PDA

Zobacz pełną wersję : Co jest z 16 -35

Puzon
04-01-2009, 23:09
Witajcie !!!
Drodzy forumowicze zwracam sie do Was z pewnym problemem. Posiadam obiektyw 16 - 35 II od pól roku. Ostatnio tuz przed okresem świątecznym wrócił do mnie z żytniej po skręceniu przedniego tubusu , naprawie pierścienia ustawiania ostrości oraz standartowym czyszczeniu. Dziś na temacie okazało sie że prawie wszystkie zdjęcia są praktycznie nie ostre. Zmusiło mnie to do pewnych testów i okazało sie ze AF nie dział praktycznie wcale na najszerszej ogniskowej. Zwiększenie ogniskowej do około 20 niweluje kompletnie problem i AF jakimś cudem odzywa i dział tak jak działać powinien . Tu zacząłem podejrzewać ze może moje 30 D jest uszkodzone , lecz po szybkim teście na kicie i 70-200 2.8 zorientowałem się , że na żadnej ogniskowej nie występują negatywne zachowania AF w wyżej wymienionych obiektywach . Bardzo juz "zdenerwowany" (żeby nie użyć bardziej dobitnych slow ) postanowiłem wykonać jeszcze jeden test tym razem używając lampy błyskowej. Ku mojemu zdziwieniu wiązki wspomagające AF przy założonej 16 -35 i najszerszej ogniskowej nie pokrywają sie z środkowym punktem AF którego zwykle używam . Na innych ogniskowych i kicie linie padają dokładnie w centrum punktu ustawiania ostrości.
Oczywiście nie oczekuje informacji gdzie puknąć w obiektyw żeby problem rozwiązać bo i tak wiem że wizyta w serwisie będzie konieczna , lecz liczę Że ktoś z was może miał by jakieś sugestie co mogło nawalić . Idąc na żytnią wołał bym wiedzieć mniej więcej co mogło być nie tak , aby szanowny pan serwisant nie naciągnął mnie na jakieś bezsensowne wymiany cześć które są prawdopodobnie sprawne .
Będę wdzięczy za wszelkie sugestie w tej sprawie .

airhead
04-01-2009, 23:13
sprawdź najpierw styki aparatu i szkła, choć w tym wypadku to mało prawdopodobne

Tezet-gdynia
05-01-2009, 00:45
W obiektywie jest zespol sciezek po ktorych "jezdza" takie widelki i w zaleznosci od ogniskowej te sciezki sa roznie ustawione, a sluza do ustawiania ostrosci i przeyslony, dlatego mozliwe ze sciezki sa tam zabrudzone/zatluszczone, albo widelki sa wykrzywione i nie stykaja. Sproboj go kilka razy przekrecic od 16 do 35 i spowrotem i zobacz czy moze pomoze ;) A przyslona reaguje przy 16mm ? Jak domkniesz to normalnie sie domyka ?

paweleverest
06-01-2009, 10:17
Sugestii nie mam żadnej za wyjątkiem tego zeby odesłac to do serwisu - tutaj usłyszysz tylko gdybania a problem napewno sam sie nie naprawi.

Hellfire
06-01-2009, 11:30
Dopisz jeszcze, że z 50D AF na najszerszym kącie też nie działa, manualnie też się nie da wyostrzyć, a obudowa szkła jest źle poskręcana :D Odsyłaj do serwisu i tyle! Byle Ci to naprawią za darmo, bo sami zepsuli.