PDA

Zobacz pełną wersję : canon 40d firmware 1.1.1

kondziu
03-01-2009, 18:23
testowal ktos ten firmware?
jest w nim jezyk polski?

wicej info tutaj- http://kanok.net/blog/2008/12/19/canon-40d-firmware-110-111/

pzd Konrad

dobert
03-01-2009, 19:44
na tej Twojej stronie piszą, że nie ma go jeszcze oficjalnie więc ja nie mam zamiaru go wgrywać. zresztą po co? firmware 1.0.8 AFAIR poprawiał jakoś współpracę z niektórymi obiektywami IS i tłumaczenia w menu jakichś dziwnych języków a ten poprawia co?

kondziu
03-01-2009, 19:53
ja testowo zaktualizowałem na najnowsza wersje :) zobaczymy co zmienia :-D

z tego co wyczytalem na zachodnich forach serwisy canona laduja teraz wlasnie ta wersje ...

ps jest jezyk polski :-D

mda
04-01-2009, 00:25
mi serwis na zytniej wgral ten firmware na poczatku grudnia podczas naprawy, nie zauwazylem specjalnych zmian w stosunku do 1.0.8

Slawo10
04-01-2009, 20:51
http://support-asia.canon-asia.com/index.jsp?fuseaction=support&prod_type=dc&page=firmware

Nowe firmware najprawdopodobniej zostało "ściągnięte" z jakiegoś aparatu, który odwiedził serwis.
Tak czasami bywa, że serwis dysponuje wieloma różnymi wersjami oprogramowania wewnętrzego, jest to sprawdzone i pewne firmware, ale z jakiegoś powodu nie jest publicznie udostępniane.
Miałem podobną sytuację kiedyś z odtwarzaczem DVD.
Ze względu na małą pojemność pamięci w odtwarzaczu, można se było wybrać firmware z opcjami odtwarzacza, które mogły być bardziej potrzebne użytkownikowi.
pzdr

krzyrog
13-01-2009, 14:57
Panowie jakie macie odczucia dotycząca ostrości w jpg'ach oraz jakości szumów na ISO1600 (też w jpg) ? Na zachodnich forach piszą, że zdjęcia są bardziej wyostrzane a szum bardziej miękki w stosunku do wersji 1.0.8.
Czytałem też że i AF podobno lepiej działa.
Jestem bardzo ciekawy jakie są Wasze odczucia.
Pytam bo ciągle się waham przed jego wgraniem. Takich jak ja jest pewnie więcej więc zachęcam do publikowania swoich wrażeń.

kszychooo
13-01-2009, 15:08
Ja mam 1.1.1 od piatku. Wgrany zostal przez serwis na Zytniej.
Szumy na ISO 1600 potestuje wieczorem, jeszcze nie mialem potrzeby korzystac.
Specjalnych roznic w dzialaniu AF nie zauwazylem.
Ogolnie, nie zauwazylem roznic w dzialaniu.

dazz
13-01-2009, 15:13
szum bardziej miękki w stosunku do wersji 1.0.8.
Czytałem też że i AF podobno lepiej działa.

:shock:wierzyć mi się nie che, ale z chęcią przeczytam opinie tych co wgrali

mcdenko
13-01-2009, 15:26
Wgrany zostal przez serwis na Zytniej.

A może serwis na Żytniej takiej informacji udzieli? Skoro wgrali do twojego aparatu, to może mogliby powiedzieć co się zmieniło na lepsze?

krzyrog
13-01-2009, 15:43
A może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego serwis wgrywa od miesiąca wersje 1.1.1 a na stronie Canona nadal jest do ściągnięcia wersja 1.0.8 ?
Czy tak wolno działa serwis internetowy formy Canon czy tez jest to zamierzone działanie ?

tomdz
13-01-2009, 16:14
Ciekawe, czy poprawili współpracę z 85L. Nie żebym był bezpośrednio zainteresowany (osobiście nie mam Lki :(), ale rozwala mnie, że flagowa stałka nie działa poprawnie z 40tką...

remol71
13-01-2009, 16:20
Ja się wstrzymam. Skoro nikt nie wie co jest poprawione to szkoda fatygi.

dr11
13-01-2009, 16:29
Ciekawe, czy poprawili współpracę z 85L. Nie żebym był bezpośrednio zainteresowany (osobiście nie mam Lki :(), ale rozwala mnie, że flagowa stałka nie działa poprawnie z 40tką...
Piszesz o 85L I czy 85L II? Bo ja z 85L II problemow na razie nie zaobserwowalem. Na czym ta niepoprawnosc moze polegac?

tomdz
13-01-2009, 16:46
Piszesz o 85L I czy 85L II? Bo ja z 85L II problemow na razie nie zaobserwowalem. Na czym ta niepoprawnosc moze polegac?

Problem z baterią - po paru strzałach z 85L aparat pokazuje, że bateria jest rozładowana. Ale część 40D działa poprawnie, więc może to nie kwestia softu...

np.:
http://photography-on-the.net/forum/showthread.php?t=591119
http://photography-on-the.net/forum/showthread.php?t=529551
http://photography-on-the.net/forum/showthread.php?t=589581
http://www.fredmiranda.com/forum/topic/645509

Wklejając linki doczytałem, że to jednak problem sprzętowy a nie programowy.

wojkij
13-01-2009, 16:48

Duetu 40d + 85L używałem ponad rok i nigdy problemów nie było - acz ciekawa informacja;)

tomdz
13-01-2009, 16:54
Duetu 40d + 85L używałem ponad rok i nigdy problemów nie było - acz ciekawa informacja;)

Może na rynek amerykański idą refurby z Żytniej ;-)

tmaciak
13-01-2009, 17:02
Ja mam 1.1.1 od piatku. Wgrany zostal przez serwis na Zytniej.
Szumy na ISO 1600 potestuje wieczorem, jeszcze nie mialem potrzeby korzystac.
Specjalnych roznic w dzialaniu AF nie zauwazylem.
Ogolnie, nie zauwazylem roznic w dzialaniu.

Ciekawe, mój 40D był na kalibracji w listopadzie i dopiero zauważyłem, że mi musieli wgrać nowy firmware, bo mam 1.1.0... Znaczy się, zmiany nie mogą być duże :)

Misiek87
13-01-2009, 19:50
Ja jeszcze dodam, ze czytalem na POTN w sprawie tej usterki z 85L. Chodzi o sytuacje, ze podpinasz obiektyw na podladowanej na maksa baterii, robisz okolo 15 zdjec po czym zaczyna migac bateria, robisz kolejne kilka i aparat sie wylacza z braku mocy. Wylaczasz go i wlaczasz ponownie (w najgorszych wypadkach wyjmujesz baterie i wkladas ponownie) i korzystasz dalej - oczywiscie znowu do okolo 20 zdjec.
Zagadka czemu sie tak dzieje :)

tomdz
13-01-2009, 20:08
Najlepsze są przy okazji opisywane motywy z serwisami US/AUS/JPN. Jeden z użytkowników wysyła sprzęt, który wraca po kilku tygodniach z adnotacją - nie umiemy naprawić *). Następny zgłasza ten sam problem przez telefon. Odp.: "nigdy nie słyszeliśmy o takim przypadku". Kolejny dzwoni: "nigdy o tym nie słyszeliśmy". Czyli nie tylko nasi dają radę ;-)

*) A jakiś user rozwiązał problem przy pomocy taśmy klejącej użytej w komorze baterii. :mrgreen:

dr11
13-01-2009, 21:50
Tomdz, muszę pogratulować umiejętności szukania :) Otóż zaciekawiony sprawą zapiąłem 85L II do 40D (FW 1.0.8 ) i zacząłem strzelać :) Ku mojemu zdziwieniu, po paru zdjęciach stało się tak, jak znalazłeś na forach. Bateria początkowo pełna, podczas próby zrobienia któregoś z kolei zdjęcia zaczynała migać i aparat stawał. Dodam, iż na moje oko to AF powodował taki shutdown.
Powiem szczerze, że z 40D nie używałem dużo tego obiektywu, jak już to na 5D (ciekawe dlaczego ;) ). Natomiast załadowałem przed chwilą FW 1.1.1 i po parunastu klapnięciach nic się złego nie stało. Wskaźnik baterii jest na full. Możliwe, że nowy FW pomógł.
Także ukłony dla wścibskich i dzięki :)

tomdz
13-01-2009, 23:23
Hehe :) Ale ja wcale nie szukałem haka na Lkę ani 40D. Kiedyś z czystego marzycielstwa szukałem sobie materiałów o 85L i 35L i trafiłem na te wątki. Nic, cieszę się, że pomogło!

mcdenko
20-01-2009, 09:12
Jest oficjalnie nowy firmware! :)
http://web.canon.jp/imaging/eosd/eos40d/eos40d-firmware-e.html

krzyrog
20-01-2009, 10:58
mcdenko dzięki.

I w końcu wiadomo co poprawia.
Wszystkie spekulacje się skończą, bo w necie można było różne dziwy wyczytać na temat nowej wersji ;).

tomdz
20-01-2009, 11:04
Dzięki za informację!!! Czyli niestety AF nie tknęli :(

Fixes a malfunction that in rare occurrence causes a low battery indication to be displayed when using the EF 85mm F1.2L II USM lens.

Taaa ;)

Sober
20-01-2009, 11:09
No co? W końcu często się takiego obiektywu nie podpina pod 40D ;-)

jotes25
20-01-2009, 11:10
Dzięki za informację!!! Czyli niestety AF nie tknęli :(

W zasadzie powinienem Ci przyznać rację. Ale niekoniecznie. Kiedyś ten gość w czapeczce z niemieckiej witryny (wyleciała mi z głowy nazwa) pokazywał różnicę w działaniu AF między dwoma wersjami firmware'u dla 400d bodaj. Wynikałoby z tego, że Canon nie informuje o wszystkich wprowadzanych zmianach...

Sober
20-01-2009, 11:14
Przepraszam, ale co Wy byście chcieli poprawić w AF 40D? Ja nie mam żadnych zastrzeżeń. No chyba że by wprowadzili opcję mikrokorekty słoików... ale na to przecież nikt nie liczy :)

tomdz
20-01-2009, 11:22
Przepraszam, ale co Wy byście chcieli poprawić w AF 40D?

Losowe mega przestrzały (takie o kilkanaście-dziesiąt metrów) przy jasnych strzałkach (głównie 85 1.8, ale nie tylko) i dużych odległościach do celu. Czyli przy próbach użycia jako małe tele. Problem występuje głównie, gdy cel nie zajmuje pół kadru (ale jest i kontrastowy i znacząco większy od pola AF) oraz, gdy w okół niego jest jaśniejszy obszar (śnieg, biała ściana etc.).

jotes25
20-01-2009, 11:23
To, że AF w 40d działa doskonale, nie znaczy, że nie może działać jeszcze lepiej...

Sober
20-01-2009, 11:48
Losowe mega przestrzały (takie o kilkanaście-dziesiąt metrów) przy jasnych strzałkach (głównie 85 1.8, ale nie tylko) i dużych odległościach do celu.

Acha, przyznam że nie słyszałem o tym problemie. A z innym body (np 5D) jest lepiej?

PS: Zainstalować nie zaszkodzi, a nóż nowy firmware pomoże.

greg801
20-01-2009, 11:50
witam ,
mam w 40d firmware 1.0.3 i czy mogę od razu uaktualnić do 1.1.1?

Sober
20-01-2009, 11:53
Możesz.

jotes25
20-01-2009, 11:54

Dokładnie tak.

tomdz
20-01-2009, 12:13
Acha, przyznam że nie słyszałem o tym problemie. A z innym body (np 5D) jest lepiej?

Nie wiem, czy to jakiś "oficjalny" problem. Mam to u siebie, parę osób na forum zgłosiło coś podobnego, na zagranicznych też parę podobnych spraw znalazłem.
Na 400D miałem mniejszy rozrzut niż z 40D. Chyba będę musiał poprosić jakiegoś Poznaniaka z 40D o mały cross-test sprzętu, coby ostatecznie ustalić, gdzie jest kłopot. Są chętni do pomocy?

Update zrobiony. Szybki test. 14 strzałów na dworze na różne odległości. 85mm @f/1.8, ISO100, 1/400: 1xBF, 3xFF (wszystko o kilkanaście metrów), 1x.. no może i mógł tak złapać. Reszta w punkt. Większych zmian nie odnotowałem...

jotes25
20-01-2009, 13:08
Na 400D miałem mniejszy rozrzut niż z 40D. Chyba będę musiał poprosić jakiegoś Poznaniaka z 40D o mały cross-test sprzętu, coby ostatecznie ustalić, gdzie jest kłopot. Są chętni do pomocy?

Mogę pomóc za tydzień lub dwa. Odezwij się na priva.

kmleon
20-01-2009, 13:53
Update zrobiony. Szybki test. 14 strzałów na dworze na różne odległości. 85mm @f/1.8, ISO100, 1/400: 1xBF, 3xFF (wszystko o kilkanaście metrów), 1x.. no może i mógł tak złapać. Reszta w punkt. Większych zmian nie odnotowałem...

Czyli co? Lepiej po aktualizacji? Czy bez zmian?

tomdz
20-01-2009, 14:07

Raczej bez zmian, ale testowałem całe 5 min. Niemniej chwila nadziei, pierwszy strzał i od razu pudło.
4-5 chybionych na 14 w One Shot na centralnym przy dużych, kontrastowych i nieruchomych celach to raczej nie jest imponujący wynik...

ExploRa
20-01-2009, 16:22

Poki nie bedziesz robil krajobrazu 85 1.8, to mozesz nie wiedziec co gryzie AF, ze tak chodzi ;)
Widac crop czasem nie sluszy 85 robiac z niej tele-morele :)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Tez zrobilem update i nic nie zauwazylem, nawet jasnosci swiecenia podswietlenia AF nie zauwazylem :) Moze to minimalna zmiana...
A wracajac do 85, to faktycznie przy kontrastowym obiekcie w kadrze gdzie na okolo jest cos bialego typu np. snieg robi nie tak jak powinien.

tomdz
20-01-2009, 16:46
Tez zrobilem update i nic nie zauwazylem, nawet jasnosci swiecenia podswietlenia AF nie zauwazylem :) Moze to minimalna zmiana...

Tam raczej chodzi o to, że wspomaganie AF włącza się teraz nawet gdy jest dość jasno.

A wracajac do 85, to faktycznie przy kontrastowym obiekcie w kadrze gdzie na okolo jest cos bialego typu np. snieg robi nie tak jak powinien.

Nie chcę robić tu OT, ale dziś znalazłem coś takiego:

THE UGLY:

same old truly pathetic focus repeatability shooting very fast lenses wide open for subjects more than 8' away, especially once a bit more out like 30 yards+.

sadly the inconsistency, especially with poorly focusing lenses such as the 50mm f/1.4 is as horrible as ever, and worse, it seems to be more random than any reasonable microfocus adjustment, so that doesn't really solve the problem at all and some like the 50 appear to need different adjustments per distance to subject, what an ugly, ugly mess even with a prime, but it is so random it's hard to even be sure yet. In fairness to 50D the 40D is no better and the 20D isn't hot either.

shooting a simple tree 300' away against a bare background at f/1.4 or f/2, no distractions at all, is total random focus city, no better than 40D at all and at best equal to the 20D, just terrible, atrocious beyond words for all the xxD and iv'e tried a few copies of 20D and 40D and now one of the 50D. I seriously find it hard to believe the nikons could be remotely this poor.

oraz

(...)yeah i was messing around with MF adjust and what not, but even at its best it would be like 3 tack sharp 1 WAY oof, 2 tack sharp 2 way oof, 5 tack sharp, 3 way off. The random focusing was random beyond any degree of microadjust, it's just obvious it's nothing to do with that in the overall sense of things (of course perfect calibration is important ultimately). My 40D did the same and 20D was similar (maybe even worse when lighting was weaker, but perhaps better than 40D/50D when lughting was strong, not sure yet).

To jest jak dokładny opis moich objawów.

kmleon
20-01-2009, 18:04
To jest jak dokładny opis moich objawów.

No to ja mam identycznie z moim 40D. Wiele miesięcy frustracji przy korzystaniu ze stałek. Może to i dobrze, że do nowej piątki nie wstawili tego AF'a. Pomimo wszystkich krzyżowych, AF w 40D jest po prostu niepewny...

jotes25
20-01-2009, 22:49
Pomimo wszystkich krzyżowych, AF w 40D jest po prostu niepewny...

Ciekawych rzeczy się tutaj dowiaduję ;) Moje odczucia są zupełnie przeciwne (mam 40d już ponad rok), choć z nieco dłuższymi i ciemniejszymi stałkami.

kmleon
20-01-2009, 23:11
Ciekawych rzeczy się tutaj dowiaduję ;) Moje odczucia są zupełnie przeciwne (mam 40d już ponad rok), choć z nieco dłuższymi i ciemniejszymi stałkami.

No to gratulacje. Również mam ten aparat ponad roku i nie mogłem z nim dojść do porozumienia jeśli chodzi o współpracę z jasnymi stałkami, mimo 3 krotnej kalibracji na Żytniej... Być może trafiłem jakiś felerny egzemplarz? Choć jak widzę, nie tylko ja... Na szczęście w 5Dmk2 nie mam takich problemów z AF'em, a podobno w 40D jest lepszy...

ExploRa
20-01-2009, 23:22
No to gratulacje. Również mam ten aparat ponad roku i nie mogłem z nim dojść do porozumienia jeśli chodzi o współpracę z jasnymi stałkami, mimo 3 krotnej kalibracji na Żytniej... Być może trafiłem jakiś felerny egzemplarz? Choć jak widzę, nie tylko ja... Na szczęście w 5Dmk2 nie mam takich problemów z AF'em, a podobno w 40D jest lepszy...

Niby co to ma do rzeczy... Ale 85 na FF ma 85mm a te x1.6 moze ma jakis wplyw na AF w 40d dla jasnych szkiel? Z ciemnymi faktycznie nie ma takich dziwnosci. Moze po prostu co niektorzy nie zauwazyli tej wady albo nie chcieli tego widziec lub im nie przeszkadza... No, zawsze mozna zwalic, ze czas byl nie teges, przyslona i te pe... Jak sie robi portrety, to faktycznie nie mozna sie przyczepic ale z daleka cos... hmmm

tomdz
20-01-2009, 23:58
Ale się OT zrobił... Ale dodam jeszcze kolejne 3 grosze. Strasznie mnie ten temat wkurza, więc duuuużo szukałem. Po tej długiej lekturze mam taką hipotezę:

Centralny punkt 40D ma "defocusing sensors", które swoim rozmiarem znacznie wykraczają poza sensor podstawowy (krzyż) i dochodzą niemal do sensorów bocznych. Z założenia mają być one używane, przy ekstremalnej startowej nieostrości. Być może, przy jasnych obiektywach, które przez duży otwór "generują dużo nieostrości" te sensory biorą dość aktywny udział w ustalaniu punktu ostrości. I teraz, przy odległych celach i jeszcze względnie szerokich szkłach (w sensie 85 to nie 300), mamy w obszarze działania tych sensorów sporo potencjalnych punktów o mocno zróżnicowanej odległości. Cholera wie, jak to wtedy jest wszystko ważone i co dostajemy na wyjściu...

Przy naprawdę długich tele chyba jest łatwiej. Z reguły i obiekt większy i zakres odległości w kadrze jest węższy, w sensie jest bliski nieskończoności (inaczej mówiąc mniejszy zakres obrotu pierścienia ostrości, bo to się chyba tu liczy).

No ale to tylko takie przypuszczenia. Możliwe, że mam (mamy) walnięte body, albo szkła. Jak już to wolałbym drugą opcję - lepiej się bujać przez parę tygodni bez jednego słoja niż w ogóle nie mieć puchy (tu piję do 3-krotnej kalibracji... masakra...).

Vitez - przeglądasz może ten wątek? Jakie są Twoje doświadczenia z 40D i 85 1.8?

kmleon
20-01-2009, 23:59
Ale 85 na FF ma 85mm a te x1.6 moze ma jakis wplyw na AF w 40d dla jasnych szkiel?

To raczej nie problem, przecież czujnik AF nawet nie wie, czy jest zamontowany w cropie, czy w FF, a działa tak samo. Tyle, że ten właśnie czujnik jest inny... Ale żeby nie było, w nowej piątce AF też nie jest idealny (Chodzi mi tu głównie o rozmieszczenie punktów AF i ich nie-krzyżowość), choć - w moim odczuciu - jednak bardziej precyzyjny i powtarzalny.

Centralny punkt 40D ma "defocusing sensors", które swoim rozmiarem znacznie wykraczają poza sensor podstawowy (krzyż) i dochodzą niemal do sensorów bocznych. Z założenia mają być one używane, przy ekstremalnej startowej nieostrości. Być może, przy jasnych obiektywach, które przez duży otwór "generują dużo nieostrości" te sensory biorą dość aktywny udział w ustalaniu punktu ostrości. I teraz, przy odległych celach i jeszcze względnie szerokich szkłach (w sensie 85 to nie 300), mamy w obszarze działania tych sensorów sporo potencjalnych punktów o mocno zróżnicowanej odległości. Cholera wie, jak to wtedy jest wszystko ważone i co dostajemy na wyjściu...

Wg mnie to bardzo prawdopodobna hipoteza. Czyli co? 40D jest głównie do portretów?

tomdz
21-01-2009, 00:11
...albo ptaków. :D
Nie no, nie ma co generalizować na podstawie doświadczeń 3 użytkowników. Mam nadzieję, że uda się w przyszłym tygodniu obadać sprawę z jotes25. Chyba, że jeszcze jakiś chętny Poznaniak się zgłosi do porównania.

kmleon
21-01-2009, 00:22

Heh, no tak... :-)

Nie no, nie ma co generalizować na podstawie doświadczeń 3 użytkowników. Mam nadzieję, że uda się w przyszłym tygodniu obadać sprawę z jotes25. Chyba, że jeszcze jakiś chętny Poznaniak się zgłosi do porównania.

To czekam na jakieś informacje, bo zainteresował mnie ten temat...

ExploRa
21-01-2009, 00:57
Moze by tak osobny temat podpiac, co by inni tez sie odnalezli :) Chyba, ze inni nie maja tego problemu lub jak to przeczytali zaczynaja testy robic hahaha :) Tak przy okazji, moze warto sprawdzic te same strzaly ale na bocznych punktach AF procz centralnego. O ile sie kopnie AF w stosunku do centralnego punktu. Obadalem swoje foty w archiwum z 85 i najczesciej gdzie cos bylo nie tak, to przy jasnych kadrach. Sporo bieli/jasnosci i cos kontrastowego i wtedy cos nie teges.

Vitez
21-01-2009, 17:18
Vitez - przeglądasz może ten wątek? Jakie są Twoje doświadczenia z 40D i 85 1.8?

Używam tylko portretowo i zero spudłowanych fotek. Chyba że z winy fotografa (np trafienie w brew/rzęsę zamiast w źrenicę oka) - nauczyłem się raczej nie schodzić poniżej 2.8 by tego typu minimalne spudłowania eliminować nieco za pomocą GO. Najczęściej portrety w plenerze robię nim na 4.0 a w studio między 5.6-8.0. Nie zdarzyło mi się próbować robić tym szkłem jakiegoś ujęcia z kilkunastu metrów.

ExploRa
21-01-2009, 17:42
Ja sprawdzilem dzis ponownie i punkt centralny czy boczny AF nie ma wplywu na to (300d/40d). Najczesciej sie myli kiedy na podzialce wskazuje prawie poczatek nieskonczonosci. Ponizej nie ma problemu. Wiec jako portretowka problem nie istnieje. A jak pisze Vitez, trzeba odpowiednio dobierac parametry co by uniknac wpadek. Czyli krajobrazy robmy zoomami ;>

mcdenko
21-01-2009, 21:48
A ja mam pytanie odnosnie firmware 1.1.1

Punkt 4 mowi : "Modifies the level of subject brightness that causes the AF-assist beam to fire when using an external Speedlite."

Co czesto jest tlumaczone jako:

"zmieniono jasność diody wspomagającej pracę AF przy fotografowaniu z użyciem zewnętrznej lampy błyskowej Speedlite "

Nie wiem, czy dobrze rozumiem, ale ja myślę, że chodzi tu o to ze zmieniono jakiś próg zadziałania wspomagania AF z lampy zewnetrznej w zaleznosci od jasnosci przedmiotu. Czy ktos moglby to ew wyjasnic? :)

kmleon
21-01-2009, 22:27
Bardzo dobrze zrozumiałeś. Ale ze zdania nie wynika czy włącza się to wspomaganie wcześniej, czy później... Na logikę to chyba wcześniej??

mcdenko
21-01-2009, 22:30
Ano nie wynika, ale jesli juz, to wczesniej rzecz jasna :) Chyba, ze przy okazji skoro wczesniej (czyt. jasniejszy przedmiot) to i dioda wspomagajaca jasniej swieci :)

kmleon
22-01-2009, 07:55
Ano nie wynika, ale jesli juz, to wczesniej rzecz jasna :) Chyba, ze przy okazji skoro wczesniej (czyt. jasniejszy przedmiot) to i dioda wspomagajaca jasniej swieci :)

Nie jestem pewien, czy firmware aparatu może mieć jakikolwiek wpływ na jasność świecenia wspomagania AF zewnętrznej lampy - nie wiem, czy to w ogóle podlega regulacji. Z własnych obserwacji, wydaje mi się, że to wspomaganie świeci zawsze z taką samą siłą, tylko w zależności od użytego punktu AF rzuca różny wzorek...

tomdz
22-01-2009, 10:17
Bardzo dobrze zrozumiałeś. Ale ze zdania nie wynika czy włącza się to wspomaganie wcześniej, czy później... Na logikę to chyba wcześniej??

Na stronie z firmwarem, w sekcji Q&A jest wszystko opisane:

Modifies the level of subject brightness that causes the AF-assist beam to fire when using an external Speedlite.
The AF-assist beam of the external Speedlite fires even when the brightness of external light does not require it.

Pisałem zresztą o tym w poscie 39. ;-)
A z tą jasnością promienia to faktycznie na wielu stronach pojechali. Ktoś coś na szybko bez sensu streścił, a potem zadziałało prawo Copy'ego-Paste'a. :mrgreen:

jimmyrs
22-01-2009, 10:29
Witam,

Ja także mam kilka pytań dotyczących tego updatu:
1. Czy jak mam nowy aparat z wersją 1.0.0. mogę od razu ładować 1.1.1. ?
2. Czy po aktualizacji jest możliwość powrotu do wersji poprzedniej ?
3. Czy po aktualizacji wszelkie ustawienia jakie miałem zrobione w 40D będą zapamiętane czy też konieczne jest ponowne ich ustawienie ?
4. Czy ktoś miał jakieś problemu z aparatem po aktualizacji do v1.1.1. ? Np. Err99 ?

Z góry dzięki za odp !

tomdz
22-01-2009, 10:41
1. Czy jak mam nowy aparat z wersją 1.0.0. mogę od razu ładować 1.1.1. ?
Tak. Na pewno masz nowy aparat z 1.0.0?

2. Czy po aktualizacji jest możliwość powrotu do wersji poprzedniej ?
Z tego co wiem to tak.

3. Czy po aktualizacji wszelkie ustawienia jakie miałem zrobione w 40D będą zapamiętane czy też konieczne jest ponowne ich ustawienie ?
U mnie zostały, łącznie z C1-C3.

4. Czy ktoś miał jakieś problemu z aparatem po aktualizacji do v1.1.1. ? Np. Err99 ?
Na razie nie.

jimmyrs
22-01-2009, 11:44
Tak, aparat został zakupiony poza RP w lipcu 2008 i ma wersję 1.0.0

Tomasz Golinski
22-01-2009, 12:38

Dziwne, bo ja ostatnio zauważyłem bardzo podobny problem, ale z 30d i ciemnym zoomem ;) konkretnie - z 70-200/4. Drzewo na tle nieba, jakieś ptaszki siedziały, a ostrość leżała. Przykład:

http://img84.imageshack.us/img84/8205/cropds3.jpg
(crop z jpga podglądowego 50%)

Sławek
22-01-2009, 13:53
Niby co to ma do rzeczy... Ale 85 na FF ma 85mm a te x1.6 moze ma jakis wplyw na AF w 40d dla jasnych szkiel? Z ciemnymi faktycznie nie ma takich dziwnosci. Moze po prostu co niektorzy nie zauwazyli tej wady albo nie chcieli tego widziec lub im nie przeszkadza... No, zawsze mozna zwalic, ze czas byl nie teges, przyslona i te pe... Jak sie robi portrety, to faktycznie nie mozna sie przyczepic ale z daleka cos... hmmm
U mnie 85tka na czterdziestce ostrzy w punkt. Ale miałem podobną sytuacje z 20d. Mam takie miejsce gdzie robię fotki młodym, oni stoją w cieniu a za nimi mocno oświetlone oddalone o kilkanaście metrów tło. I tam miałem 100% przestrzałów. Za każdym razem. W końcu zacząłem tam przełączać na MF. Tak sobie wtedy wymyśliłem że punkt pomiaru AF jest znacznie większy niż ten kwadracik który się podświetla w wizjerze i wybiera jaśniejszy bardziej kontrastowy element .
Dodam jeszcze że mam stare 1.0.3 firmware w 40stce i zero problemów z 85 f1,8.

KMV10
22-01-2009, 14:01
(...)Tak sobie wtedy wymyśliłem że punkt pomiaru AF jest znacznie większy niż ten kwadracik który się podświetla w wizjerze i wybiera jaśniejszy bardziej kontrastowy element .

Ale tego sobie nie trzeba wymyślać, bo właśnie tak jest.
Oznaczenie punktu AF w wizjerze w serii xxD jest MNIEJSZE niż wielkość prawdziwego punktu AF (można to samemu sprawdzić ostrząc na jakąś krawędź pionową i powoli przekadrowując obserwować kiedy aparat dokona przeostrzenia na nowy punkt kadru). Stąd bierze się mnóstwo błędnych interpretacji użytkowników sprzętu foto dot. back- i frontfocusa.

Żeby jednak było zgodne z tematem wątku. Moje 40D jest po uaktualnieniu oprogramowania do wersji 1.1.1. Na razie wszystko wydaje się, że jest poprawnie. Samo wgranie firmware przez 40D trwało ok. 2,5 minuty.

tomdz
22-01-2009, 14:10
Jasne, że tak jest. Ale w moim przypadku to nie błąd użytkownika.
Przestrzeliłem dziś 85-tkę kilkanaście razy na 400D. Odległości kilkadziesiąt metrów. Parę klatek było chybionych, ale procentowo mniej niż z 40D. Dodatkowo, w tych spudłowanych błąd był stosunkowo niewielki, w normalnym rozmiarze na pewno do odratowania.
Po wpisie Sławka zaczynam podejrzewać, że jednak to kwestia rozjechanej puchy. :(

ExploRa
22-01-2009, 14:42
Jasne, że tak jest. Ale w moim przypadku to nie błąd użytkownika.
Przestrzeliłem dziś 85-tkę kilkanaście razy na 400D. Odległości kilkadziesiąt metrów. Parę klatek było chybionych, ale procentowo mniej niż z 40D. Dodatkowo, w tych spudłowanych błąd był stosunkowo niewielki, w normalnym rozmiarze na pewno do odratowania.
Po wpisie Sławka zaczynam podejrzewać, że jednak to kwestia rozjechanej puchy. :(

To samo moge napisac o 300D z 85-tka. Tez sa chybione ale mniej niz na 40D. Ale zauwazylem, ze kiedy w kadrze z kilkudziesieciu metrow mialem auto od tylu gdzie stalo drzewo tuz za nim lapiac ostrosc na 300D na znaczku marki auta zlapal ostrosc. A z 40D to tak jakby pole AF bylo zdecydowanie wieksze i sie ostrosc rozbila miedzy drzewo a auto. Roznica moze niecale 30-40 cm. Ze wzrostem odleglosci punkt AF staje sie wiekszy :) Ale to wszystko tuz przez podzialka nieskonczonosci.

aqua
22-01-2009, 23:19
1. Poprawiony został błąd powodujący wyświetlanie komunikatu o niskim poziomie naładowania baterii, który pojawiał się czasami jeśli do korpusu podłączony był obiektyw Canon EF 85 mm f/1.2 L II USM.
2. Usunięto nieprawidłowość, polegającą na pojawianiu się informacji o uszkodzeniu systemu czyszczenia matrycy (Err 06), ukazującą się zaraz po włączeniu aparatu, pomimo tego, iż układ działał poprawnie.
3. Naprawiono także opcję wydruku bezpośredniego, która nieprawidłowo interpretowała dodatkowe profile (Picture Styles) w przypadku tworzenia wydruków z plików RAW w oparciu o zestawy ustawień pobrane ze strony producenta i zapisane w pamięci ustawień własnych użytkownika (2 lub 3).
4. Zmodyfikowano także poziom jasności fotografowanego obiektu, która powodowała włączenie się diody wspomagającej działanie systemu autofokusa, gdy użytkownik korzystał z aparatu wraz z zewnętrzną lampą błyskową.
5. Umożliwiono także wyzwalanie zewnętrznych lamp błyskowych podłączonych poprzez port synchronizujący także wówczas, gdy podniesiona i używana jest wbudowana lampa błyskowa.

http://www.fotografuj.pl/News/Canon_EOS_40D_aktualizacja_firmware_wersja_1_1_1/id/2713

Ktos mi moze rozjasnic 5 punkt?

justanimage
23-01-2009, 12:14
1.
5. Umożliwiono także wyzwalanie zewnętrznych lamp błyskowych podłączonych poprzez port synchronizujący także wówczas, gdy podniesiona i używana jest wbudowana lampa błyskowa.

Ktos mi moze rozjasnic 5 punkt?

chyba dotychczas gdy wlaczona byla wbudowana lampa blyskowa gniazdo synchro bylo z automatu wylaczone. (lampy po kablu nie dzialaly)

vasco5
23-01-2009, 17:32
ale czy to znaczy, że teraz można błysnąć i wbudowaną i zewnętrzną na kablu na raz? ciekawa opcja...

Michał Dobrowolski
24-01-2009, 15:38
Witam!!!

Moja wersja firmware: 1.0.4

Czy jest sens wgrywać aktualizacje? Jeśli tak to jaką wersje najbezpieczniej? jak to sie robi? (nigdy nie robiłem) i kakby sie komuś chciało, prosze o linka, bo na stronie oficjalnej canona chyba nie ma

jimmyrs
24-01-2009, 17:58
Witam!!!

Czy jest sens wgrywać aktualizacje? Jeśli tak to jaką wersje najbezpieczniej? jak to sie robi? (nigdy nie robiłem) i kakby sie komuś chciało, prosze o linka, bo na stronie oficjalnej canona chyba nie ma

Wszystko masz pod linkiem: http://web.canon.jp/imaging/eosd/eos40d/eos40d-firmware-e.html

aqua
24-01-2009, 22:38
Witam!!!

Instrukcja, w 40D tak samo zrob

http://canon-board.info/showthread.php?t=11381&highlight=nowe+oprogramowanie

noel
25-01-2009, 01:05
Witam!!!

sciagnij

ściągnij plik,
wypakuj plik,
sam plik 40d00111.fir skopiuj na uprzednio sformatowana w aparacie kartę,
odepnij obiektyw,
włóż kartę do puszki,
włącz puchę na ON,
wciśnij MENU,

a potem postępuj zgodnie z dawno zamieszczonym topikiem :)

http://www.canon-board.info/showthread.php?t=11381

Malekithan
25-01-2009, 01:56
Sorry ale po co odpinać obiektyw? <- ja noob jestem i nie odpinając wgrałem bez problemowo zresztą nigdzie nie pisze by odpinać...

noel
25-01-2009, 02:18
są dwie szkoły - szkło na body, i body bez szkła podczas update-a :)

ja należę do tej starszej/pierwszej :) ,
więc jak dla mnie możesz zrobić update-a pstrykając zdjęcie plikowi z firmware ;) pewnie też wystarczy, po co wrzucać na kartę pamięci :)

elix
25-01-2009, 04:48
Ja tez odpinam i zatykam dziure zeby firmware nie wydostal sie z aparatu :lol:
A tak powaznie to nie odpinam, update robie przez USB (aparat podlaczony do kompa), ale najwazniejsze pytanie to: czy naprawde ktos zauwazyl roznice po firmware update?

elix
25-01-2009, 05:59
ale czy to znaczy, że teraz można błysnąć i wbudowaną i zewnętrzną na kablu na raz? ciekawa opcja...

mysle ze to jest blad w zdaniu "gdy podniesiona i używana jest wbudowana lampa błyskowa.
Bo na stronie http://www.usa.canon.com/consumer/controller?act=PgComSmModDisplayAct&fcategoryid=314&modelid=17779&keycode=2112&id=55403
napisane jest ze pozwala na dzialanie lamp blyskowych podlaczonych poprzez port synchronizujacy nawet wtedy gdy wbudowana lampa jest podniesiona, ale nie pisze ze mozna wbudowana lampe takze uzywac, moze to jest udogodnienie, ze nie trzeba pamietac aby wbudowana lampa byla zawsze zamknieta, lecz na 100% nie wiem.
Pozdrawiam.

Fostel
25-01-2009, 22:52
Nie wiem skąd co poniektórzy wzięli te odpinanie szkła.
Firmware Update Procedures (English, PDF file) (http://web.canon.jp/imaging/dc/PDF/eos40d-firmup-e.pdf)
A jak słyszę, że po zmianie firmware komuś się szumy bardziej miękkie zrobiły... :twisted:

Ważne, aby zasilanie zapewnić i czytać zawsze załączone manuale.

PS. Ktoś pytał czy warto zmieniać firmware. Zawsze warto, jeśli na nowsze oficjalnie wydane przez producenta. W zdecydowanej większości są to poprawki kompatybilności z nowym i już istniejącym sprzętem.

KMV10
26-01-2009, 19:08
Nie wiem skąd co poniektórzy wzięli te odpinanie szkła.
Firmware Update Procedures (English, PDF file) (http://web.canon.jp/imaging/dc/PDF/eos40d-firmup-e.pdf)

Też mi to w oczy nie wpadło, więc robiłem zgodnie z PDF-em.
Zresztą przy flashowaniu 20D też nie odpinałem obiektywów :mrgreen:

knaitsabes
28-01-2009, 13:42
Zanim wgrałem nowy firmware 1.1.1 dużo czytałem na jego temat. Między innymi plotki o poprawie działanie AF z Tamronem. Muszę stwierdzić że plotka ta (przynajmniej w moim przypadku) okazała się prawdziwa. Faktycznie mój Tamron 17-50 miał spory FF, teraz jest idealnie (trafia w punkt).
Pozdrawiam

zuczek
28-01-2009, 13:54
Ja zrobiłem upgrade z kompa przez kabel i program do zdalnego robienia zdjęć z kompa ... poszło bez problemów ..

ps. też nigdzie nie znalazłem w manualu żeby odpinać obiektyw..

dream catcher
28-01-2009, 14:28
z 1.0.8 na 1.1.1 można updejtować bezpośrednio?

Krzychu
28-01-2009, 14:34
z 1.0.8 na 1.1.1 można updejtować bezpośrednio?

A dlaczego by nie (szczególnie że nic pomiędzy nimi nie ma) ? Zresztą zazwyczaj update firmware to najpierw usunięcie tego który już jest więc wersje nie mają znaczenia...

dream catcher
28-01-2009, 14:55
Sorki nie śledziłem apdejtów na bieżąco. Dzięki Krzychu za cynk.

tomdz
28-01-2009, 15:10
Zanim wgrałem nowy firmware 1.1.1 dużo czytałem na jego temat. Między innymi plotki o poprawie działanie AF z Tamronem. Muszę stwierdzić że plotka ta (przynajmniej w moim przypadku) okazała się prawdziwa. Faktycznie mój Tamron 17-50 miał spory FF, teraz jest idealnie (trafia w punkt).
Pozdrawiam

Aż sprawdziłem na 50 1.4 (wcześniej sprawdzałem wyłącznie 85 1.8 ) i muszę powiedzieć, że przynajmniej w świetle dziennym jest lepiej. Celowałem w obiekty bliskie i dalekie i w większości przypadków było naprawdę dobrze. Co mnie cieszy, przy dalekich obiektach było celnie - lekka mgiełka tak, ale dokładnie taką samą mgłę i aberrację uzyskiwałem z LV.
Powiem szczerze, że mało mi się chce wierzyć, że to firmware coś zmienił. Z drugiej strony... no widzę, co widzę. Sam nie wiem, co o tym myśleć. Muszę się przeprosić z 50-tką i zobaczyć, co wyjdzie w trakcie normalnego focenia.

Krzychu
28-01-2009, 16:25
Kurde, to aż chyba wezmę i zupdatuje... Sęk w tym że do AFa nie miałem absolutnie żadnych zarzutów więc może być tylko gorzej ;-)

mate00sh
28-01-2009, 16:35
Najwyżej wgrasz 1.0.8 ponownie:)

Michał Dobrowolski
28-01-2009, 16:36
Kurde, to aż chyba wezmę i zupdatuje... Sęk w tym że do AFa nie miałem absolutnie żadnych zarzutów więc może być tylko gorzej ;-)

No właśnie, u mnie tez wydaje się że jest ok. W razie czego podobno można zrobić jakoś downgrade.

vasco5
28-01-2009, 19:51
no pewnie tak samo jak upgrade :)

svierq
29-01-2009, 12:11
Witam serdecznie,

Mam taki problem. Mianowicie wgralem wczoraj uaktualnienie firmware z 1.0.5 --> 1.1.1 i nie miala niespodzianka: zaiwazalny FF. Wczesniej nie bylo problemu ostrzyl w punkt nawet z tak niecelnym obiektywem jakim jest 50mm f1.8 II . Dlaczego tak sie stalo?? Czuzby usunely sie jakies ustawienia kalibracyjne aparatu?? Co radzicie zrobic?? Nie usmiecha mi sie oddawac aparatu do serwisu. Czy pomoglby powrot do wczesniejszej wersji?? Jesli tak to gdzie znalezc 1.0.5??

Pozdrawiam

tomdz
29-01-2009, 14:26
A miałeś wcześniej kalibrowaną puchę? Jeśli nie to byłoby niejako potwierdzenie, że nowy firmware zmienia coś w AF...

elix
29-01-2009, 18:22
Do 40D firmware 1.0.5

http://drivers.softpedia.com/get/FIRMWARE/Others/Canon-EOS-40D-Firmware-105.shtml

http://www.dpreview.com/news/0711/07112002canon40dfirm.asp

http://www.findmysoft.com/drivers/Canon-EOS-40D-1-0-5-firmware-driver.html

ExploRa
29-01-2009, 19:26
Jak juz masz zamiar wrocic do poprzedniego firmware'u to do 1.0.8.
Imho mnie sie wydaje, ze nic z AF'em nie zmienia... Tylko tak sie wydaje, bo osoby co wgraly 1.1.1 mialy nadzieje, ze cos AF bedzie lepiej chodzil i zaczely sie baczniej przygladac co sie dzieje. I nagle odkryly problemy, ktore byly juz od poczatku w body... Jak ktos zrobi analize kodu, to moze sie dowiemy co tak naprawde tam zmieniono. Ja tam nic nie zauwazylem majac 1.0.8 teraz 1.1.1

svierq
29-01-2009, 21:41
Po wgraniu softu z 1.0.5 na 1.1.1 pojawil sie wyrazny FF i nie jest to tylko moje spostrzezenie. W ten sam dzien kupowalem Tamrona 17-50 i niestety mial FF (oddalem go do sklepu) wrocilem do domu i z moja 50mm f/1.8 robilem test i zachwycony jak w porownaniu z tym nieszczesnym tamronem ostrzy w punkt IDEALNIE. I postanowilem na pocieszenie nie udanego zakupu :P wgrac sobie nowy soft. Ale tylko sie zmartwilem... Pierwszy strzal i nagle ogromny FF :( Puszki wczesniej nie kalibrowalem. Kupilem body. a pozniej dokupilem 50mm. Dzialalo wszystko od "zawsze". Zaluje tej aktualizacji :( Cieakwe czy jak wgram spowrotem 1.0.5 to sie naprawi? Choc nie sadze. Zostaje mi oddac na zytnia do kalibracji na gwarancji??

vasco5
29-01-2009, 22:23
przestrzeliłem swoją sztukę i po wgraniu z 1.0.5 na 1.1.1 nie ma żadnych zmian z AF w działaniu czy błędach typu FF/BF
a przynajmniej nic takiego ja nie zauważyłem...

svierq
29-01-2009, 23:01
UDALO SIE!! :) Choc podchodzilem do tego bardzo sceptycznie ale cofnolem wersje z 1.1.1 do tej ktora mialem 1.0.5 (jedyne co moglem zrobic zanim zostalo by mi wyslanie na zytnia do kalibracji AF). I powiem wam ze pierwszy strzal i problem FF zniknol. Nie wiem dlaczego tak sie dzieje ze z moja pucha 1.1.1 powoduje FF i to spory. Nie samowite... Ostrzy w punkcik i znow jestem happy :-D:-D:-D

Zauwazylem ze ten problem po wgraniu softu zdazyl sie nie tylko u mnie. Koledzy z oststnich postow o tym pisza http://www.optyczne.pl/1527-nowość-Canon_EOS_40D_-_firmware_1.1.1.html W kazdym razie nie prubuje juz zadnych upgradów;)

elix
29-01-2009, 23:31
nic nowego nie wniose ale wkleje to co napisali mi chociaz uprzedzilem ich ze wiem ze jest jasno napisane co zmienia nowy firmware.
Odpowiedz dostalem w ok. 30min. od wyslania zapytania.
Zapytalem czy moze wiedza cos na temat sytuacji w Polsce odnoscie 5D MKII i jak widac na dole nie sa w stanie nic powiedziec, a pytanie zadalem z ciekawosci i przy okazji.

Thank you for contacting Canon USA product support, and for your inquiry
about the firmware update for the EOS 40D. We value you as a Canon
customer and appreciate the opportunity to assist you.

Firmware update Version 1.1.1 incorporates the following fixes and
improvements:

1. Fixes a malfunction that in rare occurrence causes a low battery
indication to be displayed when using the EF 85mm F1.2L II USM lens.

2. Fixes a malfunction that in rare occurrence causes an Err 06 Self
Cleaning Sensor malfunction to appear on the camera's LCD monitor and
LCD data panel, even when the Self Cleaning Sensor Unit is operating
normally.

3. Fixes a malfunction that prevents correct colors from being printed
when direct printing.

4. Modifies the level of subject brightness that causes the AF-assist
beam to fire when using an external Speedlite.

5. Enables an external flash connected to the camera's synchro terminal
to fire even when the camera's built-in flash is popped up.

No other changes were made.

You have contacted Canon USA technical support. We do not have any
information regarding availability outside of the USA. For assistance
with your inquiry we recommend that you contact Canon Poland at
www.canon.pl .

We hope this information is helpful to you. Please let us know if we
can be of any further assistance with your EOS 40D.

Thank you for choosing Canon.

Sincerely,

Erik
Technical Support Representative

Special Note: Certain issues are very difficult to resolve via email.
If your question remains unanswered after you have received this email,
you may call our special toll-free number for email customers with
unresolved issues and speak to a technician by dialing 1-866-261-9362,
Monday - Friday 8:00 a.m. - 12:00 midnight ET, and Saturday 10:00 a.m. -
8:00 p.m. ET (excluding holidays).

If you prefer to continue to communicate via email, reply to this
message and we will respond as quickly as possible.

Konrado84
30-01-2009, 01:00
Ja ostatnio wysłałem na Żytnią 40D do kalibracji. Powód? front focus.
Po regulacji (miałem tel z serwisu, że był błąd ustawiania ostrości i ustawili) okazało się, że błąd jest ok. 2 razy większy!
Wgrano firmware 1.1.1. Nie wiem czy to ma coś do rzeczy, w każdym razie odesłałem dzisiaj aparat jeszcze raz.

Swoją drogą to ciekaw jestem czy przy kalibracji przesunęli punkt ostrzenia w tą stronę co chciałem czy w przeciwną.
W każdym razie zastanawiam się jaki związek z tym może mieć firmware?

delaa
31-01-2009, 21:43
HI !
Przykro mi - po wgraniu 1.1.1 do 40D - nic się z autofocusem u mnie nie zmieniło - 24-105, 100-300 i kochany 18-55 też tak jak trzeba. A - zdjęcia też się robią ....

Pozdrawiam DeLaa.

C80
09-02-2009, 14:20
Z lekkim zdziwieniem muszę powiedzieć, że po wgraniu nowego firmware zdjęcia są ostrzejsze. Już pierwsza sesja zdjęciowa z meczu mnie zachwyciła celnością.

violinman23
11-02-2009, 15:30
To i ja się wypowiem. Przypomniało mi się nad ranem, że przecież jest nowy fir. a ja mam stary. :) Więc zaktualizowałem przed chwilą. Potem zacząłem czytać opinie. I dotarłem do tego że powoduje FF. Zaciekawiło mnie to, bo gdy kupiłem aparat miałem kosmiczny BF. Wymieniłem puchę na nową, i był mniejszy ale też. Kalibrowałem i niby wszystko ok... ale nie zawsze. Miał tendencję do ustawiania przed obiektem. Więc zrobiłem kilka zdjęć z ciekawości, przez okno. Akurat sąsiedzi mają balkon pod kątem 90* do mojej ściany, a tam sznurki i klipsy. Więc strzeliłem - raczej w punkt. (400mm) Powtórzyłem tę operację robiąc portrecik w świetle dziennym, nastawiłem na oko i jest. Nie wiem co o tym sądzić. Przecież to tylko firmware. Ale z drugiej strony... Powiem tyle, że Canon przesadza troszkę. A brak cywilizowanego serwisu w Polsce przeraża.
Pozdrawiam, chętnie poczytam co u Was się zmienia. Ciekawi mnie jak to jest z tym AF.

mcdenko
11-02-2009, 19:12
Ciekawostka! Ja załadowałem firmware zanim się ukazało oficjalnie. Pojawiło się wcześniej na francuskich bodajże stronach i zauważyłem, że aparat zaczął ostrzyć dokładniej!. Jak wcześniej zdarzała mu się "skucha" (ale w granicach głębi ostrości!) to po aktualizacji jest idealnie. Nawet w żółtym świetle! Myślałem, że to moje przywidzenia, ale coś jednak chyba jest na rzeczy skoro kilku userów potwierdza odmienne działanie AF po aktualizacji do 1.1.1 :)

tomek1906
11-02-2009, 22:02
a ja myslalem ze to moj wymysl :) po update do 1.1.1 z 1.0.8 tez mam FF, wczesniej kalibrowali mi do 24-105 i bylo w punkt.
Ludzie czy moge wgrac wczesniejsza wersje? ma ktos moze to 1.0.8?

KLeszek
11-02-2009, 22:12
tomek1906 , 1.0.8 wysłałem ci na @

tomek1906
11-02-2009, 22:14
dzieki, prosze o info od kogos kto cofal sie z firmwarem jak to zrobic

ExploRa
11-02-2009, 22:18
Mozna wrocic nawet do 1.0.5 itd... Jezeli kalibracja polega na softowym "justowaniu" body, to byc moze zmiana softu kasuje te ustawienia... Inna sprawa, ze cala kalibracja polega na tym, ze soft przesuwa o jakis zadany krok (+/-) naped AF obiektywu. Rownie dobrze, mogli by zaimplementowac microadjustments AF w 40D i innych puchach... Ale marketingowo im to nie na reke... jakis Wasia by sie przydal :) Ja w zasadzie nic nie zauwazylem co by sie u mnie zmienilo miedzy 1.0.8 a 1.1.1. Hmmm

tomek1906
11-02-2009, 22:18
KLeszek, za duzy plik :)
prosze o przeslanie na t.szafraniec@chello.pl
z gory dzieki
u mnie na pewno robilem rawy przed oodaniem sprzetu na zytnia i po odbiorze, teraz to jakas masakra, 2 cm FF

KLeszek
11-02-2009, 22:32
tomek1906 , masz tu :

Pirx
11-02-2009, 22:36
Dla chcących przywrócić poprzedni soft - link do wersji 1.0.8 (http://rapidshare.com/files/196928225/eos40d108.exe).

KLeszek
11-02-2009, 22:38
sorki :( tam jest 1.1.1 ... 1.0.8 jest TU (http://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=en&u=http://masterchong.com/v2/firmware/canon-eos-40d-firmware-update-version-1.0.8.html&ei=QDeTSZCvAozO0AXkhKGjCw&sa=X&oi=translate&resnum=2&ct=result&prev=/search%3Fq%3DEOS%2B40D%2BFirmware%2BUpdate%2BVersi on%2B1.0.8%26hl%3Dpl%26client%3Dfirefox-a%26rls%3Dorg.mozilla:pl:official%26hs%3Dr7L)

delaa
11-02-2009, 22:52
Jak ktoś potrzebuje 1.05 (twardym trza być a nie mientkim) to PM mam na dysku wstawię gdzie bądź, nawet na lotnisku w Monachium można odebrać (z automatów z kawą leci) ...

Max78
11-02-2009, 23:18
plotkujecie, to dorzuce do pieca: po aktualizacji (z zapietym slojem ;P) do 1.1.1. zmian wiekszych nie odnotowalem :) (Tak, dalej drza mi rece i AF nie trafia :D)...
Szum na ISO1600 - jakos wydaje mi sie, ze jest tego nieco mniej :D ...ale najpewniej za dlugo przed monitorem (10-12h/dobe...) siedze i wzrok mi siada :D (albo zwyczajnie Richie skutecznie wbija mi trzymanie czasow do glowy :D)...

W kazdym razie - pucha dziala, foty robi, kawy nadal nie chce, ale to moze z nastepna wersja softu bedzie ;)

violinman23
11-02-2009, 23:43
Panowie. A gdyby tak wgrać soft z 50D do 40D? :)

Stanislaw
12-02-2009, 01:21
Masz 40D, spróbuj. ;)

ExploRa
12-02-2009, 17:50
Panowie. A gdyby tak wgrać soft z 50D do 40D? :)

Jakby byl ten sam proc, to hmmm... 40D Digic III a 50D Digic IV... Mozesz zaryzykowac, ale pewnie odrazu wywali, ze nie ta wersja ;)

Tomasz Golinski
12-02-2009, 18:06
To dla cieniasów. Wgraj soft z 5d mk2, od razu matryca się powiększy! I filmy będzie można kręcić!

rufer
12-02-2009, 18:31
Strasznie kombinujecie z tymi linkami do poprzednich wersji.
Wszystkie wersje leżą sobie na stronie canona:

http://web.canon.jp/imaging/dc/eos40d111.exe
http://web.canon.jp/imaging/dc/eos40d108.exe
http://web.canon.jp/imaging/dc/eos40d105.exe

ExploRa
12-02-2009, 19:49
To dla cieniasów. Wgraj soft z 5d mk2, od razu matryca się powiększy! I filmy będzie można kręcić!

... i inne cuda na kiju :)

slawpl
13-02-2009, 00:41

moze od razu z 1ds mkIII :mrgreen:

i grip wyrosnie dodatkowo ;p

pastec69
13-03-2009, 23:15
moze od razu z 1ds mkIII :mrgreen:

i grip wyrosnie dodatkowo ;p

jasne :)
i jak się magnetyzer na kabelek założy podczas ściągania zdjęć to się rozdzielczość to 25mln zwiększa....
Właśnie wgrałem 1.1.1 i z lekkiego BF (około 4mm) przeszło na minimalne (akceptowalne bo poniżej 2mm) FF.
Ja jestem z takiej zmiany zadowolony.
Dodatkowo jakby celniej wybiera punkty AF ale może to dlatego, że jest piątek wieczór i whisky się kończy.
PS

Tomasz Golinski
13-03-2009, 23:38
Właśnie wgrałem 1.1.1 i z lekkiego BF (około 4mm) przeszło na minimalne (akceptowalne bo poniżej 2mm) FF.

W takim razie proponuję wersję 1.0.0.6667 ;-)

pastec69
14-03-2009, 00:03
W takim razie proponuję wersję 1.0.0.6667 ;-)

Przepraszam nie zrozumiałem.
Prosze o wersję dla słabszych. :?
PS

Voyager70
14-03-2009, 00:40
Tomek, SUPER! :)
Pastec69, to 2/3 (slownie: dwie trzecie) :)
Skoro miałeś -4, wgrałeś V.1 i masz +2, to powinieneś wgrać wersję 2/3 (6,6667)!

Maćkowsky
22-04-2009, 02:03
że tak spytam, czy w 40D nie ma możliwości korygowania FF jakąś śrubką tak jak w 350D ?
Z tego co sprawdziłem na 40D moim i mojego kumpla to te puchy działają tak, że z jasnymi stałkami (50 1.4 i 85 1.8) mają FF ale przy odległości wiekszej niż 1 m ( i FF rośnie wraz z odległością od przedmiotu) a z zoomami np 24-70L trafiają w punkt.
Zaraz wgram nowy soft i sprawdzę czy moj FF się jeszcze zwiększy :)

Max78
22-04-2009, 08:52
Maćkowsky: I jakie efekty?

p3cpl
22-04-2009, 17:01
Ten soft 1.1.1 ewidentnie coś majstruje przy AF. Po tym jak body wróciło mi z żytniej po wymianie filtra na matrycy, coś mi nie pasowało z ostrością, fakt że robiłem od tego czasu tylko na 70-200 4L i wszystko w granicach 200 mmm więc myślałem że ręce mi się tak trzęsą i nie trafiam z AF.
Ale ostatnio zacząłem kombinować z T28-75 i 50-ką 1.8 i na każdym ostrość była do d.. a w zasadzie nie było jej wcale, jedno wielkie mydło. Już dzisiaj chciałem wysyłać puszkę na żytnią ale zauważyłem przez przypadek,
że wgrali mi na żytniej soft 1.1.1, wgrałem więc z powrotem 1.0.8 i jak ręką odjął! ostrzy idealnie i nie mydli.:mrgreen:

Slawo10
22-04-2009, 17:31
p3cpl a czy wcześniej miałeś coś kalibrowanego w serwisie, body do szkieł - szkła do body?

Maćkowsky
22-04-2009, 17:51
Maćkowsky: I jakie efekty?

Wydaje mi się że jest lepiej, AF mniej błądzi i nie zauważyłem FF na stałkach, na 40 zdjęć pomylił się 3 razy. Niestety ostrząc na drzewo w odległości około 10m wyjechał mi w nieskończoność. Jutro mam sesję więc przetestuję dokładnie, ciekawi mnie jak będzie się zahowywał z zoomami.

p3cpl
22-04-2009, 18:35
p3cpl a czy wcześniej miałeś coś kalibrowanego w serwisie, body do szkieł - szkła do body?

Ani puszka ani szkła nie były nigdy kalibrowane. Szkła mam nowe oprócz 70-200, który kupiłem używany więc tu nie jestem pewien czy nie było jakiejś kalibracji, ale ostrość gubił na wszystkich szkłach Tamron 28-75, 70-200L, C50 1.8 i kitowym 17-55
Na każdym szkiełku zdjęcia były delikatnie "rozmyte" jakby zamglone. po zmianie softu na stary wszystko wróciło do normy.

Slawo10
22-04-2009, 19:31
p3cpl statystycznie, czytając posty (większość na zagranicznych forach) można dojść do wniosku, że jednak najnowszy soft poprawia współpracę/ustawianie ostrości body - różnej marki/typy obiektywów
kłopoty z ustawianiem ostrości miały osoby, które miały "coś" kalibrowanego
nowy soft naprawiał błędy współpracy, a zmiany pokalibracyjne zostawały i wtedy pojawiał się ff lub bf, zależnie w jaką stronę odbyła się kalibracja - stąd właśnie moje pytanie
po testach 3 ostatnich wersji 1.0.8; 1.1.0; 1.1.1 zostałem przy sofcie 1.1.0, dla mnie okazał się najlepszy, chociaż niektórzy boją się tej wersji bo oficjalnie nie ukazała się na stronie internetowej

p3cpl
23-04-2009, 18:27
Być może statystycznie tak to działa :) jak wiadomo statystyka jest bardzo kreatywną dziedziną nauki i wszystko można "statystycznie" przedstawić :)

W każdym razie jak napisałem wyżej w mojej puszce wszystkie zdjęcia były "mydlane" ostrości nie było praktycznie w ogóle i nie był to FF/BF, tylko po prostu cały kadr był nieostry. Po powrocie do softu 1.0.8 problem zniknął i ostrzy jak dawniej.

puszka na pewno nie była kalibrowana i większość szkieł również, nie mam pewności tylko co do 70-200/4L .

Slawo10
24-04-2009, 09:02
... no i dla tego właśnie użyłem słowa "statystycznie":)
niestety nie wszyscy chwalili sobie tą wersję, dla mnie również nie przypadła za szczególnie do gustu

gdy wersja 1.1.1 krążyła po necie i była wgrywana przez serwisy, ale jeszcze nie było jej na stronie Canona, jeden z użytkowników C40D poszedł do serwisu, aby mu wgrali tą wersję, w serwisie zadano mu pytanie, czy z czymś ma kłopoty, coś mu nie działa itp., odpowiedział że wszystko ma OK, - no więc jak będzie miał z czymś kłopot, to niech wtedy do nich przyjdzie, popatrzą co jest nie tak, naprawią i wgrają nową wersję softu
i z tej odpowiedzi serwisu (nie w polsce) trzeba wyciągnąć wnioski:-D

ja zostałem przy wersji 1.1.0, obecnie jest podobna sytuacja z 50D, do niedawna kupujący nowe lub odbierający body z serwisu mieli wgrana wersję 1.0.5, która nie była wystawiona na oficjalnej stronie, oficjalnie pojawił się soft w wersji 1.0.6

rychu
25-04-2009, 20:48
Piszą chyba tylko ci, którzy mieli kłopoty a 1.1.1 Ja nie mam ŻĄŃĆ kłopotów, a wcześniej miałem 1.0.5 i 1.0.8 Wszystkie są (a starsze były) dla mnie dobre, bo tak naprawdę poprawiały dla mnie nieistniejące problemy.
Ach, ten pośpiech... powinno być ŻADNYCH kłopotów...

gervee
25-04-2009, 22:23
Dzisiaj i ja wgrałem ten firmware ... zobaczymy w najbliższych dniach czy coś się zmieniło/poprawiło/pogorszyło. Do tej pory na firmware 1.0.5 nie było źle choć AF nie był do końca pewny.

piratee
01-05-2009, 13:27
Witam
Ja do tej pory miałem firmware 1.0.8, wgrałem 1.1.1.
Z moich pierwszych odczuć to:
-jakby zdjęcia na podglądzie były ciut wyraźniejsze
-minimalnie bardziej kontrastowe
-szybciej i pewniej trafiający AF - obiektyw EF-s 18-55 IS

Piratee

ExploRa
01-05-2009, 17:06
A ja cofnalem sie do wersji 1.0.8... 1.1.1 byl od wydania...
Roznice... Hmmm... Nie widac i nie slychac... Szczegolnie z AF...

aRtrEx
02-05-2009, 13:48
Po wgraniu nowego softu Tamron 17-50 nie ma FF. O tym, ze przed wgraniem softu FF ostrzył przed jestem przekonany. Na drugiej puszce dokładnie taki sam efekt. Testów nie robiłem, więc dam(y) głowę uciąć, że zmiany af są.
Wgram z powrotem 1.0.8 i postrzelam trochę. Interesuje mnie, czy zmieni się praca z sigmą 50 1,4. Była kalibrowana na sofcie 1.1.1. i jest nieużywalna na odległościach powyżej 3 metrów. :evil:

ExploRa
02-05-2009, 17:31
Po wgraniu nowego softu Tamron 17-50 nie ma FF. O tym, ze przed wgraniem softu FF ostrzył przed jestem przekonany. Na drugiej puszce dokładnie taki sam efekt. Testów nie robiłem, więc dam(y) głowę uciąć, że zmiany af są...

Tia... Spory byl ten FF ? Tez mam 17-50 i jakos nie widze roznicy. Choc z nim to wydawac sie moze wiele rzeczy jak na jego AF. Wiec hmmm... Jak sie poczyta fora itp. To 1.1.1 dziala jak... placebo... Pytanie czy wierzyc i miec spokoj, czy nie wierzyc i testowac...

punky
02-05-2009, 18:33
Jak zaktualizowalem z 1.0.8 do 1.1.1

problemow powaznych wczesniej nie mialem typu BF/FF
szybki test pokazal ze po aktualizacji problemow tez nie ma
szkla to
sigma 10-20; canon 50/1.8; canon 70-200 L 2.8;

wydaje mi sie natomiast ze na 70-200 jest ostrzej na dlugim koncu
bylo lekkie mydelko na 200 na dalekich przedmiotach np drzewach
teraz jest elegancko

to samo z wyswietlaczem - wydaje mi sie ze ostrzej pokazuje jak juz ktos wczesniej pisal

moze to firmware a moze autosugestia - wczesniej nie przywiazywalem do tego tak mocno uwagi

w kazdym badz razie na gorsze mi ta aktualizacja nie wyszla
ja jestem zadowolony

aRtrEx
02-05-2009, 21:35
Tia... Spory byl ten FF ? Tez mam 17-50 i jakos nie widze roznicy. Choc z nim to wydawac sie moze wiele rzeczy jak na jego AF. Wiec hmmm... Jak sie poczyta fora itp. To 1.1.1 dziala jak... placebo... Pytanie czy wierzyc i miec spokoj, czy nie wierzyc i testowac...
FF był duży, na tablicy około 20mm na ogniskowej 50. Fotek testowych zrobilismy sporo, bo znajomy kupił 40D i dostał bzika na punkcie bf/ff. Też bym był sceptyczny, ale wiem, co wychodziło a co wychodzi obecnie po akualizacji softu.
A pytanie czy wierzyć czy nie? Fakt, Canon podał oficjalną specyfikację i nie ma tam słowa o żadnej ingerencji w układ AF, ale u tylu użytkowników zadziałałby efekt placebo?
Kurcze, doszło do tego, że zastanawiam się, czy nie wystawić tamrona na allegro... Bo jeśli soft ma mi wpływać na pracę af z kundlami... Teza naciągana, ale może właśnie to Canon chciał osiągnąć? :lol:

tomdz
03-05-2009, 17:02
Placebo czy nie, przed upgradem nie używałem prawie 50mm 1.4, zwłaszcza niżej 2.5, bo to była totalna frustracja. Ostatnio to chyba na powrót mój ulubiony słoik, na 2.0 żyleta, wczoraj popstrykałem wieczorem dla zabawy w ogródku sporo na 1.4 (kwiatki, pies, ludzie) i może z 10-15% było nie trafionych. Uważam to za naprawdę dobry wynik. Ja tam więc cieszę się z nowego firmware'u, nawet jeśli nic nie zmienił ;-)
W przypadku 85mm zmian w zachowaniu nie odnotowałem.

r2d2
10-05-2009, 23:01
No to ja mam identycznie z moim 40D. Wiele miesięcy frustracji przy korzystaniu ze stałek. Może to i dobrze, że do nowej piątki nie wstawili tego AF'a. Pomimo wszystkich krzyżowych, AF w 40D jest po prostu niepewny...
A myslalem, ze zmieniajac 30d--->40d zyskam na precyzji AF :-(

marcello
09-06-2009, 20:15
cos temat przygasl, a ja mam dylemat, czy zostac na 1.0.8 czy przejsc na 1.1.1, z lektury widze, ze to rosyjska ruletka....:| nie ma zadnych nowych info w tej sprawie? moze ktos zasiegnal slowa, czy faktycznie nowy firmware ma wplyw na AF?

pzdr

Mikey
09-06-2009, 21:31
cos temat przygasl, a ja mam dylemat, czy zostac na 1.0.8 czy przejsc na 1.1.1, z lektury widze, ze to rosyjska ruletka....:| nie ma zadnych nowych info w tej sprawie? moze ktos zasiegnal slowa, czy faktycznie nowy firmware ma wplyw na AF?

pzdr

Moim zdaniem lepiej jest wgrać nowszą wersję. Jeżeli coś nie będzie działało (w co BARDZO wątpię) to zawsze możesz wrócić do poprzedniej wersji.

tomek1906
13-06-2009, 09:26
no i okazuje sie że takie calkowite przywrocenie poprzedniej wersji firmware nie jest zawsze mozliwe w 100%. ja na przykład straciłem ustawienia kalibracyjne (miałem FF), teraz wrócił w pełnej okazalosci pomiomo wgrania starszego softu

gervee
10-07-2009, 10:28
No i mam pierwszą wątpliwość związaną z aktualizacja firmware do wersji 1.1.1. Wybieram tryb RAW a w rezultacie otrzymuję zdjęcia w formacie 1936x1288 (czyli sRAW). Co jest do cholery? Macie tak samo? Może coś przestawiłem i nie wiem o tym? Gdzie jest ten RAW!

dr11
10-07-2009, 10:38
Gdzie sprawdzasz jakie rozmiary ma fotka? Może być tak, że program Ci pokazuje rozmiar zaszytego w RAWie JPGa.

gervee
10-07-2009, 10:49
Gdzie sprawdzasz jakie rozmiary ma fotka? Może być tak, że program Ci pokazuje rozmiar zaszytego w RAWie JPGa.

No i być może "dałem ciała" nie będąc czujnym i zdając się na IrfavView zasugerowałem się, że jest coś nie tak jak trzeba ;). Trzeba się więcej wysypiać :).

dr11
10-07-2009, 10:52
W porządku, kiedyś się też tak dałem naciąć, ale jakiś porządniejszy program do RAWów wyprowadził mnie z błędu :)

takpoprostu
21-08-2009, 20:16
to ja dodam swoje 3 grosze... w końcu wgrałem te wersje 1.1.1.. Przedtem posiadałem 1.0.8. I co ? I rewelacja, miałem spore problemy z 85tką na 1,8 z moim body. Trafiał jak chcial i było mętno, na innych body OK,a u mnie mętno. No i wgrałem nowy sofcik i rewelacja! Poprawil sie kontrast zdjęć i ostrość na 1,8...Zrobiłem szereg testów przed i po... Dam jeden z nich, wycinek z RAWA na górze wersja 1.0.8 na dole 1.1.1

http://www.akwilian.netrar.pl/publiczny/nowy_test.jpg

o..

kołaj
25-08-2009, 12:24
Witam!
Ewentualny powrót do softu starszego, no bo zawsze może być coś nie tak z nowszym,polega na wgraniu na powrót poprzedniej wersji? Tylko tyle?

mate00sh
25-08-2009, 12:26
Dam jeden z nich, wycinek z RAWA na górze wersja 1.0.8 na dole 1.1.1

http://www.akwilian.netrar.pl/publiczny/nowy_test.jpg

o..

Ale w tym pierwszym zdjęciu ostrość jest dużo przed obiektem (na drugim trafiłeś).

takpoprostu
28-08-2009, 23:58
Ale w tym pierwszym zdjęciu ostrość jest dużo przed obiektem (na drugim trafiłeś).

a no właśnie, przed softem zawsze tak było... ostrość była przed... teraz trafia w punkt.

kołaj
09-09-2009, 00:40
Po wakacjach zmęczeni?:-D
Może ktoś na mój post #149?

tomek1906
09-09-2009, 18:22
po wgraniu ostatniej wersji (1.1.1) - wszystkie ustawienia mojego body zniknely bezpowrotnie (body było kalibrowane na żytniej do 24-105, i było w punkt jak sie patrzy) przywróciłem poprzednie wersje firmware ale front focus już pozostał.
Teraz jade na żytnią i wydusze z nich ta kalibracje od nowa za darmo albo sie przykuje do kaloryfera :) nikt mnie nie przestrzegł w serwisie ze wgranie oryginalnego softu bedzie miało takie konsekwencje. Amatorka...

Karol Kosiniec
30-10-2009, 12:06
Dla zainteresowanych, wgrałem firmware 1.1.1 przez Windowsa 7, update przeszedł bez problemów. Jakby ktoś chciał wiedzieć.

Krzychu
30-10-2009, 12:09
Dla zainteresowanych, wgrałem firmware 1.1.1 przez Windowsa 7, update przeszedł bez problemów. Jakby ktoś chciał wiedzieć.

Niesamowite, tyle że nie wiem czy zauważyłeś że nawet jak to się robi przez EOS Utility to i tak polega to na skopiowaniu firmware'u na kartę więc system ma tu niewiele do rzeczy...

Karol Kosiniec
30-10-2009, 12:12
Może to nie być tak oczywiste dla wszystkich, nie sądzisz?

takpoprostu
03-11-2009, 09:54
hihihihihhihi ;]

Karol Kosiniec
07-11-2009, 23:43
Dobry tekst. Pozdrowienia!

Black_Zany
18-11-2009, 23:46
http://fotoblogia.pl/2009/01/21/canon-40d-firmware-111/

sawek
24-11-2009, 00:34
Witam, wykonałem update z 1.0.8 do 1.1.1, narazie nie wiedzę zmian, dziwi mnie tylko to że macie jakies problemy z 85 f1,8 przy 1.0.8, ja od paru miesięcy na nim działałem i nie było problemów z AF.

box
24-12-2009, 00:50
powiedzcie mi czy oplaca sie wgrywac nowy update?? bo wczoraj odebrałem aparat od zytniej i nic nie wgrali wiec chyba nie ma zadnych zmian z wczesniejsza wersja co sadzicie??

ghosthunter
27-12-2010, 12:21
box, chyba faktycznie coś zroblili z pracą AF na jasnych obiektywach, Canon 50 1.8 II teraz czasem wyostrzy poprawnie na dużą odległość a wcześniej zdażało się tak 1 na 10 poprawnych, więc jakiś progres jest!

dziobolek
27-12-2010, 19:26
box, chyba faktycznie coś zroblili z pracą AF na jasnych obiektywach, Canon 50 1.8 II teraz czasem wyostrzy poprawnie na dużą odległość a wcześniej zdażało się tak 1 na 10 poprawnych, więc jakiś progres jest!

23-12-2009, 22:50 :roll: ;)

imx101
31-12-2010, 00:38
powiedzcie mi czy oplaca sie wgrywac nowy update?? bo wczoraj odebrałem aparat od zytniej i nic nie wgrali wiec chyba nie ma zadnych zmian z wczesniejsza wersja co sadzicie??

Na Twoim miejscu bym zostawił wersję 1.0.8 jeżeli oczywiście już tego nie zrobili na Ż. Kupiłem niedawno 40D i wydawało mi się, że coś jest z nim nie tak. Po podpięciu 70-200 robiło się mydło i nie trafiał (co jest w jakimś stopniu normalne dla tego sprzętu). Zrobiłem downgrade do 1.0.8 (przeczytałem o tym na jakimś zamorskim forum) i podziałało. Chociaż to również prawda, że trzeba "dostrajać" szkoło do tego korpusu bo ma FF.

fotopawkas
31-12-2010, 10:42
...Po podpięciu 70-200 robiło się mydło i nie trafiał (co jest w jakimś stopniu normalne dla tego sprzętu)....to również prawda, że trzeba "dostrajać" szkoło do tego korpusu bo ma FF.

no błagam... "normalne" ? "trzeba dostrajać" ?

o czym ty piszesz? jakby każde 40D miało fabryczną wadę FF/BF? jakoś posiadałem 40-kę z różnymi szkłami, w robocie mam dwie 40-ki z zoomami Sigmu 150-500 i o ile współpraca z w/w tele bywa kapryśna ale bez tragedii o tyle współpraca z 70-200, czy 100-400 przebiega wzorowo..

z twojej wypowiedzi można jednak wywnioskować, że zmiana FW na inny jest niemal koniecznością, bo inaczej mamy jakąś "fabryczną" wadę..
.

axk
31-12-2010, 11:42
Chociaż to również prawda, że trzeba "dostrajać" szkoło do tego korpusu bo ma FF.

Po pierwsze problem FF/BF to nie problem samego korpusu a zestawu korpus+obiektyw. Po drugie z twojej wypowiedzi wynika że każdy model 40D ma fabryczną wadę która wymusza na użytkowniku jego kalibrację z każdym używanym obiektywem, co oczywiście jest nieprawdą. To tak jakbyś kupił multimetr danej firmy i przed użyciem musiał byś go obowiązkowo skalibrować z użyciem odpowiedniego kalibratora, ponieważ bez tej kalibracji nie byłby w stanie poprawnie działać - przecież to absurd.

Oczywiście zdarzają się problemy typu FF/BF w niektórych zestawach korpus+obiektyw, jednakże jeżeli chodzi o model 40D to nie jest to jakiś "zjawisko nagminne".

bebesky
31-12-2010, 11:52
Na Twoim miejscu bym zostawił wersję 1.0.8 jeżeli oczywiście już tego nie zrobili na Ż. Kupiłem niedawno 40D i wydawało mi się, że coś jest z nim nie tak. Po podpięciu 70-200 robiło się mydło i nie trafiał (co jest w jakimś stopniu normalne dla tego sprzętu). Zrobiłem downgrade do 1.0.8 (przeczytałem o tym na jakimś zamorskim forum) i podziałało. Chociaż to również prawda, że trzeba "dostrajać" szkoło do tego korpusu bo ma FF.

Tyle śmiechu w sylwestra to chyba dobrze wróży na nowy rok.
Ubawiłem się setnie.
Czy mógłbyś jeszcze kilka takich fantastycznych teorii podać.

A w meritum - zmieniałem FW na nowy w każdym aparacie (w 40d też) i nigdy nie miało to wpływu na ostrość zdjęć. Natomiast znam przypadek, w którym kolega w 40d zmienił FW i bardzo narzekał na efekty. Narzekał do czasu gdy uświadomił sobie, że przestawił w aparacie wyostrzanie z 7 na 0.
Całą winą z początku obarczał zmianę FW.
A o dostrajaniu szkła. Nigdy żadnego szkła nie dostrajałem. Mam kilka a przewinęło się przez moje ręce kilkanaście. Wszystkie z systemu canona. Nigdy nie miałem żadnego problemu z, jak to piszesz, koniecznością dostrajania szkła.
Jeżeli masz problem ze szkłem bo np. miałeś pecha nie oznacza to że jest to ogólny problem i dotyczy wszystkich.

mateusz_s_p
02-01-2011, 16:09
W ubiegłym tygodniu zainstalowałem w swoim 40D nowy firmware 1.1.1. Ani to trudne ani przerażające. Nie rozumiem obaw przed wykonaniem tej czynności.
Problemów nie z puszką nie miałem, a użytkuję od ponad dwuch lat, dlatego większych zmian nie zauważyłem.

Moge powiedzieć natomiast jedno. Od kilku miesiecy mam na stanie Sigme 50mm f/1.4. Świetne szkiełko tyle że wykazywało lekki Front Focus. Zdecydowałem się na kalibrację w serwisie Sigmy, choć niechętnie bo i korpus trzeba im oddać na ten czas. Na szczęście nie trwało to długo, bo poniedziałek kurier zabrał i w piątek kurier (tego samego tygodnia) przywiózł z powrotem. Koszt około 150zł z kosztami przesyłki ubezpieczonej.
Kalibracja pomogła, ale nie do końca, nadal widoczny był lekki FF, choć mniejszy (z 15mm do około 5mm). Po upgradzie oprogramowania puszki problem zniknął. Szkiełko ostrzy mi w punkt w około 80-90% strzałow, co dla mnie jako amatora jest zupełnie wystarczajace.

Nareszcie w to szklo stało się moją córeczką, a nie tylko pasierbicą :-D

Nie potrafie tego wytłumaczyć ale zmiana pomogła i jednoczesnie nie spowodowała żadnych problemów z moimi pozostałymi szkłami (Sigma 10-20mm f/4.0-5.6 i Canonem 100mm USM Macro).

imx101
02-01-2011, 20:34
Tyle śmiechu w sylwestra to chyba dobrze wróży na nowy rok.
Ubawiłem się setnie.
Czy mógłbyś jeszcze kilka takich fantastycznych teorii podać.

A w meritum - zmieniałem FW na nowy w każdym aparacie (w 40d też) i nigdy nie miało to wpływu na ostrość zdjęć. Natomiast znam przypadek, w którym kolega w 40d zmienił FW i bardzo narzekał na efekty. Narzekał do czasu gdy uświadomił sobie, że przestawił w aparacie wyostrzanie z 7 na 0.
Całą winą z początku obarczał zmianę FW.
A o dostrajaniu szkła. Nigdy żadnego szkła nie dostrajałem. Mam kilka a przewinęło się przez moje ręce kilkanaście. Wszystkie z systemu canona. Nigdy nie miałem żadnego problemu z, jak to piszesz, koniecznością dostrajania szkła.
Jeżeli masz problem ze szkłem bo np. miałeś pecha nie oznacza to że jest to ogólny problem i dotyczy wszystkich.

Miałem do tej pory: 350D, 400D, 500D, 10D, 20D, 40D, 50D, 5D, 1Ds. Obiektywów też mi przez łapy trochę przeleciało więc nie jestem ostatnim osłem i ciemniakiem w temacie. Nie pisałem do ciebie i zachowaj swoje "cenne" uwagi dla kogoś o twoim poziomie. Cynizm w tym przypadku jest zwyczajnym objawem prowincjonalizmu i nie wnosi nic do dyskusji.

Nie wykluczam, że moje body 40D nie jest idealne i jest matrycą wszystkich następnych i poprzednich ale do tej nie miałem z żadnym body problemu oprócz 40D. Na tym kończę swój wywód.

borubar
07-01-2011, 11:49
A powiedzcie mi kto z Was wgrywał ten soft do 400D? Bo z tego co piszecie to widzę, że temat odnośnie 40D :-)

ps. a co w przypadku, gdy z jakiegoś powodu wgranie się nie powiedzie? Jest szansa do wrócenia do 1.1.0? Czy aparat padnie?

Slawo10
09-01-2011, 15:32
@borubar
a z jakiego powodu mogło by się nie powieść,
jeżeli wszystko wykonasz zgodnie z instrukcją, będziesz mieć naładowany akumulator do co najmniej 2/3, podczas wgrywania nie będziesz naciskać niepotrzebnie na guziki, to na pewno się powiedzie
jeżeli jednak podczas wgrywania "coś" się nie uda - tfu, tfu, tfu przez lewe ramię, to pozostanie już wtedy tylko serwis
ja w swoim 40D zmieniałem wersję softu pomiędzy 0.8 1.0 1.1 chyba z 15 razy, porównując działanie
soft można zmieniać zarówno "do przodu jak i do tyłu"
pozdro
@borubar
odpowiadając na post źle zrozumiałem Twoje pytanie
chodziło ci o wgranie do 400D softu z 40D
w żadnym wypadku nie próbuj wgrywać softu z innego body, ale aparat i tak na to nie powinien pozwolić, powinien pojawić się komunikat o nieprawidłowej wersji firmware

ghosthunter
10-01-2011, 16:47
23-12-2009, 22:50 :roll: ;)

Upps. Przepraszam, nie zauważyłem, że ten post już ponad rok stary jest. Odkopałem wątek i jak widać, żyje drugą młodością ;)

maciek21555
12-02-2020, 21:33
Witam!
Odkopałem wątek po raz kolejny. Czy ktoś z forumowiczów fizycznie posiada na swoim komputerze i jest w stanie podesłać mi firmware 1.1.1 oraz 1.0.8? Będę bardzo wdzięczny za wszelką pomoc, ponieważ podane linki są już nieaktywne(nie ma tych plików na oficjalnej stronie canona).

Pozdrawiam
Maciek

Fostel
13-02-2020, 13:29
Witam!
Odkopałem wątek po raz kolejny. Czy ktoś z forumowiczów fizycznie posiada na swoim komputerze i jest w stanie podesłać mi firmware 1.1.1 oraz 1.0.8? Będę bardzo wdzięczny za wszelką pomoc, ponieważ podane linki są już nieaktywne(nie ma tych plików na oficjalnej stronie canona).

Pozdrawiam
Maciek
Sprawdziłem i okazuje się, że zalegają u mnie na dysku bo puszka już dawno sprzedana.
3924

maciek21555
13-02-2020, 16:42
Fostel jesteś wielki! Pięknie dziękuję ;) jakbym mógł poprosić na maila: malek.mac94@gmail.com

BartekSz
28-03-2020, 11:59
Witam.
Nigdzie w sieci nie ma firmware update 1.1.1.
Gorąca prośba, jeśli ktoś jeszcze ma, proszę o wysyłkę na maila: bszmorl@gmail.com
Z góry dziękuję.

mwitek
10-04-2020, 20:31
Jak zdobędziesz to prześlij proszę i do mnie. Mwitek at gmail.com

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka