Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Z exifem czy bez ??? średnio i analogowo...

delaa
20-01-2009, 21:04
Witam !

Wieczór - takie hajdparkowe question mam :mrgreen:

No bo jak skan ze średniego albo małego obrazka (średni przykładem jest typowym) dla naprzykładu to fotka z exifem :mrgreen: czyli brzeg cały z subtelnie odjętą maską i super seksownymi napisami np FUJI -> 6 .... FUJI -> 7 ... czy może subtelnie zostawiony ślad czarny na około - znaczy że twórca nie miał wątpliwości co do kadru ??? czy może czyściutko analogowo ale bez brzegów i ramek podkreślających superprofi podejście ???

Jak "czujecie" taki quest ?

Wieczora dobrego !!!

DeLaa.

Tomasz Golinski
20-01-2009, 21:13
Nie bardzo zrozumiałem. Jak by to było po polsku?

Jac
20-01-2009, 21:22
ja mam w komorce super ramki do zdjec - np kucharz ( zdjecie wstawia sie w mordke kucharza), albo okladka stylizowana na Times - ramki sa wypas

DonBolano
20-01-2009, 21:28
ja mam w komorce super ramki do zdjec - np kucharz ( zdjecie wstawia sie w mordke kucharza), albo okladka stylizowana na Times - ramki sa wypas

:twisted::lol:
az sie zadlawilem ...

delaa
20-01-2009, 21:31
:twisted::lol:
az sie zadlawilem ...

Ok widzę że nie łapiecie o co chodzi...

Pozdro !

quail
20-01-2009, 21:34
Ok widzę że nie łapiecie o co chodzi...

Myślę, że masz rację :)

delaa
20-01-2009, 21:36
Myślę, że masz rację :)

Chciałbym powiedzieć ::Przepraszam:::oops:

WereWolf
20-01-2009, 22:37
a ja chyba łapię...

czy chodzi o perforację w małym obrazku i/lub napisy w średnim formacie?

jeśli o skany chodzi, to pewnie zależy od skanera, bo wydaje mi się, że nie każdy będzie miał możliwość zrobienia perforacji (ale mogę się mylić, bo jeszcze nie miałem okazji skanować)

a jeśli już możliwość jest, to według własnego uznania... chyba lepiej zeskanować i mieć to na wszelki wypadek, a w razie wydruku, czy pokazywania tego gdzieś, zawsze można wyciąć, z wklejeniem byłoby gorzej :)

jeśli chodzi o średni format, to było (jest?) nawet kilku (albo więcej) twórców, którzy zostawiali obramowanie filmu na powiększeniach i nawet w późniejszych przedrukach to zostawało (po części ma to chyba właśnie świadczyć o tym, że artysta kadrował świadomie aparatem, a nie później pod powiększalnikiem)

delaa
20-01-2009, 22:54
a ja chyba łapię...

jeśli chodzi o średni format, to było (jest?) nawet kilku (albo więcej) twórców, którzy zostawiali obramowanie filmu na powiększeniach i nawet w późniejszych przedrukach to zostawało (po części ma to chyba właśnie świadczyć o tym, że artysta kadrował świadomie aparatem, a nie później pod powiększalnikiem)

Dokładnie o to mi chodzi -obserwuję wiele prezentacji gdzie jest świadomie zostawiony cały margines - (łącznie z prawie exifem czyli na czym) - chciałem sprowokować dyskusję na ten temat ale ....

Z drugiej strony - obserwując wielkoformatowców - szczególnie na materiałach natychmiastowych - cały bałagan "w koło" - jest jakby "art - regułą' w odróżnieniu od schludnie dorżniętych cyfrówek - chciałem wiedzieć co o tym myślą C-boardzi ....

Pozdrawiam jak zwykle DeLaa.

WereWolf
20-01-2009, 23:29
jeśli o mnie chodzi, to jestem jak najbardziej za zostawianiem tych informacji, faktycznie w dobie cyfrowej jest to jakiś znak, że jednak robi się na analogu i kadruje świadomie :)

a jeszcze lepiej jak jest to robione ręcznie pod powiększalnikiem, ja dopiero od niedawna tego próbuję, tylko czasu mało teraz :/

rolaj
21-01-2009, 00:23
Witam !

Wieczór - takie hajdparkowe question mam :mrgreen:

No bo jak skan ze średniego albo małego obrazka (średni przykładem jest typowym) dla naprzykładu to fotka z exifem :mrgreen: czyli brzeg cały z subtelnie odjętą maską i super seksownymi napisami np FUJI -> 6 .... FUJI -> 7 ... czy może subtelnie zostawiony ślad czarny na około - znaczy że twórca nie miał wątpliwości co do kadru ??? czy może czyściutko analogowo ale bez brzegów i ramek podkreślających superprofi podejście ???

Jak "czujecie" taki quest ?

Wieczora dobrego !!!

DeLaa.
Nie wiem co pijesz, ale chcę to samo:-D

delaa
21-01-2009, 08:35
Nie wiem co pijesz, ale chcę to samo:-D

Ha!!!
Jak sie nie ma problemu z AF, nie szuka sie mydła w obiektywie za pięć koła, nie "brzęczy" co lepsze stara czy nowa "piątka" to odrazu musi pijak tak ??? i pewnie złodziej ??? :twisted::mrgreen:

Pozdro!