PDA

Zobacz pełną wersję : Canon 20d - co się popsuło?

nero916
02-01-2009, 19:38
Hej. Jestem tu nowy i od razu proszę o pomoc, poradę.
Coś dziwnego stało się z moim Canonem 20d: objawy
- nie mogę wejść do menu aparatu: w ogóle nie mogę zmusić aparatu aby pokazał coś na wyświetlaczu;
- po włączeniu na monochromatycznym wyświetlaczu nie jest wyświetlane ile można zrobić zdjęć - tak jakby nie widział karty pamięci (mam dwie i obu "nie czyta" - chyba);
- nie mogę wyzwolić migawki: aparat podnosi lustro, ale robi to wtedy kiedy on chce i na jak długo chce (na kartę pamięci i tak nie jest nic zapisywane); z tego co zdążyłem zauważyć migawka jest zamknięta po podniesieniu lustra;
- gdy wyłączam aparat monochromatyczny wyświetlacz dalej wskazuje parametry;
- często pokazuje ERR99;
- często przy wyjmowaniu i wkładaniu baterii często zwalnia lustro;
- w wizjerze nic się nie wyświetla;
- obiektyw nie ostrzy;

Generalnie nie mam pojęcia co mu jest: czy padła migawka, czy padł soft?...
Chciałem wgrać nowy firmware, ale jest to nie możliwe, bo nie mogę wejść do menu. Czy jest możliwość zainstalowania nowego soft przez kabel usb?
Wyjmowanie baterii nie pomaga - objawy cały czas te same.

Czeka mnie Żytnia czy mogę coś jeszcze zrobić?

kucyk
02-01-2009, 19:42
http://www.richardsnotes.org/archives/2005/04/29/50mm-lens-contact-points/
mozesz sprobowac przeczyscic styki obiektywu i korpusu

tam masz dosc dobrze to opisane, jak nie radzisz sobie z ang to daj znac

jak aparat klepie bez obiektywu?
jak aparat klepie bez karty?

nero916
02-01-2009, 20:02
Otóż: czy z kartą czy bez, aparat zachowuje się tak samo - tak jakby jej nie było.

Teraz zauważyłem, że jak na body znajduje się obiektyw i wkładam baterię to aparat 1 raz podnosi i opuszcza lustro (czy zwalnia migawkę tego nie wiem).
Za każdym razem tak jest jak wkładam baterię.

Sytuacja ta nie ma miejsca, gdy w aparacie nie ma obiektywu.

kucyk
02-01-2009, 20:04
no ale jak korpus zachowuje sie bez obiektywu? mozesz "robic zdjecia"?

nero916
02-01-2009, 20:09
W tym właśnie sęk, że ja nie mogę wyzwolić migawki: niezależnie od tego czy obiektyw jest wkręcony czy nie.

Jak aparat jest włączony i naciskam spust migawki to nie dzieje się kompletnie nic - zarówno z obiektywem i bez obiektywu:/ Nie mogę robić zdjęć

Pytanie jest takie:jeśli siadła migawka, to czy aparat powinien mi umożliwić wejście do menu aparatu?

kucyk
02-01-2009, 20:27
z tego co widze to standardowy problem w 20tkach
sprobuj wyjac obie baterie - ta normalna i ta mala podtrzymujaca ustawienia

nero916
02-01-2009, 20:33
Tak już raz zrobiłem: wyjąłem obie baterie na około 1 minutę. Ale nic to nie zmieniło.
Gdzieś wyczytałem, że trzeba wyjąć na co najmniej 20 minut, więc teraz trochę poczekam i zobaczę.
W razie czego w poniedziałek telefon do Żytniej. Czy w ogóle jest jeszcze jakiś serwis godny polecenia?

Fotograf1995
03-01-2009, 14:14
Jeśli chcesz to robić na gwarancji to tylko Żytnia. A jak nie to możesz zaryzykować gdzie indziej, ale zawsze jest ryzyko, że trafisz na jakiś zły serwis.

nero916
03-01-2009, 15:23
Ta właśnie zrobię: w poniedziałek telefon na (i pewnie wysyłka) Żytnią. Po całonocnym trzymaniu aparatu bez obu baterii stwierdzam, że się nie naprawił. Objawy dalej te same.

adamek
03-01-2009, 15:40
W razie padu migawki zazwyczaj migawka "kłapie jak szalona" (opisał mi tak kiedyś dolegliwość właśnie technik z żytniej ;) ) więć to zapewne nie migawka

nero916
03-01-2009, 20:40
adamek - w sumie to mnie pocieszyłeś, bo wymiana migawki kosztuje pewnie około 600 zł, a wymiana softu, lub czegoś innego pewnie mniej :) Chciałem wgrać nowy firmware przez usb, ale się okazało, że teraz PC nie widzi aparatu w ogóle:/ Więc w poniedziałek rano telefon na Żytnią.

Madric
03-01-2009, 22:09
Witam
Daj znać co było, bo tez jestem poasidaczem 20d. Swoja droga gdzie jest ta druga bateryjka i czy w kazdym canonie w tym samym miejscu?

Pozdrawiam

nero916
03-01-2009, 22:43
Ta druga bateryjka jest koło tej głównej, tzn, wyciągasz tą główną i ta bateryjka, która podtrzymuje ustawienia jest w takim plastikowym koszyczku.Wyciągasz ten koszyczek i tam jest ta bateria (podobna jak na płycie głównej PC).

Jak tylko coś ustalę to na pewno powiem co i jak.

konradl
03-01-2009, 23:04
hehe, mnie DOKLADNIE to samo spotkalo, narazie nic nie robilem bo i tak czekam na 5dmk2... Ale jak bys sie czegos dowiedzial to koniecznie napisz jaka diagnoza i wycena. Choc na 95% wydaje mi sie ze to wlasnie migawka.

nero916
08-01-2009, 16:18
W poniedziałek body wysłałem do serwisu. Dziś dzwoniłem i... Migawka jest sprawna. Do wymiany: układ sterowania, komunikacji, spust migawki i jeszcze coś (nie pamiętam co). Wstępna wycena 370 zł. Termin naprawy około dwa tygodnie. No i to tyle:)

Madric
08-01-2009, 23:06
W poniedziałek body wysłałem do serwisu. Dziś dzwoniłem i... Migawka jest sprawna. Do wymiany: układ sterowania, komunikacji, spust migawki i jeszcze coś (nie pamiętam co). Wstępna wycena 370 zł. Termin naprawy około dwa tygodnie. No i to tyle:)

W takim razie jest sens naprawiać? Ja swoją 2 miechy temu gdzieś, kupiłem za 950pln. Znając złośliwość rzeczy martwych:( oddadzą i się migawka zepsuje:/ (jakby o to ja nei kracze:D:D:D)
Pozdrawiam

nero916
09-01-2009, 02:15
W takim razie jest sens naprawiać? Ja swoją 2 miechy temu gdzieś, kupiłem za 950pln. Znając złośliwość rzeczy martwych:( oddadzą i się migawka zepsuje:/ (jakby o to ja nei kracze:D:D:D)
Pozdrawiam

Taki sens, że ja dałem za body ponad rok temu 2x tyle co Ty:)
Jakbym wiedział, że w ciągu 12 miesięcy cena tego body spadnie dwukrotnie,to... i tak bym kupił. W tym czasie zrobiłem kilka tysięcy zdjęć: niektóre lepsze, niektóre gorsze. Ale to już wspomnienie - zapisane na trwałe w formie elektronicznej i w formie drukowanej.
Teraz czekam, aż mi naprawią mój rejestrator wspomnień:(
P.s. A co się w międzyczasie nauczyłem - to moje:-D

konradl
09-01-2009, 03:37
dzieki za info. No no b.ciekawa informacja :) Jak juz aparat wroci to daj znac czy na tym sie skonczylo, czy przypadkiem dojdzie jeszcze wymiana migawki na koniec. Nie chcialbym krakac ale juz mialem z nimi przeprawe wlasnie z ta 20-ka (na szczescie wtedy byla jeszcze na GW).

nero916
15-01-2009, 16:37
Aparat dziś wrócił do mnie z serwisu. Tak jak pisałem wyżej (cena też ta sama):
- naprawa sterowania;
- wyzwalania migawki;
- komunikacja z komputerem;
- wymiana spustu;

I przy okazji dowiedziałem się ile mam strzelone fotek.
Aparat chodzi jak dawniej:) Co do serwisu z Żytniej: jestem bardzo zadowolony. Miła i fachowa obsługa:)

Pozdrawiam