Zobacz pełną wersję : Canon 15mm f.28
Pawel kip
19-01-2009, 21:08
Witam wszystkich!!!
Prosze o pomoc w podjeciu decyzjii w sprawie zakupu obiektywu super szerokokatnego.Jestem posiadaczem canona 40d wiec musze liczyc sie z cropem
razy 1.6.Chcialbym obiektyw staloogniskowy canon 15mm(po cropie 24mm) f 2.8 o polu widzenia 180stopni.Ale nie chcialbym miec zjawiska znieksztalcenia obrazu .Moje pytanko:Czy po cropie ten obiektyw bedzie bardzo znieksztalcal obraz czy bedzie to tak jak chce tylko super szerokokatny obiektyw bez beczki itd.Prosilbym o jakies fotki najlepiej z aparatu o takim samym rozmarze matrycy.
Z gory dziekuje za udzielona pomoc o pozdrawiam
http://pl.pixel-peeper.com/adv/?lens=723&camera=714&perpage=12&focal_min=none&focal_max=none&aperture_min=none&aperture_max=none&iso_min=none&iso_max=none&exp_min=none&exp_max=none&res=3
Chcialbym obiektyw staloogniskowy canon 15mm(po cropie 24mm) f 2.8 o polu widzenia 180stopni.
Piszesz, ze chcialbys obiektyw o kacie widzenia 180 stopni - dla 15 mm przy cropie bedzie niecale 84 stopnie, bez cropa mialbys troche ponad 110 stopni..
Kat widzenia 180 stopni jest praktycznie nieosiagalny, wg wyliczen musialaby to byc ogniskowa dazaca do wartosci 0 mm i to dla pelnej klatki..
Przy aparacie 40d jakbys mial obiektyw C10-22mm to na krotszym koncu bedziesz mial okolo 107 stopni. Wszystkie wartosci ktore podaje sa dla przekatnej! Dla przykladu te 107 przy przekatnej da 97 stopnie w osi X i 74 w osi Y.
Pawel kip
19-01-2009, 22:29
Dzieki za linka,pozwolil mi rozwiac wszystkie moje watpliwosci.Wyraznie widac ze przy podlaczeniu do 40d nadal ,,beczkuje"A myslaem ze po cropie beczkowanie zniknie.Potrzebuje obiektyw super szerokokatny .Chcialem staloogniskowy ale do 2500pln nie dostane zadnego no chyba ze 20mm ale po cropie to troche za duzo.Musze rozwazyc canon 10-22 i sigme 12-24mm
traphezz
19-01-2009, 23:22
http://optyczne.pl/109.2-Test_obiektywu-Sigma_4.5_mm_f_2.8_EX_DC_CIRCULAR_FISHEYE_HSM_Zdj% C4%99cia_i_parametry.html
180st
1. Pole widzenia 180st. nie wymusza "zerowej" ogniskowej.
2. Są obiektywy szerokokątne "normalne" i obiektywy szerokokątne "fisheye".
Kat widzenia 180 stopni jest praktycznie nieosiagalny, wg wyliczen musialaby to byc ogniskowa dazaca do wartosci 0 mm i to dla pelnej klatki..
:) Chyba sie mylisz, tak by bylo gdyby obiektyw mial plaska przednia soczewke, a rybie oko ma wypukla, jak to u ryby :D A co do pytania z watku: obiektyw nie nadaje sie na typowy obiektyw szerokokatny, znieksztalcenia sa silne, jak to w rybim oku. Co prawda nie tak spektakularne jak na pelnej klatce, ale mimo wszystko sa bardzo wyrazne.
Najszerszy szerokokatny rysujący proste linie to Canon EF 14 f 2,8 L.Szerszego nie ma.C 15 fish Eye jest innym typem obiektywu Zakrzywia linie :smile: .W poziomie ma 140 a w pionie 180 stopni.
:) Chyba sie mylisz
Ogniskowa jest miarą zdolności soczewki do powiększania obrazu, jest to odległość (zazwyczaj podawana w mm) pomiędzy soczewką a płaszczyzną obrazu (płaszczyzną ogniskową). Im dłuższa jest ogniskowa, tym większe będzie powiększenie (czyli węższe pole widzenia).
I odwrotnie: im krótsza ogniskowa tym mniejsze powiększenie czyli szersze pole widzenia.
Aby "złapać" na klatke obraz o kącie widzenia dążącym do 180 stopni to ta klatka musialaby sie zblizać do obiektywu.
Trochę ilustruje to obrazek umieszczony tutaj (http://www.fotoporadnik.pl/kat-widzenia-obiektywu-en.html). Jezeli bedziemy zbliżać sie z matrycą do obiektywu (czyli zmniejszać ogniskową) to rozszerzać się nam będzie zakres obrazu który będziemy rejestrować. I tak czysto teoretycznie trzeba by zmniejszyć ogniskową do 0mm aby mieć kąt widzenia 180 stopni.
Witam wszystkich!!!
Prosze o pomoc w podjeciu decyzjii w sprawie zakupu obiektywu super szerokokatnego.Jestem posiadaczem canona 40d wiec musze liczyc sie z cropem
razy 1.6.Chcialbym obiektyw staloogniskowy canon 15mm(po cropie 24mm) f 2.8 o polu widzenia 180stopni.
eee... a do konca wiesz Pawle co to za obiektyw 15 mm 2.8 ? Przeciez to jest fiszka! to niezaleznie od tego czy na cropie czy bez, bedziesz mial znieksztalcenia. Jesli chcesz super szeroki to uderzaj albo w Canona 10-22 na cropa, albo np Sigme 12-24 mm ktora wspolpracuje rowniez z pelna klatka (i ktora w testach okazala sie lepsza od Tokiny i Canona) ....
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Najszerszy szerokokatny rysujący proste linie to Canon EF 14 f 2,8 L.Szerszego nie ma.C 15 fish Eye jest innym typem obiektywu Zakrzywia linie :smile: .W poziomie ma 140 a w pionie 180 stopni.
Sigma 12-24 jest chyba szerszym.
1. Pole widzenia 180st. nie wymusza "zerowej" ogniskowej.
2. Są obiektywy szerokokątne "normalne" i obiektywy szerokokątne "fisheye".
Dzięki za info, chyba troche zbyt teoretycznie do tego podszedłem ;)
PS. Czy są obiektywy 180 st. ale nie "fisheye"?
Sigma 12-24 bedaca chyba najszerszym teraz szklem daje na pelnej klatce kat 122 do 84 wiec... to chyba odpowiedz na Twoje pytanie. Ale uwierz , ze 12 mm na pelnej jest potwornie szeroko.
Ok, mam już odpowiedź. Dla obiektywów rektilinearnych pole widzenia wyrażamy wzorem: FoV=arctan(L/(F*2)) i w tym przypadku faktycznie jest tak jak opisywałem wcześniej, czyli nie osiągniemy 180 stopni.
W obiektywach "fisheye" jest to oczywiście możliwe.
Pawel kip
20-01-2009, 01:02
Dzieki panowie, oto mi chodzilo. Nie bylem pewien czy fisheye po cropie dalej znieksztalca czy nie. Teraz wiem ze tak. Canon 14mm f/2.8L to troche za duzo kasy jak na moj portfel. Pomysle nad canonem i sigma o ktorych wspominalem juz wyzej. Jeszcze raz dziekuje za opinie.
Nic bardziej blednego, sigma 12-24 pod pelna klatke. Ten jest najszerszy. Pzdr.