Zobacz pełną wersję : 10D vs 350D ?
witam
od jakiegos czasu czytam to forum, ale czas sie uaktywnic .. na razie pytająco ;)
czy jest uzasadnienie zeby zmienic 10D na 350D .. pomijając klawiszologie i wielkość obudowy
czyli chodzi mi o przede wszystkim jakość i szybkość
mam 10D i jestem zadowolony rzecz jasna .... a pytanie traktuje jako informacyjne dla mnie .. po prostu jestem ciekaw jak sie mają do siebie te aparaty
pozdrawiam wszystkich
Marek
Tomasz Golinski
07-07-2005, 08:50
jesteś zadowolony = nie zmieniaj :twisted:
Ależ on właśnie to napisał :)
nie warto zmieniać, bo 350 jest plastikowa, błeeee...
hmmm chodzilo mi głównie o to czy jest jakis postep technologiczno-snobistyczny ;)350d w stosunku do 10d w jakosci zdjec, bo obudowa .. wiadomo
Technologiczny - tak, snobistyczny - nie (w tym kontekście to raczej krok wstecz)
Ja niedawno stałem przed podobnym wyborem 10D (od Muflona) albo 350D w sklepie.
No i abstrahując od względów wizualnych body, wybrałem zgodnie z _rozsądkiem_ plastikowy, za to "odmłodzony" sprzęt.
Mając 10D raczej bym nie zamieniał, ale to moje subiektywne odczucie.
Pyciu! Witamy na forum :)
A przy tym snobiźmie to chyba zapomniałem uśmieszka :) Po prostu w tym znaczeniu i nomenklaturze Canona jest to przejście z semi-pro (dwucyfrowe) na amatorskie - czyli krok wstecz :)
OK ;) choć uważam, że 350D nadal prezentuje się snobistycznie na szyi _amatora_ :-))
aa no witam, witam :-)
Osobiście wybrałbym tańsze rozwiązanie i zaoszczędzone pieniądze dołożyć do jakiegoś szkła :) Ale to moje prywatne zdanie :) Na razie nie zamierza przesiadać się z mojego D30, tylko wymieniam sukcesywnie szkła, a potem jakieś body dokupię :)
Jesli szkła na EF-S byłyby tańsze (oprócz kita), to wziąłbym 350D, a tak wybrałbym 10D :)
10d w porownaniu do 350d imho wygrywa dostepnoscia wielu funkcj, ktore sa zaszyte w menu w 350d wiec jesli nie zalezy ci na szybkosci i ergonomi obslugi to 350d ci sie spodoba! natomiast jesli chociaz raz robiles zdjecia 10d to na 350d niezmienisz!!
jakosc zdjec jest porownywalna a stracic mozna kupe nerwow i ujec zmieniac np ISO wchodzac do menu i szukajac go
Niewarto!
jesli chociaz raz robiles zdjecia 10d to na 350d niezmienisz!!I to jest moim zdaniem kluczowe stwierdzenie (z którym się oczywiście zgadzam). Mając jako jedyny aparat 10D i mając możliwość wymiany go (nawet bez dopłaty) na 350D - nie zdecydowałbym się.
przeciez iso w 350d mozna zmienic naciskajac szczalke w gore albo w dol juz nie pamietam :P
przeciez iso w 350d mozna zmienic naciskajac szczalke w gore albo w dol juz nie pamietam :P
tego nie wiedzialem ale ISO dalem jako przyklad, ktory okazal sie nie najlepszm, zupelnie jak Q-Sklodowska :-)...co nie zmienia faktu ze mojej godzinnej zabawy 350d nie zaliczam do udanych :-)
tego nie wiedzialem ale ISO dalem jako przyklad, ktory okazal sie nie najlepszm, zupelnie jak Q-Sklodowska :-)...co nie zmienia faktu ze mojej godzinnej zabawy 350d nie zaliczam do udanych :-)
A jakie jeszcze różnice manualne i techniczne zaliczył byś na + 10-tki ?
Ano właśnie, szuukanie dziury w całym. Po co? Ile już było porównań między tymi dSLRami? Ktoś niedawno podawał linke do świetnego zestawienia trzech tj. 300D, 20D i 350D.
To między tymi dwoma ostatnimi raczej można mówić o porównaniach. 10D jak i 300D
to jednak jeden krok (technologiczny) wcześniej.
Używam 350D od niedawna, to moj pierwszy SLR i akurat w dostępie do podstawowych
ustawień tj. przysłona, czas, iso, AF, WB nie widzę problemu.
Co zaś do szkieł, to jeśli body jest kompatybilne z EF-S oraz z EF to chyba
lepiej niż tylko z EF (10D) ? Kolejny plus na korzyść plastiku ;)
czy jest uzasadnienie zeby zmienic 10D na 350D
(...)
mam 10D i jestem zadowolony rzecz jasna
Uwielbiam takie prosby :? "przekonajcie mnie ze warto" . Ehhh... czesto tak bywa z kupnem kompaktow... ktos pisze "jestem zdecydowany na taki model ale wy mi podajcie inne modele" .
A po co?
Jestes zdecydowany? Jestes zadowolony? To nie klopocz sobie glowy.
Gdybys byl niezadowolony z 10D i szukal mu nastepcy - wtedy moglibysmy cos podpowiedziec.
Ale jesli jestes zadowolony z 10D to odpowiedz na twoje pytanie jest prosta - dla ciebie NIE MA uzasadnienia.
Gdybys zaczal (jak ja kiedys) dostrzegac wady 10D to wtedy znalazlyby sie uzasadnienia... ale nadal kierowalyby cie one w strone 20D niz 350D :roll: .
taka decyzje trzeba podjac samemu a nie pytajac na forum - jest masa stron z danymi technicznymi, mnostwo watkow z porownaniami i opiniami... poczytaj i wyciagnij sam wnioski, bo nikt tu za ciebie nie zdecyduje
Używam 350D od niedawna, to moj pierwszy SLR i akurat w dostępie do podstawowych
ustawień tj. przysłona, czas, iso, AF, WB nie widzę problemu.
A jeszcze po ustawieniu w CF szybkiego dostep do menu trybow zapisu (L,M,S,RAW, RAW+jpg) pod SET w zasadzie uzyskuje sie dostep do funkcji menu1 pod okreslonym przyciskiem.
Jedynie czego mi brakuje to mozliwosci szybkiego wlaczenia i wylaczenia AEB
Oraz tego chyba najbardziej -- mozliwosci szybkiego dostepu do FEC.
Ale prawde mowiac nie wiem czy w 10d czy 20d jest to inaczej rozwiazane niz poprzez menu ;]
Jedynie czego mi brakuje to mozliwosci szybkiego wlaczenia i wylaczenia AEB
A to po co? Rob w RAW :roll: - likwiduje on potrzebe bracketingow.
Tomasz Golinski
08-07-2005, 23:04
A to po co? Rob w RAW :roll: - likwiduje on potrzebe bracketingow.
Chyba żartujesz?
Chyba żartujesz?
Moze inaczej - ja nie robie bracketingu i nie narzekam. Kazdy robi jak mu sie podoba.
A tak tytułem uzupełnienia... to tak wygląda 350D z założonym
100-400/f4.5 L IS.
Szczerze mówiąc to 350D z dłuższymi L'kami średnio się prezentuje
(taki kawałek plastiku na końcu obiektywu). Myślę, że warto
także to uwzględnić przy wyborze :-D
pzdr.
Pyciu, to jest 70-200IS. 100-400 na tej wycieczce nie mielismy :)