PDA

Zobacz pełną wersję : Czy Sigma EF500 Super dobrze działa z 350D?

Gregg
03-07-2005, 09:17
Czy ktoś z forumowiczów posiada takowy zestaw???
Zastanawiam się nad kupnem tej lampy. Jest to konkurent 550EX za niżsżą cenę.
Moje pytanie odnosi się głównie do wspomagania AF bo wyczytałem że wspomaga tylko centralny punkt. Czy to prawda???

Cichy
03-07-2005, 11:08
Wspomaganie AF to przecież czerwone diody a nie strobo jak we wbudowanej. Dziala w 100 % , ale wersta e-TTL II of course.

Vitez
03-07-2005, 17:25
Dziala w 100 % , ale wersta e-TTL II of course.

A co ma wspolnego wspomaganie AF z E-TTL II :shock: ?

(zanim odpowiesz upewnij sie ze przeczytales to: http://canon-board.info/showthread.php?t=2421&page=1 a szczegolnie fragment o tym 'ktore lampy wspieraja E-TTL II " )

Cichy
03-07-2005, 18:54
A co ma wspolnego wspomaganie AF z E-TTL II :shock: ?

(zanim odpowiesz upewnij sie ze przeczytales to: http://canon-board.info/showthread.php?t=2421&page=1 a szczegolnie fragment o tym 'ktore lampy wspieraja E-TTL II " )

Przecież ja nie pisałem że wspomaganie AF działa, tylko że lampa działą w 100 %.

Vitez
03-07-2005, 21:17
Przecież ja nie pisałem że wspomaganie AF działa, tylko że lampa działą w 100 %.

W pierwszym zdaniu napisales o wspomaganiu AF. W drugim zdaniu nie uzyles podmiotu wiec wg regul gramatyki polskiej podmiot jest domyslny, wziety z poprzedniego zdania = 'wspomaganie AF' :roll: .
Co nie zmienia faktu ze nie ma wersji lamp E-TTL i E-TTL II bo kazda lampa wspierajaca E-TTL bedzie rowniez wspierala E-TTL II ktory to jest funkcja body nie lampy o czym masz opisane w linku ktory podalem.

Cichy
04-07-2005, 01:30
W pierwszym zdaniu napisales o wspomaganiu AF. W drugim zdaniu nie uzyles podmiotu wiec wg regul gramatyki polskiej podmiot jest domyslny, wziety z poprzedniego zdania = 'wspomaganie AF' :roll: .
Co nie zmienia faktu ze nie ma wersji lamp E-TTL i E-TTL II bo kazda lampa wspierajaca E-TTL bedzie rowniez wspierala E-TTL II ktory to jest funkcja body nie lampy o czym masz opisane w linku ktory podalem.

Zdroworozsądkowa interpretacja nakazałaby uważać, że chodzi o lampę, bo kwestia działania lub nie działania wspomagania AF nie była rostrzygana. Wiadomo, że ten działa. Chodziło o współpracę lampy z aparatem - czyli zdanie to było odpowiedzią na zadany temat.

Vitez
04-07-2005, 05:25
Zdrowy rozsadek zawodzi gdy bledna gramatyka zwodzi :roll: .
I nadal nie wiem co miales na mysli piszac o lampie "wersja E-TTL II " ?

Gregg
04-07-2005, 06:45
A ja już zupłnie nic nie kumam z tego co prawicie.
No to jak w końcu działa to wspomaganie AF czy nie??? Jeżeli tak to czy kryje 7 pól 350ki???

esenpe
04-07-2005, 09:37
Z tego co zauwazylem, to sigma swoim wspomaganiem AF pokrywa srodkowe pole AF, ale zalezy z jakiej odleglosci bo np na 2 metrach zalapia sie dolne i gorne pola AF z bliska tylko srodkowe, jezeli o to Ci chodzilo :-)

Cichy
04-07-2005, 10:12
Vitez, miałem na myśli to, co przedstawia poniższy obrazek. Jak na mój gust, to są 2 wersje tej lampy. Może to jest ten sam sprzęt, ale skoro producent je rozróżnia dlaczego ja miałbym tego nie robić ??

Alzail
04-07-2005, 10:30
eh.... w takim faq odnosnie e-ttl II pisze ze jak lampa obsluguje e-ttl to e-ttl II tez bedzie... to wkoncu jak jest?

LemonR
04-07-2005, 11:00
...Może to jest ten sam sprzęt, ale skoro producent je rozróżnia dlaczego ja miałbym tego nie robić ??
Założę się że to jedna i ta sama lampa. Sprzęt nie zawsze jest kupowany przez znawców tematów i to dla nich ten wyraźny opis na pudełku. Podobnie z lampami speedlight wcześniej nikt nie słyszał o E-TTL II a Canon zaznacza wyraźnie o obsłudze tego systemu przez wszsytkie jego lampy. Przypuszczam że i nadruk na pudełkach też już zaktualizowali.
pozdr

KuchateK
04-07-2005, 17:48
Vitez, miałem na myśli to, co przedstawia poniższy obrazek.
Obrazki przedstawiaja dwie strony mojego pudelka po tej lampie :mrgreen:

Jak na mój gust, to są 2 wersje tej lampy. Może to jest ten sam sprzęt, ale skoro producent je rozróżnia dlaczego ja miałbym tego nie robić ??
Jak na moj gust "wcale bo nie". Druga wersja tej lampy nie miala oznaczenia DG i nie dzialala w pelni z cyframi.

Producent to sobie napis na pudelku zmienil dla durnych amerykanow ktorym sie wydaje ze jak cos nie jest napisane to juz tego nie ma. Tak samo na poczatku rzucali sie na 580'tki dla nowego e-ttl'a...

esenpe
04-07-2005, 18:14
Vitez, miałem na myśli to, co przedstawia poniższy obrazek. Jak na mój gust, to są 2 wersje tej lampy. Może to jest ten sam sprzęt, ale skoro producent je rozróżnia dlaczego ja miałbym tego nie robić ??

Cichy, ty jestes jakis dziwny po co robisz fote tego samego pudelka tylko z dwoch stron ?? Wez daj sobie spokoj i juz sie nie kompromituj.

Cichy
04-07-2005, 18:40
Mam pudełka z mojej starej lampy, którą kupiłem jeszcze za dystrybucji Hamy za bodajże 550 zł w wyprzedaży oraz nowej z k-consultu, na którym II przy e-ttl jest doklejona (widać na zdjęciu krzywą cyfrę rzymską). Jeszcze jakieś mądrości ? (zwłaszcza esenpe - nie życzę sobie takich tekstów pod moim adresem).

esenpe
04-07-2005, 19:39
Ale kiedy mam pudelko od sigmy i z jednej strony jest E-TTL a z drugiej E-TTL II identycznie jak na twoich zdjeciach, poprostu niedualo sie i sie teraz denerwujesz. U mnie tez z jednej strony jest doklejone II.

Vitez
04-07-2005, 21:32
Kuchatek juz to wyjasnil - "wersja" E-TTL II to dla durnych amerykanow ;) (bez urazy, i bez zarzutow o rasizm, oni po prostu tak musza miec klarownie oznaczone bo inaczej nie uwierza), ale fakt technologiczny jest taki ze kazda lampa wspierajaca E-TTL wspiera rowniez E-TTL II i nie musi to byc specjalna lampa z oznaczeniem "WSPIERAM E-TTL II ! " :?

Cichy
05-07-2005, 11:19
Ale kiedy mam pudelko od sigmy (..)

A ja mam dwa pudełka, i co teraz ? Opuszczam już tę dyskusję.

KuchateK
05-07-2005, 21:23
No katastrofa... Cichy ma jedno jeszcze przed tym jak doklejali... Ja mam z serii doklejanej (jak widac nie tylko ja) a teraz pewnie drukuja juz nowe z poprawionymi napisami...

Czysty marketing... Jak mozna napisac e-ttl II i byc w zgodzie z nowa moda to czemu tego nie zrobic?

Gregg
05-07-2005, 22:00
No moja lampka juz jest w drodze. Jak przyjedzie to sprawdzę czy ma tą IIczkę... :)

Gregg
06-07-2005, 18:31
Noooo. Dzisiaj dotarła lampka do mnie... Na pudełku stoi jak byk napisane że ETTL II... I to nie doklejone ale oryginalnie wydrukowane.
I to za 945PLN. :p

dariuszartur
06-07-2005, 23:52
Sami sprzedawcy sa niekompetentni, jak kupowałem tą lampę facet powiedział "bardzo dobry wybór, obsługuje TTL II" Może dla SIGMY(a dla sklepu na pewno) lepiej jak ktoś kto ma body z TTL II kupi nową lampę, bo np. wersja 500 DG ST podobno nie ma TTL II :)

Vitez
07-07-2005, 07:55
Szczegol ze nie ma czegos takiego jak " TTL II " a co najwyzej "E-TTL II " :roll: