Zobacz pełną wersję : Speedlite 430 EXII - nie działa
Witam,
Moj nowy speedlite430EXII działał przez 1 serie zdjeć aż do skonczenia baterii. Natepnego razu pstryknal kilka zdjec i potem juz nie chciał. Pomyślałam, że baterie nie sa do końca naładowane. Niemniej jednak po zmianie baterii na 3 różne zestawy, doładowaniu ich do pełna nadal nie błyska - ani na opcji auto, ani na zadnym z manuali (przyciemny pokoj, swiatlo wieczorowe - lampa wbudowana blyska). Nawet nie jestem w stanie wyzwolic blysku probnego poprzez przycisniecie swiecacego sie przycisku Pilot.
Oczywiscie proby nastepuja przy włączonej lampie, lamka kontrolka świeci się na czerwono, na ekranie wyswietlane jest ETTL (mogę teraz mylić skrót). Po nieudanych probach probowałam coś pozmieniac w ustawieniach lampy, ale to nic nie dalo. W ustawieniach apraratu lampa jest włączona...
Czy jest jakis sposob (oprócz podłączania sie do innego canon'a) aby sprawdzić czy lampa działa?
Będe wdzieczna za wszelkie wskazówki
Czekam na nie i zaciskam kciuki że wszysko jest OK i to tylko ja- początkujaca... nie wiem co może być nie tak.
jesli zrobilas na prawde duzo zdjec pod rzad z flashem to jedyne co do glowy mi przychodzi to przepalenie zarnika:(
Nie sadze zeby to było dużo - moze 50-70 fotek i nie jedna za druga, niektore z kilku minutowym odstępem. Jest to nowa lampa.
A jeśli jest przepalone to co mowisz - to jak to naprawić - serwis gwarancyjny ale na własny koszt? Lampa nie ma nawet miesiąca. Zdjęcia byy robione w mieszkaniu, nei wiem czy ewentualna niska temperatura może miec tutaj znaczenie dla lampy.
Dzieki!
jezeli zrobilas ponad 20 blyskow jeden po drugim, to mogla sie przegrzac...
czasem nie przelaczylas w tryb SLAVE ? sprawdz!
temperatura moze miec znaczenie na dzialanie baterii... czym zimniej tym moc spada...
preinwher
07-01-2009, 02:18
jezeli zrobilas ponad 20 blyskow jeden po drugim, to mogla sie przegrzac...
czasem nie przelaczylas w tryb SLAVE ? sprawdz!
temperatura moze miec znaczenie na dzialanie baterii... czym zimniej tym moc spada...
W trybie Slave przycisk pilot działa normalnie tzn. lampa błyska po naciśnięciu, więc to chyba nie to.
Dokladnie, powinna blyskac... Dla pewnosci zresetowac ustawienia na fabryczne i wyjac baterie na dluzej... Mysle, ze cos moglo sie uszkodzic, ostatecznie co mi przychodzi do glowy to wysunieta plytka rozpraszajaca i glowica do gory (sufit) wtedy jak sie nie myle mryga na LCD i nie blyska... hmmm
Hermenegild102
07-01-2009, 19:05
jak nówka to dawaj na gwarancje
a może styki przeczyść?
a jak trzymasz lampę w rękach i załaduje się to też nie błyśnie (bez podłączenia do aparatu) ?
U mnie po zmianie na inne body tez nie chciala blyskac (ten sam model) w zalozeniu jej ponownie, wszystko bylo ok. Moze to styki?? Dobrze, ze jest gwarancja
...wysunieta plytka rozpraszajaca i glowica do gory (sufit) wtedy jak sie nie myle mryga na LCD i nie blyska...
Jeżeli płytka rozpraszająca jest wysunięta a głowica odchylona jest pod kątem innym niż 90 stopni, dane na wyświetlaczu migoczą lecz działa zarówno pilot jak i "zwyczajny" błysk.
Co próbowałam.
Baterie wyjęte na cały dzień.
rozumiem, ze bez podłączenia aparatu wyglądać powinno to tak, ze lampe włączam, czekam az lampka sie zaświeci i na nia naciskam i wtedy jest błysk. Ani z wyciągnietym dyfuzorem, ani z schowanym, ani pod kontem 90 ani innym nie błyska. Owszem, z wyciagnietym dyfuzorem, "wyprostowana" na wyswietlaczu miga, ale nie błyska.
Lampa ta błyskała z tym body, jest nowa, na gwarancji.
Czy mozecie mi powiedziec czy canon ma polska gwarancje czy moze europejska/swiatowa? Ja trzymam kciuki za europejska, bo niestety nie mieszkam w polsce.
Lampa była zawsze uzywana w pomieszczeniu, noszona w plecaku, ani lampa ani plecak nie upadł. Kupiona była na allegro, od tego samego allegrowicza co cały zestaw. Wszystko działa, pewnie po prostu z lampa trafił się zły egzemplarz!!
A na jaka masz wystawiona gwarancje ? International czy Europe ? Na karcie gwarancyjnej powinno pisac jaka masz.
Celna uwaga!
Hurrrraaa - European Warrantz System!!
zaczynam szukac!
...rozumiem, ze bez podłączenia aparatu wyglądać powinno to tak, ze lampe włączam, czekam az lampka sie zaświeci i na nia naciskam i wtedy jest błysk.
Tak powinna działać.
Celna uwaga!
Hurrrraaa - European Warrantz System!!
zaczynam szukac!
Pozostalo Ci tylko dowiedziec sie, gdzie tam blisko Ciebie jest najblizszy serwis i wyslac lampke :)
Więc mam... nie wygląda to aż tak różowo - albo Francja, albo Holandia...
zreszta w PL na stronie canona widze, tylko 2 serwisy, w tym 1 robi tylko odpłatnie (zatem na gwarancji to juz nie łaska jak mniemam....) więc bycie w PL poza Wawą aż tak bardzo by mi nie pomogło....
Dzieki za pomoc! Wszystkim!
Napisze co się dzieje dalej - tudzież co będzie się dziać - może ktoś kiedyś wygrzebie ten post.
Otóż w serwisie canon z Holandii poradzono mi, że można zapytać się w sklepach sprzedających sprzęt canon czy u nich nie można oddać sprzętu do naprawy i że oni dostarczą etc.
Dzis poszłam do sieci Fnac, pan powiedział że nie powinno być problemów, grunt żebym przyniosła fakturę (wspomniałam, że paragon z innego kraju jest) i powinno być ok.
mam nadzieję, że zaakceptują paragon. Pytałam o koszty transportu - powiedział, że też nie powinno ich być. Jedynie co to czas naprawy 4-6 tygodni.
Niestety dziś nie dam rady pobiec do tego sklepu z lampą i przez najbliższe 2 tygodnie też raczej rady nie dam. Zatem gdzieś wiosną będę może mieć lampę....
Grunt, żeby w tym sklepie mi ją przyjęli, potem została naprawiona i zwrócona do mnie.
Pozdr,
E
Troszkę mnie te posty ostudziły w zamiarze kupna tej lampki. Wierzę jednak że ta awaria to nie reguła.
Ile tych postow Cie ostudziło ? Imho, robisz "z igły - widły". Albo bedziesz pękał i narzekał, ze Ci szumi, bo nie było czym doswietlic albo bedziesz mial ujecia gdzie juz cos widac :)
Ja myslę, że to po prostu trefny egzemplarz mi sie trafil i to wszystko.
Znajomi mają i nie cierpią na "gawrancyjnośc".
Ja czekam cierpliwie, jeszcze ze 3 tyg czekania....
a potem bede testowac dalej!
Pozdr,
E