Zobacz pełną wersję : Wasze opinie o Canon EF-S 60 mm f/2.8 macro
Jestem zainteresowany, szukam ostrego szkła do portretów i street photo, macro sporadycznie, proszę o Wasze opinie. Szkło będzie przypięte do Canona 40D. Posiadam już 70 200 f/4 is oraz 24 70 f/2.8
Z góry dziękuję za pomoc :)
http://www.google.pl/search?hl=pl&as_qdr=all&q=allintitle%3A+60+macro+site%3Acanon-board.info&btnG=Szukaj&lr=
http://www.google.pl/search?hl=pl&as_qdr=all&q=allintitle%3A+60mm+macro+site%3Acanon-board.info&btnG=Szukaj&lr=
Jak to makrówka - niezbyt prędki AF. Do fotografii ulicznej przydałoby się coś prędkiego, o szerszej ogniskowej nie wspominając ;)
podziękował
a ja szukałem i nie mogłem znaleźć :mrgreen:
hmm ale w linkach niestety nie znalazłem odpowiedzi na moje pytania
hmm ale w linkach niestety nie znalazłem odpowiedzi na moje pytania
Zobacz tutaj (http://www.fredmiranda.com/reviews/showproduct.php?product=293&sort=7&cat=2&page=2). Sam się przymierzałem kiedyś do tego szkła. Ale doszedłem do wniosku, że bardziej urządza mnie 50/1,4 + 100/2,8 macro.
też się zastanawiam nad 50 f/1.4 ale jak oglądam mtf-y 60 to aż mi się rwie do niej serce ;)
podziękował
a ja szukałem i nie mogłem znaleźć :mrgreen:
Ja tez nigdy nic w tej "szukajce" nie mogę znaleźć
Obiektyw używam z 20D głównie do makro ( nie robaki ) i tu sprawdza się doskonale.
Portreciki też potrafi ładnie narysować natomiast do "street foto" raczej bym go nie polecał ze względu na ogniskową - na cropie masz 96mm.
HenrykG troszkę przesadził bo AF jest na USM czyli szybki natomiast przejście z bliskiego ostrzenia na dalsze zajmuje chwile i lubi się pogubić w słabszym świetle ale mam na to prosty sposób najpierw podostrzam ręcznie i jak już widzę "plamę" w wizjerze to AF łapie bez szukania.
Ogólnie miły obiektyw i bardzo go lubię.
Pozdrawiam
też się zastanawiam nad 50 f/1.4 ale jak oglądam mtf-y 60 to aż mi się rwie do niej serce ;)
Jak chcesz na dłużej związać się z cropem to EF-S 60/2,8 macro może być ciekawe. Sądzę, że potem jednak przy przejściu na pełną klatkę można się męczyć ze sprzedażą EF-S 60.
Natomiast 50/1,4 to na FF (5dMkII choćby) jednak stary dobry standard. Tyle, że bardzo jasny :)
/.../AF jest na USM czyli szybki/.../
USM nie musi być szybki. Zresztą, żaden obiektyw makro nie jest prędki. Do tego dochodzi długi "wyciąg" obiektywu... I tu się przydaje limiter. O ile jest, oczywiście.
Żeby była jasność - mam ten obiektyw, i sobie chwalę ;)
zbyszekjan
14-01-2009, 23:18
Niesamowicie ostry, bardzo chętnie używam go do portretów, chociaż AF lubi czasami długo szukać.
michal.s
16-01-2009, 17:55
Ja też mam ten obiektyw, do fotografii przedmiotowo reklamowej nie widzę niż lepszego, ostry to on jest niesamowicie, AF do szybkich USM nie należy ale większych problemów również nie sprawia.
a jak oceniacie go do architektury?
michal.s
17-01-2009, 14:34
60 mm do architektury ?
Piszesz:
Posiadam już 70 200 f/4 is oraz 24 70 f/2.8
a dziwne pytania zadajesz.
dlaczego nie? Napisałem szukam żylety a 24 70 trochę do niej brakuje
Trochę wąsko Ci będzie z taka ogniskową...
michal.s
18-01-2009, 19:41
Wiesz, jeśli obiekty jest ogólnie ostry to i architektura na ostro wyjdzie :)
Bo niby dlaczego nie ?
Ostrzegam jednak że na 2,8 kawałek winiety jest...
Tomek W.
06-02-2009, 21:08
Mam do Was takie pytanie, potrzebuej miec obiektyw na wypady do lasy, gdzie glownie fotografuje, chcialbym go uzywac do fotografii fauny i flory, nie robaczki, raczej roslinnosc, itp. natomiast majac 24-105 brakuje mi pozadnego swiatla i BOKEH w portretach, zastanawailem sie nad 85 1.8, ale doszedlem do wniosku ze za malo robie ujec tak ciasnych portetow, stad moj wybor padl na 50 1.4, weim ze obeiktyw macro i portetowka to 2 rozne bajki, tymbarzdeij ze 50 ostrzy od 45cm, ale wy macie ta 60mm, i stad pytanie, jak on sie sprawdza w portetach, bo 60mm ogniskowa bylaby tez dla mnie w sam raz, a przy okazji moglbym tez nareszcie zaczac zabawe z macro. Jesli chodzi o ef-s, to jakos to przezyje, choc nie ukrywam ze zalozylem sobei ze bede kupowla obeiktywy pod pelna klatke, lubie moja puche, ale w przyszlosci (jak spadnie dollllar) bede myslal o przesiadce. po prtsu musze podjac decyje, ktorej efektem bedzie zamowienie 50 1.4 albo 60 2.8. Z gory dzieki za rady, choc wiem ze idealnego rozwiazania nie osiagne (idealnie byloby kupic 50 1.4 + 100 2.8, ale budzet nie ten).
michal.s
06-02-2009, 21:29
Tomek W. sprawdź PW :)