Zobacz pełną wersję : Matówka Rebel XSi inaczej 450D
Witam
dołączyłem do grona zasyfionych matówek ( notabene aparat mam od 2 tyg )
zauwazyłem coś na wizjerze no i padło podejrzenie na ową matówkę . Postanowiłem to wydmuchać no ale pech chciał ze z gruszki coś poleciało wprost na matówkę i całe szczęście tylko na matówkę .Chciałem to przeczyścić wacikiem specjalnym ale kicha syf się zrobił:sad::sad:
wiem że trzeba wymienić tą matówkę ( zadne czyszczenie nic nie da i to na 100% )
pytanie czy w serwisie w Wawie ( ja z Bydgoszczy ) wymienią mi to ( w C.S.I. Foto i Video Ul. Żytnia 15 01-014 Warszawa ) ?
i jaki to koszt tego moze być ? coś koło 200-300 zł ?
pozdr i czekam na odp
Tomek
ps. proszę nie piszcie mi ,że źle zrobiłem bo wiem o tym . :oops::oops:
armageddon
04-01-2009, 23:02
juz było o tym na forum. tak wymienia w wawie...
juz było o tym na forum. tak wymienia w wawie...
uff
zadzwonie tam jutro do nich
A po telefonie dołączysz do wątlu "serwis na Żytniej" :)
A po telefonie dołączysz do wątlu "serwis na Żytniej" :)
Zadzwonione :mrgreen::mrgreen: i to 2x
pierwszy raz gość mówił ze nie poda mi ceny bo tzreba zrobić wycene .... no troche mnie to wnerwiło bo prosiłemtak +/- .
drugi raz potem zadzoniłem a miły Pan powiedział mi ze matowka coś koło 100 zł +vat + robocizna .
Aparat wysłany do nich :-D dla pewności nakleiłem plombe gwarancyjna na body coby nie rozkrecali niczego :P ponieważ aparat jest na obowiązującej amerykanskiej gwarancji i trafi tam do serwisu celem konserwacji darmowej która mam obiecane w NY.
pozdr i czekam na swój aparacik :-D:-D:-D
Wycena wymiany matówki 120 zł .. przeżyję ............. czekam na aparat wróci we wtorek :)
armageddon
08-01-2009, 22:44
oby tylko jakies paprochy nie weszly na filtr AA na matrycy od tej wymiany matowki...
KORD/EPKK
11-01-2009, 05:15
A ja mam zasyfiona matowke juz ze cztery lata i z tym zyje... Liczy sie to co wychodzi na koncu...
a ja za czyszczenie matrycy, matówki i szkieł obiektywu we Wrocławiu zapłaciłem ok80pln.
Wymiana matówki ...NIE była konieczna:-D
Początek kłopotów był identyczny jak u załozyciela wątku:-D
Nadmiar samodzielnej "higieny" może być szkodliwy i kosztowny:-D
[quote=mamut9;587045]a ja za czyszczenie matrycy, matówki i szkieł obiektywu we Wrocławiu zapłaciłem ok80pln.
a gdzie we Wrocku robią takie rzeczy ??
Jest serwis canona ???
Aparat w domku i jest OK :) cena w 146 zł ( koszt całkowity z wysyłkami )
mindnever
22-01-2009, 14:46
witam wszystkich:D matówkę w 450d da się wyczyścić :) troche to trwa i trzeba być delikatnym:) matówka nie jest do wyrzucenia jesli się jej nie porysuje czymś jeśli ktoś tylko dmuchał (i zasyfił) to normalnie da sie wyczyścić ale trzeba troche odwagi i sprytu :) ja miałem tez parę paprochów i podmuchałem gruchą tylko ze pleciały syfy i było tragicznie myślałem juz że do wymiany już matówka jest i do serwisu trzeba dać :) ale jednak popatrzyłem co i jak wyciągłem ją z korpusu i zabrałem sie do czyszczenia trwało to 4h bo kombinowałem na różne sposoby i dałem rade, jedynie przez pech bo wkładałem ją i wyjmowałem z 20 razy to zrobiłem małą ryske w rogu ale mało ja widać :) i został mi jeden brudek o góry kadru przy krawędzi ledwo wodoczy bo to taki zabrudzenie miedzy ścieżkami matówki , da sie to jeszcze wyczyścić ale ciężko, mi juz nie przeszkadza nic jest prawie idealnie jak bym wiedział wczesniej o co chodzi to bym ja wyczyścił do zera :) no i się uratowało jednak trzeba mieć troche wprawy bo można porysować i wtedy będzie faktycznie do wymiany :) lustro niemusi być ideanie czyste byle nie porysowane jedynie jakies tam duże paprochy trzeba przedmuchać i tyle, byle nie zatłuścić.
czyściłem taksamo filtr na matrcy pare razy i jest czyściejszy niż ze sklepu, miałem ostatnio przy f14 widocznych kilka syfków no i wiadomo jak każdego to denerwuje powinno byc czysto :) wiec zabrałem się za czyszczenie teraz przy f36 ledwo co tam sie da zobaczyć a przy f22 jest idealnie matryca czyściuteńka żadnych maz i nic :) jednak się da wszystko :) ale oczywiście bardzo trzeba uważać zeby nie porysować ani nic nie zepsuć :) mogę za jakiś czas jak będę czyścił kolejny raz porobic zdjęcia i opisac co i jak i podzielić się wiedzą co robić a czego lepiej nie robić :) pozdrawiam
panmateusz
09-06-2010, 09:17
Podepnę się pod temat - gdzie można kupić matówkę do manualnego ostrzenia do 450D i czy jest sens takiego zabiegu w przypadku posiadania Samyanga 8mm f/3.5? W przyszłości też może dojdzie jakieś manualne szkło na M42, just for fun ;-)