Zobacz pełną wersję : Jakie slajdy zabrac w podroz?
Za miesiac jade na Krym :) I zastanawiam sie jakie filmy ze soba zabrac. Jak na razie zdecydowalem sie na Sensie100 no i zastanawiam sie teraz nad czyms czulszym. Jakis film 400 tak zeby moc robic zdjecia w pomieszczeniach. Niestety lampy nie posiadam i do czasu wyjazdu jaj nie kupie, wiec jedyna lampa jaka bede dysponowal to ta wbudowana w korpus.
Dzieki za wszystkie sugestie.
Za miesiac jade na Krym :) I zastanawiam sie jakie filmy ze soba zabrac. Jak na razie zdecydowalem sie na Sensie100 no i zastanawiam sie teraz nad czyms czulszym. Jakis film 400 tak zeby moc robic zdjecia w pomieszczeniach. Niestety lampy nie posiadam i do czasu wyjazdu jaj nie kupie, wiec jedyna lampa jaka bede dysponowal to ta wbudowana w korpus.
Dzieki za wszystkie sugestie.
provia 400f?
Za miesiac jade na Krym :) I zastanawiam sie jakie filmy ze soba zabrac....
Witam,
nie napisales nic o doswiadczeniu jakie masz w robieniu na slajdach. Jesli to Twoj pierwszy kontakt z nimi to zastanow sie czy nie warto jednak pozostac przy negatywach. Oczywiscie nie ma nic piekniejszego jak DOBRZE naswietlony slajd rzucony na ekran, ale kruczek jest w tym "dobrze" slajdy sa niestety nieco bardziej wymagajace od negatywow pod tym wzgledem.
Jesli jestes zdecydowany na slajdy to polecam PROVIE 100F jako glowny slajd i ewentualnie pare rolek Velvi 50 do ekstra zastosowan:) PROVIA 400F jest dosc trudnym slajdem ktory ladnie kolorystycznie wychodzi przy cieplym swietle. Ja robiac na niej przy kiepskich warunkach dostawalem zdjecia o nieakceptowalnych dla mnie kolorach.
Jesli zdecydujesz sie na negatywy to polecam Reale 100 i NPH 400 (naswietlany jako 360). W sumie to NPH stosowalbym jako glowny film. Zakladam ze na Krymie bedziesz mial duzo slonca i ... duze kontrasty a ten film pozwoli Ci z nimi troche powalczyc.
A ja polecam Agfę RSX 100.
Lubię jej kolory. :)
Sątakie naturalno-chłodnawe, a nie cukierkowate jak velvia.
Doswiadczenie ze slajdem mam niestety niewielkie. Naswietlilem pare rolek sensii i to tyle. Kolorami ktore dostalem bylem zachwycony, porownujac to z tym co zwykle otrzymywalem z labow - wszystkie zdjecia zawsze byly naswietlane tak jak to sie podobalo laborantowi. Dlatego tez chcialem zabrac slajd.
Jak zaczynalem ze slajdami to wlasnie od sensii. Bylem pod wrazeniem.. do czasu gdy nie zaczalem robic na velvii. Od tego momentu nie kupilem wiecej sensii :). Ja bym polecil provie100 i velvie50. O czulszych sie nie wypowiadam poniewaz nie uzywam.
T
K2_verti
04-07-2005, 23:00
Coś z czego będziesz zadowolony=ładne slajdy to provia 100.
Jeżeli szukasz czegoś ciepłego, z lekkim podbiciem to polecam kodak ektachrom E100GX.
Jednak jeden z najlepszych slajdów wg mojej opini - typu porteret, boskie oddanie kolorów skóry, brak ziarna!!! - to ASTIA 100F ;) . Materiał dla zawodowców - fotografia komercyjna, portety, moda itp. Dość drogi - płacisz za wspomniany brak ziarna (W skali RMS -7 !! :shock: ), przejscia tonalna są rewelacyjne. Pamiętaj, że wszystkie te materiały muszą być naświetlone w punkt! - mają małą tolerancję na błędy: -1, +2/3 EV :!: . Coś czulszego to oczywiście 400 provia- nie ma lepszej.
Na twoim miejscu kupiłbym 2-3 rodzaje. Po naświetleniu - dopiero bym wydał werdykt co lepsze. Odczucia co do kolorów kazdy ma inne :p Jak wytestujesz "na własnej skórze" to na przyszłość będziesz wiedział co brać ;-)