Zobacz pełną wersję : Jakie ustawienia
szybki-pl
08-01-2009, 21:39
Witam
Pewnie jak zwykle okaże się że pisze głupi post i mnie pojedziecie. Ale co mi tam.
Chodzi o to jakie ustawienia macie w stylach obrazowych (kontrast, nasycenie itp). I jeszcze jedno czy przy rawach ma to jakieś znaczenie. Głównie pytam posiadaczy 400d
Przy RAW'ach nie ma to najmniejszego znaczenia, podobnie jak temperatura barwowa. Ustawienia te dotyczą tylko i wyłącznie jpeg "prosto z puszki" (czytaj: konwersji wewnętrznej aparatu RAW-jpeg w/g softu canona).
szybki-pl
08-01-2009, 22:31
A jak ustawić optymalnie żeby sztucznie nie wyglądało w jpg
WB auto.
Co do reszty...'Optymalnie' - co to znaczy?
Optymalnie w/g canona jest domyślnie. Według kogoś - żyleta, według innego - miękkość. Ktoś lubi b&w, ktoś inny ruską (maksymalną) saturację itd, itp.
Ustaw jakąś scenę: posadź misia na fotelu :) i zrób mu serię z różnymi ustawieniami. Zapisz, porównaj foty i wybierz taki styl, jaki najbardziej Ci pasuje.
Mi osobiście nic nie pasuje, dlatego bawię się RAWami i Peesem. Lubię mieć luz w obróbce, dlatego wolę rawy-negatywy, a nad stylami zastanawiam się później.
szybki-pl
09-01-2009, 09:43
Ok dzięki. Pozostaje mi metoda prób i błędów.
Poohutch
09-01-2009, 09:57
Przy RAW'ach nie ma to najmniejszego znaczenia, podobnie jak temperatura barwowa. Ustawienia te dotyczą tylko i wyłącznie jpeg "prosto z puszki" (czytaj: konwersji wewnętrznej aparatu RAW-jpeg w/g softu canona).
To mnie zaskoczyłeś. WB nieistotny? Przy pomiarze ekspozycji też? To jak zrobię na balansie dla światła żarowego w świetle dziennym (obraz zaniebieszczony) to czy kanał czerwony nie będzie niedoświetlony? Czy po korekcie w ACR jakość kanału czerwonego nie będzie gorsza (szum) niż w przypadku poprawnego WB? Serio pytam, nie testowałem tego.
na poczatku robilem zdjecia w ustawieniach sharpness +2 Sat +2 contrast +2 tone 0
bardzo szybko potem zdalem sobie sprawe ze to wychodzi za slodko za bardzo wysycone i cukierkowe
obecnie mam ustawione portrait ale i tak robie w RAW
i ewentualnych korekt dokonuje w DPP
szybki-pl
09-01-2009, 13:51
na poczatku robilem zdjecia w ustawieniach sharpness +2 Sat +2 contrast +2 tone 0
bardzo szybko potem zdalem sobie sprawe ze to wychodzi za slodko za bardzo wysycone i cukierkowe
obecnie mam ustawione portrait ale i tak robie w RAW
i ewentualnych korekt dokonuje w DPP
Ja też często robię w RAW ale zaczyna mnie wkurzać wyostrzanie prawie każdego zdjęcia. Nie wiem może mam jobla:-) na punkcie ostrości.
To mnie zaskoczyłeś. WB nieistotny? Przy pomiarze ekspozycji też? To jak zrobię na balansie dla światła żarowego w świetle dziennym (obraz zaniebieszczony) to czy kanał czerwony nie będzie niedoświetlony? Czy po korekcie w ACR jakość kanału czerwonego nie będzie gorsza (szum) niż w przypadku poprawnego WB? Serio pytam, nie testowałem tego.
Dokładnie - nieistotny, tak samo jak ustawienia 'sharpness', 'contrast' itp. Całość tych ustawień służy wyłącznie do konwersji raw-jpeg wewnątrz aparatu. Raw nie jest zdjęciem, jest odpowiednikiem kliszowego negatywu. W konwerterach w zależności od ustawień jakie zadamy możemy go wywołać na wiele sposobów i każdy z nich nie jest mniej oryginalny od jpeg 'prosto z puszki'.
Przy RAW'ach nie ma to zadnego znaczenia jak pisza koledzy.
Ja osobiscie uzywam tylko Raw.
Ja też często robię w RAW ale zaczyna mnie wkurzać wyostrzanie prawie każdego zdjęcia. Nie wiem może mam jobla:-) na punkcie ostrości.Przed matrycą jest filtr AA, który ze swej natury powoduje pewną utratę ostrości, dlatego właściwie każdego RAW-a na dzień dobry powinno się minimalnie podostrzyć. Także wyostrzanie nie powinno Cię jakoś specjalnie wkurzać ani też nie świadczy o Tobie źle ;)