Zobacz pełną wersję : Canon EOS 300-lampa ISO
Jerzyola
23-12-2008, 20:07
Zamierzam dać siostrzeńcowi Canona EOS 300, na dobry początek dla amatora.Mam również lampę sprzed ok. 15 lat(profesjonalną) Twin Flash z zoomem,tyrystorowym systemem itd. Może ktoś wie, czy lampę można podłączyć bezpośrednio do aparatu (ja się nie mogę odważyć)czy potrzebna jest stopka- przejściówka i skąd taką zdobyć( widziałem na allegro,ale do Sony i Nikona).
Dla bardziej wtajemniczonych:Lampa działa na Zenicie,na stopce lampy po włączeniu jest 5V.
Mam Canona 450D i Speedlita a siostrzeniec miałby niezły zestaw.
Jeżeli ktoś pomoże ,będę wdzięczny.
FlatEric
24-12-2008, 02:46
Jeśli lampa ma gorącą stopkę ISO (a ma, skoro działa z zenitem), a napięcie na stopce wynosi ledwo 5 V, to można jej zupełnie normalnie, bez najmniejszych przeszkód i bez dodatkowych przejściówek używać z EOSem 300.
Oczywiście samo naświetlanie odbywać się musi z wykorzystaniem automatyki lampy, tak jak w zenicie.
Pzdr
Grzesiu
Jerzyola
24-12-2008, 17:54
Dzięki FlatEric za pomoc w temacie. Jeszcze dodam: na wył. EOS-ie wsunąłem włączoną lampę i wyzwoliła błysk,co dało mi do myślenia co do polaryzacji lampa-aparat. Okazało się, że w lampie jest na stopce (-) a w aparacie (+)czyli i tak będę musiał zamienić w lampie polaryzację (drobnostka).Wiadomo Zenit bez elektroniki i pol.obojętna.
Tą ostatnią uwagę dopisałem,ponieważ może się jeszcze komuś przydać. Zawsze trzeba sprawdzać polaryzację dwóch urządzeń elektronicznych, które chcemy ze sobą sparować żeby nie podłączyć przez nieuwagę (+) z (-),bo wiadomo-siwy dym.
Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt.
Dzięki FlatEric za pomoc w temacie. Jeszcze dodam: na wył. EOS-ie wsunąłem włączoną lampę i wyzwoliła błysk,co dało mi do myślenia co do polaryzacji lampa-aparat. Okazało się, że w lampie jest na stopce (-) a w aparacie (+)czyli i tak będę musiał zamienić w lampie polaryzację (drobnostka).Wiadomo Zenit bez elektroniki i pol.obojętna.
Tą ostatnią uwagę dopisałem,ponieważ może się jeszcze komuś przydać.
Aparat podaje napięcie na stopkę podczas wyzwalania migawki? Wydaje mi się, że tylko zwiera obwód, poza tym + w takich urządzeniach powinien być pośrodku stopki, inne rozwiązanie wydaje mi się skrajnie nielogiczne.
Jerzyola
04-01-2009, 17:20
Chciałbym przypiąć do EOS 300 j.w. temat tele-konwertera.
Ponieważ siostrzeniec będzie robić zdjęcia meczów siatkówki na dużej hali (Orbita Wrocław),obiektywem Canon 80-200 ,to czy telekonw.x2 Japan M52 zewn M70,pomoże w większych zoomach,ale nie straci zbyt dużo na jakości fotek.Dodatkowe pyt.czy na Canonie 80-200 może zostawić UVHama i dołożyć tele,czy będzie to wprowadzać niepożądane efekty.
Ja osobiście nigdy nie korzystałem z tych bajerów i nie wiem czy jest sens dokupić (tylko 90zł nowy) a może tak?
Jeżeli ktoś-a na pewno-coś podpowie...?
Aparat podaje napięcie na stopkę podczas wyzwalania migawki?
Chodzi o załączenie aparatu (jest napięcie) a nie o wyzwalanie.
Fotograf1995
04-01-2009, 18:22
tele konwerter i filtr dość poważnie (żeby nie powiedzieć drastycznie) "ściemni" twoje zdjęcia.
Jerzyola
18-01-2009, 17:34
Canon EOS j.w. posiada 2 obiektywy,1. Canon zoom lens 28-80 2.Soligor zoom lens 28-80. Jeden pójdzie do sprzedaży a więc pytanie: który zostawić i czy jest jakaś duża różnica w jakości.(obydwa obiektywy w dobrym stanie-ostrzą ok)
Ponieważ będą robione w większości zdjęcia z imprez sportowych (dobrze oświetlona hala siatkówki), czy film 200 wystarczy, czy lepsza 400. Z tą ostatnią są problemy z zakupem.
MacGyver
19-01-2009, 18:31
Przy tej jasności szkiełek to i ISO 400 może być mało. Z obiektywów zostaw Canona, na kliszy zachowuje się przyzwoicie, acz bez rewelacji.