Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Prezentacja zdjęć w sieci

adino
30-12-2008, 18:18
Tak jak w temacie zastanawiam się gdzie można założyć swoją stronę ze zdjęciami, mam konto na digart.pl ale tam mozna zamieszczać tylko 1 zdjęcie na dzień.... chciałbym umieszczać wszystki swoje zdjecia w poszczególnych katalogach...

jakoś nie odpowiada mi picasso macie jakieś inne propozycje??

wiem ze duzo forumowiczów ma swoje strony dlatego wolę się was spytać :)

TomekS
30-12-2008, 18:37
Najlepiej i wcale nie tak drogo jest mieć własną domenę i hosting. Domenę kupisz "za darmo" w pierwszym roku, potem co-nieco trzeba zapłacić. Hosting zaczyna się od .. 15 (?) czy 20 (?) zł za rok. Jak ci będzie brakować miejsca/transferu to znaczy że jako fotograf jesteś już coś wart i stać cię na dokupienie :-)
A do stworzenia albumu jest masa darmowego softu. Ja korzystam z Jalbum, do którego kupiłem skin chamelon, który przerobiłem samemu. Tak, wiem, jest darmowy, ale chciałem usunąć info o autorze skinu.

adino
30-12-2008, 18:42
oki jakieś koszta jestem w stanie przeżyć tylko ze weźmy pod uwagę że z HTML jestem na 0 :P

Jalbum kiedyś tam o tym czytałem :)

może jeszcze jakieś propozycje :)

MrDeadhead
31-12-2008, 00:39
Oprocz polskiego digarta jest tez deviantart.com ktory tak samo ma podzial na kategorie itd, tylko bez mozliwosci oceniania prac takiego jak na digu. Mi osobiscie duzo bardziej odpowiada deviant. No i sa jeszcze serwisy jak plfoto czy onephoto ale tak samo one maja limity co do wrzucania zdjec.

Hermenegild102
31-12-2008, 00:47
a photoblog?
wydaje mi się że niema ograniczeń - nie korzystam..

adino
31-12-2008, 19:01
raczej chodzi mi o swoje strony internetowe niż jakieś portale

Shaw
01-01-2009, 14:04
Ja też byłbym zainteresowany jakimś hm.. internetowym portfolio.
Niestety dobre strony (np. Carbonmade.com), które są przede wszystkim estetyczne i służą przede wszystkim wstawianiu zdjęć, a nie oglądaniu reklam, banerów, zapraszaniu znajomych i rozmowach prowadzonych w komentarzach pod zdjęciami xP
Założyłem konto na zoomr.com, ale takie to jakieś nieestetyczne i ubogie.

TomekS
01-01-2009, 15:34
raczej chodzi mi o swoje strony internetowe niż jakieś portale

Chcesz mieć stronę? Kup domenę i hosting. W każdym innym przypadku będziesz "pracował" dla kogoś.

Tezet-gdynia
01-01-2009, 16:21
Jesli strona nie ma zarabiac itp. to znajdz jakis darmowy hosting, pdg.pl aktualnie wstrzymalo rejestracje :( a pozniej to juz tylko www.opensourcecms.com/ i poogladac/potestowac jaka galeria Ci pasuje i wg instrukcji danej galeri postawic swoja ;)

root
01-01-2009, 17:12
http://flickr.com/ + konto premium za $25 :>

adino
01-01-2009, 20:27
domena i hosting spoko a ile to tak gdzieś by finansowo wyszło??

Krzychu
01-01-2009, 20:32
domena i hosting spoko a ile to tak gdzieś by finansowo wyszło??

5000 złotych... Tak trudno poszukać po stronach firm hostingowych i sprawdzić (szczególnie że ceny się różnią) ?

adino
01-01-2009, 22:43
no dobra ale własnie po to pisze zeby nie szukać przez tysiące takich stron tylko z waszych poleceń coś wybrać.....

Krzychu
01-01-2009, 23:10
no dobra ale własnie po to pisze zeby nie szukać przez tysiące takich stron tylko z waszych poleceń coś wybrać.....

nazwa.pl na przykład (żeby było konstruktywnie). Zresztą był wątek na temat hostingów - http://canon-board.info/showthread.php?t=29194

adino
01-01-2009, 23:14
za linka wielkie dziki

LuMa
01-01-2009, 23:21
bardzo polecam - szczególnie do oglądania zdjęć: http://www.plfoto.com/
nie wiem jaki jest regulamin dla użytkowników, ale jak przeglądam tę galerię, to zdjęcia niektórych użytkowników zwalają z nóg, po prostu cudne.
pzdr

Kolaj
01-01-2009, 23:22
nazwa.pl jest ok. Szybko, stabilnie itd. Jednak do zastosowań czysto amatorskich może dla niektórych być trochę przydroga.

Jeśli superszybkość i absolutna niezawodność nie są krytyczne, można skorzystać z tańszych ofert hostingu oferujących niezłe warunki, tyle, że na serwerach zagranicznych. Osobiście korzystam z tej oferty:
http://www.dmkproject.pl/?body=szczegs1200

Jedyną jej wadą jest w moim odczuciu to, że serwery są ulokowane w USA, zatem transfery do Polski są trochę wolniejsze. Mam to konto już kilka lat i mogę powiedzieć, że stabilność tej usługi jest na bardzo wysokim poziomie. Jednak ze względu na prędkość, nie polecam do stron komercyjnych.

TomekS
02-01-2009, 09:42
http://www.linuxpl.com/ za 50zł rocznie

sleep
02-01-2009, 11:56
Więcej niż 100 zł rocznie
az.pl
superhost.pl
nazwa.pl
home.pl

Mniej niż 100 zł rocznie
jor.pl

darmowe
cba.pl
yoyo.pl

darmowy zagraniczny sprawdzony
awardspace.com

domena 1 rok od 1 zł do 50 zł

Pozdro

adino
02-01-2009, 12:26
oki wielkie dzięki a mam takie pytanie jeszcze czy wykupując hosting i domene i płacąc roczny abonament mam juz zainstalowane oprogramowanie czy jeszcze musze sam się tym zająć??

chodzi o to czy mogę sobie coś wybrać np. stronę do prezentacji zdjęć, która juz jest gotowa i wystarczy ją juz tylko uzupełnić??

Kolaj
02-01-2009, 12:32
oki wielkie dzięki a mam takie pytanie jeszcze czy wykupując hosting i domene i płacąc roczny abonament mam juz zainstalowane oprogramowanie czy jeszcze musze sam się tym zająć??

chodzi o to czy mogę sobie coś wybrać np. stronę do prezentacji zdjęć, która juz jest gotowa i wystarczy ją juz tylko uzupełnić??Domena to tylko nazwa. Hosting to tylko miejsce na dysku, ewentualnie dostęp do serwera bazy danych. To taka czysta karta, na której jeden postawi stronę informacyjną, ktoś inny sklep internetowy, jeszcze ktoś galerię.... Więc generalnie sam musisz sobie tę przestrzeń zagospodarować. Niemniej jednak niektórzy dostawcy oferują narzędzia wspierające instalację popularnych skryptów typu galerie, CMS-y itp. Takim narzędziem, dostępnym np. w podanym przeze mnie linku jest Fantastico. Osobiście nie korzystam, ale dla osób niezbyt biegłych w tej dziedzinie jest to jakieś ułatwienie.

Większość dostawców oferuje 7-14-dniowe, darmowe okresy próbne, więc możesz sobie założyć na próbę konto i samemu sprawdzić, jak to jest.

adino
02-01-2009, 13:14
o to była odpowiedz dla lajka takiego jak ja teraz już wiem wszystko :)

czyli jak dobrze zrozumiałem jak wykupie hosting i domene to wtedy np. poprzez Jalbum moge prezen tować swoje zdjęcia w sieci??

a polecacie jakieś inne oprogramowania??

kieza
02-01-2009, 15:26
dreamweaver - nie musisz znac sie na html-u żeby sobie zdjęcia w ramki powsadzac - to jest bardzo proste - tak jak budowa tabelki w wordzie, oczywiscie nie bedzie fajerwerków tak jak w oprogramowaniach automatycznie robiących galerie ale za to satysfakcja gwarantowana - mozesz też w prosty sposób zrobic sobie strone główną z kategoriami i galerie spod PS-a wypuszczac

DonBolano
03-01-2009, 15:54
Adino uderzaj w HTML-a. Jest dziecinnie prosty. Kilkanascie komend i wyobraznia i juz :) A potem mozna sie rozwijac dalej o jakies javy,php itp..
Ja swoją stronkę postawiłem w notatniku ;) Wiem, ze nie jest idealna, ale nie mam czasu na poprawienie jej.. Notatnik i kilka komend w połączeniu z wyobraźnią i masz stronkę. :)

Ja mam domenę z końcówką pl, jak widac zreszta w podpisie, dalem 1 zl za pierwszy rok. Teraz niedlugo chyba 100 zl bedzie, ale na rok to jakos kolo 8 zl/miesiecznie - przezyje. A stronka stoi na dwoch serwerach - darmowych z ovh.org i bangla :)

Kolaj
03-01-2009, 16:50
Ja swoją stronkę postawiłem w notatniku ;) Wiem, ze nie jest idealna, ale nie mam czasu na poprawienie jej.. A no właśnie! Z tego powodu zdecydowanie odradzam rzeźbienie strony od zera. To wyważanie otwartych drzwi. Marnowanie mnóstwa czasu, który można spożytkować w o wiele ciekawszy sposób niż przegrzebywanie się przez kody źródłowe, ich walidacje i testowanie na różnych przeglądarkach. Pomyśl, ile ciekawych zdjęć można w tym czasie zrobić! Gotowe skrypty, które dzięki szablonom wcale nie muszą wszystkie wyglądać na jedno kopyto mają tę przewagę, że... są gotowe.

DonBolano
03-01-2009, 17:17
Hehe.. Oj tam.. Nie chodzi o to, ze to zabiera duzo czasu, bo w sumie nie.. Tylko ja nie mam pomyslu na to, jak ma stronka wygladac. A wymyslanie tez sporo czasu marnuje :)

Poza tym takie grzebanie to jest fajna zabawa dla mnie ;)

Kolaj
03-01-2009, 17:27
bo w sumie nie..
W sumie tak. Wystarczy spojrzeć, od jak długiego już czasu rozwijane są nawet proste skrypty "galeryjne". Wcale nie rozrasta się lawinowo ich funkcjonalność, za to ciągle poprawiane są różne błędy.

Poza tym takie grzebanie to jest fajna zabawa dla mnie ;)Nie neguję, że to może być także ciekawe hobby ale ja narzędzia kupuję w sklepie a nie strugam ich z drewna ani nie ciosam z kamienia ;)

DonBolano
03-01-2009, 17:43
W sumie tak. Wystarczy spojrzeć, od jak długiego już czasu rozwijane są nawet proste skrypty "galeryjne". Wcale nie rozrasta się lawinowo ich funkcjonalność, za to ciągle poprawiane są różne błędy.
Akurat w galerii korzystam z gotowca - mam program do robienia galerii. Wrzucam fotki, przebieram sobie w stylach i sie robi samo :)

ale ja narzędzia kupuję w sklepie a nie strugam ich z drewna ani nie ciosam z kamienia

Idz do sklepu po narzedzia, a ja w tym czasie postawie stronke www ;) hehe
Korzystanie z samego notatnika wcale tak bardzo nie wydluza pracy. :)

Kolaj
03-01-2009, 17:57
Idz do sklepu po narzedzia, a ja w tym czasie postawie stronke www ;) hehe
Korzystanie z samego notatnika wcale tak bardzo nie wydluza pracy. :)Trochę źle mnie zrozumiałeś. Dla mnie narzędziem jest gotowy skrypt, który instaluję na stronie WWW zamiast pisać go. Nie chodzi mi o narzędzia do pisania tych skryptów (notatnik, pajączek czy Dreamweaver). Po prostu wolę się skupić na merytorycznej zawartości strony WWW a nie na jej technicznym przygotowaniu. Dlatego swoją prywatną stronę mam na skrypcie Joomla, dzięki czemu wszystko, co na niej jest spełnia kryteria zgodności ze wszystkimi standardami i dobrze wygląda na wszystkich przeglądarkach. Ja nie muszę sobie tym zawracać głowy. To samo dotyczy skryptu obsługującego galerię.

adino
03-01-2009, 18:20
no bardziej bym się skupił na gotowym skrypcie bo brak mi czasu na grzebanie przynajmniej teraz kiedy sesja egzaminacyjna się zbliża.....

a znacie jakieś ciekawe skrypty??

Kolaj
03-01-2009, 18:26
a znacie jakieś ciekawe skrypty??To zależy do czego. Do prezentacji zdjęć? Proszę:
http://canon-board.info/showthread.php?t=25085
Ja do tego celu używam Coppermine ale on nie ma żadnych flashowych wodotrysków.

Tezet-gdynia
03-01-2009, 18:30
Ja uzywam SimpleViewer i chyba moge polecic ;) Prosty, w polaczeniu z builderem bardzo latwo sie tworzy galerie, wystarczy wrzucic skrypt na serwer razem ze zdjeciami, wpisac adres buildera w pasek przegladarki i galeria gotowa :)

Kolaj
03-01-2009, 18:35
Ja uzywam SimpleViewer i chyba moge polecic ;) Prosty, w polaczeniu z builderem bardzo latwo sie tworzy galerie, wystarczy wrzucic skrypt na serwer razem ze zdjeciami, wpisac adres buildera w pasek przegladarki i galeria gotowa :)SimpleViewer jest wizualnie sympatyczny, dodatkowo nie wymaga żadnej bazy danych, php ani właściwie niczego poza możliwością odtwarzania Flasha na przeglądarce. Szkoda, że nie ma możliwości stworzenia listy albumów czy kategorii. Każdy album jest oddzielnym, nie powiązanym z niczym, samodzielnym bytem. No i brakuje statystyk oglądalności poszczególnych fotek.

Tezet-gdynia
03-01-2009, 18:47
Tak, to fakt, brakuje statystyk i jakiegos rozbudowanego chociazby menu wbudowanego do budowania galeri roznych, ale za to jest wlasnie tak jak piszesz, wizualnie sympatyczny, malo obciaza przegladarke, w miare szybko sie laduje, automatycznie skaluje zdjecia z mozliwoscia otworzenia w osobnym oknie w pelnych rozmiarach i jest we flashu wiec i kradziejstwo fotkowe zawsze troche mniejsze ;)

Kolaj
03-01-2009, 18:52
Tak, to fakt, brakuje statystyk i jakiegos rozbudowanego chociazby menu wbudowanego do budowania galeri roznych, ale za to jest wlasnie tak jak piszesz, wizualnie sympatyczny, malo obciaza przegladarke, w miare szybko sie laduje, automatycznie skaluje zdjecia z mozliwoscia otworzenia w osobnym oknie w pelnych rozmiarach i jest we flashu wiec i kradziejstwo fotkowe zawsze troche mniejsze ;)A, ma jeszcze jedną bardzo istotną wadę. Zdjęcia wyświetlane są w przeglądarce bez uwzględnienia profilu barw. Długo dochodziłem, dlaczego fotki, które kiedyś udostępniłem właśnie przez SimpleViewer wyglądają kompletnie inaczej niż w oryginale. O ile się orientuję (nie jestem pewien), przyczyna tkwi nie w samym skrypcie, tylko w technologii. Flash w wersji, która została użyta do kompilacji tego skryptu nie obsługuje zarządzania barwą. Tak gdzieś wyczytałem. Nie dam za to głowy.

A kradziejstwo fotkowe... no cóż. Nie ma z tym najmniejszego problemu niestety. Linki do wszystkich obrazków są jawnie zapisane w pobieranym przez przeglądarkę pliku XML.

Tezet-gdynia
03-01-2009, 19:15
Ale mi chodzi o takich totalnych laikow ktorzy z flashem to w ogole nie maja nic do czynienia i nie wiedza o tym ;) A z tego co zauwazylem to takie osoby najczesciej tylko ppm i zapisz jako... ;)

Krzychu
03-01-2009, 19:23
O ile się orientuję (nie jestem pewien), przyczyna tkwi nie w samym skrypcie, tylko w technologii. Flash w wersji, która została użyta do kompilacji tego skryptu nie obsługuje zarządzania barwą. Tak gdzieś wyczytałem. Nie dam za to głowy.

??? A co obsługuje (ze skryptów do generacji galerii) i co to ma do rzeczy jak przeglądarki (poza Firefoxem 3.x OIDP) nie obsługują ?

Kolaj
03-01-2009, 19:27
??? A co obsługuje (ze skryptów do generacji galerii) i co to ma do rzeczy jak przeglądarki (poza Firefoxem 3.x OIDP) nie obsługują ?To proste. Wyświetlasz w FF3 (z włączonym CM) zdjęcie wpisując jego bezpośredni URL. Następnie oglądasz to samo zdjęcie, w tym samym FF3 ale poprzez flashowy SimpleViewer. I stwierdzasz, że widzisz dwie różne pod względem kolorystycznym fotki.

Krzychu
03-01-2009, 19:31
To proste. Wyświetlasz w FF3 (z włączonym CM) zdjęcie wpisując jego bezpośredni URL. Następnie oglądasz to samo zdjęcie, w tym samym FF3 ale poprzez flashowy SimpleViewer. I stwierdzasz, że widzisz dwie różne pod względem kolorystycznym fotki.

Kapuję, ale nie wydaje Ci się że to mały problem jako że pewnie 99% użytkowników FF3 ma CMS wyłączony o reszcie użytkowników innych przeglądarek nie wspominając ?

Kolaj
03-01-2009, 19:40
Kapuję, ale nie wydaje Ci się że to mały problem jako że pewnie 99% użytkowników FF3 ma CMS wyłączony o reszcie użytkowników innych przeglądarek nie wspominając ?W tym kontekście oczywiście masz rację. Ja to akurat zapamiętałem, bo mi trochę czasu zajęło dojście, dlaczego jest tak duża różnica pomiędzy tym co widzę a tym, co widziałem chwilę wcześniej, pomimo, że cały czas poruszam się w obrębie oprogramowania wspierającego zarządzanie barwą. A ponieważ pracuję na monitorze mającym nieco poszerzony w stosunku do sRGB gamut, różnica była uderzająca i początkowo kompletnie niezrozumiała.

Tezet-gdynia
03-01-2009, 19:53
Kolaj ale czy wtedy fotki u innych nie byly by tez inne jesli maja inny profil u siebie ? :> To juz chyba lepiej zeby sie ladowalo bez profilu ;)

Kolaj
03-01-2009, 20:43
Kolaj ale czy wtedy fotki u innych nie byly by tez inne jesli maja inny profil u siebie ? :> To juz chyba lepiej zeby sie ladowalo bez profilu ;)Ja je przygotowywałem z sRGB.

pianista
05-01-2009, 19:32
tak dorzuce od siebie ze zrobilem sobie galerie przez zenphoto.org
mam domene + iles tam miejsca na serwerze wykupione.
pare godzin mi zeszlo zeby ustawic bo sie na tym nie znam ale polecam.

Slawomir29
05-01-2009, 21:33
A ja polecę www.iportfolio.pl najbardziej estetyczna z polskich stron oferujących zamieszczenie portfolio.
Za 122zł rocznie nie ma żadnych ograniczeń. Nie trzeba kupować domeny, hostingu, projektować strony.
Najbardziej estetyczne jest carbonmade.com, 35 zdjęć można zamieścić za darmo i to w zasadzie wystarcza jako portfolio.

Voith
07-11-2009, 13:17
mam pytanie - moze ktoś sie orientuje czy takie coś istnieje i jest bardzo drogie:

załozmy ze kupie domene www.mateusz.com i czy mam mozliwosc tworzenia adresu: galeria.mateusz.com ?

yerzu
07-11-2009, 13:38
Tak masz taką możliwość. Jeśli to jest normalna firma oferująca hosting to masz możliwość darmowego stworzenia dużej ilości takich subdomen.

A samą domenę przy dobrym hostingu dostaniesz za free.

Voith
07-11-2009, 14:08
Tak masz taką możliwość. Jeśli to jest normalna firma oferująca hosting to masz możliwość darmowego stworzenia dużej ilości takich subdomen.

A samą domenę przy dobrym hostingu dostaniesz za free.

Czyli na home.pl powinno to dzialac ? i przy kupnie domeny bede mogl miec maile z koncowką @mateusz.com ?

yerzu
07-11-2009, 14:16
Tak będzie działać. Maile o takich adresach również będziesz mógł zakładać.

Od siebie mogę Ci polecić hosting na ovh.pl -

25 GB miejsca
transfer 500 GB/miesiąc
10 maili po 2 GB
domena za free

za 10 zł brutto miesięcznie

Korzystam z hostingu tej firmy od jakiś 8 miesięcy i jestem zadowolony

h4ry
07-11-2009, 20:12
ogólnie też polecam ovh.pl jeśli chodzi o stabilność. Polecam też http://www.linuxpl.com/

Voith
08-11-2009, 01:22
ogólnie też polecam ovh.pl jeśli chodzi o stabilność. Polecam też http://www.linuxpl.com/

Mam inny problem - wykupilem domene i strona dziala jak sie pisze adres bez www a kiedy wpisuje z www nie otwiera sie. Ktoś wie może co zrobilem zle ?

blum
08-11-2009, 02:00
Konfiguracja serwera? Po zalogowaniu do PA być może musisz podpiąć dodatkowo domenę z www. pod (przykładowo) katalog/public_html/ bo defaultowo może to nie być zrobione.
Inna opcja to coś nie tak w .htaccess ale tego sam lepiej nie ruszaj jeśli masz i nie wiesz z czym jeść ;-)

Tezet-gdynia
08-11-2009, 13:42
A ile czasu temu zarejestowana/podpieta domena ? Moze najzwyczajniej dns'y sie nie rozeszly jeszcze ;) Jesli to swieza sprawa to poczekaj jeszcze z dzien, dwa. Jak sie nie poprawi to sie pomysli dalej :)

yerzu
08-11-2009, 13:49
Możliwe że trzeba zrobić "przekierowanie 301"

Nesla
08-11-2009, 14:23
A ja mam pytanie, czy ktos ma doswiadczenie z nastepujacym:

http://www.bludomain.com/websites.cfm?wcID=2

Zastanawiam sie nad przesiadka. Obecnie mam szablon z selia.pl.
Jestem zupelnym laikiem informatycznym. Czy ktos moze mi prostym jezykiem napisac z czym sie musze liczyc wykupujac taki szablon w bluedomain? Nie do konca jest dla mnie jasne jak to dziala. Domene mam wykupiona, ale hosting mam w selia.pl.

h4ry
08-11-2009, 20:24
Mam inny problem - wykupilem domene i strona dziala jak sie pisze adres bez www a kiedy wpisuje z www nie otwiera sie. Ktoś wie może co zrobilem zle ?

Najprawdopodobniej nie masz tego ustawione w konfiguracji domeny.
Zaloguj się do panelu obsługi konta i powinno być coś w stylu "przekierowanie domeny" i tam wklep przekierowanie: www.twojastrona.pl na twojastrona.pl

Raczej nie jest to problem rozpropagowania domeny, bo jeśli nic nie zmieniałeś wcześniej to wtedy domena całkiem by nie działała.

Mam nadzieję że pomogłem. Pozdro

RaVeno
24-02-2010, 17:22
Nie polecam brania domen m.in. w home.pl czy nazwa.pl i innych tego pokroju bo po prostu jest to przepłacanie. Ja polecam masternet.pl i boost.pl mają najtańsze przedłużenia domen w Polsce. Osobiście domeny trzymam w firmie boost.pl

kasztelan
25-02-2010, 10:07
RaVeno dobrze pisze, home.pl i nazwa.pl to droga zabawa na prywatną kieszeń, wrzucam linki na dwie strony z hostingiem (znalezione na innych forach). Nie miałem tam wykupionego serwera, choć miałem to w planach. Strona moja stoi na serwerze firmowym w nazwie.pl, ale mnie to nic kosztuje :)

http://www.netmark.pl/

http://www.klatka.pl/