PDA

Zobacz pełną wersję : Jak ustawić ISO 3200 w 40 D?

Preskaler
20-01-2009, 18:22
Mam nadzieję, że idiotą nie jestem ale ta polska instrukcja jest dla mnie (czy tylko?) niezrozumiała. Na str. 154 jest rozdział "Dodatkowe czułości (ISO)".
Wchodzę w "Menu" i... no dochodzę do tego, że W C.Fn 1-3 mam
0:Wył
1:Wł
i pisze mi "Pozwala wybrać opcję "H" dla czułości ISO (odpowiednik ISO 3200)".
I tyle! Co to znaczy pozwala i czym ? W instrukcji nie pisze! Naciskam więc (na górze prawy przycisk "ISO" i kręcę pokrętłem ale nic się nie dzieje. Wychodzę więc z "Menu" i znów tym przyciskiem i pokrętłem kręcę ale dochodzę tylko do 1600 i na tym koniec.
Proszę o pomoc! Jak to mam zrobić?

johnz82
20-01-2009, 18:34
1. Tak jak napisałeś włączasz funkcję C.Fn 1-3
2. Przełączasz aparat w jeden z trybów strefy twórczej, bo tylko w nich będzie aktywna czułość H.
3. Naciskasz przycisk ISO i pokrętłem wybierasz czułość.

Preskaler
20-01-2009, 21:14
No gdyby tak było to by nie było problemu! Opisałem, że tak właśnie robiłem. Próbowałem i w "M" i C1, C2, C3 oraz we wszystkich pozostałych trybach i nic. Dochodzi czułość do 1600 i stop lub jest "auto" na zakresach automatycznych. Dalej nie pójdzie. Dlaczego tego nie ma dokładnie opisanego w instrukcji? Jest jeszcze jakiś haczyk?

Kubak82
20-01-2009, 21:25
wylacz "Highlight Tone Priority" - bedziesz mial iso 100 i 3200 :)

micles
20-01-2009, 21:26
Pewnie coś słabo zatwierdzasz zmianę C. Fn.
Spróbuj jeszcze raz, na spokojnie :D

adi760303
20-01-2009, 22:19
wylacz "Highlight Tone Priority" - bedziesz mial iso 100 i 3200 :)

dokładnie :)

Preskaler
20-01-2009, 22:27
Dokładnie to ja nigdzie takiej funkcji nie mam ("Highlight Tone Priority")! Mój aparat "rozmawia" ze mną po Polsku bo jestem inwalidą językowym. Doszedłem jednak do sedna i osiągnąłem cel! Poza tymi ustawieniami j/w trzeba było wejść w tryb "Moje menu - tworzenie i obsługa" i dopiero w C1 można było uzyskać nastawienie "H".
Dzięki Wszystkim za dobre chęci!
Temat zamknięty!

trampek
20-01-2009, 23:26
Dokładnie to ja nigdzie takiej funkcji nie mam ("Highlight Tone Priority")! Mój aparat "rozmawia" ze mną po Polsku bo jestem inwalidą językowym. Doszedłem jednak do sedna i osiągnąłem cel! Poza tymi ustawieniami j/w trzeba było wejść w tryb "Moje menu - tworzenie i obsługa" i dopiero w C1 można było uzyskać nastawienie "H".
Dzięki Wszystkim za dobre chęci!
Temat zamknięty!

Przeczyaj w instrukcji co to jest tryb c1,2,3 bo z twojej wypiowiedzi raczej nie rozumiesz tego do konca

Preskaler
21-01-2009, 00:28
Dzięki "trampek" za troskę! Dziwnie jakoś tutaj ludzie reagują! Ja pytam o "pogodę" a Oni odpowiadają co mam zjeść. Żadna odpowiedź nie była kompletna i na temat! Jakieś Hasłowe stwierdzenia. Dziwne! Co ma za znaczenie POPRAWNE OKREŚLENIE funkcji C1... ? To są Indywidualne ustawienia trybów pracy! I co to mówi? Nic! Napisałem przecież, że sobie PORADZIŁEM i temat jest zamknięty, więc po co dyskutować o pogodzie? Nikt jakoś nie wspomniał, że najpierw trzeba to poustawiać i w jaki sposób? Nie wiem! Może świat tak się zmienił, że ja nie potrafię go zrozumieć? Wiele nie wymagam chyba? Nawet instrukcja jest tak zbudowana, że trzeba SZUKAĆ w kilku różnych miejscach a to przecież powinno być wskazane jeśli już ma tak być rozczłonkowane! Wystarczyło dopisać -
po ustawieniu - zatwierdź przyciskiem (...), wejdź w "moje menu - tworzenie i obsługa" oraz... itd.
Miałem kiedyś profesora, który twierdził, że jest dwa rodzaje nauczycieli. Jeden to taki, który działa tak aby się okazało jaki on jest mądry a uczniowie głupi. Drugi natomiast to taki, który tłumaczy w ten sposób, że wszyscy myślą - ale to proste!

basala
21-01-2009, 00:36
Może zacznij od tego:

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img178.imageshack.us/img178/1820/relaniumop5.jpg)

;)

trampek
21-01-2009, 09:20
Dzięki "trampek" za troskę! Dziwnie jakoś tutaj ludzie reagują! Ja pytam o "pogodę" a Oni odpowiadają co mam zjeść. Żadna odpowiedź nie była kompletna i na temat! Jakieś Hasłowe stwierdzenia. Dziwne! Co ma za znaczenie POPRAWNE OKREŚLENIE funkcji C1... ? To są Indywidualne ustawienia trybów pracy! I co to mówi? Nic! Napisałem przecież, że sobie PORADZIŁEM i temat jest zamknięty, więc po co dyskutować o pogodzie? Nikt jakoś nie wspomniał, że najpierw trzeba to poustawiać i w jaki sposób? Nie wiem! Może świat tak się zmienił, że ja nie potrafię go zrozumieć? Wiele nie wymagam chyba? Nawet instrukcja jest tak zbudowana, że trzeba SZUKAĆ w kilku różnych miejscach a to przecież powinno być wskazane jeśli już ma tak być rozczłonkowane! Wystarczyło dopisać -
po ustawieniu - zatwierdź przyciskiem (...), wejdź w "moje menu - tworzenie i obsługa" oraz... itd.
Miałem kiedyś profesora, który twierdził, że jest dwa rodzaje nauczycieli. Jeden to taki, który działa tak aby się okazało jaki on jest mądry a uczniowie głupi. Drugi natomiast to taki, który tłumaczy w ten sposób, że wszyscy myślą - ale to proste!
Nie tlumaczylem gdzie jest 3200 bo pisales ze teamt zamkniety. Chcialem odrazu napisac o c1,2,3 zanim nowe watki zaczniesz pisac bo wg mnie ..... jak wyzej. To wszystko.

ofczarek
30-01-2009, 05:03
Preskaler, nie irytuj się tak ;) Bardziej czytam to forum, niż na nim piszę, ale dawno nie widziałem, żeby się ktoś tak wzburzył o takie nic ;)

Nikt Ci tu nie mówi co masz zjeść, używając podobnych porównań, ja sytuację widzę tak: mówisz, że boli cię kolano jak wchodzisz po schodach, po czym stwierdzasz, że wszystko jest ok, bo jak jedziesz windą, to nie boli ;)

Żarty na bok, przejdźmy do konkretów. Oprócz włączenia funkcji C.FnI.3 (Ekspozycja --> Dodatkowe czułości ISO), musisz jeszcze wyłączyć funkcję C.FnII.3 (Obraz --> priorytet jasnych partii obrazu). To właśnie jest "Highlight Tone Priority"
Wtedy ISO 3200 możesz ustawić we wszystkich trybach od P do M.

Na C1 zadziałało, ponieważ tryby C1-C3 działają jako szablon ustawień funkcji indywidualnych (C.Fn.)
Mam nadzieję, że nawet jeśli nie powiesz teraz "jakie to proste", to przynajmniej nie będziesz się denerwował tym, że ktoś próbuje Cię nakierować na dobrą drogę ;)

remol71
30-01-2009, 07:55
Tyle krzyku o ISO3200 które i tak do niczego się nie nadaje.

Preskaler
30-01-2009, 09:04
Dzięki "ofczarek" za łopatologiczne wyjaśnienie!
Z CAŁĄ PEWNOŚCIĄ komuś się to przyda! Szkoda tylko, że tak późno trafił się CZŁOWIEK, który potrafił to zrobić! Ja do tego doszedłem już wcześniej a cała moja furia wzięła się stąd, że część zawodowców otrzaskanych z różnymi aparatami od wielu lat oraz z j. angielskim twierdzi, że instrukcja jest jasno napisana. Jeśli już z tą windą przykład to może być tak:
Nikt nie słucha protestów opiekuna inwalidy na wózku, że drzwi są za wąskie bo się nie zmieści a oni wchodzą bez przeszkód więc nie widzą problemu. Ja już do tego doszedłem skacząc po instrukcji i czytając to tu to tam po kilka słów na ten temat ale dlaczego to ma być tak porozrzucane?
Pewnie nie jest konieczne dla wszystkich korzystanie z ISO 3200 a nawet 1600 ale w końcu nie wszyscy robią zdjęcia w studio przy dowolnym oświetleniu lub w plenerze z bardzo jasnymi obiektywami! Są pewne dziedziny foto gdzie konieczne jest posiadanie jak największej czułości, okupionej nawet dużymi szumami bo w inny sposób nie da się tego zrobić! Trzeba napisać do Canon'a że ta funkcja jest nie potrzebna podobnie jak (moim zdaniem) te wszystkie sportowe, (...) i inne automaty. po co ja mam za to płacić?;) A tak na marginesie to chyba potrzeba tych czułości jeśli w 5 D Mark II jest czułość 25 600 ISO (!).
Tak jest "remol71"! Inwalida może siedzieć w domu! I tak jest brzydka pogoda to może się przeziębić.;)

zuczek
30-01-2009, 11:03
Tyle krzyku o ISO3200 które i tak do niczego się nie nadaje.

Ja wiem.. w niektórych przypadkach po od szumieniu w czarno-białej szacie daje całkiem niezły efekt :)

Preskaler
30-01-2009, 11:19
Zajmuję się też astro-foto i takie wysokie ISO jest konieczne czasami.

basala
30-01-2009, 19:10
Bardziej czytam to forum, niż na nim piszę[...] Rzeczywiście: "Postów: 1". :mrgreen:

elix
30-01-2009, 22:11
Preskaler, jakos nasunelo mi sie pytanire, posiadasz moze instrukcje do 40D po polsku? Bo jesli nie to sluze PDF'em. Jesli posiadasz to wszystko oki, przyznam szczerze ze przystepniej napisana jest instrukcja po ang. niz po polsku,

Preskaler
30-01-2009, 23:10
Pisałem już o tym, że ściągnąłem sobie z internetu (była ogólnie dostępna) i wydrukowałem bo "CP" nie raczył zrealizować mojego zamówienia przez prawie 2 miesiące. Nie żałuję zresztą tego bo mam za darmo a tam trzeba było zapłacić 100 zł. Miło, że zaproponowałeś!:-D

ofczarek
31-01-2009, 06:18
Rzeczywiście: "Postów: 1". :mrgreen:
kiedyś trzeba zacząć;)

orange
31-01-2009, 06:31
Moze jestem zbyt zmeczony aby ogarnąc co tu piszecie,albo naprawde was nie rozumiem:) lecz czy nie jest łatwiej dodac co "własnego menu" "wysokie tryby iso" ? i działa :)

ofczarek
31-01-2009, 15:55
no właśnie jeśli masz włączony priorytet jasnych partii obrazu to nie zadziala :]
Na marginesie, dopiero teraz zwróciłem uwage na to, że przy włączonym priorytecie jasnych partii obrazu zera w wartości ISO wyświetlane są jako małe "o", np 2oo zamiast 200. Jakos wcześniej to przegapiłem ;)