Zobacz pełną wersję : problem z lampa w 400D
bardzo prosze o pomoc mam problem z wbudowana lampa bezprzerwy pokazuje sie komunikat busy z symbolem błyskawicy. Gdy robie zdjecia lampa otwiera sie lecz nie błyska. Wiem że komunikat busy oznacza że lampa się ładuje ale to trwa juz od 5 dni... nie wiem co robić.. Co to może znaczyć? lampa się przepaliła..?
5 dni lampa się ładuje? :wink::wink::wink:
Dwie rzeczy:
1. Akumulator powoli się już pewnie rozładowuje, jego pełne naładowanie lub użycie nowego poprawi nieco sprawę, ale nie na długo (patrz 2.).
2. Jeśli lampa często błyska pełną mocą, to... czas się przyzwyczaić. Dla pewności możesz popróbować ze zdjęciami z większym udziałem światła zastanego i/lub z korekcją FEC np. na -2, ładowanie lampy powinno być szybsze.
Nawet kilkusekundowe oczekiwanie na naładwanie lampy po silnym błysku jest normalne. Punkty 1. i 2. odnoszą się w sumie także do sytuacji kiedy lampa nie błyska wcale (?), jako wstępne rozpoznanie problemu - podałeś mało szczegółów. Reszta zależnie od wyniku.
koleżanka robila zdjecia pokazywał sie komunikat busy lampa mrugała ale nie zworcila na to uwagi po prostu nie wiedziala co to znaczy.. w pewnym momencie lampa przestala dzialac. Tylko tyle wiem.
zrobilam to co radzisz ale niestety nic nie pomoglo..
Czyli lampa jednak nie działa zupełnie :-?
Rzeczy, które mogły ulec awarii jest przynajmniej kilka, ale co stało się dokładnie, to IMO stwierdzi już raczej tylko serwis. Na pociechę dodam, że to raczej nic skomplikowanego i koszt ewentualnej naprawy "kukułki" nie powinien być duży. Może nawet masz jakiś dobry serwis w swojej okolicy, zwłaszcza jeśli aparat jest już po gwarancji, a nie chcesz wysyłać na Żytnią (jedyny autoryzowany serwis Canon'a -link TUTAJ (http://www.e-csi.pl/)).
Powodzenia!
I koniecznie napisz co, gdzie, jak i za ile.
EDIT:
Poprawiłem link.
Zawsze jeszcze możesz spróbować jak lampa zareaguje na FEL ("gwiazdka" przy podniesionej lampie), ale to pewnie już tylko formalność :-|
Oczywiście wszystkie te próby NIE "na zielonym" :!:
tego tez juz prubowalam ale niestety nic... czeka mnie serwis niestety. Dzieki za pomoc:)