Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Canon Pro1 - kilka pytań.

betonn
04-07-2005, 10:32
Witam.
Pragnę powitać wszystkich Canonowców.
Jestem amatorem i użytkownikiem sprzętu Canon, do tej pory użytkowałem Canon EOS 300 + Tamron 28-200 + BP200 + 420EX.
Przyszedł czas na fotografie cyfrową. Wybór padł na Canon Power Shot Pro1.
W związku z tym mam kilka pytań do praktyków-użytkowników Pro1.
- czy Pro1 we wspołpracy z 420EX bedzie działało wspomaganie autofocusa ( rzucanie wzorka-siatki na obiekt )?
- czy Pro1 ma możliwość robienia zdjęć o proporcji 2x3 ?
- czy wspiera E-TTL (z opisu winika że nie, ale dla pweności pytam)
- z jaką kartą pamięci 512 będzie współpracował najszybciej?
Tyle pytań na dziś, pozwolę sobie na zadanie dalszych pytań w miarę pojawiania się wątpliwości.

Pozdrawiam i dziękuje za zainteresowanie.

gietrzy
04-07-2005, 11:48
- czy Pro1 we wspołpracy z 420EX bedzie działało wspomaganie autofocusa ( rzucanie wzorka-siatki na obiekt )?
Nie

- czy wspiera E-TTL (z opisu winika że nie, ale dla pweności pytam)
Tak

- z jaką kartą pamięci 512 będzie współpracował najszybciej?
www.wrozka.prv.com.pl

Tyle pytań na dziś, pozwolę sobie na zadanie dalszych pytań w miarę pojawiania się wątpliwości.
http://www.dpreview.com/reviews/canonpro1/page2.asp
i przeczytaj instrukcje

betonn
04-07-2005, 11:58
i przeczytaj instrukcje
Chętnie to zrobię jeśli podeślesz mi na maila, oczywiście PL :mrgreen:

Skoro z 420EX nie wspomaga autofocusa to w jaki sposób relizuje ustawianie ostrości w ciemności z dołaczoną 420EX?

MaJak
04-07-2005, 12:40

Skoro z 420EX nie wspomaga autofocusa to w jaki sposób relizuje ustawianie ostrości w ciemności z dołaczoną 420EX?

tak samo jak bez 420ex :)

aparaty kompaktowe (w większości) ustawiają ostrość detekując kontrast ale tylko z ZIELONYCH pikseli!!! <- każda matryca (RGBG) ma dwa razy więcej zielonych niż czerwonych i niebieskich

natomiast Soniaki z serii V i F udowadniają że da się używać czerwonego światła (a właściwie to lasera) - może wreszcie Canon się postara i zrobi tak samo?

betonn
04-07-2005, 13:58
tak samo jak bez 420ex :)

aparaty kompaktowe (w większości) ustawiają ostrość detekując kontrast ale tylko z ZIELONYCH pikseli!!! <- każda matryca (RGBG) ma dwa razy więcej zielonych niż czerwonych i niebieskich

natomiast Soniaki z serii V i F udowadniają że da się używać czerwonego światła (a właściwie to lasera) - może wreszcie Canon się postara i zrobi tak samo?

Czy to ma oznaczać że Pro1 znakomicie radzi sobie z ostrością w ciamności?

gietrzy
04-07-2005, 15:24
Czy to ma oznaczać że Pro1 znakomicie radzi sobie z ostrością w ciamności?
Według Canona tak ;-)

gietrzy
04-07-2005, 15:27
Weź cokolwiek z serii G. Np. G3 i nowsze. Poczytaj sobie

KMV10
04-07-2005, 16:02
Według Canona tak ;-)
Najczęściej radzi sobie, mimo braku AF Assist Lamp.

Vitez
04-07-2005, 21:16
Patrzac na ceny Pro1 a 300D to ja ci szczerze radze z EOSa 300 przesiasc sie na EOS 300D + kit :roll: . Bo z Pro1 bylbys w porownaniu do EOS 300 baaardzo niezadowolony, za to 300D swietnie lapie ostrosc i korzysta ze wspomagania lampy, ze o nizszych szumach nie wspomne ;) .

KMV10
04-07-2005, 21:23
Pro 1 jest mniejszy niż 300D i jest czarny ;)

mxw
04-07-2005, 21:27
Patrzac na ceny Pro1 a 300D to ja ci szczerze radze z EOSa 300 przesiasc sie na EOS 300D + kit :roll: . Bo z Pro1 bylbys w porownaniu do EOS 300 baaardzo niezadowolony, za to 300D swietnie lapie ostrosc i korzysta ze wspomagania lampy, ze o nizszych szumach nie wspomne ;) .
popieram kolegę. jeżeli używałeś analogowego lustra, to nie ma bata - nie dasz rady z kompaktem, a z cyfrowym kompaktem to już w ogóle i tylko będziesz liczyć dni do uzbierania na nowe lusterko. zaoszczędź kasę i czas i od razu dołóż do 300D, a najlepiej do 350D ;-)

KMV10
04-07-2005, 21:59
popieram kolegę. jeżeli używałeś analogowego lustra, to nie ma bata - nie dasz rady z kompaktem, a z cyfrowym kompaktem to już w ogóle i tylko będziesz liczyć dni do uzbierania na nowe lusterko. zaoszczędź kasę i czas i od razu dołóż do 300D, a najlepiej do 350D ;-)

A jak ubóstwiasz zabawy obiektywami i masz na nie kilka-kilkanaście tysięcy to tym bardziej. Bo ciężko będzie Ci znaleźć w ofercie obiektywów Canona coś tak równie uniwersalnego i przyzwoitego jak 28-200 Pro 1, więc trzeba będzie kupić kilka obiektywów. Plus filtry ND oczywiście, oraz jakąś kamerkę do robienia filmików.

A już tak serio:
Ostatnio fotografowaliśmy (ja z moim teamem) pewne wydarzenie. Na kilka aparatów oczywiście, bo to było ważne wydarzenie. Pro 1 idealnie uzupełniał 20D i "wice wersja". :)

betonn
04-07-2005, 22:08
No własnie w tym problem. Używałem analogowego lustra z uniwersalnym obiektywem 28-200. Kitowy obiektyw jest dla mnie za krótki, a 18-200 trochę za drogi.
Nie mam zamiaru babrać się w zmiany obiektywów, szczególnie w plenerze. Wiem że hyperzoom to nie to stałoogniskowy czy krótki obiektyw, ale mnie zadowala.
Dlatego postawiłem na Pro1, choć szumy przy ISO 400 są nie do przyjęcia. No i za cenę około 2000zł nie kipię EOS 300D + szeroko-długie szkło.
A kamerkę już mam też Canona, aparat to nie kamera i odwrotnie.

KMV10
04-07-2005, 22:12
No własnie w tym problem. Używałem analogowego lustra z uniwersalnym obiektywem 28-200. Kitowy obiektyw jest dla mnie za krótki, a 18-200 trochę za drogi.
Nie mam zamiaru babrać się w zmiany obiektywów, szczególnie w plenerze. Wiem że hyperzoom to nie to stałoogniskowy czy krótki obiektyw, ale mnie zadowala.
Dlatego postawiłem na Pro1, choć szumy przy ISO 400 są nie do przyjęcia. No i za cenę około 2000zł nie kipię EOS 300D + szeroko-długie szkło.
A kamerkę już mam też Canona, aparat to nie kamera i odwrotnie.
Będziesz zadowolony z niego. Szkło ma w porządku, dużo zaawansowanych opcji w obsłudze. Korzysta z Compact Flashy, itd. Dużo plusów. Miłego fotografowania

Vitez
05-07-2005, 01:06
Rob co chcesz ale juz wiem co ci powiem za kilka miesiecy: "a nie mowilem? " ;)

Wydatek 2 tys zl przesiadajac sie z analogowego lustra na zaawansowana hybryde to kasa w bloto - kompakt to zwarta calosc o osiagach gorszych niz analogowe lustro i zupelnie nierozwojowy. Jak ci czegos w nim zabraknie - to musisz wymieniac caly aparat a nie tylko elementy. A zabraknie ci szybkosci AF, glebi ostrosci, jakosci, niskich szumow. I tylko kasy bedzie zal :roll: .

mxw
05-07-2005, 01:24
Rob co chcesz ale juz wiem co ci powiem za kilka miesiecy: "a nie mowilem? " ;)

Wydatek 2 tys zl przesiadajac sie z analogowego lustra na zaawansowana hybryde to kasa w bloto - kompakt to zwarta calosc o osiagach gorszych niz analogowe lustro i zupelnie nierozwojowy. Jak ci czegos w nim zabraknie - to musisz wymieniac caly aparat a nie tylko elementy. A zabraknie ci szybkosci AF, glebi ostrosci, jakosci, niskich szumow. I tylko kasy bedzie zal :roll: .
znów popieram kolegę - słowo w słowo! ;)

betonn
05-07-2005, 19:01
Będzie ktoś tak miły i poczęstuje mnie instarukcją PL?