PDA

Zobacz pełną wersję : Zielony - nie zielony.

szatsi
09-01-2009, 18:59
Jak zacząć, żeby Was nie zrazić i sprawić, by ktoś mi jednak pomógł? ;)

Jestem nowym, kompletnie zielonym canonowiczem. Zabawa w fotografię na serio to mariaż z 5D i obiektywem 50mm F/1.4 USM oraz oprogramowanie - Photoshop CS3 Extended. Rzecz, która nie daje mi spokoju dotyczy informacji zawartych w EXIF.

Jak wyegzekwować od ustawień tejże aplikacji, aby po każdorazowej obróbce zdjęcia i skompresowaniu go do JPG (zawsze zapisuję poprzez "save as...", nie "save for the web...") w zawartości EXIF była informacja nie tylko o ogniskowej, ale także o konkretnym modelu obiektywu czy trybie pomiaru ostrości? Na fotorafuj.pl w różnych artykułach widziałem, że już Adobe Camera Raw (mam wersję 1.4) podaje informacje o modelu obiektywu. W moim przypadku jest zawarta tylko i wyłącznie informacja o ogniskowej. Dlaczego? Jak to zmienić, nie musząc każdorazowo korzystać z funkcji Adobe Bridge i tam kaskadowo ustawiać interesujące mnie metadane?

Druga rzecz, niby błacha, ale jednak. Używając punktu pomiaru światła centralnie ważonego uśrednionego, w zawartości EXIF pojawia się komunikat "unknown". W przypadku trzech pozostałych pojawia się prawidłowa informacja adekwatna do użytego sposobu pomiaru.

Dzwoniłem i pisałem do serwisu canona w Polsce - i nic. Obiecali, że technicy odpowiedzią i cisza.

Z pozdrowieniami,
szatsi.

pianista
09-01-2009, 23:45
nie jestem ekspertem w tym ale jak sobie troche radzisz z angielskim to pisza cos o tym na kilku forach.
to dotyczace twojego pierwszego problemu.
http://www.letmegooglethatforyou.com/?q=exif+data+cs3