Zobacz pełną wersję : Rodzaj oświetlenia a charakter błędu AF w 5D.
Witam jestem tu pierwszy raz jako piszący. Mam problem pracą AF w moim nowym zestawie Canon 5D wraz EF 24-70 LU 2.8.
Testy przeprowadzałem na tablicy focus_test_chart przysłona 2.8 z odległości około 1m zmieniając odległość w zależności od ogniskowej tak aby wypełnić kadr
tablicą testową.
Mój problem to bład AF uzależniony od rodzju oświetlenia a także od używanej ogniskowej:
1) światło świetlówkowe - bez błedu dla 70 mm
(długie rury) - 1 cm BF dla 40 mm
- 3 cm BF dla 24 mm,
2) światło żarowe - 1 cm FF dla 70 mm
- bez błedu dla 40 mm
- 1 cm BF dla 24 mm,
3) światło dzienne - podobnie jak dla światła świetlówki.
Ostrzenie przez wizjer jest prawidłowe dla każdego światła.
Pytanie do specjalistów tego forum czy to taka uroda AF z detekcją fazy, czy wadliwe działanie sprzętu, który da się wyregulować w serwisie?
Czy ktoś miał taki problem i jak z tym sobie poradził?
taka już uroda tego układu i algorytmu AF,że frontfokusuje w świetle żarowym
o jakieś 1 DOF (podobnie jak w 20 i 30D).
Ja 30D używam w świetle dziennym a poczciwe 20D mam skalibrowane do
halogenów.Do bardziej precyzyjnej roboty na pełnych dziurach to dla mnie
najmniej upierdliwa metoda.
ja przy swietle z swietlowek na 5d wyczuwam BF na stalkach. w pozostalych warunkach AF dziala mi oki. Mowie tu o punkcie strodkowym. Kiedys nie chcialem w to wierzyc ze praca AF moze zalezec od rodziaju swiatla.... niestety wyniki powtarzalne.
Ceikawe co serwis na to....
Świetlówka podczas pracy migocze (nie mówię o migotaniu podczas zapłonu). Może to ma coś do rzeczy? Ja też coś takiego zaobserwowałem jakiś czas temu w 30D. Jedynka, z tego co zdążyłem ocenić, jest kompletnie nieczuła na takie "zakłócenia" :)
Świetlówka podczas pracy migocze (nie mówię o migotaniu podczas zapłonu). Może to ma coś do rzeczy? Ja też coś takiego zaobserwowałem jakiś czas temu w 30D. Jedynka, z tego co zdążyłem ocenić, jest kompletnie nieczuła na takie "zakłócenia" :)
oczywiscie ze tak jest mozna to nawet zaobserwowac na przykladzie AWB w swietle swietlowek - kazde zdjecie inne i nie mowie tu o nikonie:)
Wg mnie w nowym 5dmk2 ma poprawe w tym wzgledze vs 5d .. tylko niestety.
ja przy swietle z swietlowek na 5d wyczuwam BF na stalkach. w pozostalych warunkach AF dziala mi oki. Mowie tu o punkcie strodkowym....
I zawsze robisz korektę, trafiasz?
I zawsze robisz korektę, trafiasz?
Czaem nie trafiam. 70-200 radzi sobie z tym juz lepiej. Ogolnie sprawa mnie bardzo irytuje....
także zauwazylem bledy AF podczas oswietlenia przy swietlowkach lub zarowkach energooszczednych w 40D :) Stalka i zoom. Lekki front jest. W miejscowym urzedzie USC jedno pomieszczenie dla gosci i zawsze tam dzieja sie fiksy przy takim swietle.
oczywiscie ze tak jest mozna to nawet zaobserwowac na przykladzie AWB w swietle swietlowek - kazde zdjecie inne i nie mowie tu o nikonie:)
Dzięki za wasze odpowiedzi.
Chciałbym jeszcze upewnić co do dwóch rzeczy:
1. WB ustawiam ręcznie, a i tak średnio co drugie zdjęcie pojawiają się szerokie (około 1/3 kadru) poziome pasy koloru czerwonego na każdym zdjęciu na innej wysokości kadru. Wesele przy takim oświetleniu to pewnie masakra.
Czy z takim zjawiskiem też mieliście do czynienia?
2. Czy błąd AF jest uzależniony dla obiektywów zmiennoogniskowej od jego aktualnie ustawionej ogniskowej tak jak u mnie?
szerokie poziome pasy czerwone ? ...pokaz... w danych warunkach tak masz ?
Ja zauważyłem, że mam znacznie precyzyjniejsze ostrzenia (5D + stałki), częściej trafia, gdy używam wspomagania z lampy błyskowej. Dotąd myślałem, że jest to związane z lepszym kontrastem czerwonych pasków ale po przeczytaniu tych postów zaczynam to łączyć z długością fali na jakiej są emitowane. Zmieniłem też matówkę na Ee-S ale to chyba nie wpływa na AF. Ale tak naprawdę to przeszedłem na ostrzenie ręczne.
Zdjęcia z czerwonymi pasami powstają w oświetleniu świetlówkowym. Zdjęcia skasowałem, ale jak je powtórzę to zamieszczę je tu, także ze zdjęciami tablicy ostrości w różnym oświetleniu.
ja nie mam takich problemow, wiecej nie napisze bo nie wiem.
tylko tyle ze u mnie jest ok
chyba ze ja przestrzele...
fotobronx
27-12-2008, 02:01
tez tak mialem z 40D.
Wydaje mi sie ,ze temp barwy takiej jarzeniowki zmienia sie w czasie bo na dlugich czasach mialem inne WB na np polowie kadru.
niebawem dzieki wspanialej Unii bedziemy mieli tylko energooszczedne zarowki i bedzie tylko jedna opcja :)
także zauwazylem bledy AF podczas oswietlenia przy swietlowkach lub zarowkach energooszczednych w 40D
Potwierdzam ten sam problem, aparat 40d, co dziwne zauważalne jest to u mnie tylko na szerokim koncu zoom'a gdzie głębia ostrości jest przecież większa.
Z tego co wyczytałem problemem może być również to, że sensory AF sa w rzeczywistości większe niż widać to w wizjerze i tak mogą sie nakładać dodatkowe rozbieżności. Jednak nawet jak biorę to pod uwagę i ostrze w odpowiednie punkty, to mimo wszystko mały BF jest..