PDA

Zobacz pełną wersję : Onephoto i... ?

muflon
10-01-2009, 17:42
Ostatnio zauważyłem pewne zmiany na Onephoto - nowa szata, "sprzedanie się" itp., takie tam standardowe rzeczy które czekają każdy popularny serwis ;-) Ale zaciekawiło mnie jedno:

http://onephoto.net/?p0=1&p1=7#1
Jeżeli złamiesz regulamin i nie będziesz przestrzegał zasad obowiązujących w OnePhoto.net, zastrzegamy sobie możliwość usunięcia Twoich kont również w serwisach Plfoto.com i Obiektywni.pl.

Humm? To to wszystko jakaś jedna mafia jest? :mrgreen:

akustyk
10-01-2009, 18:02
o ile mi wiadomo dawno, dawno temu, kiedy jeszcze onephoto i plfoto raczkowaly, Jan N. podchodzil Michala K. celem polaczenia obu serwisow. wtedy nic z tego nie wyszlo. czy teraz do tego doszlo to nie wiem. nie zdziwiloby mnie to. w kraju nad Odra nie ma specjalnie miejsca na tyle serwisow foto, zwlaszcza przy konkurencji (digart.pl), ktora ze wsparciem onetu mocno zmniejsza rynek dla innych galerii.

plfoto i subiektywni to jeden biznes. troche dziwna jest racja bytu tego drugiego, ale jakos jeszcze funkcjonuje. chociaz wydaje mi sie, ze koniec koncow, dojdzie do polaczenia tego wszystkiego, bo marketingowo 3 produkty a 1 produkt to duza roznica. jakbym mial obstawiac, to za 3 lata bedzie jedno i tylko jedno plfoto ;)

kubaj
10-01-2009, 18:04
hmm mogli dopisac ze skasuja tez konta rodzinne do 3 pokolenia oraz najblizsze 255 adresow ip ;)

jej wyglada jak ... NK

punky
10-01-2009, 19:49
tez sie kiedys nad tym zastanawialem
bo mam konta na obiektywnych (uzywam) i na plfoto (zalozone dawno temu i nie uzywam)

dostalem reklame jakiejs wystawy na poczte w o2.pl najpierw z obiektywnych potem z plfoto i co mnie zdzwilo obie wygladaly identycznie
inny byl tylko podpis na koncu mejla

muflon
10-01-2009, 21:18
Heh, jakby nie patrzeć:

http://onephoto.net/?p0=1&p1=12
http://plfoto.com/nowy_regulamin.html
http://www.obiektywni.pl/regulamin/

Żeby było śmieszniej, w dwóch ostatnich linkach jest sporo paragrafów zgadzających się w 100% :)

wydaje mi sie, ze koniec koncow, dojdzie do polaczenia tego wszystkiego, bo marketingowo 3 produkty a 1 produkt to duza roznica
Niekoniecznie - to trochę tak jak branża spożywcza, chemiczna, czy parę innych :) Jak spojrzysz w TV to masz "wojnę Marsa ze Snickersem" a wszystko i tak klepie jedna firma :)

Podobnie tutaj - na OPH masz pogardliwe nabijanie się z poziomu PLF, na tym drugim - z pseudo-elitarności tego pierwszego, wszyscy są zadowoleni, że mają swój kawałek miejsca w sieci.... a baza emaili i tak wspólna :mrgreen: i pieniążki za reklamy i tak spływają na jedno konto :mrgreen:

Flanel
10-01-2009, 23:46
Serwis Obiektywni.pl jest prowadzony przez Corporate Services Sp. z o.o.

Serwis Plfoto.com jest prowadzony przez Corporate Services Sp. z o.o.

Serwis onePhoto.net prowadzony jest przez Corporate Services Sp.z.o.o.

To wszystko jest zapisane na stronach...

Krasuski
10-01-2009, 23:48
onephoto po zmianach jest dla mnie bee

plfoto.com
fotoik.pl
to jest jedna firma w dwóch odsłonach
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
kolega Flanel wyprzedził

MacGyver
11-01-2009, 00:05
...dojdzie do polaczenia tego wszystkiego, bo marketingowo 3 produkty a 1 produkt to duza roznica. jakbym mial obstawiac, to za 3 lata bedzie jedno i tylko jedno plfoto ;)
Tak jak napisał Muflon, jest dokładnie na odwrót. O to własnie chodzi aby niewielkim nakładem sił stworzyć kilka modyfikacji produktu, które pozwolą maksymalnie rozszerzyć "targret". Świetnym przykładem jest tutaj koncern VAG, który na tej samej płycie podłogowej i z tą samą gamą silników (o reszcie elementów nie pomnę) oferuje 4 "różne" auta (VW, Audi, Seat i Skoda). Klienta, który miał już 5 Audików, ciężko byłoby przekonać do Skody, więc sprzedaje mu się szóste Audi i niech sobie żyje w przeświadczeniu że wybulił, ale ma za to coś lepszego :-)
Połączanie wszystkich 3 portali spowodowałoby odejście częsci użytkowników, a więc potencjalnych odbiorców reklamy. Dla części użytkowników oph sieczka i masówka z plfoto byłaby nie do przyjęcia i na odwrót, część obecnych użytkowników plfoto mogłaby się zniechęcić nazbyt krytycznymi komentarzami.

akustyk
11-01-2009, 00:34
Tak jak napisał Muflon, jest dokładnie na odwrót. O to własnie chodzi aby niewielkim nakładem sił stworzyć kilka modyfikacji produktu, które pozwolą maksymalnie rozszerzyć "targret". Świetnym przykładem jest tutaj koncern VAG, który na tej samej płycie podłogowej i z tą samą gamą silników (o reszcie elementów nie pomnę) oferuje 4 "różne" auta (VW, Audi, Seat i Skoda). Klienta, który miał już 5 Audików, ciężko byłoby przekonać do Skody, więc sprzedaje mu się szóste Audi i niech sobie żyje w przeświadczeniu że wybulił, ale ma za to coś lepszego :-)
Połączanie wszystkich 3 portali spowodowałoby odejście częsci użytkowników, a więc potencjalnych odbiorców reklamy. Dla części użytkowników oph sieczka i masówka z plfoto byłaby nie do przyjęcia i na odwrót, część obecnych użytkowników plfoto mogłaby się zniechęcić nazbyt krytycznymi komentarzami.

nie no... ja sie zgadzam, ze takie zjawisko ma miejsce, tylko nie jestem przekonany, ze te same mechanizmy beda dzialaly w odniesieniu do portali internetowych. tutaj nie ma takiego silnego zjawiska kojarzenia marki, bo to sa byty wirtualne, a my jestesmy z nasza kultura cywilizacyjna jeszcze daleko pd uznania takich tworow za w pelni rownowazne dobrom fizycznym.

obiektywna prawda jest taka, ze galerii fotograficznych w jezyku polskim jest w sieci co kot nasr... w zadnym innym jezyku, moze poza angielskim, nie spotkalem tylu bytow wirtualnych. wiec ten polski przypadek bardziej wydaje mi sie odstepstwem od normy niz norma. "duzy swiat" skupia uzytkownikow wokol raptem kilku duzych galerii. bo na zbytnie rozdrobnienie nie ma miejsa. zwlaszcza, ze na "artystach" nie da sie specjalnie wyzyc i idzie sie w kierunku totalnej masowki.

z galerii polskich na przestrzeni ostatnich lat, a wymieniam tylko z pamieci, kojarze:
plfoto
onephoto
fototok
obiektywni
f2
fotosabat
fotosik
fotoforum
digart

sorki, jak na 40 milionowy narod to jest naprawde w diabla portali. OK, jestesmy mocna i liczna fotograficznie nacja na starym kontynencie. ale to naprawde jest ciut za duzo... ;) zwlaszcza ze, w wielu z tych galerii, sa ci sami uzytkownicy, te same zdjecia, te same komentarze... zmieniaja sie tylko TWA :)

Przemek Lipski
11-01-2009, 05:10
Fajne to nowe onephoto, nie mogę się zalogować używając swojego logina i hasła ;/

MacGyver
11-01-2009, 08:34
nie no... ja sie zgadzam, ze takie zjawisko ma miejsce, tylko nie jestem przekonany, ze te same mechanizmy beda dzialaly w odniesieniu do portali internetowych. tutaj nie ma takiego silnego zjawiska kojarzenia marki, bo to sa byty wirtualne, a my jestesmy z nasza kultura cywilizacyjna jeszcze daleko pd uznania takich tworow za w pelni rownowazne dobrom fizycznym.
Polemizowałbym. Zwróć uwagę ile jest portali informacyjnych, publikujących dokładnie tą samą papkę z PAP-a i każdy z nich trzyma swój kawałek tortu, od wielu lata. To samo wyszukiwarki cen, jest ich co najmniej kilka a wyszukują dokładnie to samo. NIe działa to może dokładnie tak samo jak w świecie realnym, ale przyzwyczajenie do szaty graficznej, układu funkcjonalnego etc robi swoje.

obiektywna prawda jest taka, ze galerii fotograficznych w jezyku polskim jest w sieci co kot nasr... w zadnym innym jezyku, moze poza angielskim, nie spotkalem tylu bytow wirtualnych. wiec ten polski przypadek bardziej wydaje mi sie odstepstwem od normy niz norma. "duzy swiat" skupia uzytkownikow wokol raptem kilku duzych galerii. bo na zbytnie rozdrobnienie nie ma miejsa. zwlaszcza, ze na "artystach" nie da sie specjalnie wyzyc i idzie sie w kierunku totalnej masowki.

z galerii polskich na przestrzeni ostatnich lat, a wymieniam tylko z pamieci, kojarze:
plfoto
.....

sorki, jak na 40 milionowy narod to jest naprawde w diabla portali. OK, jestesmy mocna i liczna fotograficznie nacja na starym kontynencie. ale to naprawde jest ciut za duzo... ;) zwlaszcza ze, w wielu z tych galerii, sa ci sami uzytkownicy, te same zdjecia, te same komentarze... zmieniaja sie tylko TWA :)
Miesięczny koszt utrzymania serwera mogącego pomieścić galerię (nie mówię że tak dużą jak plfoto) to około 200 zł, więc wystarczy aby ktoś miał chęć posiadania własnej i już się kręci kolejna stronka. Przewrotny charakter Polaków powoduje że bardzo lubią poskreślać swój indywidualizm, najczęściej pozorny, więc ciągnął do portali które dają im wrażenie uczestniczenia w czymś elitarnym, niekomercyjnym etc.
Do Twojej listy można by dodać jeszcze kilka, część z nich zapewne padnie za jakiś czas, ale na pewno nie wszystkie. Właściciele oph/plfoto/subiektywnych zdają się rozumieć ten mechanizm więc rozwijają każdy z posiadanych produktów, a kasa z reklam leci.
Połączenie oph i subiektywnych pewnie kiedyś nastąpi, bo różnice są zbyt małe, ale konglomerowanie ich z plfoto wydaje mi się mało prawdopodobne.

Krasuski
11-01-2009, 15:08
ten sam problem mam
brak możliwości zalogowania sie i mozalia i explorer :(

Nivelis
29-01-2009, 00:23
niedługo okaże się, że canon-board to też część tego koncernu ^^

Właściciel jeden, ale społeczności i pod-społeczności tworzą ludzie. Trochę źle, że Onephoto zmieniło wygląd na ten obecny, bo moim zdaniem pierwotne było ok i spełniało większość potrzeb. Wystarczyło usprawnić komunikację i forum... No, ale wszystko się zmienia, jeśli nowy wygląd się nie sprawdzi część ludzi wyemigruje do czegoś nowego. Inni zostaną dla znajomych, albo z przyzwyczajenia :P

Ważne by dalej ciekawe fotografie się ukazywały. Pozdrawiam wszystkich użytkowników Oph! :D

adikPL
29-01-2009, 01:08
ja na początku nie mogłem się przyzwyczaic do nowego oph (jak wielu innych) ale teraz całkiem przyjemnie się tam poruszać. Wada która musza poprawic to błędy przy wstawianiu fotek (wyswietla foty innych autorów itd) jest z tym sporo bałaganu (podobno problem rozwązuje wcisniecie ctrl + r) - ja tak zrobiłem i "wskoczyła" moja fotka na miejsce cudzej w moim profilu. nie wspominam juz o znikających komentarzach ( u mnie pare sie ulotniło niestety).
Zobaczymy jaką to bedzie kroczyc drogą :) Pozdro

inferno
29-01-2009, 12:08
ja tez nie moge sie zalogowac, cos pochrzanili z baza... ?

Przemek Lipski
29-01-2009, 15:40
nie wspominam juz o znikających komentarzach ( u mnie pare sie ulotniło niestety).

Komentarze znikały od lat... Podejrzewam, że może to być powiązane z kasowaniem kont osób których komentarze zniknęły.
Jeden plus jak na razie - mogę się już zalogować.

Max_im
09-05-2009, 13:24
Witam

Mam problem z logowaniem na Onephoto w każdej przeglądarce może wiecie co jest?

muflon
30-09-2009, 22:19
Dostałem dziś maila (reklama usług jakiegoś labu foto) - "zgodnie z regulaminem (http://plfoto.com/newsletter/link.php?M=1018800&N=166&L=69&F=H) serwisu OnePhoto.net." - niech tam będzie, nie chce mi się sprawdzać ;-) Ale przypomniał mi się ten wątek... spójrzcie na URL pod linkiem :mrgreen:

(BTW, nie wiem dlaczego, ale tytuł maila "Nie oglądaj ich na monitorze!" jakoś nie kojarzy mi się z drukowaniem zdjęć :mrgreen:)

comatus
30-09-2009, 22:36
A więc to było od nich. A ja to od razu dodałem do spamu :D

Max_im
01-10-2009, 08:11
ja tez nie moge sie zalogowac, cos pochrzanili z baza... ?

Pomaga usunięcie ciasteczek OnePhoto i przy logowaniu nie zaznaczać opcji "zapamiętaj" na ich stronie

Patryk_mirek
01-10-2009, 19:29
Uprzejmie proszę o nie bicie za offtopa*:

Wspomniano tu, iż serwisów gdzie można "wrzucać zdjęcia" jest zatrzęsienie -ale który z nich jest 'najlepszy'? tzn gdzie najbardziej rzeczowo, konstruktywnie ocenią zdjęcia i wytkną błędy? gdzie jest najmniejsza liczba wszelkich TWA (tudzież innych gawędziarzy;) ) ?

*-(czyt nie znalazłem odpowiedniego wątku tu, a ten najbliższy jest tematycznie)

akustyk
01-10-2009, 20:13
Uprzejmie proszę o nie bicie za offtopa*:

Wspomniano tu, iż serwisów gdzie można "wrzucać zdjęcia" jest zatrzęsienie -ale który z nich jest 'najlepszy'? tzn gdzie najbardziej rzeczowo, konstruktywnie ocenią zdjęcia i wytkną błędy? gdzie jest najmniejsza liczba wszelkich TWA (tudzież innych gawędziarzy;) ) ?

nie ma takich.

comatus
01-10-2009, 20:49
tzn gdzie najbardziej rzeczowo, konstruktywnie ocenią zdjęcia i wytkną błędy?

Z tym jest coraz gorzej na wszystkich foto-portalach. Dostajesz gołą ocenę (albo i nie) i tyle.

airhead
01-10-2009, 21:21
na forum nie jest najgorzej pod tym względem, ale w sumie dzieci neo znajdziesz wszędzie

adikPL
01-10-2009, 23:11
nie ma takich.

i wszystko w temacie ;)
wszędzie jest podobnie, jakaś grupa konkretnych ludzi + morze pieniaczy i awanturników.

Max_im
02-10-2009, 06:36
zgadzam się z tym wszystkim

Na forum nikona jest najlepiej

Natomiast prawda jest taka że jak zrobisz powalającą fotkę to się wszędzie
obroni sama i dostaniesz ciekawe komentarze (nie mam na myśli samych pochlebstw). Więc jak niema odzewu to trzeba próbować.

akustyk
02-10-2009, 10:05
zgadzam się z tym wszystkim

Na forum nikona jest najlepiej

mam na ten temat odmienna opinie. moim zdaniem forum nikona jest akurat
perfekcyjnym przykladem mamonizmu: mas przezywajacych orgazmy nad jednakowo obrobionymim jednakowymi ujeciami jednakowych tematow.

co jest szczegolnie widoczne dlatego, ze jak jakiemus oklaskiwanemu autorowi uda sie tam "sprzedac" dobrze jedno ujecie, to wrzuca jego kolejne iteracje do totalnego zameczenia materialu. a mniej znani uzytkownicy, robiacy po prostu solidne i zroznicowane zdjecia, wystawiaja rzadko.

Max_im
02-10-2009, 14:28
....."sprzedac" dobrze jedno ujecie, to wrzuca jego kolejne iteracje do totalnego zameczenia materialu.

w innych miejscach też tak jest - często użytkownicy w swojej galerii zostawiają tylko fotki z pochwałami usuwając inne :)

akustyk
02-10-2009, 21:01
w innych miejscach też tak jest - często użytkownicy w swojej galerii zostawiają tylko fotki z pochwałami usuwając inne :)

zgoda. tyle, ze np. na plfoto jest limit ilosciowi i ci oklaskiwani nie moga za duzo wrzucac. dzieki czemu nie ma takiej monotematycznosci ;)