Zobacz pełną wersję : [Spotlessmind] Od zera do...
Spotlessmind
25-12-2008, 17:03
Witam,
Wychodzę z założenia, że fotografuje się po to, by pokazywać efekty. A owe efekty pokazuje się po to, by je skonfrontować. I może czegoś się o nich dowiedzieć. A także w moim przypadku na pewno czegoś się nauczyć. Nie muszę pewnie pisać, że prezentowane tutaj zdjęcia pochodzą z moich pierwszych dwóch dni z fotografią portretową, bo to pewnie będzie widać po samych fotografiach. To nie było studio a jedynie sztucznie zaimprowizowane pomieszczenie.
Dla sprzętowców:
Aparat to Canon EOS 400D, obiektyw Canon 50mm 1.8 mkII
Dziękuję za wszelkie komentarze.
W kolejności chronologicznej ich wykonania.
1.
http://img340.imageshack.us/img340/2175/img631402mincbyz3.jpg
2.
http://img508.imageshack.us/img508/4644/img664903mincbso6.jpg
3.
http://img381.imageshack.us/img381/151/img692007mincbhu9.jpg
4.
http://img381.imageshack.us/img381/5095/img707506mincbtq8.jpg
no no...podobaja mi sie szczególnie 2 i 3:) jedynie mam wrażenie że trochę te cienie do oczu to chyba w programie podkolorowałeś (szczególnie w 3) ;) ale efekt IMO ok:) schludnie:)
okropna odróbka - oczy i usta
dlaczego pomalowałeś im twarz na taką ziemnistą? chcesz robić sesją ala zombie?
Spotlessmind
25-12-2008, 20:33
jedynie mam wrażenie że trochę te cienie do oczu to chyba w programie podkolorowałeś (szczególnie w 3) ;)
Dziękuję. Byłem ciekawy jak je skomentujesz, Paenka. Na 2 nic nie robiłem z cieniami do oczu. Na 3 trochę je jedynie przyciemniłem, by były bardziej wyraziste.
okropna odróbka - oczy i usta
dlaczego pomalowałeś im twarz na taką ziemnistą? chcesz robić sesją ala zombie?
Oczu? Jakich oczu? Jak oczu nie ruszałem. A usta modelka na zdjęciu 2 miała tak pomalowane przez wizażystkę. I niechący trafiłeś, bo miała właśnie przypominać zombie :) Natomiast na 3 makijaż ust również był delikatny (podkreśliliśmy go dopiero do zdjęcia nr 4, które z założenia miało być w czerni i bieli), a taki kolor skóry pasował mi do charakteru tej konkretnej fotografii. Tak to widziałem. I zdaję sobie sprawę, że nie wszystkim ta kolorystyka musi się podobać. Nie wszystkie zdjęcia muszą atakować barwami. Nie musi nawet połowa. Ani jedna trzecia itd.
wlasciwie dla sprzetowcow to powinien dodac info o tych lampeczkach bo to one odwalily cala robote :)
wlasciwie dla sprzetowcow to powinien dodac info o tych lampeczkach bo to one odwalily cala robote :)
No z tego co widac swiecil tu ring ;-)
no to widac oczywiscie ale coz to za ring bo fotki moglby robic nawet seria G
Spotlessmind
25-12-2008, 22:11
Tak, allgsm ma rację, to był ring. Jaki? Wykonany przeze mnie.
Oczu? Jakich oczu? Jak oczu nie ruszałem. A usta modelka na zdjęciu 2 miała tak pomalowane przez wizażystkę. I niechący trafiłeś, bo miała właśnie przypominać zombie :) Natomiast na 3 makijaż ust również był delikatny (podkreśliliśmy go dopiero do zdjęcia nr 4, które z założenia miało być w czerni i bieli), a taki kolor skóry pasował mi do charakteru tej konkretnej fotografii. Tak to widziałem. I zdaję sobie sprawę, że nie wszystkim ta kolorystyka musi się podobać. Nie wszystkie zdjęcia muszą atakować barwami. Nie musi nawet połowa. Ani jedna trzecia itd.
no wiesz... jeżeli Twoim celem było je obrzydzić, to na pewno Ci się udało. zazwyczaj ludzie starają się zrobić portret korzystniejszy.
oczy wyglądają dziwnie, bo nie widać w nich wzoru na tęczówce - są jakieś takie mdłe. te usta to specjalnie takie cieliste? no jeżeli tak, to ja się nie znam, ale nie wygląda to naturalnie. ziemniaczana skóra też nie jest za bardzo w moim guście.
te zdjęcia akurat barwami atakują i nokautują. szokują też.
Michał Ciucias
25-12-2008, 22:29
Podoba mi się oświetlenie, ring flash działa jak trzeba :) Kolorystyka i ogólnie jakość - w porzadku. Co do samego tematu Twoich prac - trudno mi się wypowiedzieć, brakuje mii trochę emocji, treści w tych zdjęciach. Najbardziej podchodzi mi #2, pozostałe - uważam jedynie za poprawne.
25-12-2008, 22:46
no wiesz... jeżeli Twoim celem było je obrzydzić, to na pewno Ci się udało. zazwyczaj ludzie starają się zrobić portret korzystniejszy.
Nie wydaje mi się, by zostały obrzydzone. Gdyby tak było to pewnie dałyby mi temu wyraz. Bo modelki raczej nie kryją się ze swoimi głosami niezadowolenia.
te usta to specjalnie takie cieliste? no jeżeli tak, to ja się nie znam, ale nie wygląda to naturalnie.
A pomalowane usta są naturalne? ;)
ziemniaczana skóra też nie jest za bardzo w moim guście.
te zdjęcia akurat barwami atakują i nokautują. szokują też.
Wyjaśniałem już dlaczego właśnie tak. Przyjąłem już, że Tobie to nie odpowiada.
Podoba mi się oświetlenie, ring flash działa jak trzeba :) Kolorystyka i ogólnie jakość - w porzadku.
Czyli jednak dla niektórych kolorystyka akceptowalna.
Co do samego tematu Twoich prac - trudno mi się wypowiedzieć, brakuje mii trochę emocji, treści w tych zdjęciach. Najbardziej podchodzi mi #2, pozostałe - uważam jedynie za poprawne.
Dziękuję za opinię. Jestem na samym początku drogi, więc głos iż coś jest poprawne jest dla mnie zadowalający. Na wzbudzanie czy też prezentowanie emocji pewnie jeszcze przyjdzie czas.
Bardzo ładne zdjęcia widzę że odezwały się też ukrywane głosy zadzrości ;)
Szczególnie mi się podoba 4 (bardzo ładna konwersja do b&w).
Idź w tym kierunku z czasem zmienisz kilka rzeczy. Akurat w mój gust trafiłeś chociaż kolorki dosyć odważne.
A pomalowane usta są naturalne? ;)
Czyli jednak dla niektórych kolorystyka akceptowalna
no ale to te były pomalowane, jak już wspomniałeś
mi też się ring w oczach podoba
jako że moje zastrzeżenia dotyczyły kolorów, mi też się podoba ostatnie cz-b
Bardzo ładne zdjęcia widzę że odezwały się też ukrywane głosy zadzrości ała. a co mają do tego moje zdjęcia?
ała. a co mają do tego moje zdjęcia?
Tylko tyle że krytykując tak ostro innych wypadałoby mieć do pokazania kilka zdjęć na przynajmniej takim samym poziomie ...
ALe to oczywiści tylko moja opinia.
Spotlessmind
26-12-2008, 17:00
Szczególnie mi się podoba 4 (bardzo ładna konwersja do b&w).
Dziękuję. Tym bardziej, że zdaję sobie sprawę jak trudno jest dokonać dobrej konwersji. Wg mnie dobrą fotografię b&w znacznie trudniej wykonać aniżeli kolorową.
Idź w tym kierunku z czasem zmienisz kilka rzeczy. Akurat w mój gust trafiłeś chociaż kolorki dosyć odważne.
Każdy szuka swojej drogi, by uzyskać jakiś charakterystyczny, rozpoznawalny styl. Nie mnie oceniać czy rozpoznawalność w fotografii jest pozytywną cechą. Ale jednocześnie mam świadomość, że eksperymenty mogą być czasem udane a pewnie znacznie częściej już mniej.
mi też się ring w oczach podoba
jako że moje zastrzeżenia dotyczyły kolorów, mi też się podoba ostatnie cz-b
Dzięki. I mogę jedynie uspokoić, że na pewno nie wszystkie prezentowane tutaj zdjęcia będą Cię obrzydzać przyjętą kolorystyką. A przynajmniej nie powinny.
Mnie się te zdjęcia bardzo podobają.
sith_pas
27-12-2008, 18:03
Wypowiem się co do kadrów, bo od portretów specjalistą nie jestem (na razie :P). 1 i 2 jakoś mi nie podchodzi.
3 bardzo fajny kadr. Z tej perspektywy nietrudno o przerysowania, ale udało ci się tego uniknąć. Wszystko prezentuje się naturalnie. Jednak przeszkadza trochę ten brak Chociażby elementu ubioru w dole kadru. Gdyby tak spróbować kadrować do 3:2? To oczywiście moje zdanie.
4 - prosty kadr i ciekawa obróbka. Subiektywnie mi się podoba.
W 1 za dużo wolnej przestrzeni po prawej stronie. Nie ma czegoś co zamykałoby kadr, a z kolei 2 - nie wiem... Jakoś do mnie nie trafia.
Tylko tyle że krytykując tak ostro innych wypadałoby mieć do pokazania kilka zdjęć na przynajmniej takim samym poziomie ...
Krytycy obrazów też malowali jak znani i podziwiani mistrzowie?
Moim zdaniem super. Dobry makijaż w portrecie to jest to. Gratuluję.
Spotlessmind
31-12-2008, 17:16
3 bardzo fajny kadr. Z tej perspektywy nietrudno o przerysowania, ale udało ci się tego uniknąć. Wszystko prezentuje się naturalnie. Jednak przeszkadza trochę ten brak Chociażby elementu ubioru w dole kadru. Gdyby tak spróbować kadrować do 3:2? To oczywiście moje zdanie.
4 - prosty kadr i ciekawa obróbka. Subiektywnie mi się podoba.
W 1 za dużo wolnej przestrzeni po prawej stronie. Nie ma czegoś co zamykałoby kadr, a z kolei 2 - nie wiem... Jakoś do mnie nie trafia.
Co do 1 przyznaję rację. W 3 wszystko co znalazło się poza kadrem było wg mojej subiektywnej oceny nieinteresujące. Dziękuję za wszystkie opinie.
Ponieważ spotkałem się z głosem, że obrzydzam modelki okradając je z barw (makijażu itd.) wrzucam próbkę, by sprawdzić czy przedstawiona panna również jest obrzydliwa.
5.
http://img205.imageshack.us/img205/552/img760301mincbky1.jpg
Bardzo miłe zdjęcie. Subiektywnie napiszę tylko, że nie pasuje mi materiał z którego zostały zrobione te kropki, lub też jego oświetlenie. Dolne cztery wyglądają trochę jak dziury w policzku :P Spróbowałbym je może trochę rozjaśnić.
jeśli można (albowiem bo ponieważ nie znam się na portretach):
1. drażnią mnie te światła ringu odbite w oczach...modelka OK...technicznie OK... światła w oczach...do kitu...( acha... zielone oczy modelki...PS i proszę mi tu nie wciskać kitu:))) nikt nie ma tak zielonych oczu:)))
2. może i te zielone kropki sprawiają, że to zdjęcie "niepowtarzalne " jest... ale...jakoś mnie nie przekonują... mogę tylko powiedzieć co ja bym zrobił... ORNAMENT... zielony ornament na tej części twarzy modelki, na której Ty przykleiłeś kropki...coś roślinnego... ale jak już pisałem...ja się nie znam..
Pozdrawiam:)
Spotlessmind
01-01-2009, 23:51
Bardzo miłe zdjęcie. Subiektywnie napiszę tylko, że nie pasuje mi materiał z którego zostały zrobione te kropki, lub też jego oświetlenie. Dolne cztery wyglądają trochę jak dziury w policzku :P Spróbowałbym je może trochę rozjaśnić.
Dzięki za opinię. Nie zwróciłem uwagi na te "dziury", które mi tak nie wyglądały :P Załóżmy, że rozjaśnienie mogłoby podziałać korzystnie i że masz rację.
jeśli można (albowiem bo ponieważ nie znam się na portretach):
1. drażnią mnie te światła ringu odbite w oczach...modelka OK...technicznie OK... światła w oczach...do kitu...( acha... zielone oczy modelki...PS i proszę mi tu nie wciskać kitu:))) nikt nie ma tak zielonych oczu:)))
2. może i te zielone kropki sprawiają, że to zdjęcie "niepowtarzalne " jest... ale...jakoś mnie nie przekonują... mogę tylko powiedzieć co ja bym zrobił... ORNAMENT... zielony ornament na tej części twarzy modelki, na której Ty przykleiłeś kropki...coś roślinnego... ale jak już pisałem...ja się nie znam..
Pozdrawiam:)
Adso w moim temacie. Czuję się zaszczycony.
Oczywiście, że można się wypowiadać w moim wątku nie znając się na portretach ani nie mając paszportu Polsatu. Ja też się nie znam na portretach. :) Ale przyznam się, że z tego samego powodu dotychczas nie komentowałem Twoich zdjęć. ;) Nie ośmieliłem się. :D
Co do kropek to także widziałem tam ornament i pewnie bym go zrobił, gdybym tylko potrafił.
Nie jestem tak popularny jak Allgsm ani kontrowersyjny jak Micles. Nie mam takiej imponującej galerii jak Adso czy Kubaman, ale może ktoś zechce czasem coś z komentować i się czegoś dowiem, nauczę. Z tej okazji czas na numer:
6.
http://img147.imageshack.us/img147/535/img761303mincbrs2.jpg
gunia1990
02-01-2009, 00:46
mnie osobiście te kropki nie przeszkadzają, fajne są, podkreślają klimat... drugie zdjęcie również bardzo fajne a najfajniejsza to chyba modelka i jej loki :D
W 6. zostały takie czerwone plamki na lewym ramieniu, a i nie lubię, gdy oko zasłonięte jest przez włosy. Reszta spoko.
Spotlessmind
02-01-2009, 17:44
drugie zdjęcie również bardzo fajne a najfajniejsza to chyba modelka i jej loki :D
Chyba? Że też dopiero kobieta to napisała. :D
W 6. zostały takie czerwone plamki na lewym ramieniu, a i nie lubię, gdy oko zasłonięte jest przez włosy. Reszta spoko.
A ja lubię gdy oko jest zasłonięte. :P
Lubię też ciasne kadry, ale w tym wypadku nie jestem przekonany co do tego, że odbyło się to z korzyścią...
6a.
http://img142.imageshack.us/img142/521/img761304mincbyf0.jpg
7.
http://img82.imageshack.us/img82/1330/img763304mincboa7.jpg
Z rzeczy które jeszcze mi nie pasują (no niestety, taka maruda ze mnie) to chyba to, że ringlight jest "za mocny" jak na tak delikatny makijaż i minę. Ring kojarzy mi się raczej z bardziej szałowymi make-up'ami, rozwianymi włosami... (Kolejny raz subiektywna opinia, zdjęcia nadal uważam za superowe)
Sam lubie motywy ala zombie czy wampir wiec 3 - ekstra, 4.. cos mi nie gra, ale czuje w niej wampirzyce;)
jesli chodzi o nowsza sesje, z ta piekna dziewczyna.. bardzo mi się podoba, chociaz nie wiem czy nie mowie zbyt subiektywnie - czy nie oceniam zbyt mocno modelki :p i fakt to co inni zarzucili - delikatna uroda i mocne glamurowe oswietlenie.. popracuj z tą dziewczyna nad zrobieniem czegos mega subtelnego:)
Tym razem te kropki za bardzo "odstają". Szczególnie te 2 u góry.
Też widziałbym tu raczej jakiś ornament (choćby jakiś "maz").
Ale... ciekaw jestem co będzie dalej :)
Spotlessmind
04-01-2009, 15:44
Ring kojarzy mi się raczej z bardziej szałowymi make-up'ami, rozwianymi włosami... (Kolejny raz subiektywna opinia, zdjęcia nadal uważam za superowe)
Dzięki, Micles. Nie przepadam za szałowymi make-upami i glamourową edycją. Ale zaraz będziesz miał rozwiane włosy ;)
Sam lubie motywy ala zombie czy wampir wiec 3 - ekstra, 4.. cos mi nie gra, ale czuje w niej wampirzyce;)
Znów mam chyba coś dla Ciebie.
jesli chodzi o nowsza sesje, z ta piekna dziewczyna.. bardzo mi się podoba, chociaz nie wiem czy nie mowie zbyt subiektywnie - czy nie oceniam zbyt mocno modelki :p i fakt to co inni zarzucili - delikatna uroda i mocne glamurowe oswietlenie.. popracuj z tą dziewczyna nad zrobieniem czegos mega subtelnego:)
Dziękuję. A wdzięk pięknej dziewczyny może jeszcze kiedyś wykorzystam. :)
8.
http://img187.imageshack.us/img187/2776/img7655mincbjt3.jpg
Fota mi się podoba, szczególnie jej kolorki : sam brąz i kolor skóry. Tym razem ring już bardziej pasuje, za to muszę przyczepić się troszkę za szerokiego nosa. Nie powiem tak na oko, czy to wina ogniskowej, ale raczej nie. Dlatego też starałbym się pokazać felerny nos z trochę innej perspektywy, żeby stracił na obfitości.
sith_pas
04-01-2009, 16:09
8 - bardzo ciekawy kadr
Spotlessmind
19-01-2009, 00:16
Jeszcze z zeszłego roku. Wygrzebane z szuflady.
9.
http://img502.imageshack.us/img502/6067/img744305mincbpp8.jpg
wolę stonowanie jak na 8 ;) na 9 za bardzo bije po oczach ta skóra:)
Ogólnie Twoje portrety podobają mi się. Największy mankament, który mnie "drażni" to w 6 i 7. Zbyt mocno wygładzona skóra na twarzy. Nie było by może problemu gdyby nie te cienie od włosów gdzie widać iż Twój pędzel się tam nie mógł dostać. Te cienie są brzydkie i nienaturalne. Obejrzę sobie te zdjęcia jeszcze raz na innym monitorku w domu.
Spotlessmind
21-01-2009, 00:37
wolę stonowanie jak na 8 ;) na 9 za bardzo bije po oczach ta skóra:)
Eksperymentuję Paenka. A skóra miała mieć taką "glamourowatą" poświatę ;)
Ogólnie Twoje portrety podobają mi się. Największy mankament, który mnie "drażni" to w 6 i 7. Zbyt mocno wygładzona skóra na twarzy. Nie było by może problemu gdyby nie te cienie od włosów gdzie widać iż Twój pędzel się tam nie mógł dostać. Te cienie są brzydkie i nienaturalne. Obejrzę sobie te zdjęcia jeszcze raz na innym monitorku w domu.
Dziękuję za opinię. Wiem, że tam akurat przeszarżowałem, ale mam te pliki w oryginale w w wersji RAW i jeszcze pewnie niejeden raz do nich wrócę.
Też zeszłoroczne starocie:
10.
http://img522.imageshack.us/img522/9364/img771900minasgcbxz3.jpg
11.
http://img522.imageshack.us/img522/7808/img771900minaopcbpc9.jpg
Spotlessmind
19-02-2009, 18:39
12.
http://img9.imageshack.us/img9/575/img7793apii50cbminnf8.jpg
13.
http://img13.imageshack.us/img13/1019/img7799bwcbminvx1.jpg
14.
http://img9.imageshack.us/img9/749/img7847apii50t11cbminzc2.jpg
Na 12 i 14 wyszła za bardzo kość policzkowa (czy co to tam jest).
12 - odkryte kolano po chwili patrzenia staje się jakimś dziwnym kikutem.
13 - ok, ale odrobinę za ciasno
14 - nie rozumiem zmiany kolorystyki, ta z 12 i 13 jest fajna. W oczy kole również centralny kadr - w tym wypadku mi to nie pasuje.
Ogólnie : drobne niedociągnięcia, tak pozatym, to nawet ładnie, przyjemna konwersja, fajne tło i ładna modelka.