Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jakie slajdy zabrac w podroz?

Gizzmo
03-07-2005, 09:58
Za miesiac jade na Krym :) I zastanawiam sie jakie filmy ze soba zabrac. Jak na razie zdecydowalem sie na Sensie100 no i zastanawiam sie teraz nad czyms czulszym. Jakis film 400 tak zeby moc robic zdjecia w pomieszczeniach. Niestety lampy nie posiadam i do czasu wyjazdu jaj nie kupie, wiec jedyna lampa jaka bede dysponowal to ta wbudowana w korpus.
Dzieki za wszystkie sugestie.

bebop
04-07-2005, 08:04
Za miesiac jade na Krym :) I zastanawiam sie jakie filmy ze soba zabrac. Jak na razie zdecydowalem sie na Sensie100 no i zastanawiam sie teraz nad czyms czulszym. Jakis film 400 tak zeby moc robic zdjecia w pomieszczeniach. Niestety lampy nie posiadam i do czasu wyjazdu jaj nie kupie, wiec jedyna lampa jaka bede dysponowal to ta wbudowana w korpus.
Dzieki za wszystkie sugestie.

provia 400f?

CYNIG
04-07-2005, 08:35
Za miesiac jade na Krym :) I zastanawiam sie jakie filmy ze soba zabrac....

Witam,
nie napisales nic o doswiadczeniu jakie masz w robieniu na slajdach. Jesli to Twoj pierwszy kontakt z nimi to zastanow sie czy nie warto jednak pozostac przy negatywach. Oczywiscie nie ma nic piekniejszego jak DOBRZE naswietlony slajd rzucony na ekran, ale kruczek jest w tym "dobrze" slajdy sa niestety nieco bardziej wymagajace od negatywow pod tym wzgledem.

Jesli jestes zdecydowany na slajdy to polecam PROVIE 100F jako glowny slajd i ewentualnie pare rolek Velvi 50 do ekstra zastosowan:) PROVIA 400F jest dosc trudnym slajdem ktory ladnie kolorystycznie wychodzi przy cieplym swietle. Ja robiac na niej przy kiepskich warunkach dostawalem zdjecia o nieakceptowalnych dla mnie kolorach.

Jesli zdecydujesz sie na negatywy to polecam Reale 100 i NPH 400 (naswietlany jako 360). W sumie to NPH stosowalbym jako glowny film. Zakladam ze na Krymie bedziesz mial duzo slonca i ... duze kontrasty a ten film pozwoli Ci z nimi troche powalczyc.

adamek
04-07-2005, 09:15
A ja polecam Agfę RSX 100.
Lubię jej kolory. :)

Sątakie naturalno-chłodnawe, a nie cukierkowate jak velvia.

Gizzmo
04-07-2005, 11:08
Doswiadczenie ze slajdem mam niestety niewielkie. Naswietlilem pare rolek sensii i to tyle. Kolorami ktore dostalem bylem zachwycony, porownujac to z tym co zwykle otrzymywalem z labow - wszystkie zdjecia zawsze byly naswietlane tak jak to sie podobalo laborantowi. Dlatego tez chcialem zabrac slajd.

temol
04-07-2005, 11:40
Jak zaczynalem ze slajdami to wlasnie od sensii. Bylem pod wrazeniem.. do czasu gdy nie zaczalem robic na velvii. Od tego momentu nie kupilem wiecej sensii :). Ja bym polecil provie100 i velvie50. O czulszych sie nie wypowiadam poniewaz nie uzywam.

T

K2_verti
04-07-2005, 23:00
Coś z czego będziesz zadowolony=ładne slajdy to provia 100.
Jeżeli szukasz czegoś ciepłego, z lekkim podbiciem to polecam kodak ektachrom E100GX.
Jednak jeden z najlepszych slajdów wg mojej opini - typu porteret, boskie oddanie kolorów skóry, brak ziarna!!! - to ASTIA 100F ;) . Materiał dla zawodowców - fotografia komercyjna, portety, moda itp. Dość drogi - płacisz za wspomniany brak ziarna (W skali RMS -7 !! :shock: ), przejscia tonalna są rewelacyjne. Pamiętaj, że wszystkie te materiały muszą być naświetlone w punkt! - mają małą tolerancję na błędy: -1, +2/3 EV :!: . Coś czulszego to oczywiście 400 provia- nie ma lepszej.
Na twoim miejscu kupiłbym 2-3 rodzaje. Po naświetleniu - dopiero bym wydał werdykt co lepsze. Odczucia co do kolorów kazdy ma inne :p Jak wytestujesz "na własnej skórze" to na przyszłość będziesz wiedział co brać ;-)