Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Zdjecia w ruchu 350D

lukas_78
10-07-2005, 09:51
Witam w najbliższym czasie zamierzam nabyć lustrzankę 350D. Mam do was pytanie a mianowicie chciałbym robić tym aparatem zdjęcia podczas treningów (sztuki walki) na sali. Czy koniecznym będzie zakup dobrej lampy błyskowej aby zdjęcia były nie rozmyte? Czy też ten aparat jest sam w sobie tak dobry (odpowiednie nastawy, program sportowy) że umożliwi mi robienie takich fotek.
Jestem poczatkującym fotografem a dotad robiłem zdjęcia canonem A70.

Pozdrawiam !

Łukasz

p13ka
10-07-2005, 10:10
Witam w najbliższym czasie zamierzam nabyć lustrzankę 350D. Mam do was pytanie a mianowicie chciałbym robić tym aparatem zdjęcia podczas treningów (sztuki walki) na sali. Czy koniecznym będzie zakup dobrej lampy błyskowej aby zdjęcia były nie rozmyte? Czy też ten aparat jest sam w sobie tak dobry (odpowiednie nastawy, program sportowy) że umożliwi mi robienie takich fotek.

Przede wszystkim jasny teleobiektyw.

gr86
10-07-2005, 10:16
Przede wszystkim jasny teleobiektyw.
a potem ISO 800 i napewno niebędą poruszone

ms714033
10-07-2005, 10:28
Jestem poczatkującym fotografem a dotad robiłem zdjęcia canonem A70.

Pozdrawiam !

Łukasz

Z tego co piszesz to wnioskuję, że chcesz aby ten aparat zrobił wszystko za Ciebie. Proponuję dotarcie do znajomych posiadających ten aparat i wypróbowanie go. Robienie nim zdjęć to zupełnie inna bajka niż zwykłym cyfrakiem ( wiem z własnego doświadczenia ). Tak jak pisał p13ka najważniejsze są szkła. Ja jestem szczęśliwym posiadaczem tego cacka z KIT-em i po miesięcznym jego użytkowaniu już kombinuję w jaki sposób wejść w posiadanie małej drukarenki na pieniądz :-D i zakupić lepsze szkła.

gr86
10-07-2005, 11:12
już kombinuję w jaki sposób wejść w posiadanie małej drukarenki na pieniądz :-D i zakupić lepsze szkła.
przydało by się napewno na poczet nowych szkieł :))

gonzo44
10-07-2005, 12:42
Jeśli chcesz robic żdjęcia o charakterze dokumentacyjnym,(na żywo) to przy tego rodzaju"sporcie",niezbędna jest dobra lampa błyskowa
Nigdy nie robilem takich zdjec, ale myslac logicznie to blyskanie lampa po oczach walczacym zawodnikom raczej nie wyjdzie na dobre. Stawialbym na jasne szklo i ISO 800 lub 1600. Jezeli nie bedziesz robil zdjec z trybun tylko gdzies obok maty to proponowalbym zaczac od 50 f/1.8 - tani obiektyw, ktory pozowli zobaczyc Ci czy wlasnie o takie zdjecia chodzi. Lub majac wiecej kasy tamron 28-75 f/2.8 . A zeby robic zdjecia z wiekszej odleglosci no to chyba tylko jakas eLka. Albo...
sprobowalbym, tak z czystej ciekawosci, porobic takie zdjecia sonarem 135mm lub pentaconem 200mm bo w koncu mata nie jest taka duza i ostrosc raczej latwo byloby utrzymac - ale to juz takie gdybanie ;-)

darpla
10-07-2005, 14:16
Lampa raczej odpada. Radze przeczytac kilka dobrych książek o fotografii. Jasny obiektywiki Ci pomoze i pokombinujesz z ISO i powiino byc oki. Ale ucz sie na razie fotografii.

I..... dobrze zapoznaj sie z instrukcją obsługi 3350 D!

Kubek
10-07-2005, 21:47
A 350 D ma możliwość ustawienia błysku na drugą lamelę?
Jeśli tak, to proponuję dokupić Canon 420 EX,
przeczytać dokładnie instrukcję jednej zabawki i drugiej,
a na treningu pobawić się w pstrykanie z różnymi czasami naświetlania!
Będziesz miał zdjęcia pierwsza klasa - złapiesz i dynamikę i ostrość :)

Venio
11-07-2005, 00:55
ja robiłem zdjęcia z walk capoeira na sali. Była oświetlana ta sala przez wielkie lampy i jest tam duzo okien ale i tak tego swiatła było za mało. To były pierwsze dni posiadania mojego 300d. Miałem ustawione iso400 (nie dawałem wtedy więcej bo sie bałem zbytniego zaszumienia - nawyk z kompaktu :D ) i na KITcie przy ogniskowej 18mm, przysłonie 3,5, uzyskałem czas tylko 1/250. Co przy saltach itp. dawało niestety bardzo rozmazanego modela ktory wykonywał tą ewolucje. Wiec juz teraz wiem ze iso800 to jest minimum. Na pewno na fotografowanie sytuacji gdzie są ruchy typu kopnięcia itp. to całkowicie powinien wystarczyc czas uzyskany przy iso 800. Ale przy saltach gdzie oczywiscie jest większa szybkosc obiektu nie uzyska sie zamrozenia niestety. Wiec jaśniejszy obiektyw proponuje. Moim zdaniem niestety to jest koniecznosc.

lukas_78
11-07-2005, 22:32
pieknie dziekuje za wszystkie wypowiedzi, nie spodziewalem sie ich az tylu. Ale niestety spełnily sie moje przypuszczenia : po zakupieniu aparatu Canon 350 D w kicie zanim bede mial zadowalajacy efekt konieczna dodatkowa lampa i inny obiektyw (jasny)

Jeszcze raz dziekuje...

Moze mi doradzicie czy aby nie lepiej dla mnie bedzie abym kupil same body a obiektyw od razu inny ?

Co o tym sadzicie ...?

Venio
12-07-2005, 00:16
ale ja sądze ze na jednym obiektywie nie skonczysz... a KIT zawsze sie przydaje. Fakt faktem to jest dobre szkiełko tylko ze ciemne. Decyzja nalezy do ciebie

zdzlip
06-08-2005, 10:34
Jeśli chcesz robic żdjęcia o charakterze dokumentacyjnym,(na żywo) to przy tego rodzaju"sporcie",niezbędna jest dobra lampa błyskowa.A jeżeli będziesz miał jasne dobre obiektywy to jeszcze lepiej,ele na początek niekoniecznie.
Ważnym jest,czy będą to ujęcia reżyserowane,czy zdjęcia akcji.
Jeżeli to drugie, to j/w.Jężeli to ma mieć charakter artystyczny to możesz sie bawić w nastawy iso,wymianę szkieł itp...To o czym piszesz, to akurat nie jest odmiana brydża.
Pozdrawiam
Moim zdaniem,jakakolwiek lampa błyskowa, przy tego rodzaju sporcie nie pomoże.Sporty walki są niesamowicie dynamiczne.Ja robię zdjęcia na meczach córki(piłka siatkowa i "plażowka"), gdzie ruchy nie są tak szybkie-no może jedynie przy ataku-i do zamrożenia akcji,konieczny jest czas min. 1/350 s-1/500 s.Nie wiem jaki czas współpracy z lampą ma 350 D,ale np. 300D to max. 1/200 s.Taki czas wystarcza jedynie do zrobiienia poprawnego zdjęcia przy odbiorze piłki.Przy wyskoku zawodniczki też wystarczy ale w trakcie przygotowania do ataku ręka już jest poruszona(sprawia to wrażenie zdjęcia dynamicznego).Niestety przy ataku ,ta sama ręka jest już tylko cieniem.Tak więc pozostaje jedynie dobre szkło,dobre oświetlenie sali i stosowne ISO-nawet 1600 lub 3200 a potem odszumienie w Noise Ninja lub bezpłatnym Noise War Community.

muflon
06-08-2005, 10:52
Nie wiem jaki czas współpracy z lampą ma 350 D,ale np. 300D to max. 1/200 s.Taki czas wystarcza jedynie do zrobiienia poprawnego zdjęcia przy odbiorze piłki.
No ale mowa była o dobrej lampie błyskowej (w domyśle: nie o tej wbudowanej) :) Czyli HSS i krótsze czasy.

gietrzy
06-08-2005, 12:06
Witam w najbliższym czasie zamierzam nabyć lustrzankę 350D. Mam do was pytanie a mianowicie chciałbym robić tym aparatem zdjęcia podczas treningów (sztuki walki) na sali.
Na sali -> ISO 400 minimum
sztuki walki -> ISO 800 minimum
Obiektyw ze światłem z zakresu f/1.4 - f/2.0 max

TomekD
06-08-2005, 13:07
Oczywiście że się nadaje. Lustranka cyfrowa to najlpszy wybór.
Bez lampy będziesz musial radzić sobie stosując duze czułości iso 800/1600, niestety stracisz wtedy na jakości, ale to i tak o niebo lepsza jakość niż z A70 przy iso 400 (mam na myśli szumy)
Nie wiem jak ciemne będzie to pomiesczenie w którym chcesz fotografować, na pewno nie możesz liczyć na bardzo krótkie czasy naświetlania także przy szybkim ruchu zawodnikow mozesz mieć niewielkie "poruszenie"
Nie będziesz mógł liczyć na duze przesłony (dużą głebię ostrości). Ale zdecydowanie 350D da się robic takie fotki bez lampy.
A z lampą ... z lampą mozesz się bawić do woli :)

muflon
06-08-2005, 13:08
Obiektyw ze światłem z zakresu f/1.4 - f/2.0 max
Możesz podać jakiś konkretny przykład? Najlepiej o ogniskowej realnie nadającej się do takich zastosowań :) Bo wg Twoich wytycznych to zostaje chyba 135/2L (trochę krótki) i 200/1.8L za jedyne 3k$ :) Piekny kawałek szkła swoją drogą...

No chyba żeby nauczyć się tego judo czy innego karate i biegać między zawodnikami z 50/1.4 :)

TomekD
06-08-2005, 13:20
eee, nie straszcie człowieka, jasne że z Lką będzie mial wiekszą swobode, ale da radę na f3,5-5,6.

muflon
06-08-2005, 13:37
eee, nie straszcie człowieka, jasne że z Lką będzie mial wiekszą swobode, ale da radę na f3,5-5,6.
Pewnie że da radę :) Myślę że rozsądny kompromis to 70-200/4 i jakaś tańsza lampa (440EX?). A jeśli mozna podejść naprawdę blisko (treningi) to ten pomysł z 50/1.4 też wcale nie jest chyba aż taki głupi :)

TomekD
06-08-2005, 13:55
Pewnie że da radę :) Myślę że rozsądny kompromis to 70-200/4 i jakaś tańsza lampa (440EX?). A jeśli mozna podejść naprawdę blisko (treningi) to ten pomysł z 50/1.4 też wcale nie jest chyba aż taki głupi :)
jasne ta 70-200 nie jest zła i kosztuje tylko 2500 na allegro :-) Jak na eLkę to i tak niewiele.Jezeli kolega nie może być tak bardzo profi ;-) a zalezy mu na długim szkle to niech kupi sigme 75-300 macro super II apo. Ponoć niezła...
Nie wiem z jakiej odległości będzie robił zdjecia, mze wystarczy np tamron 28-75 f 2,8 :)