Zobacz pełną wersję : 540ez + chinskie radio + cyfra
kondzikziom
25-12-2008, 03:35
Siema! Wiadomo ze na radiu i tak trace ttl i teraz pytanie. Czy lampy z serii ez w trybie manualnym będą normalnie działały na radiu? Pozdro
Jeśli weźmiesz sobie np RadioPopper to automatykę będziesz miał zdalną (ale z lampami które będą potrafiły to wykorzystać czyli seria EX) :)
zestaw: 'Chińskie radio + DSLR + 540EZ' raczej powinien działać :)
kondzikziom
25-12-2008, 13:05
Potrzebny mi jest zestaw dwuch w miarę silnych lamp na statywach w teren. Ze wzgledów oczywistych nie zainwestuje w ex bo drogie i jak sie przewróci statyw to bede płakał. Wiec do wyboru mam jakies stare lampy z regulacją i które i tak nie mają automatyki przy cyfrze. Te ez są spoko, łatwo dostepne itd tylko musze mieć gwarancje ze nie bedą świrowały przy chińczyku...
580EX działa, to czemy 540ez ma nie działać ;p
też chce takie kupić więc mam nadzieje że będzie ok ;)
kiedyś gdzieś czytałem bloga jakiegoś gościa który używał właśnie 540ez i chińczyków i był zadowolony, więc wnioskuje że będzie ok ;)
Będzie działać. Tylko na manualu w lampie oczywiście.
Jeśli nie będzie błyskać (mi z 420EZ nie błyskało czasem), może być potrzebna ttaka (http://www.canon-board.info/showthread.php?t=34516&highlight=mostek) przeróbka wyzwalacza.
6batman9
26-12-2008, 20:08
Z tego co poszukałem w necie 540ez nie powinno sprawiac problemu... z reguły zdarzały się problemy przy 4xx EZ, bo tam jest taki układ na wejściu zapobiegający odwrotnej polaryzacji, i wtedy trzeba zrobic malutka przerobke (dokładny opis tutaj: http://www.canon-board.info/showthread.php?t=34516&highlight=wyzwalacz+radiowy). Na 100 procent nie jestem pewien czy problem przy 5xx EZ też występuje...Ale z tego co slyszalem i widzialem to ponoc nie...Akutalnie też czaję się na dwie 540 EZ, ewentualnie polecam też lampy NIKONa SB28
wtam.
podłączę się szybko do dyskusji. Nie wiecie może czy lampa C430EX będzie pracować z chinczykami 4kanałowymi z funsportu? Czytałem, że poprzez silne pole jakie emituje lampa, ładują się kondensatory w wyzwalaczu radiowym i wyzwalanie następuje co kilka sek.
Chce kupić lampę z możliwością podpięcia do body którą do czasu zakupu innej starej lampy będę sporadycznie używał z chinczykami.
pozdrawiam
jasnezetak
26-12-2008, 21:32
będzie działać mam 430 ez i działa..
Soundman
27-12-2008, 12:15
a ja mam 540 ez i działa to 580ex częściej sprawia problemy
U mnie zero problemów z wyzwalaniem - 580EX II i 430EX chodzą bez problemu.
Lampy Nikona - SB26 i SB800 - stwarzają problemy, jak im się stopkę zewrze na sankach wyzwalacza - trzeba podłączać przez kabel synchro...
Polecam wyzwalacze firmy Phottix. Kup bezpośrednio na ebay'u, wyjdzie prawie połowę taniej.
U mnie zestaw 540ez + 550ex + chińczyki śmiga bez najmniejszych problemów - na 5 miesięcy pracy nie odpaliły może ze 3 razy i ani razu nie spięły się same. Lampki postawiłem sobie na akumulatorach żelowych żeby nie denerwować się bateriami i wszystko cacy.
Dzięki za pomoc. Postaram się dzisiaj zamówić lampę i będę się martwić potem jak nie będzie działać z chinolami.
pozdrawiam
Soundman
28-12-2008, 21:49
U mnie zestaw 540ez + 550ex + chińczyki śmiga bez najmniejszych problemów - na 5 miesięcy pracy nie odpaliły może ze 3 razy i ani razu nie spięły się same. Lampki postawiłem sobie na akumulatorach żelowych żeby nie denerwować się bateriami i wszystko cacy.
Możesz rozwinąć temat bateryjek żelowych ?? jak podłączyłeś ??
kupiłem akumulatorki żelowe - ze względy na rozmiar padło na pojemność 4,5 Ah taki jak ten (http://www.allegro.pl/item511379179_akumulator_zelowy_6v_4_5_ah_tania_i_ szybka_wysylka.html) - idealnie wpasował mi się w tani pokrowiec na aparat kompaktowy, zrobiłem kabelki z jack'ami, w lampkach dodałem gniazda (można też zrobić bez rozkręcania lampy poprzez zrobienie atrap baterii, ale ja wolałem zrobić na stałe) i wszystko śmiga.
Soundman
08-01-2009, 23:44
Ale odczuwasz szybsze ładowanie tak jak przy podpięciu np lumidyne do flasha czy poprostu najważniejsza jest pojemność baterii a zbytniej różnicy w ładowaniu niema ?? Lumidyne to chyba jakieś baterie o większym napięciu.