Zobacz pełną wersję : Skuteczność regulacji BF/FF w serwisie Canona.
Witam.
Właśnie odbyłem rozmowę z technikiem pracującym w serwisie Canona w Niemczech i
zajmującym się regulacja AF w lustrzankach cyfrowych typu EOS xxxD. Dowiedziałem się, że regulacja AF odbywa się w trzech krokach:
1) testy i regulacja body do obiektywu referencyjnego,
2) testy i regulacja body (ingerencja w chipie body) pod obiektyw przysłany przez klienta,
3) jeśli to nie rozwiązuje do końca niedokładność działania AF to kolejne testy i regulacja w chipie obiektywu,
Wszystkie regulacje w świetle o temp. 5600K. Taka regulacja nie ma nic wspólnego z regulacją MA zaimplementowaną np. w 50D, która dla obiektywów zmiennoogniskowych likwiduje FF dla długiej ogniskowej ale za to powiększa BF dla krótkiej ogniskowej.
Tyle teorii. Wygląda to bardzo poważnie jednak po postach na obecnym tu forum widzę, że ze skutecznością takich regulacja bywa różnie i nieraz dopiero po 4 wizycie w serwisie Canona AF działa poprawnie.
Mam pytanie dla tych kanonierów, którzy regulowali swoje obiektywy posiadające błąd FF dla długiego i BF dla krótkiego końca, czy po tych regulacjach błąd znikał :p całkowicie dla całego zakresu ogniskowych i potwierdziliście to testami na tablicy FocusTestChart? Czy może zabrakło Wam cierpliwości, czasu i pieniędzy na kolejne regulacje?:oops:
Właśnie mam zamiar wysłać do Niemiec swoje 5D z 24-70 L z problemem opisanym tutaj http://canon-board.info/showthread.php?t=41912 i nie wiem czy warto.
zbyszekjan
02-01-2009, 08:27
Po trzech wizytach obiektywu na Żytniej :-( (kalibracja FF) obiektyw został wymieniony na nowy :-)
AKRYSY:
Faktycznie procedura jest taka jak opisałeś. Na Żytniej w PL również. Mnie namówili, żebym przyniósł cały swój sprzęt do regulacji, a miałem FF'a tylko na 1 z 4 obiektywów. Po pierwszej wizycie rozregulowali mi wszystko kompletnie, po drugiej trochę poprawili, po trzeciej dopiero na moją wyraźną prośbę wyregulowali mi tak, żebym miał na wszystkich szkłach wg ich testów lekki BF - zapisali na karcie zdjęcia testowe dla każdego obiektywu. Zdecydowałem się na to, bo po ich regulacjach w świetle dziennym miałem zawsze FF. Udało się zbliżyć do poprawnych ustawień. 2 zoomy EFs działają z 40D bardzo dobrze, natomiast stałki miały ciągle lekki FF. Potwierdziło się po zakupie 5dII, gdzie dla tych stałek musiałem wprowadzić korektę około +5 (czyli 5 kroków w tył), żeby było w punkt.
W związku z tym, że w serwisie dowolna regulacja jest możliwa, to istnieje jakieś tam prawdopodobieństwo, że Ci sprzęt wyregulują, szczególnie jeśli chcesz to wysłać do Niemiec. Po tym co piszesz, sprzęt na pewno kwalifikuje się do regulacji. Życzę powodzenia.
Jako ciekawostkę, dopiszę jeszcze, że do 40D swego czasu dokupiłem jeszcze 70-200L f/4 IS - bardzo byłem ciekawy czy po regulacjach na Żytniej, nowy sprzęt będzie poprawnie działać. Okazało się, że było dobrze, może minimalny BF, ale jak najbardziej akceptowalny - zawsze punkt ostrzenia mieścił się w GO. Okazało się, że w 5DII musiałem dla tego obietywu ustawić korektę -2, aby było idealnie.
Ja na razie mam takie wnioski, z używania sprzętu C - wszystkie obiektywy jakie mam i jakie dokręcałem do body wymagały drobnej korekty. Po tych korektach mam większy odsetek zdjęć trafionych.
kmleon:
Czy w twoich zoomach zmniejszył się FF na długim końcu i BF na krótkim, czy tylko tak jak MA regulacja poszła w jedną stronę?
zbyszekjan:
Jaki to obiektyw i skąd dostałeś nowy?
Czy w twoich zoomach zmniejszył się FF na długim końcu i BF na krótkim, czy tylko tak jak MA regulacja poszła w jedną stronę?
U mnie nie było żadnych różnic pomiędzy długim i krótkim końcem. Obiektywy w serwisie można regulować dla "wszystkich" ogniskowych niezależnie - przynajmniej tak mi powiedzieli na Żytniej. Dlatego też napisałem, że Twój przypadek jest jak najbardziej do regulacji - powinni, w najgorszym wypadku, wyregulować rozjazd pomiędzy długim i krótkim końcem...
zbyszekjan
02-01-2009, 20:27
zbyszekjan:
Jaki to obiektyw i skąd dostałeś nowy
Do serwisu na Żytnią obiektyw wysłałem przez sklep w którym zakupiłem ten obiektyw (był jeszcze na gwarancji). Po trzech nieudanych próbach kalibracji obiektywu w serwisie :twisted: sklep wymienił mi obiektyw na nowy:-D.
U mnie nie było żadnych różnic pomiędzy długim i krótkim końcem. Obiektywy w serwisie można regulować dla "wszystkich" ogniskowych niezależnie - przynajmniej tak mi powiedzieli na Żytniej. Dlatego też napisałem, że Twój przypadek jest jak najbardziej do regulacji - powinni, w najgorszym wypadku, wyregulować rozjazd pomiędzy długim i krótkim końcem...
A czy jest ktoś, komu rzeczywiście poprawili taką wadę zoomu w serwisie i wyregulowali rozjazd pomiędzy długim i krótkim końcem?
Do serwisu na Żytnią obiektyw wysłałem przez sklep w którym zakupiłem ten obiektyw (był jeszcze na gwarancji). Po trzech nieudanych próbach kalibracji obiektywu w serwisie :twisted: sklep wymienił mi obiektyw na nowy:-D.
A jaki to obiektyw ? Czy jeden z tych co masz w stopce ? 17-55 ; 10-22 ?
zbyszekjan
05-01-2009, 22:41
17-55
A czy jest ktoś, komu rzeczywiście poprawili taką wadę zoomu w serwisie i wyregulowali rozjazd pomiędzy długim i krótkim końcem?
Czyżby nikt nie miał takiego zoomu 2w1: FF i BF za jednym zamachem ? Panowie Kanonierzy podzielcie się swoim doświadczeniem z serwisem Canon.
Czyżby nikt nie miał takiego zoomu 2w1: FF i BF za jednym zamachem ? Panowie Kanonierzy podzielcie się swoim doświadczeniem z serwisem Canon.
Miałem takie 17-40. FF przy 40mm, BF przy 17mm. Napisałem na kartce o ile przesunąć przy konkretnej odległości od celu i jest teraz dobrze.
zbyszekjan:
Co dolegało temu zoomowi? Proszę określ to liczbach.
zbyszekjan
06-01-2009, 09:12
FF ok 1cm z odległości ok 0,5-0,6m
FF ok 1cm z odległości ok 0,5-0,6m
Serwis Canon nie dał rady wyregulować AF.
Miałem takie 17-40. FF przy 40mm, BF przy 17mm. Napisałem na kartce o ile przesunąć przy konkretnej odległości od celu i jest teraz dobrze.
Ten sam serwis wyregulował AF.
Jak ze sobą pogodzić te dwa wydarzenia.
zbyszekjan
06-01-2009, 13:47
Serwis Canon nie dał rady wyregulować AF.
Ten sam serwis wyregulował AF.
Jak ze sobą pogodzić te dwa wydarzenia.
Stwierdzili że ten konkretny egzemplarz obiektywu źle współpracuje z moim body
Ciekawe jakie to były błędy przed i po regulacji.