Zobacz pełną wersję : Fotogeniczne słońce
Niesamowite zdjęcia słońca
http://www.boston.com/bigpicture/2008/10/the_sun.html
Zdjęcia rewelacyjne, niestety nie od wykonania tym czym dysponujemy...a szkoda czasem.
Wracam do oglądania.
Zdjęcia typu 2, 4, 7 całkiem mnie zaskoczyły. Bardziej grafika, niż moje utarte wyobażenie o "powierzchi" Słońca.
A 1 to klasyk.
ciekawe, ale na forum chyba nikt nie dysponuje teleskopem...
ciekawe, ale na forum chyba nikt nie dysponuje teleskopem...
teleskopem..?.. hm, mysle,ze taka lunetka spowodowałaby jedynie niezły przypał matrycy. Prędziej moze jakieś S.O.H.O. by sie nadało ;)
Ja dysponuję ;) 1200mm. Przy założonym filtrze ND (chyba 4 albo 6) można spokojnie obserwować wizualnie i robić zdjęcia. Problemem jest to, że to co widzimy przez TAKI sprzęt, to promieniowanie widzialne. Zdjęcia powyżej są wykonane w specjalnych liniach wodoru- co pozwala uwidocznić granulacje, powierzchnię, protuberancje. Cena najtańszych teleskopów to ok. 2000zł, z drugiej ręki. Ale to nie ta ogniskowa...
uzależniony
08-01-2009, 11:51
Ja dysponuję ;) 1200mm. Przy założonym filtrze ND (chyba 4 albo 6) można spokojnie obserwować wizualnie i robić zdjęcia. Problemem jest to, że to co widzimy przez TAKI sprzęt, to promieniowanie widzialne. Zdjęcia powyżej są wykonane w specjalnych liniach wodoru- co pozwala uwidocznić granulacje, powierzchnię, protuberancje. Cena najtańszych teleskopów to ok. 2000zł, z drugiej ręki. Ale to nie ta ogniskowa...
fachowo napisane... :)