PDA

Zobacz pełną wersję : doostrzanie

waka
12-01-2009, 01:11
mam canona 55-250 IS. czy to normalne że jak autofocus ustawi sobie ostrosc na 55mm a potem zmienie na ogniskową np 200mm to na niej robi się nieostro?

kristof77
12-01-2009, 01:26
Tak. W tym obiektywie to jest normalne. Jak zmienisz ogniskową, musisz ostrzyć ponownie.

Cytat z the-digital-picture.com (http://www.the-digital-picture.com/reviews/Canon-EF-S-55-250mm-f-4-5.6-IS-Lens-Review.aspx): This lens is not parfocal (requires refocusing after a focal length change).

A propos: Jak jest po polsku parfocal?

waka
12-01-2009, 01:44
to znaczy że na 55mm źle wyostrza, czy jak się zmienia ogniskowa to musi ostrzyć ponownie ale to nie jest żadna wada i tak musi być. czy lepiej wyostrzyć na obiekt na długiej ogniskowej i potem ją zmniejszyć pozostawiając ostrość z tej dłuzszej? czemu tak się dzieje?

kristof77
12-01-2009, 02:28
Widocznie taka konstrukcja. Technicznie nie wytłumaczę, ale był taki wątek o tym zjawisku tu: http://canon-board.info/showthread.php?p=540001

HuleLam
12-01-2009, 09:38
to znaczy że na 55mm źle wyostrza, czy jak się zmienia ogniskowa to musi ostrzyć ponownie ale to nie jest żadna wada i tak musi być. czy lepiej wyostrzyć na obiekt na długiej ogniskowej i potem ją zmniejszyć pozostawiając ostrość z tej dłuzszej? czemu tak się dzieje?

Jak napisał przedpiśca Obiektyw nie jest parfokalny - nie jest to wadą tylko cechą konstrukcji! Po co zmieniać ogniskową po złapaniu ostrości? Jeśli chodzi Ci np o śledzenie zbliżającego/oddalającego się obiektu to ustaw autofokus w Ai-Servo i tyle.

waka
12-01-2009, 13:13
no to zmiane wytłumaczyłem sobie tak na chłopski rozum:) jeżeli na 55mm ustawi ostrość na jakiś odległy obiekt a potem jak sobie przybliże na 250mm i jest rozmazane, czyli ostrość jest nieodpowiednia, to łapie ostrość na 250mm przełączam z AF na MF zmieniam ogniskową na 55mm i wtedy robie z tak ustawioną ostrością. myślałem że obiektyw tak lepiej ustawi ostrość:)

Stanislaw
12-01-2009, 14:41
Nie! Ostrość ustawiasz po każdej zmianie ogniskowej. To że obiektyw ustawi ostrość przy 200mm nie oznacza że ten sam punkt będzie ostry przy 55m. Parafokalne (czyli takie gdzie nie trzeba ustawiać ostrości po zmianie ogniskowej) są głównie obiektywy do kamer.

waka
12-01-2009, 14:44
no i teraz jasne, dzięki:)

KrzysiekRally
12-01-2009, 21:57
Ale tak ma chyba każdy obiektyw - nie tylko ten opisywany tutaj :)

janmar
12-01-2009, 22:20
Ale tak ma chyba każdy obiektyw - nie tylko ten opisywany tutaj :)

Nie.Nie każdy.Są równiez obiektywy Zoom które nie zmieniaja ostrości przy zmianie ogniskowej.Pozdrawiam :smile:

kristof77
13-01-2009, 00:17
Nie.Nie każdy.Są równiez obiektywy Zoom które nie zmieniaja ostrości przy zmianie ogniskowej.Pozdrawiam :smile:

Krąży jakaś nieoficjalna lista szkieł które jednak są parfokalne. Głównie są to zoomy klasy L o stałym świetle i z pierścieniem ostrości z przodu.

Lista jest tu (http://www.prophotohome.com/forum/canon-eos-digital-slr-1-6x-sensors/22856-list-canon-parafocal-zooms-anywhere.html)

lupi
18-01-2009, 12:50
Witam wszystkich!
Wcześniej nie przejmowałem się za specjalnie ostrością bo było nienajgorzej miałem sigme 18-50/2.8, no ale zawsze może być lepiej.
Zakupiłem Canona 24-70 i po testach takich sklepowych wszystko było w porządku.
No ale wszystkie te testy były w małym ponieszczeniu.
Mam 400D i chciałem po pewnym czasie dokupić coś lepszego, ale jakoś tak powoli ten canon mnie denerwuje czytając o problemach i o serwisowaniu tej marki.

Mam taki problem.
Jak robie fotke na ogniskowej 70/2.8 niezależnie jak jest odległość fotki są ostre i nie ma do czego sie przyczepić. Jak robie na 24 jest nieostro i im dalej tym gorzej nawet o kilka metrów do tyłu ostrzy.
Ale jak nacisne migawke do połowy na 70 i niepuszczając oddale na 24 i nacisne do końca (zrobie fotke) to wtedy zdjęcie jest ostre.
Może macie jakieś sposoby jak to wyregulować.
I czy pierścień odległości powinien się ruszać podczas zmiany ogniskowej.
Bo u mnie się porusza, a wydaje mi się że jeżeli jest np 3m to tak powinien się ustawić niezależnie czy to będzie 24 czy 70mm.

Poradźcie coś bo już nie wiem co z tym zrobić