PDA

Zobacz pełną wersję : canon eos 40d i iso

cis
16-01-2009, 21:41
witam wszystkich ... jestem posiadaczem eos 40d od niedawna i na manualu nie mogę ustawić ISO 100 tylko 200 i w górę. O co w tym biega ??? Dzięki za podpowiedzi

Merde
16-01-2009, 21:48
Wyłącz HTP czy jak to się tam nazywa (highlight tone priority).

magix
16-01-2009, 21:50
1. Wyłącz priorytet jasnych partii obrazu
2. Warto zajrzeć do instrukcji.

cis
16-01-2009, 22:00
cholera dlaczego takie proste rzeczy sa najtrudniejsze ... pozdrawiam i dzięki

Vitez
16-01-2009, 22:23
cholera dlaczego takie proste rzeczy sa najtrudniejsze

Bo nie przeczytałeś instrukcji :roll: .

gwozdzt
16-01-2009, 22:28
przy okazji - gdy będzie robił tylko 6 zdjęć w serii to trzeba wyłączyć jakieś odszumianie, czy cuś (nie pamiętam w tej chwili :-))

drakon
17-01-2009, 20:45
Można przeczytać instrukcję i 5 razy , ale jak się jest na początku drogo to ciężko jest zrozumieć co tam jest napisane To tak na usprawiedliwienie kolegi :)

MaciekH
26-01-2009, 02:13
Skoro sama instrukcja jest nie zrozumiała, to może jednak ten sprzęt nie był najlepszym wyborem na początek?

Malekithan
26-01-2009, 02:50
A Wy jak macie nową puszkę to zaczynacie od czytania instrukcji czy robienia zdjęć hmm? poza tym mogło być gorzej mógł mieć nikona :twisted:

MaciekH
26-01-2009, 02:52
Zanim kupiłem pierwsze lustro, jego instrukcje prawie na pamięc znałem:P:P:P

Vitez
26-01-2009, 10:13
A Wy jak macie nową puszkę to zaczynacie od czytania instrukcji czy robienia zdjęć hmm?

Zdecydowanie od instrukcji. By mi moja niewiedza w obsłudze aparatu nie przeszkadzała później w robieniu zdjęć :roll: .

bebesky
26-01-2009, 10:30
A Wy jak macie nową puszkę to zaczynacie od czytania instrukcji czy robienia zdjęć hmm?
od instrukcji
biorę do ręki instrukcję, aparat i pierwsza godzinka sprawdzanie co i jak
pomijam te funkcje które dobrze znam np. z poprzedniego aparatu lub te, które nie będą mi potrzebne - np. drukowanie z aparatu

Kubak82
26-01-2009, 10:57
Zdecydowanie od instrukcji.

od instrukcji

i od wyszukiwarki - to samo pytanie padlo raptem pare dni temu http://canon-board.info/showthread.php?p=591725#post591725 :roll:

zuczek
26-01-2009, 11:03
a ja najpierw intuicyjnie sprawdzam aparat .. przyciski jakby nie było mają jakieś standardowe oznaczenia .. potem instrukcja .. fotki .. instrukcja wybiórczo :)

remol71
26-01-2009, 11:16
Skoro sama instrukcja jest nie zrozumiała, to może jednak ten sprzęt nie był najlepszym wyborem na początek?

A co w aparacie fotograficznym jest tak skomplikowanego czego by ludzki umysł nie objął?

Vitez
26-01-2009, 13:35
A co w aparacie fotograficznym jest tak skomplikowanego czego by ludzki umysł nie objął?

A chociażby to co w pierwszym poście - dlaczego się nie da ustawić iso 100 i 3200 albo dlaczego robi tylko 6 zdjęć w serii a nie kilkanaście :twisted: .

MaciekH
26-01-2009, 15:10

Skoro sie ktos przyznaje ze nawet instrukcja dla niego nie jest zrozumiala, to chyba oczywiste ze aparat albo jego konkretne ficzery stanowią jeszcze większą zagwostke.

Twój umysł rozumiem wszystko obejmuje? Pogratulować tylko!;-)

Jakbys miał chwile to skrobnij na PM, bo nie obczajam jak działa ustawianie ostrości okiem8-)

fazid_66
26-01-2009, 15:30
Ja nie za bardzo rozumiem mechaniki kwantowej odpowiedzialnej za zjawiska fotoelektryczne w matrycy. A pogodzić jej z teorią wzgledności to się nawet chyba Einsteinowi nie udało. :mrgreen:

Preskaler
26-01-2009, 22:31
Coś jednak w tej instrukcji musi być nie tak jeśli co jakiś czas w podobnych jej punktach są kłopoty ze zrozumieniem. Nie pomoże jej przeczytanie (jak większość zaleca) lecz przeczytanie, zrozumienie i zapamiętanie a najlepiej "wykucie" na pamięć. Dlaczego? Bo właśnie m/in. ta część dotycząca przełączania czułości poza jej podstawowy zakres jest rozrzucona w trzech różnych rozdziałach.
1) Ustawianie czułości ISO - 59 str.
2) Funkcje fotografowania - 169 str.
3) Ustawianie funkcji indywidualnych - 152 str.
Jeśli już taka forma instrukcji jest to konieczne jest dołączenie do tej instrukcji aparatu - instrukcji korzystania z instrukcji. ;)
Spis treści powinien być sporządzony zagadnieniami a w danym zagadnieniu powinny być wyszczególnione wszystkie rozdziały i strony zawierające info dotyczące danego zagadnienia.
Przy następnych modelach Canona trzeba będzie ukończyć pół roczny kurs obsługi a do obsługi Canon'a 01 Mark IV ukończyć dwu-letnie studia podyplomowe po politechnice a po humanistycznych 6-cio-letnie?:rolleyes:

MaciekH
27-01-2009, 00:35
Coś jednak w tej instrukcji musi być nie tak jeśli co jakiś czas w podobnych jej punktach są kłopoty ze zrozumieniem. Nie pomoże jej przeczytanie (jak większość zaleca) lecz przeczytanie, zrozumienie i zapamiętanie a najlepiej "wykucie" na pamięć. Dlaczego? Bo właśnie m/in. ta część dotycząca przełączania czułości poza jej podstawowy zakres jest rozrzucona w trzech różnych rozdziałach.
1) Ustawianie czułości ISO - 59 str.
2) Funkcje fotografowania - 169 str.
3) Ustawianie funkcji indywidualnych - 152 str.
Jeśli już taka forma instrukcji jest to konieczne jest dołączenie do tej instrukcji aparatu - instrukcji korzystania z instrukcji. ;)
Spis treści powinien być sporządzony zagadnieniami a w danym zagadnieniu powinny być wyszczególnione wszystkie rozdziały i strony zawierające info dotyczące danego zagadnienia.
Przy następnych modelach Canona trzeba będzie ukończyć pół roczny kurs obsługi a do obsługi Canon'a 01 Mark IV ukończyć dwu-letnie studia podyplomowe po politechnice a po humanistycznych 6-cio-letnie?:rolleyes:

Napisz podanie do Canon Polska i opisz jak Cie boli problem trudnosci z czytaniem instrukcji, a noz widelec moze cos z tym zrobia...:twisted:
Wez kolego nie rozsmieszaj!:mrgreen::mrgreen:

Preskaler
27-01-2009, 01:52
Aleś wymyślił! CPl! Ja na polską instrukcję za 100 zł (pewnie miała być pozłacana) czekałem ponad 2 miesiące (miała być na zamówienie po miesiącu) i nie doczekałem się. Podziękowałem i wydrukowałem z "netu". To Ty rozśmieszasz ludzi jeśli doradzasz takie nonsensy! No chyba, że się coś zmieniło w tej firmie bo to było rok temu.

bebesky
27-01-2009, 10:07
Coś jednak w tej instrukcji musi być nie tak jeśli co jakiś czas w podobnych jej punktach są kłopoty ze zrozumieniem. Nie pomoże jej przeczytanie (jak większość zaleca) lecz przeczytanie, zrozumienie i zapamiętanie a najlepiej "wykucie" na pamięć.

Moim zdaniem to nie z instrukcją jest coś nie tak tylko z czytającymi. Wykucie na pamięć nic tu nie da.

remol71
27-01-2009, 10:15
Ja nie za bardzo rozumiem mechaniki kwantowej odpowiedzialnej za zjawiska fotoelektryczne w matrycy. A pogodzić jej z teorią wzgledności to się nawet chyba Einsteinowi nie udało. :mrgreen:

Pytanie dotyczyło strony użytkowej aparatu fotograficznego a nie szczegółów jego konstrukcji.

Moim zdaniem to nie z instrukcją jest coś nie tak tylko z czytającymi. Wykucie na pamięć nic tu nie da.

Coś w tym jest co piszesz :)

bebesky
27-01-2009, 12:30
Coś w tym jest co piszesz :)

no jasne - cały system edukacji czyli 3xZ

Zapamiętać
Zdać
Zapomnieć

niestety za wolno się to zmienia
jak pamiętam ze szkoły i widząc jak siostrzeniec się uczy to żeby mieć dobre stopnie w szkole trzeba wykuć regułki na pamięć, daty na pamięć, nazwiska przywódców na pamięć, wierszyki na pamięć, układ oddechowy żaby na pamięć :) (nie wiem bo poza podstawówką nie miałem biologii)
Większość głupich nauczycieli kładło nacisk na zapamiętanie a nie na zrozumienie, niby mówili że ważne jest zrozumienie a oceniali znajomość regułek, zapamiętane daty, nazwiska itp. Wystarczyło wykuć na pamięć rozdział z książki i już ocena bdb :)

Preskaler
27-01-2009, 12:33

Z tej wypowiedzi wynika, że to normalne aby jeden (drobny) problem trzeba było szukać pod trzema, różnymi hasłami? w dodatku te hasła są zupełnie oderwane od hasła szukanego! Czy uważasz, że nie można tego lepiej rozwiązać? Jak można się zorientować bez zapamiętania całej treści? No niby można! Za każdym razem czytać instrukcję od początku do końca i szukać związków z tematem podstawowym ( Ustawianie ISO)!
Wtedy zupełnie już nie starczy czasu na robienie zdjęć!;)
Nie rozumiem, dlaczego tak bronicie poglądu, że instrukcja obsługi aparatu Canon EOS 40 D (lub podobnych) jest idealnie opracowana a tylko inteligencja użytkowników pozostawia wiele do życzenia! Jeśli nie ma wpływu na podniesienie poziomu inteligencji to co zrobić? Waszym zdaniem oddać aparaty tym mądrzejszym?Czy może jednak poprawić instrukcję?

bebesky
27-01-2009, 14:07
Nie rozumiem, dlaczego tak bronicie poglądu, że instrukcja obsługi aparatu Canon EOS 40 D (lub podobnych) jest idealnie opracowana a tylko inteligencja użytkowników pozostawia wiele do życzenia!

Ok
ja przeczytałem, zrozumiałem, przetrenowałem, odłożyłem na półkę, aparatem się posługuję bez konieczności zaglądania do instrukcji. Dla mnie jest to zrozumiałe i proste. Również podział instrukcji jest dla mnie logiczny.
Nie dziw się że winą za brak zrozumienia instrukcji przez kogoś będę obarczał instrukcję którą przyswoiłem sobie bez żadnych problemów.

Nie uważam się za geniusza, nigdy nie badałem IQ ale sądząc po zachowaniu Dody - to ...... jeżeli ona ma tak wysokie IQ to ..... kurcze chyba się zaplątałem :)

MaciekH
27-01-2009, 14:08
To Ty rozśmieszasz ludzi jeśli doradzasz takie nonsensy!

To ja coś doradzałem??? Wybacz, umknęło mi...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Nie rozumiem, dlaczego tak bronicie poglądu, że instrukcja obsługi aparatu Canon EOS 40 D (lub podobnych) jest idealnie opracowana a tylko inteligencja użytkowników pozostawia wiele do życzenia!

Mam od czasu do czasu okazje bawić sie tym sprzetem (40D], instrukcji do niego na oczy nie widziałem, ale podejrzewam, że nie różni sie aż tak bardzo od 20D. Jakoś ani razu nie zdarzyło mi sie zebym musiał do tejże instrukcji uciekać...

Preskaler
27-01-2009, 16:32
To ja coś doradzałem??? Wybacz, umknęło mi...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Mam od czasu do czasu okazje bawić sie tym sprzetem (40D], instrukcji do niego na oczy nie widziałem, ale podejrzewam, że nie różni sie aż tak bardzo od 20D. Jakoś ani razu nie zdarzyło mi sie zebym musiał do tejże instrukcji uciekać...

No tak teraz wszystko jasne! Nie masz 40 D tylko czasami kontakt i instrukcji nie czytałeś, do tego zapomniałeś co wcześniej pisałeś. Jednym słowem "lecisz w kulki"!
Piękne dzięki! Myślałem, że tu pomoc znajdę!

MM-architekci
27-01-2009, 16:36
roznica miedzy 20d a 40d jest duza , zupelnie inne menu i obsluga

MaciekH
28-01-2009, 00:43
No tak teraz wszystko jasne! Nie masz 40 D tylko czasami kontakt i instrukcji nie czytałeś, do tego zapomniałeś co wcześniej pisałeś. Jednym słowem "lecisz w kulki"!

Nie czytałem instrukcji, bo nie miałem najmniejszej potrzeby, żeby do niej zaglądać. Bardzo dobrze pamiętam co pisałem, a napewno nic nikomu nie doradzałem, w szczególności Tobie!

Piękne dzięki! Myślałem, że tu pomoc znajdę!

A to szukasz pomocy?! Nie wiedziałem! Jak Ci moge/możemy pomoc?

roznica miedzy 20d a 40d jest duza , zupelnie inne menu i obsluga

No dzieki ze to mowisz, nie zgadłbym... :/ Doskonale znam te roznice, nie mniej jednak nie zauwazylem zadnych trudnosci w obsludze. I tylko o to mi chodzilo w poprzednim poscie...

Preskaler
28-01-2009, 10:59
Napisz podanie do Canon Polska i opisz jak Cie boli problem trudnosci z czytaniem instrukcji, a noz widelec moze cos z tym zrobia...:twisted:
Wez kolego nie rozsmieszaj!:mrgreen::mrgreen:

Co to jest w takim razie jak nie rada? Polecenie? Jeśli tak to gdzie wykrzyknik?

Nie czytałem instrukcji, bo nie miałem najmniejszej potrzeby, żeby do niej zaglądać. Bardzo dobrze pamiętam co pisałem, a napewno nic nikomu nie doradzałem, w szczególności Tobie!

A to szukasz pomocy?! Nie wiedziałem! Jak Ci moge/możemy pomoc?

Może najpierw przeczytaj temat i wypowiedzi a zrozumiesz po co ktoś tutaj "występuje", zadaje pytania i jak mu pomóc! Jeśli tylko mnie nie chcesz pomagać to pisz do pytających na "PW" wtedy ja nie będę mógł z tej pomocy skorzystać. Jeśli piszesz na "Forum" to z pomocy może skorzystać KAŻDY!
Po co wytężasz swój intelekt rozpoczynając "pyskówkę"? Jeśli nie chcesz pomagać to nic nie pisz, tym bardziej, że (jak widać z wypowiedzi) na tym się nie znasz i nie czytałeś instrukcji a tylko tak Ci się wydaje! Przeczytaj też regulamin! Jest tam napisane, że "Forum" przeznaczone jest do pomagania sobie wzajemnie a wypowiedzi w takiej formie jak Twoje to ZAŚMIECANIE!
Skończyłem i więcej na ten temat nie dyskutuję!

MaciekH
28-01-2009, 16:29
Co to jest w takim razie jak nie rada? Polecenie? Jeśli tak to gdzie wykrzyknik?

Taki żarcik, ironia! Zresztą z emotką na końcu... Sorka jeśli była za trudna w odbiorze...

Jest tam napisane, że "Forum" przeznaczone jest do pomagania sobie wzajemnie a wypowiedzi w takiej formie jak Twoje to ZAŚMIECANIE!
Skończyłem i więcej na ten temat nie dyskutuję!

Przeczytaj i Ty, zobaczysz że autor wątku znał już odpowiedź po 3 poscie, wiec zarówno moje jak i Twoje jak i wszystkich innych następne wpisy były off-topem i tak samo zaśmiecały wątek...

Również nie mam zamiaru dalej ciagnac tej glupiej dyskusji wiec nie rozgrzewaj zwojów:twisted:

Memoriz
06-02-2009, 23:28
każdy ponad każdym .. spory trafiają do pralni - tam możecie dalej wymieniać "poglądy".

Fotograf1995
08-02-2009, 21:18
Wracając do początku wątku, to dlaczego za takie coś nie ma warnów? Tematów z HTP i hi iso było od cholery i ciut ciut.

troll
08-02-2009, 21:38
Ehhhhhh.

Rozumiem manię pieniaczą ale jednak instrukcja JEST DO ZROZUMIENIA !!! Niemniej dysponujac tylko swoim małym rozumkiem................ na wszelki wypadek mam ją zawsze (instrukcję - nie manię) przy sobie. Do lamp byskowych też.
Dzisiaj miałem taką małą "dyskusję" pod tytułem jak to wszystko działa. Czas - przysłona - głębia. No i dowiedziałem się że zdjecia ze sprzetu za TE pieniądze (400d + kit) maja być DOBRE :mrgreen: - a co toto za mzimu jest to nikogo nie ochodzi. Znaczy się mojego adwersarza (rkę). No cóż - istnieje taki zielony prostokącik - stwierdziłem - i basta. I se trza kupić maupkę i po wróblach.

I niech nikt nie usiłuje mnie podejrzewać nawet o szczyptę ironii.

Pozdrawiam