Zobacz pełną wersję : Jak to bylo ???
Jak to bylo ;-) ze sie jakos przeliczalo ogniskowa do czasku migawki zeby nie cyknac poruszonego zdjecia ?? ;-))
i do jakiego czasu wychdoza wam nieporuszone fotki ;-)) na max tele w kicie ??
Tomasz Golinski
06-07-2005, 19:53
T=1/f
canis_lupus
06-07-2005, 20:31
A przy nie przepitej ręce T=2/f
A przy nie przepitej ręce T=2/f
Chciałbym zobaczyć twoje nieporuszone fotki na 400mm przy 1/200 :)
Chyba, że nieporuszona ręka to inna nazwa dla IS ;)
edit: oczywiście miało być "nieprzepita ręka" a nie nieporuszona ;)
Tomasz Golinski
06-07-2005, 22:16
Przy szczęściu nawet można dużo więcej niż 2/f wyciągnąć :> Jak mówiłem kiedyś, to czasem można wspomódz się MLU w sposób perwersyjny.
Docent68
24-02-2007, 22:54
Znalazłem staryyy temat. Odgrzewam.
Miałem o podobną rzecz zapytać, ale w trochę innym kontekście.
Mianowicie 1/f czy raczej - u mnie - blizsze prawdy 2/f odnosi się do klatki 24x36 mm (lub identycznej matrycy). Jak zatem określać ten czas dla małych matryc CCD?
W przypadku ogniskowych podobnych do przekątnej matrycy kłopotu nie ma: wiadomo z wyliczeń, że ma to być ok. 1/25 - 1/50 sekundy.
Ale jak wyliczyć ten czas dla teleobiektywu o nieznanej mi faktycznej ogniskowej i nieznanej matrycy?
Moje, naprawdę wieloletnie, doświadczenie z aparatami na błony swiatłoczułe 24x36 jak i te 60x60 oraz 60x90 pozwala mi bez problemu ocenić to "na oko". Ale na oko to jakby nienaukowo...
Chodzi mi o to jak to można sprawdzić, jaka jest faktyczna ogniskowa i jak to wyliczyć.
Jakbym zanł faktyczną (nie ekwiwalent) ogniskową i faktyczny rozmiar matrycy to nie ma problemu, ale tak?
Mnożysz czas jaki Ci wyjdzie z np. T=1/f i mnożysz mianownik * crop.
Np. jak wyjdzie 1/50 na pełną klatkę to przy kropie 1,6 dajesz 1/80s.
Docent68
24-02-2007, 23:49
Wybacz, ale co to jest "kropie"??
przekątna matrycy FF/przekątna matrycy cyfrówki nie FF
Tomasz1972
25-02-2007, 00:01
przekątna matrycy FF/przekątna matrycy cyfrówki nie FF
Ale FF może być różnie rozumiana :)
Krop 1,6x matryca aps-c
krop 1,3x matryca aps-h
Bez kropa matryca 24x36mm czyli tak jak w analogu wielkosc klatki małoobrazkowej
Dodam jeszcze, że wzorek wzorkiem, ale jak wiadomo na szerszym kącie można ponaginać trochę tą granicę czasu poruszenia.
Docent68
26-02-2007, 00:52
Tak na prawdę, to wzór jedynie zaciemnia całą sprawę... (?)
Nie ma to jak doświadczenie i pewna ręka.
Ja wielokrotnie otrzymywałem ostre zdjęcia przy czasach naświetlania ok. 1/10 a nawet 1/5 sek. przy obiektywie 2/58 Biotar Carl Zeiss Jena (i filmie 24x36 oczywiście). A zdarzyło mi się poruszyć zdjęcie przy 1/250 sek i tym samym obiektywie... w górach, jak rączki były zmeczone.
Tak więc moje boje o naukowe podejście do sprawy raczej jednak nie maja sensu, gdyż co ma być poruszone to będzie, a co ma wyjść ostro to wyjdzie.
Mój rekord z ręki i zdjęcie ostre to 6 sek. (ja siedzę, łokcie oparte o barierkę, a aparat o moją głowę).
Ale generalnie: obiektyw standardowy (lub lekki zoom) to 1/50 sek i tyle.
:)