sam chce ustawić focusa.
*Nie testowany na własnym egzemplarzu, więc nie wiem na ile to szkodliwe..:p
Powiedzmy, że na AF silnik jest na biegu, a na MF na luzie - dzięki czemu chodzi swobodnie. A silnik w tym obiektywie idze łatwo uszkodzić, stąd moja powyższa rada o przęłączaniu na MF przed schowaniem do torby/plecaka.
Pozdr.