Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : canon 40d czy nikon d90

myro6
07-01-2009, 15:30
Chodzi o to że chce zacząć fotografować ptaki a podstawowym szkłem do tego ma być jak na razie (jakieś 2-3 lata) Sigma 150-500 f/5-6.3 DG OS HSM.
Ta sigma to dosyć ciemne szkło więc przydało by się dobre ISO 1600 i tu chyba wygrywa nikon. Do ptaków fajnie by było mieć te 6,5 k/s z canona. Jeśli chodzi o AF to chyba nie ma różnicy bo w canonie wszystkie punkty krzyżowe działają tylko przy f 2,8. No i jeszcze jedno
Boje się że canon + sigma = kłopoty

johnz82
07-01-2009, 19:35
Jeśli chodzi o AF to chyba nie ma różnicy bo w canonie wszystkie punkty krzyżowe działają tylko przy f 2,8.

Instrukcja mówi co innego: wszystkie punkty AF są typu krzyżowego i działają dla obiektywów o maksymalnym otworze przysłony f/5,6 i większych.
Dodatkowo centralny punkt AF ma około dwukrotnie większą czułość dla obiektywów o maksymalnym otworze przysłony powyżej f/2,8.

A co do reszty postu, to ja z tych dwóch body wybrałem Canona jakieś 2 miesiące temu...

tomback
07-01-2009, 20:00
Z tego co mi wiadomo Nikon ma lepszy AF, a przy ptakach to chyba ważne?

Memoriz
07-01-2009, 20:07
z tego co wnioskuję to ma być Twój pierwszy aparat, warto spojrzeć troche przyszłościowo i zoriętować się*jakie obiektywy lepiej nadają się do fotografowania ptaków bowiem wybierając już teraz Nikona , na 99% będzie to twój system przy którym zostaniesz.

Amok
07-01-2009, 20:08
jeżeli chodzi o szumy to wydaje mi się że canon powinien mieć mniejsze szumy na iso 1600 niż nikon... (szczególnie patrząc na matryce pomiędzy CCD a CMOS)

kubaj
07-01-2009, 20:22
szczególnie patrząc na matryce pomiędzy CCD a CMOS

no i to jest to nasze canonowe podejscie do innych ;)
hmm bralbym nikona ale canon nie bedzie nijak gorszy :) choc fajnie by bylo nakrecic jakiegos ptaszka, w dziale o 5d mkii jest fajny link do takiego filmiku, 40d tego nie zrobisz

pozatym jestem uprzedzony co do uzywania szkiel sigmy z canonami murowana wysylka do sigmy a w nikonie jest nadzieja :)

Kolekcjoner
07-01-2009, 20:24
Amok - W D90 jest CMOS i też bardzo dobrze się spisuje na wysokich iso.

Jeśli chodzi o AF to chyba nie ma różnicy bo w canonie wszystkie punkty krzyżowe działają tylko przy f 2,8.
To masz złe informacje - działają od F5,6.
W środku jest podwójny krzyżowy zwiększający precyzję przy jasnych szkłach F2,8.

No i jeszcze jedno
Boje się że canon + sigma = kłopoty

Słusznie.

Co do wyboru to ważniejsze jest IMO jakie szkła będziesz podłączał do tych puszek niż same puszki (w szczególności jakie szkła możesz nabyć w danym systemie w przyszłości) i na tym bym się skupiał.

jotes25
07-01-2009, 20:26
Co do korpusu: 40d :)
Co do obiektywu: odpuść sobie tę sigmę, szkoda kasy. Za tę kwotę kupisz używaną (choć może jeszcze na gwarancji) 300/4 L IS. Z czasem możesz do tego dobrać Kenko 1.4x. Zestaw jak marzenie. Sigma się nie umywa. A i ogniskowa w przypadku zoomu i małych odległości ostrzenia zwykle okazuje się złudna (pewnie na 500mm daje większy kąt niż 300mm + Kenko).