Zobacz pełną wersję : szybkość 24L/1.4...?
zaposiadlem drogą kupna w sklepie nowa 24L i jeszcze matowke Ee s no i lekko sie przerazilem. OtóŻ czas ostrzenia, tzn jeśli jedzie od oo do np pól metra to mysle ze prawie sekundę trwa, w każdym razie jedzie sobie płynnie a nie jak np w 35L gdzie trwa to ułamek sekundy. Czy ktoś z ta matowka mógłby sprawdzić swoje szkielko i. Sie podzielić.? Mam wrażenie ze obiektyw jest strzelony. Acha no chyba już napewno. Przed chwila gdy je podpialem bez wyłączania puszki af nie działał w ogóle. Musiałem wyłączyć i włączyć i wędruje sobie swym wstretnym zolwim tempem
Założony dekiel. Czas start w momencie wciśnięcia spustu, jedzie od nieskończoności do 0,25m, czas stop po powrocie do nieskończoności. Wynik: ok 1,50, 1,60 sek.
Edit: Normalne ogniskowanie na przedmiocie oddalonym na 0,5m obiektywu ustawionego początkowo na nieskończoność to 0,4 sek. Czas mierzyłem od wciśnięcia spustu do potwierdzenia ostrości błyśnięciem punktu AF.
dzięki dr11, no to d..pa..., poza tym przytrzymuje go w dwóch miejscach, ale nie zawsze...:(
Marku, na płycie głównej obiektywu znajdują się potencjometry regulujące pracę AF. Z tego, co powiedziałeś wynika, że USM jest rozsynchronizowany i wymaga właśnie takiej regulacji. To w miarę prosta czynność ale nie wiem czy Ci się chce bawć, tym bardziej nie ma sensu, jak obiektyw jest nowy/na gwarancji/jest możliwość zamiany.
A w ogóle to można to wszystko przenieść do wątku o 24L? (drogi modzie :) )
dr11, nie bede sie bawił, jutro robie slub a w poniedziałek dzwonie do sklepu. Problem w tym że wymiana utrudniona bo te szkła tylko pod zamówienie...
Pytam tak z ciekawosci. Walczyles z AF czy zdales sie na MF + EE-S? :)
Kurcze mam to szkło i jego AF działa dość szybko, a mam je na 5D.
na piątce nie miałem zastrzeżeń do 24mm 1,4, na jedynce też wyrabiał 100% normy.
zaposiadlem drogą kupna
O matko jedyna!!! Co to znaczy??? Jakieś nowe słowo??? Przepraszam za rzep, ale aż oczy zabolały!!!
Można zaapelować o trochu więcej polszczyzny? ;-)
O matko jedyna!!! Co to znaczy??? Jakieś nowe słowo??? Przepraszam za rzep, ale aż oczy zabolały!!!
Można zaapelować o trochu więcej polszczyzny? ;-)
no wiesz, nie wszyscy się z polszczyzną zapoznali..;). To wątek o wadliwym AF w moim 24L, wiec jak nie masz nic na temat do napiasnia to nie pisz, a nie nabijaj sobie licznik.
AF działa tylko przycina sie w dwóch miejscach lub po włączeniu puszki nie rusza wcale. Dziś szkło wymieniam (dla iREM zapodaje do podmianki ;) ), dzięki za pomoc