PDA

Zobacz pełną wersję : [Średni format] Problem początkującego "Jak wyjąć negatyw z kasety"

Patryk_mirek
09-01-2009, 22:59
Witam!
Jako iż są to moje pierwsze kroki z średnim formatem, a odpowiedzi na nurtujący mnie problem nie udało mi się wygooglać to mam następujące pytania:
otóż przy zakładaniu filmu (typ 120, Kodak 400tx) na rolkę nawinąłem papier wg tego co słyszałem/widziałem kiedyś. po wypstrykaniu tego filmu nie za bardzo wiem jak go wyjąć z kasety:
Ten papier który widziałem na początku to jest na całej długości filmu czy tylko na początku?
Kaseta jest typu hasselblad a12 (lub popularnie mówiąc kiev(bo takowego posiadam)) i z tego co zaobserwowałem tylko jednym wałkiem/rolką można kręcić -i tutaj cały film się przewija na tą rolkę, czy wyjmuje się film po prostu w ciemni?

HenrykG
09-01-2009, 23:02
Typ 120 ma papier na całej długości (220 miał tylko na poczatku i końcu i 24 klatki). Nawiniętą rolkę wyjmuje się z aparatu/kasety, a pustą rolkę przekłada na miejsce "odbiorcze"...
Staramy się nie wyjmować w ostrym świetle ;)

Patryk_mirek
09-01-2009, 23:05
ooo dzięki, dokładnie o taką odpowiedź mi chodziło.
jeszcze tylko powiedz mi czy ten papier się odrywa od filmu jak chcę dziada nawinąć na szpulę i wrzucić w koreks? czy wywoływać razem z papierem?
[bo wywołuje się jak przypuszczam tak samo jak typ 135 - zgodnie z tabelką]

HenrykG
09-01-2009, 23:11
Papierek do koreksu nie idzie !!

Gringo997
09-01-2009, 23:19
a czy kolor papierka zmienił kolor i pisze na nim exposed? bo mi się za pierwszym razem udało w średnim źle nawinąć film i zamiast zrobić pierwsze zdjęcie to zwinęło mi film spowrotem...
tak więc się upewnij wcześniej:)

esteper
09-01-2009, 23:49
Tylko pamiętaj żeby jeszcze przewinąć go do końca :)