Zobacz pełną wersję : Wspomaganie AF w EOS 5D+580EXII
Hej,
mam pytanie/problem. wspomaganie AF z lampy 580EXII działa mi tylko na "zielonym" programie, natomiast nie działa mi na P, Av, Tv ani M :(
Czy ktoś zna jakiś myk, opcję Custom Function która może za to odpowiadać?
Pozdrawiam, Marcin
W P, Av, Tv lub M przestaw AF na tryb One Shot i będzie działało.
Czy ktoś zna jakiś myk, opcję Custom Function która może za to odpowiadać?
Instrukcja body i lampy w dłoń i miłej lektury życze.
W P, Av, Tv lub M przestaw AF na tryb One Shot i będzie działało.
Bardziej chodziło mi o wypowiedź kogoś kto będzie wiedział a nie będzie zgadywał ;)
Nie działa w trybie One Shot
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Instrukcja body i lampy w dłoń i miłej lektury życze.
Zgodnie z powiedzeniem "jak wszystko zawiedzie zajrzyj do instrukcji" byłem tam już i nic. Przejrzałem też opisy wszystkich CFn z Body i z lampy - still no luck :(
A masz opcje w C.Fn AF-assist beam ON ? Moze masz na OFF ?
A sprawdziłeś to o czym Ci napisałem? Ja nie zgaduję tylko sie domyślam, bo nie jesteś pierwszym, który ma ten problem. Ale za Ciebie nikt tego nie zrobi. Przecież zmiana trybu AF jest szczegółowo opisana w instrukcji. Zresztą kupowanie 5D i robienie fot na zielonym... Cóż może to jest jakiś sposób:-)
CFn 05 (AF-assist beam) mam na 0 czyli Emits
One Shot sprawdziłem - nie działa niezależnie od trybu AF.
Jak już pisałem nie działa mi wspomaganie AF w żadnym trybie poza "zielonym" (lampa po prostu nie odpala wspomagającej "kratki") - nie napisałem że robię zdjęcia na zielonym, tylko że wspomaganie AF działa TYLKO w tym trybie. Nie traktuj mnie jak idiotę chyba że sam chcesz tak być traktowany...
Ciekawe... Moze zresetuj wszystkie ustawienia body/lampa i sprawdz zlaczke (styki).
Ciekawe... Moze zresetuj wszystkie ustawienia body/lampa i sprawdz zlaczke (styki).
Respect :)
Reset wszystkiego obudził wspomaganie AF we wszystkich trybach. Utawienia body przywróciłem i działa nadal. Czyli wygląda na to że miałem lewy opis CFn do lampy, gdzie niestety nie ma pięknych anglojęzycznych opisów na wyświetlaczu :/
Dzięki za sugestię - najprostsze rozwiązania najlepsze? Pewnie.
czyli OK :) Czasem trzeba przywrocic stan fabryczny, bo cos gdzies sie przestawi i potem znalezc nie mozna gdzie to bylo :) Milego doswietlania AFa :)