PDA

Zobacz pełną wersję : Canon EOS 450D - problem z trybem RAW+L

Krzysiek F.
26-12-2008, 20:50
Witam,
Postanowiłem zrobić kilka zdjęć w trybie RAW+L, po przegraniu zdjęć na komputer zamiast otrzymać plik raw i jpeg otrzymałem 2 pliki jpeg o takich samych rozmiarach, lecz innych nazwach. Czy ktoś z użytkowników doświadczył podobnego problemu lub wie co jest nie tak?
Z góry dziękuję za odpowiedź.

Dodam jeszcze, że w trybie RAW wszystko działa poprawnie.

Dżobert
26-12-2008, 21:28
Musisz użyć eos utility!

Krzysiek F.
26-12-2008, 21:35
Rzeczywiście, teraz pojawiły się zdjęcia RAW, myślałem ze można przegrać zdjęcia na komputer "normalnie", nie wpadłem na to że trzeba użyć EOS Utility. :D
Dziękuje za pomoc i przepraszam za kłopot.

maciej76
26-12-2008, 22:11
u mnie nie ma problemow z zgrywaniem z karty bezposrednio(przez czytnik), sa jpegi i rawy

nie mam zainstalowanego oprogramowania

nie wiem dalczego u Ciebie jest inaczej

Piotr Eckhardt
28-12-2008, 19:59
Bo przez czytnik zawsze idzie dobrze, a zajączkuje się coś jak podłączysz aparat bezpośrednio kablem do PC i użyjesz systemowych sterowników zamiast tego jakiegoś canonowego Utility.

Slider
11-01-2009, 14:26
Ja natomiast chciałbym się spytać jak to jest z tym podglądem zdjęć. Mamy możliwośc zapisu zdjęc w kilku formatach (JPEG (z różnymi stopniami kompresji), RAW, oraz RAW + JPEG, przy czym ten ostatni, jak częto mi mawiano, że służy po to, by mieć RAW'a przygotowanego do późniejszej obróbki (który zresztą sam w sobie nie jest obrazem, tylko surową informacją o naswietleniu), a JPEG ma służyć do podlądu zdjęcia. Jak w tym wypadku ma sie teoria do praktyki, jesli robię zdjęcie w RAW'ie (bez JPEG'a) i mam podgląd z wszystkimi parametrami i wprowadzonymi korektami na zdjęciu (styl, kolorystyka, WB)?:| Nie, żeby mi to przeszkadzało, ale chciałbym wiedzieć.

Pozdrawiam

PS: Nie chciało mi się zakładac nowego wątku, bo i tak by pewnie zdechł zanim otrzymałbym odpowiedź:p

Mariusz_C
11-01-2009, 15:02
Z rawa możesz uzyskać co chcesz jeśli tylko potrafisz, a jpg to już obrobiony obrazek, nie koniecznie tak jak byś chciał. Taka jest różnica.

Slider
11-01-2009, 15:09
Z rawa możesz uzyskać co chcesz jeśli tylko potrafisz, a jpg to już obrobiony obrazek, nie koniecznie tak jak byś chciał. Taka jest różnica.

Ja to wiem. Dzieje się tak dlatego, bo JPEG jest poddawany kompresji, co powoduje utratę informacji, a RAW nie. Ale to i tak nic mi nie daje, bo ja się pytałem o podgląd:p

Mariusz_C
11-01-2009, 16:08
Ale podgląd to jpg. Czy sam raw czy raw plus jpg to i tak ogladasz juz jpg.

arturs
11-01-2009, 16:30
bo w rawie jest zaszyty jpg w mniejszej rozdzielczości który służy do podglądu

zyyys
11-01-2009, 17:59
Ale to i tak nic mi nie daje, bo ja się pytałem o podgląd:p

to zależy czym otwierasz tego Raw'a jeśli przeglądarką windowsa to nie ma podglądu. Przeglądarka nie rozpoznaje raw'a.

Natomiast np DPP jak i ACR nie daję Ci podglądu z zaszytego czy nie jpga tylko domślnie wywołuje raw'a, którego możesz dalej obrabiać.

Slider
11-01-2009, 20:20
to zależy czym otwierasz tego Raw'a

Nie muszę go otwierać, chodzi mi o podgląd w aparacie8-)

Mellan
11-01-2009, 23:40

Arturs Ci już powiedział:

bo w rawie jest zaszyty jpg w mniejszej rozdzielczości który służy do podglądu

Ten jpeg jest tworzony zawsze, niezależnie od wyboru formatu wynikowego i służy wyłącznie do generowania podglądu w aparacie.

Slider
11-01-2009, 23:43
Arturs Ci już powiedział:

Wiem, pisałem to tylko do zyyys'a. Dzięki za odpowiedzi:wink:

pimo
11-01-2009, 23:54
A ja się podepnę do wątku, dziś robiłem zdjęcia w formacie raw i na ok 20 zdjęć jedno jest w formacie jpeg... zdziwko mnie złapało, nie przestawiałem formatu zapisu... ktoś spotkał się z takim czymś?

arturs
12-01-2009, 00:18
A ja się podepnę do wątku, dziś robiłem zdjęcia w formacie raw i na ok 20 zdjęć jedno jest w formacie jpeg... zdziwko mnie złapało, nie przestawiałem formatu zapisu... ktoś spotkał się z takim czymś?

formatu zapisu może nie ale pewnie przekręciłeś pokrętło na któryś z programów automatycznych (zielony kwadracik itp.) a tam tylko jpg.

pimo
12-01-2009, 00:21
formatu zapisu może nie ale pewnie przekręciłeś pokrętło na któryś z programów automatycznych (zielony kwadracik itp.) a tam tylko jpg.

A fakt... jedno pstryknąłem na automacie, cóż człowiek z wiekiem traci pamięć, a już podejrzewałem ciemną stronę mocy o manipulacje.
:)

arturs
12-01-2009, 00:28
A fakt... jedno pstryknąłem na automacie, cóż człowiek z wiekiem traci pamięć, a już podejrzewałem ciemną stronę mocy o manipulacje.
:)

ja w 350tce miałem podobnie z tym że po jakimś roku używania - w ogóle nie włączałem tych programów i pożyczyłem komuś czy coś takiego i potem włączam i nie ma połowy menu... ale się wystraszyłem ;) - że coś się zwaliło, nie da się RAWa ustawić itp. ;) - potem się okazało właśnie że programy automatyczne tak mają stąd od razu skojarzyłem Twój przypadek ;)

zyyys
12-01-2009, 10:35

w aparacie to już Ci odpowiedziano.
Jeszcze raz przeczytałem Twoje pytanie i naprawdę nie wiesz?:)

możliwości zapisu:

Jpg - otrzymujesz zdjęcia w formacie jpg
RAW - zdjęcia w formacie RAW
RAW+JPG- zdjęcia w dwóch formatach ( i na kompie masz zarówno rawa jak i jpga )

Co ma do tego podgląd w aparacie?

Slider
12-01-2009, 16:57
Jeszcze raz przeczytałem Twoje pytanie i naprawdę nie wiesz?:)

Wiem.. Generalnie, zrozumiałem to wszystko po poście artursa, ale rozumiem, że jako dobrzy koledzy musieliscie mi pomóc stad ciągle odpowiadałem:wink:
Z podglądem w aparacie chodziło o to, że nie wiedziałem o tym zaszytym JPEG'u służącym do podglądu, mimo tego, tłumaczyłes mi o RAW'ie w DPP i ACR:p. Dobra, no nic, w każdrym razie wiem o co chodzi. Dzieki.

Pozdrawiam

zyyys
12-01-2009, 17:41
Wiem.. Generalnie, zrozumiałem to wszystko po poście artursa, ale rozumiem, że jako dobrzy koledzy musieliscie mi pomóc stad ciągle odpowiadałem:wink:
Ależ oczywiście że musieliśmy :)

Z podglądem w aparacie chodziło o to, że nie wiedziałem o tym zaszytym JPEG'u służącym do podglądu, mimo tego, tłumaczyłes mi o RAW'ie w DPP i ACR:p. Dobra, no nic, w każdrym razie wiem o co chodzi. Dzieki.
Spoko, ja Cię też widać nie do końca zrozumiałem. Najważniejsze, że mamy już jasność.