Zobacz pełną wersję : Aku do 450D GPI czy POWERKING
Witam, chciałbym dokupić sobie dodatkowy akumulator do canona 450D - zamiennik LP-E5 i mam do wyboru w podobnej cenie 2 zamienniki GPI oraz POWERKING. Czy ktos korzystał z powyższych zamienników i może mi polecić, czy będą duże różnice? Proszę pisać tylko o tych 2 zamiennikach, pozdrawiam
klosz007
10-01-2009, 12:19
Nie znam żadnej z tych firm (czy GPI to GP ?).
Poszukaj zamiennika firmy HAMA - nie jest najtańszy (ok. 75zł) ale HAMA daje 3 lata gwarancji na swoje akumulatory.
GPI sprzedaje fotojoker, POWERING fotoexpert wiec chyba raczej nie będą najgorsze, Powerking ma 2000 pojemności GPI 1000 wiec teoretycznie Powerking powinien byc lepszy, ale różnie to bywa...
Do HAMY nie mam dostępu
klosz007
10-01-2009, 19:33
Na własnego "nosa" brałbym te których pojemność jest najbliższa oryginałowi, bo cudów nie ma. Czym ogniwa są gorszej jakości tym producent próbuje przyciągnąć klientów wyższą deklarowaną pojemnością, która często w praktyce okazuje się być mniejsza a trwałość znacznie niższa niż oryginalne akumulatory :(
Oryginał Canona na pewno jest wysokiej jakości i ma zdaje się 850mAh a więc ten GPI wydaje się być dużo pewniejszy a ten drugi to od razu bym odstrzelił.
Oprócz Hamy warte polecenia są też marki Hahnel i Phottix - obie też dają 2 lata gwarancji a więc kichy nie robią (z czego Phottix chyba najtańszy).
Hamę kupisz w sklepie nie dla idiotów a wszystkie 3 razem wzięte na Allegro (hasło akumulator 450d itp.)
Nie ma natomiast sensu kupowanie oryginalnego Canon'a.
klosz007 bardzo dziękuję za informację, że hama jest w MM, pozdrawiam
klosz007
11-01-2009, 12:39
Aaa, no i Hamę widywałem też w Fotojokerze ale nie każdym.
To, że Hama jest w MM to też może być specyfika danego salonu - w Łodzi w każdym razie są.
Ja jednak w te rzeczy zawsze zaopatruję się na Allegro.
Pozdr,
Zbyszek
niestety w MM w Zielonej Górze nie ma Hamy i w ogóle żadnego acu lub zamiennika do 450D..., przeszukam jeszcze fotojokery, które na pewno mają ten GPI
pozdrawiam
Merauder
12-01-2009, 10:55
Ja bym w nic innego nie celowal jak Hama, Hahnel rowniez byl polecany na wielu forach, ale tutaj cena czesto jest zblizona do orginalu.
Mialem Hame w FZ50 przez 1,5 roku i nie zauwazylem roznic w stosunku do oryginalu, a z reguly cena to polowa ceny orginalu.
Szukaj przede wszystkim zblizonej wartosci nominalnej aku, nie jak orginal ma 1100, to Ty kupujesz 2000.