Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Nissin Speedlite Di622

Strony : 1 [2]

iso
01-07-2010, 23:39
i przy czasach dłuższych niż 0.3" na drugą kurtynę też nie pstryka.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
off shoe oczywiscie.

tomasuzu
26-07-2010, 10:15
Witam, od paru dni jestem posiadaczem lampy Nissin Di622, body C450D, ogólnie jestem zadowolony z tej lampy tylko denerwuje mnie jedna rzecz, podczas robienia zdjęć w AUTO przy średnio oświetlonym pomieszczeniu - AF działa dobrze bo włącza się dość mocna wiązka podczerwona i AF bez problemu łapie ostrość , a jak już przełączę na Manual to robią się schody, przy średnio oświetlonym pomieszczeniu albo wogóle nie ma światła podczerwonego i AF ma problemy albo jak jest ciemniej to sie włączy to ale lekko. Czy to może kwestia ustawień ? czy taki urok tej lampy ?

MC_
26-07-2010, 10:18
Nie wiedziałem, że ta lampa emituje IR.

tomasuzu
26-07-2010, 10:21

chodzi mi o wiązkę światła jaką lampa wysyła by AF mógł lepiej ostrzyć :)

jak to nazwałem to "moja wina" ale proszę mi udzielić odpowiedzi a nie nabijać się z nazewnictwa

szymekgd
26-07-2010, 17:39

Instrukcja mowi, ze emituje, ale to moze ja czegos nie rozumiem?

darwin
11-08-2010, 18:31
Witam wszystkich na forum!
Jestem nowy na forum ale wiele wątków śledzę od dawna. Zastanawiam się nad wyborem lampy do mojego SX20. Kupując aparat nabyłem również torbę Lowepro Cirrus 110, celowo trochę większą z myślą o późniejszym dokupieniu małej lampy typu ex 270. Lampę będę użytkował głownie w mieszkaniu więc dużych wymagań nie mam. Zachęcony dobrymi opiniami i atrakcyjną ceną zainteresowałem się lampami j/w. Wiem, że Di622 ma lepsze parametry ale czy jest dużo słabsza od DI466? Cenowo są bardzo zbliżone.
Czy ktoś z posiadaczy Di622 może podać wysokość lampy w pozycji palnik w górę (wysokość całkowita od stopki). Obawiam się że mogłaby się nie zmieścić do torby. Pozdrawiam.

ds74
11-08-2010, 19:36
Czy ktoś z posiadaczy Di622 może podać wysokość lampy w pozycji palnik w górę (wysokość całkowita od stopki)

Około 18 cm.

niemar
11-08-2010, 19:54
Mam SX20 i ową lampę. Wsio ok.

oskardj92
12-08-2010, 10:10
Wiem, że Di622 ma lepsze parametry ale czy jest dużo słabsza od DI466? Cenowo są bardzo zbliżone.

No cenowo są do siebie zbliżone, ale. Di622 ma wspomaganie AF, a Di466 nie posiada. Sam mam tą lampkę, nieco zniszczoną od piłki :mrgreen:, ale co jak co to wspomaganie to dobra i pomocna rzecz :D

wysha
17-08-2010, 10:37
Przyłączam się do zdania kolegi. Dodam jeszcze, że lampa hula w trybie stroboskop, ma zoom w palniku (28-85 + wysuwany dyfuzor) i podobno w pełni współpracuje z lampami systemowymi. Ja swoją w USA kupiłem jak dolar był po 2 zł więc wyszło mi poniżej 500 zł :).

1.Chciałbym dodać, że synchronizacja na "2nd curtain" rzeczywiście jest, tyle tylko że np. w Canonie 50D nie da się tej opcji włączyć. Aparat daje jasną wskazówkę, żebym kupił sobie kompatybilną lampę :-)

2.Przy ustawieniu "na wprost" głupieje automatyczny zoom - jezdzi w jedną i drugą stronę i nie zatrzymuje się. Rzecz godna uwagi to ta, że dzieje się tak tylko przy obiektywie Sigma (sic!) 17-70. Po podpięciu Canona zoom dział jak należy.

3Stopka jest bardzo delikatna, pracuję właśnie umysłowo nad system jej odciążenia (może w jakimś brakecie). Koszt nowej stopki w serwisie to ok. 180 zł + 2 x wysyłka (bo serwis tylko w Trójmieście). Moja w tej chwili jest poklejona i wzmocniona "prętami zbrojeniowymi" z wierteł 0,6 mm.

Podsumowując: nie sprzedam jej pewnie, zostanie jako druga "w razie czego". Ale następna będzie już na pewno Canon. Nie jestem żadnym fotografem, ale lubię jak wszystko działa tak jak powinno.

darwin
17-08-2010, 19:30
Zdecydowałem się na niższy model Di466. Cena w Euro 379 zł. Z zakupu jestem zadowolony, różnica w porównaniu z lampą wbudowaną jest ogromna.
Jest to moja pierwsza lampa i póki co lepszej nie potrzebuję.
Ponieważ jestem "zielony" w temacie lamp błyskowych proszę o kilka podpowiedzi na temat działania.
Lampa trochę nie doświetla w ustawieniu palnik na wprost. Czy należy zatem jakoś to wyregulować poprzez ustawienie poziomu ekspozycji TTL w lampie (regulacja przy wyłączonej lampie) i w jakim najlepiej zakresie? Czy może lepiej ustawiać większą siłę błysku w aparacie?
Według specyfikacji lampa posiada wspomaganie AF (wbudowana dioda), jednak z moim SX20 nie działa, zapala się tylko lampka wspomagania w aparacie. Próbowałem z różnymi trybami i ustawieniami i bez efektu. Nie wiem czy problem tkwi w tym, że SX20 nie ma na liście aparatów kompatybilnych z lampą, chociaż podobny model SX10 jest.

darwin
26-08-2010, 16:34
Rozumiem, że dla niektórych pytanie może być banalne, ale ja naprawdę w temacie lamp jestem lamerem. Pomożecie?

niemar
26-08-2010, 17:30
Nie piszę, bo nie umiem Ci odpowiedzieć. W 622 duszę na włączonej lampie guzik TTL mode i mam wybraną moc, zakres. Tak jak tu widać http://www.digitalfunstuff.com.au/prod859.htm Ale jak widzę u Ciebie powinno być tak samo.

zinek2005
27-08-2010, 10:16
Witam! Zapewne było to omawiane w tym wątku, ale nie dam rady przeczytać, aż tylu stron:) Mam pytanie odnośnie współpracy nissina di622 w trybie slave. Jak współpracowałaby lampa w zestawie: 550 ex (zamontowany OC-e3) + 430 ex + di622? Czy wyzwalałaby się bezprzewodowo bez zadnych problemow etc? Czy przedbłyski emitowane przez lampy canona, nie wyzwalałyby jej przed czasem?

iso
27-08-2010, 10:28
nie, nissin reaguje na 2 błysk. problem może się pojawić w terenie - bo przy większej ilości światła fotocela po prostu nie reaguje. i do tego musi się 'widzieć' z innymi lampami.

djcargo
28-08-2010, 21:10
Kupiłem Di622. W sklepie internetowym Fotojokera mają ją za 387 zł + 20 zł wysyłka, taniej nie mogłem znaleźć, żeby od ręki była.

Pierwsze wrażenia (miałem kiedyś 580EX II więc mam porównanie) - całkiem solidnie wykonana, intuicyjna obsługa. Doświetla ładnie i myślę, że to będą dobrze zainwestowane pieniądze.

Niektórzy piszą tutaj o głośnym silniczku od zooma i przeszkadzającym pisku przy ładowaniu. Jak dla mnie te dźwięki są na poziomie akceptowalnym - głośniej hałasuje mój Tamron 17-50.

theflog
17-09-2010, 14:15
Dzień Dobry! Mam pytanie czy numer seryjny 05085161 jest większy od 99033000, lampe kupiłem w sierpniu i nie wiem czy można wyzwalać bezprzewodowo?

gavin
17-09-2010, 15:03
dzień dobry! każdą można przez fotocelę
wbudowaną

theflog
17-09-2010, 15:10
Chodziło mi o wyzwalacz YONGNUO, ale już dostałem wiadomość od Migomex, że tylko lampy Nikona można zmienić. No szkoda

szwayko
17-09-2010, 16:27
Chodziło mi o wyzwalacz YONGNUO, ale już dostałem wiadomość od Migomex, że tylko lampy Nikona można zmienić. No szkoda

To rzeź wcześniej nie sprawdził na forum. Tej lampy właśnie nie kupuje się do radiowyzwalaczy, bo po minucie lampa zasypia i już się nie obudzi. Jak przełączysz ja na fotocele do czas zasypiania wynosi chyba 30min, ale wtedy stopka jest odłączona i radio jej nie wyzwoli. To sie popisali mysliciele od oszczedzania energii w Nissinie.

Do radia najtaniej i najlepiej kupic lampy Yongnuo tani model YN-460 II - duza moc (GN 38 przy 35mm palniku) - tyle co EX 580. I tania - ja kupilem teraz dwie po 145zl za jedna z Hongkongu. Swietnie chodza z radiem. Nie masz zooma, TTLa, masz tylko to co potrzeba do radia - palnik obracany gdzie chcesz, prosto zmieniania moc lampy, no i duuuza moc z tej cenie. Napewno przydatna bo takie lampy trzeba zmiekczyć.

theflog
17-09-2010, 16:38
Wiedziałem, że się nie da :), ale dziś po szperałem w necie i wyczytałem,że w Nikonach zmieniają soft i pomyślałem że w Canonach też da rade. Może ktoś może polecić kabel synchronizacyjny oczywiście zmiennik, który działa dobrze.

Maver
18-09-2010, 08:00
To rzeź wcześniej nie sprawdził na forum. Tej lampy właśnie nie kupuje się do radiowyzwalaczy, bo po minucie lampa zasypia i już się nie obudzi.

Yongnuo przeciez wybudzaja lampy z uspienia.
Jest jakis szczegolny probelm z Nissinami?

MaD77
18-09-2010, 08:33
No właśnie jest, na allegro o tym trąbią w większości aukcji, że yongnuo współpracują ze wszystkimi lampami poza niektórymi Nissinami.

szwayko
18-09-2010, 23:16

Sprawdzalem w sklepie. Nissina tego nie wybudzaja.

iso
19-09-2010, 18:35
wyszedł di622 mkII
http://www.optyczne.pl/3317-nowo%C5%9B%C4%87-Nowe_lampy_b%C5%82yskowe_Nissin.html

gavin
19-09-2010, 18:53
sterowany radiem, chyba go sobie dokupię do 866 :D

mlxenia
26-09-2010, 00:20
Witam,

Jestem osobą niesłyszącą. Mam wątpliwości.. Nie wiem, czy ta lampa http://www.e-fotojoker.pl/product/lampy-b-yskowe/nissin/nissin-di-622-canon-do-lustrzanek-cyfrowych/ jest dobra do EOS 500D? Czy raczej byłaby lepsza firma Canon?
Pisać na maila MLXENIA@WP.PL

Z góry dziękuję za odpowiedzi na maila,

Pozdrawiam

obcy21
06-10-2010, 16:13
Panowie mam dylemat ponieważ potrzebuję lampkę do swojego body (canon 350d)
czasami robię zdjęcia w pomieszczeniach i ta standardowa to jedno wielkie nieporozumienie, dlatego szukam czegoś w miarę taniego dla amatora.
Czy w/w model o którym mowa w tym temacie nada się do fotografii w pomieszczeniach, czasami na uroczystości w kościele(chrzciny, ślub, komunia), a czasami nawet wieczorową porą na dworze coś ustrzelić... cena ok 400-500zł jest dla mnie kusząca a wielkich wymagań nie mam...

Adlatus
06-10-2010, 17:02
Nissin 622 słabo współpracuje z kitowym 18-55 IS. Do ogniskowej 40mm naświetla prawidłowo (światło odbite od sufitu) powyżej mocno niedoświetla - 1-2EV. Testowałem z C 17-55/2.8 IS USM i z nim działa prawidłowo, na każdej ogniskowej naświetla tak samo.

obcy21
06-10-2010, 19:14
ja planuje zespolić tą lampę z obiektywem 18-200mm sigmy(na razie taki posiadam). i niekoniecznie odbijać od sufitu ale zastosować dyfuzor i może nachylić lampę pod lekkim kontem.
miało być kątem ;)

gavin
06-10-2010, 19:15
Nissin 622 słabo współpracuje z kitowym 18-55 IS. Do ogniskowej 40mm naświetla prawidłowo (światło odbite od sufitu) powyżej mocno niedoświetla - 1-2EV. Testowałem z C 17-55/2.8 IS USM i z nim działa prawidłowo, na każdej ogniskowej naświetla tak samo.

co za gupoty... :-P

Adlatus
06-10-2010, 19:21
co za gupoty... :-P
A testowałeś z takim obiektywem (kit 18-55 IS)?

gavin
06-10-2010, 19:27
tak z kitem z tamronem 17-50 ze stałkami i nigdy niedoświetlenie nie było skorelowane z zoomem

może dlatego Ci się tak wydawało bo ten c17-55 ma stałe światło, a kit zmienne?

Adlatus
06-10-2010, 19:38
tak z kitem z tamronem 17-50 ze stałkami i nigdy niedoświetlenie nie było skorelowane z zoomem
Ale ja pytałem czy testowałeś z kitowym obiektywem 18-55 IS bo to z nim ma problem, na innym obiektywie lampa działa prawidłowo (o czym napisałem wyżej)

może dlatego Ci się tak wydawało bo ten c17-55 ma stałe światło, a kit zmienne?
obydwa testowałem na przysłonie 5.6, a poza tym siłą błysku steruje automatyka aparatu i zawsze powinna uwzględniać wielość przysłony.

gavin
07-10-2010, 07:44
Ale ja pytałem czy testowałeś z kitowym obiektywem 18-55 IS bo to z nim ma problem, na innym obiektywie lampa działa prawidłowo (o czym napisałem wyżej)

obydwa testowałem na przysłonie 5.6, a poza tym siłą błysku steruje automatyka aparatu i zawsze powinna uwzględniać wielość przysłony.

tak testowałem z kitem,

a jakiego trybu (aparatu) używasz do lampy?

Adlatus
07-10-2010, 10:58
a jakiego trybu (aparatu) używasz do lampy?
Tryb manualny. Ale tak samo zachowuje się w Av czy Tv. Czyli to może być problem konkretnie tego obiektywu.
Testowałem na obiektywie C 55-200 USM i lampa doświetla zawsze tak samo. Natomiast na starszej wersji kita C 18-55 lampa również nie doświetla na ogniskowej od 50 do 55 o 1,5-2EV.

gavin
07-10-2010, 11:30
no właśnie akurat w trybach av i tv nie ma prawa dobrze działać bo to są tryby priorytetu światła zastanego

dziwna sprawa - zrobiłbyś foty na statywie na różnych ogniskowych i ustawieniach M 1/30 F 5.6

Adlatus
07-10-2010, 14:17
Zdjęcia w trybie M 1/30 ƒ5,6 (tylko zmniejszone)

50mm

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img261.imageshack.us/my.php?image=img3398e.jpg)

55mm

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img408.imageshack.us/my.php?image=img3399z.jpg)

To na pewno wada mojego obiektywu. Raz naświetlił prawidłowo na 55mm. Nie udało mi się już tego powtórzyć. Aby naświetlił dobrze wystarczy pierścieniem zooma dojechać do końca i cofnąć o 1mm, i wtedy w EXIF zapisuje że to ogniskowa 50mm.

gavin
07-10-2010, 15:26
no na to wygląda że walnięty, 5mm to żadna różnica

TomKot
16-10-2010, 15:12
Hmmm. A ja mam wielki problem z tą lampą.
Mam swojego Canona 1000D z najnowszym firmware oczywiście, wszystko w nim jest ok, zakupiłem lampę w sklepie Fotobasia (najtaniej, a to sklep należący do Fotojokera), przyszła do mnie i radosć opadła w 10 minut. Jak wszyscy wiemy 1000 ma ETTL II, di 622 wspiera ETTL II, i działa wg producenta na nim.
No mi działa. Ale tylko w tym 6 stopniowym manualu. Napisałem do sklepu co i jak, odesłali mi formularz reklamacyjny wysłałem to razem kurierem (fotobasia ma miłą obsługę), po jakimś tam czasie przyszła nowa lampa z TYM SAMYM problemem. Nadal nie mogę zmienić żadnych ustawień tej lampy w aparacie, nadal nie strzela w automacie. Nr seryjny dla zorientowanych: 062860652. Wina firmware? Z Migomexem za pierwszym razem się nie dogadałem, bo stwierdzili, ze nowy firmware mają tylko lampy dla nikona...
Więc pytam. Co robić?
Aha, podświetlanie AF nie działa w żadnym trybie (nie świeci diodka (sprawdziłem aparatem z telefonu - dla porównania, diodka z pilota do TV świeci)).
EDIT (proszę o doklejenie):
W Krakowie byłem w Fotojokerze, jak zwiedzałem sobie, bo miałem czas do pociągu i podpiąłem wystawowy egzemplarz tejże lampy do swojego body i wszystko było ok.

Adlatus
16-10-2010, 15:21
Ale nie napisałeś jakie są objawy złego działania lampy. Na jakich ustawieniach aparatu robiłeś zdjęcia? Świeciłeś na wprost, czy odbitym? Z jakim obiektywem?

PS widzę że masz KIT-a 18-55 IS, mam taki sam obiektyw i ma problem z prawidłowym naświetleniem na najdłuższej ogniskowej,

TomKot
16-10-2010, 15:39
Na wszelkich. Na preselekcji przysłony, migawki, na manualu, na auto, na długich czasach, na krótkich, na dużej przysłonie, małej, na auto ISO nawet, na odchylonym palniku i na wprost, po prostu ona nie działa jak świeci się u niej lampka TTL, jakby w ogóle nie komunikowała się z aparatem. W Krakowie na egzemplarzu wystawowym nie było żadnych problemów.
Jestem z Legnicy i nie bardzo mam gdzie pójść po pomoc.Z Sigmą 70-300 DG makro tez sprawdzałem. Na różnych ogniskowych w obu obiektywach. Witki mi opadają....

gavin
16-10-2010, 15:57
reklamuj, ma działać

Adlatus
16-10-2010, 15:58
W tym modelu jest możliwość ręcznej (wstępnej) regulacji siły błysku TTL nie opisanej w instrukcji obsługi.

Należy wcisnąć (lampa wyłączona) równocześnie i przytrzymać przyciski Power i Pilot aż zaświeci się na drabince (Power Level) jedna dioda. Standardowo świeci się 3 dioda od prawej. Przyciskiem Mode możesz przeskoczyć na wyższą (do lewej strony) lub niższą (do prawej) moc błysku w TTL. Zmiany zatwierdzasz wyłączając lampę przyciskiem Power. Po ponownym (normalnym) włączeniu lampa powinna dysponować większą siłą błysku.

TomKot
16-10-2010, 16:01
Adlatus, tu nie o to chodzi. Tutaj tego błysku nie ma W ogóle. Cóż. Reklamować będę, i tak miałem to zrobić.

Emaliasz
16-10-2010, 17:09
Przepraszam za ten "zwischen ruf". Chciałem się Panów zapytać, czy Nissin Di622 wyzwala się w trybie slave bez komunikacji TTL (czyli w pełnym manual'u) czy też posiada zarówno fotocelę jak i układ czytający sygnały IR ? Nie mogę tego dociec...

iso
16-10-2010, 17:18
wyłącznie manual , wyzwalana z wbudowanej lub jakiejkolwiek innej TTL (pomija przedbłyski)

Adlatus
16-10-2010, 17:18
Cytat z instrukcji obsługi:

Lampa Di622 posiada bezprzewodowy system zdalnego
wyzwalania błysku jako lampa sterowana (slave). Można
robić kreatywne zdjęcia z różnym rodzajem oświetlenia
z różnych kierunków. Lampa Di622 jest
zsynchronizowana z błyskiem TTL wyzwolonym z lampy
głównej (wbudowana lampa aparatu, Di622 lub
oryginalna lampa producenta aparatu.) na aparacie.
Główna lampa musi być nastawiona na tryb TTL

adamar
16-10-2010, 18:14
Jak widać wszystko zależy od egzemplarza. Ja swoją 622-kę kupiłem już jakiś czas temu, korzytając z E-bay w Hong Kongu za całkiem śmieszne pieniądze. Sprzedający nie proszeni wystawili rachunek zaniżony podając w nim że lampa jest używana, co pozwoliło choć raz odegrać się na tym złodziejskim islandzkim Urzędzie Celnym, który łupi skórę niemiłosiernie cląc nawet opłaty pocztowe i jak na razie nie mam z nią większych problemów. Obleciałem z nią już parę imprez i jak na amatorskie zastosowanie jest całkiem O.K.

obcy21
23-10-2010, 17:18
to doczekaliśmy się już nowej lampki nissina :) dokładnie model Nissin di622 Mark II. cena zachęcająca 530zł. czy ktoś już ma i może powiedzieć jak to współpracuje z canonem...

niemar
23-10-2010, 17:26
Lampę Nissin Di622 Mark II od poprzednika odróżnia przede wszystkim wsparcie dla trzech typów wyzwalania bezprzewodowego: TTL (przy kanale 1 i grupie A), Slave Digital oraz Slave Film. W nowej lampie zaimplementowano także tryb My TTL, pozwalający na ustalenie stałej kompensacji błysku (+/- 0.75 EV).

Za: http://www.swiatobrazu.pl/nissin-di622-mark-ii-21581.html
(...) Lampę wzbogacono ponadto o lampę asystującą autofocusowi oraz zintegrowaną nakładkę szerokokątną. (...)

dalej za: http://www.swiatobrazu.pl/nissin-di6...-ii-21581.html

niemar
28-10-2010, 13:01
I koniec kariery mojej lampy... Może to niezbyt właściwy wątek, ale...
Dziś chciałem przygotować lampę do zdjęć - czyt. naładować akumulatorki. Po ostatnim pstrykaniu zostały w lampie (kilka dni). Niestety, klapka zakrywająca akku jest jak by krótsza, pofalowana u góry. Otwieram, nie mogę wyciągnąć ogniw. Z pomocą kombinerek, pęsety wydostałem kolejno cztery paluszki. W środku komora wygląda na mokrą, próbuję przetrzeć. Bez skutku. Wygląda jak by się cały plastik "zagotował". Macie jakiś pomysł co się mogło stać?

szwayko
28-10-2010, 13:46
Macie jakiś pomysł co się mogło stać?

Lampa pobrała w krótkim czasie bardzo duży prąd (zwarcie, uszkodzenie, skropliło się coś w środku) - dlatego ogniwa zrobiły się bardzo gorące i stopiły plastik.

niemar
28-10-2010, 18:13
Dzięki szwayko

michael_key
01-11-2010, 19:59
Słuchajcie jakieś nowe fakty w sprawie tej błyskotki??? Mam zamiar kupić coś w tym przedziale cenowym i nie wiem sam :-D
Alternatywa to Canon 420ex, używka ale Canon ;-)
Użytkownicy Nissin'ów przybywajcie z nowymi spostrzeżeniami :-D

flankerp
02-11-2010, 21:42
Ja rowniez planuje do konca tygodnia kupic Nissina Mark II.
Czy ktos ma juz te lampe?
Przede wszystkim interesuje mnie czy auto-usypianie nadal blokuje te lampe przed wyzwoleniem przez gorcy 'bucik'
Czy warto po prostu kupic M II czy tansza stara...

michael_key
02-11-2010, 21:58
Jest zmiana... w grę wchodzi podobnie jak u flankerp'a mark II.
Ma ktoś??? Warto czy używane Canony 420ex bądź 430ex???

VomitroN
03-11-2010, 02:28
Mark II jest w sprzedazy po 530zl. Nie wiem, czy przy tej cenie nie lepiej siegnac od razu po nowa 430EX II. W MM byla niedawno promocja za 799zl.

flankerp
03-11-2010, 21:00
Ja wlasnie kupilem na Allegro Mark II (525 + przesylka 20 za pobraniem)
Jakby nie bylo to jest 270 złotych różnicy, a to polowa wartosci tej lampy wiec raczej nie mam zludzen... Lampa ma wszystko to co potrzeba dla amatorskiego focenia.
Jedyne co mnie przekonalo do Mark II to poprawiona praca bezprzewodowa i zlacze PC...

Dam Wam znac jak to dziala na prawde. Lampka dojedzie pewnie na poczatku przyszlego tygodnia, ale jako ze mieszkam w Irlandii, kolega przytacha mi ja na nastepny weekend (jakies 10 dni) :(

Mam nadzieje, ze dobrze wybralem heheheh

michael_key
03-11-2010, 21:33
No to jak najszybciej pisz swoje spostrzeżenia bo jestem w kropce :-D

akmetoys
04-11-2010, 10:41
rozumiem, że tak jak w mark I nie ma współpracy z HSS? bo nie dotarłem do informacji.
Z drugiej strony, gdyby tak było, na pewno by się tym producent pochwalił...

flankerp
04-11-2010, 17:36
Nie sadze... Tez staralem sie poszukac cos ale wyglada na to, ze nie chwyta na 'krotko'
ALe to nie tragedia :) Ja raczej niewykorzystywal bym tej opcji.
Przy portretach wole jasne szklo i blende... Oczywiscie sie niesprawdzi w bardzo pochmurny dzien... Ale zato dziala na druga lamelke (przynajmniej pierwsza tak miala) :)

flankerp
15-11-2010, 14:41
Ok, dostałem moj lampke ;)
Jest super jak się spodziewałem, pełna współpraca z aparatem (TTL2) obrotowa we wszystkie strony zatem mozna nawet obrusić do tył co daje świetne efekty odbicia w małym pokoju (przy trestach praktycznie nie miałem żadnego cienia i jednolit barwę)

Co do barwy to muszę przyznać, że jest zupełnie poprawna, chociaz nie jestem ekspertem od Lamp (moja pierwsza) i nie moge porównac do Canon bo takiego nie mam jednak zdjęcia testowe we wnętrzach na automatycznym balansie bieli dały bardzo naturalne kolory (porównałem ze światłem zastanym na dłuższym czasie naświetlanie)
Jest też 'My TTL' gdzie można sobie ustawić włsne defaultowe wzmocnienie dla ustawien dokonanych przez aparat, cyfrowe bezprzewodowe wyzwalanie 'Slave' dla lamp master oraz klasyczna fotocela. I tu problem.
Bawilem się tym jednak mój aparat (5ooD) wyzwala chyba pre-błysk lampa wbudowana i Nissin blyskal za wczesnie i nie bylo efektu. Wylaczylem ustawianie ostrości przy współpracy lampy wbudowanej ale nadal nic. Ma ktoś może pomysł?

BTW: Lapka nie synchronizuje z krótkimi czasami. Max 200 czy 250 ale to było do przewidzenia w tym pułapie cenowym....
Jak macie jakieś pytania to się chętnie podziele

flankerp
16-11-2010, 15:02
.... wczoraj odkryłem, że mój Nissin może obsługiwać fotocelę na drugi błysk.
Nazywa się to Slave Digital i działa wyśmienicie. Niepotrzeba już radiowego wyzwalania hehe.. To jest zdecydowana różnica w stosunku do poprzednika.

LinX
16-11-2010, 15:29
.... wczoraj odkryłem, że mój Nissin może obsługiwać fotocelę na drugi błysk.
Nazywa się to Slave Digital i działa wyśmienicie. Niepotrzeba już radiowego wyzwalania hehe.. To jest zdecydowana różnica w stosunku do poprzednika.

Akurat poprzednik też miał wyzwalenie fotocelą na drugi błysk :)

ds74
16-11-2010, 15:43
I to co się teraz nazywa my ttl też było w poprzedniku dostępne tylko nie opisane w instrukcji. A w tej do di 466 była o tym wzmianka :)

marcin1191
16-11-2010, 19:54
a jak jest z synchronizacją z krótkimi czasami w nissinie di622 mark II?? w pierwszej wersji wiadomo, nie było. A jak jest teraz? Przymierzam się do kupienia tej lampy i zależy mi na synchronizacji. Pomożecie?

flankerp
16-11-2010, 21:11
Nie ma szans jak napisalem wyzej... Standard 200 czy 250 nie pamietam dokladnie...
W tej cenie nie kupisz.... najtaniej bedzie chyba kupic Canona albo Nissina z serii 800

mk20
17-11-2010, 18:37
A to wyzwalanie na drugi błysk to gdzie w lampie ustawiacie.

LinX
17-11-2010, 18:46
A to wyzwalanie na drugi błysk to gdzie w lampie ustawiacie.

To jest w body w ustawieniach lampy błyskowej.

mk20
17-11-2010, 19:41
Wyzwalanie na drugą kurtynę cz na drugi błysk ?

flankerp
17-11-2010, 21:51
W body ustawisz tylko strzał na druga kurtyne. Drugi blysk ustawiasz w Lampie (tryb SD)
W aparacie nie ustawisz wylaczenia blysku controlnego TTL niestety...

pan_natan
18-11-2010, 20:54
Mam mały problem, otóż posiadam nissina di622, lampa ustawiona w tryb slave odpala za kazdym razem jeśli używam lampy wbudowanej (550D), ale jeśli mam podłączoną 580ex II oraz nissina w trybie slave to nissi nie chce odpalić.

Probowalem juz wszystkiego, rozne moce, różny zoom i nissin i tak nie chce błysnąć.

Czy ktoś spotkał się z taką akcją ?

pan_natan
19-11-2010, 01:00
Po kolejnych próbach - nissin odpala średnio raz na 10-15 strzałów.

Wczoraj przez 30 minut odpalał za kazdym razem (lampy na przeciw siebie w softboxach), dopiero później zaczeły się wyżej wspomniane problemy.

pan_natan
19-11-2010, 19:34
Ha jest i odpowiedź.

Aby odpalic nissina jako slava, canon 580 ex II musi być ustawiony na ettl, a nie na manualu.

flankerp
19-11-2010, 19:59
;)

A mozesz sterowac tym Nissinem z aparatu? Mnie wlasnie to ciekawi... Moze kiedys kupei jakas lampe master....

iso
19-11-2010, 21:20
nie, moc nissina trzeba ustawić manualnie, wyzwalany jest (wersja 1) tylko błyskiem e-ttl.

ds74
20-11-2010, 15:16
Ha jest i odpowiedź.

Aby odpalic nissina jako slava, canon 580 ex II musi być ustawiony na ettl, a nie na manualu.

Nie innaczej, dokładnie tak jak napisali w instrukcji.

ksx
21-11-2010, 13:42
Ha jest i odpowiedź.

622 to nie jest typowy slave. Wyzwalany jest fotocelą na drugi błysk. Pierwszy błysk jest pomiarowy, drugi właściwy. W manualu lampa nie generuje błysku pomiarowego. No teoretycznie można pierwszy wyzwolić sobie ręcznie a zaraz po nim strzelić. Jeśli zdążysz.

Łolter
23-11-2010, 12:27
Witam,
Mam pytanie do użytkowników (i nie tylko) Nissina Di622.
Po małym wypadku odłamała się część stopki lampy. Usterka uniemożliwia wsunięcie lampy w sanki na aparacie. Klejenie nie przynosi rezultatu. Sprzedawca nie prowadzi serwisu.
Moje pytanie:
Czy znacie miejsce, gdzie można kupić samą stopkę do Nissina Di622 ?
Czy możecie poradzić inne rozwiązanie problemu...serwis, "złota rączka"...?
Najlepiej okolice Trójmiasta.
Pozdrawiam

ds74
23-11-2010, 14:36
Zapytaj w Migomex.

Łolter
23-11-2010, 15:26
Dzięki Ds74! stopka zamówiona,
Pozdrawiam

goldfin
10-12-2010, 09:17
Witam.
Panowie, mam takie pytanie, czy w przypadku lampy Nissin Speedlite Di622 typ C będzie działał na Nikonie ? Zapytam też inaczej - jeżeli podepnę moją lapmę Di622 z Canona do Nikona D90 to co można uszkodzić - lampę czy aparat :D ?

gavin
10-12-2010, 10:26
nic nie uszkodzisz, ale nie będzie działał ittl, będzie walić pełną mocą

goldfin
10-12-2010, 11:09
nic nie uszkodzisz, ale nie będzie działał ittl, będzie walić pełną mocą

Wielkie dzięki za info.

flankerp
10-12-2010, 15:24
BTW: Nissin MarkII ma sterowanie Slave dla Canona, nie tylko Fotocele. I to mnie wlasnie ciekawi, czy ktos sterowal Mark II z poziomu aparatu (7D, 60D)

ThrudPL
17-12-2010, 13:41
Czy wersja do canona bedzie działała z nikonem jesli przełączymy ją na sterowanie błyskiem?

flankerp
17-12-2010, 21:47
Teoretycznie Nissin ma tryb manualny wiec o ile napiecia sa te same nie powinno byc problemu... Ale moze niech ktos inny sie wypowie zanim spalimy Nikona albo Nissina :D

niemar
19-12-2010, 16:31
Dostałem moją lampę z serwisu.... Na gwarancji - ale pan stwierdził, że uszkodziły ją moje akku i musiałem pokryć koszt części (wymiana za darmo) = 70zł. Nasłuchałem się, że lampa musi odpoczywać po 3 błyskach (?!), że wolno wkładać tylko eneloop (?!) itd. Lipa...

koraf
19-12-2010, 17:24
Dostałem moją lampę z serwisu.... Na gwarancji - ale pan stwierdził, że uszkodziły ją moje akku i musiałem pokryć koszt części (wymiana za darmo) = 70zł. Nasłuchałem się, że lampa musi odpoczywać po 3 błyskach (?!), że wolno wkładać tylko eneloop (?!) itd. Lipa...
Jak widać do lipnej lampy trzeba super akumulatory ;). Kiedyś kupiłem tą lampę i w ten sam dzień zwróciłem, bo przestała działać ...nigdy więcej Nissin :razz:.

andrewjohn
19-12-2010, 20:40
Przesadzasz koraf. Pewnie, że Nissin to nie pierwsza liga, ale swoją rolę spełnia. Moja działa bez problemów, używam wprawdzie zalecanych akumulatorków Eneloop-trzymają naprawę długo. Biorąc pod uwage cenę dwukrotnie mniejszą niż C oraz częstość używania (niezbyt często)- warto wziąść tego Niisina pod uwagę.

Las3k
19-12-2010, 20:51
A ja mam w niej jakieś lipne akumulatory na zamianę Eneloopów i nic się nie dzieje. Ściema, działa, tylko 2x dłużej się ładuje. Co do foteceli - każdy z 3ech kompaktów, które mam w domu [Samsung, Nikon, Sony] ją wyzwalają, więc lampie chyba wszystko jedno.

iso
19-12-2010, 23:01
przy którymś z lumixów (taka hybryda) nie wyzwalał. ale przy starutkiej minolcie a200 bez problemu.

ThrudPL
20-12-2010, 10:50
Kupiłem lampę, i rzeczywiście z moim Nikonem d90 da się ją wyzwolić błyskiem. jednak podłączyć bezpośrednio sie jeszcze nie odważyłem.

iso
20-12-2010, 11:19
ja podłączałem do d80 bodajze. wyzwalal ale z pelna mocą.

krismikolow
20-12-2010, 13:06
Jak widać do lipnej lampy trzeba super akumulatory ;). Kiedyś kupiłem tą lampę i w ten sam dzień zwróciłem, bo przestała działać ...nigdy więcej Nissin :razz:.

A ja mam już jakiś czas i działa ok:-D

mk20
20-12-2010, 13:16
Kupiłem Nissina Di622 wer. 1 i problemy komunikacji z Canonem 50D. Wymieniłem na wer. 2 ale ten był uszkodzony i walił tylko pełną mocą i postanowiłem dołożyć i kupić 430II. Problemy znikły. Lampa spełnia moje oczekiwania. Brak fotoceli to mnie wnerwia ale dam sterowanie radiowe. Kolega wziął Nissina Di622 wer. 1 i z Canonem 400D działa super.

flankerp
20-12-2010, 18:23
A ja swoja błyskałem jak stroboskopen i nic sie nie stało (odpukać)
Być może zależy to od danego pechowego egzemplaza...
Moze w Mark II cos poprawili... Teraz dokupilem radiowy wyzwalacz i jest rewelacja :)
Chociaz fotocela sprawdza sie na 200% :) No i pelen manual :)

lozik
21-12-2010, 04:36
ja po roku używania tej lampy głównie w klubach muszę ją pochwalić ale nieraz zachowywała się dość dziwnie zmieniając drastycznie siłę błysku niewiadomo dlaczego pomimo takich samych warunków. Teraz nadchodzi czas na coś ze stajni Canona, najprędzej 430ex bo 580 niestety przewyższa budżet na to przeznaczony i chyba potrzeby ;)

Szyszon
21-12-2010, 18:58
Witajcie, nigdzie nie znalazłem tej informacji, więc czy ktoś z użytkowników wie może czy lampa jest wyposażona w automatyczne uwzględnienie cropa aparatu? (np. dla ogniskowej 50mm ustawia focusa na 50x1,6=80mm?)

flankerp
21-12-2010, 19:49
Pierwsze slysze o czyms takim. Lampa jest zarzadzalna przez body poprzez tech. TTL wiec to chyba aparat zalatwia sprawe.... Na lampie nie ma wskaznika ZOOM jako, ze jest automatyczny wiec tego nie sprawdze...
Moze ktos inny ma pomysl?

Szyszon
21-12-2010, 20:10
Z tego, co wyczytałem, to nie do końca tak jest, np. 420ex nie uwzględniała cropa i dopiero 430ex go uwzględnia - to w Canonowskich lampkach, a o Nissinie nic nigdzie nie pisze :/

Wiem też, że np. w Sigmach automatyczne uwzględnienie cropa oznaczane jest symbolem DG na lampach.

Generalnie brak cropa w niczym nie przeszkadza (lampa trochę bardziej rozprasza wtedy światło, więc traci trochę na sile błysku, bo oświetla większy obszar niż potrzeba), ale pytam z ciekawości :)

ksx
21-12-2010, 20:10
Witajcie, nigdzie nie znalazłem tej informacji, więc czy ktoś z użytkowników wie może czy lampa jest wyposażona w automatyczne uwzględnienie cropa aparatu? (np. dla ogniskowej 50mm ustawia focusa na 50x1,6=80mm?)

Nie sądzę. Lampa po to ma ustawiana ogniskową, aby pokryć pole widzenia obiektywu. Ten sam obiektyw w aps-c daje mniejszy kąt, więc ryzyka że gdzieś na obrzeża nie dotrze światło nie ma. Poza tym zoom lampy to raczej banalnie prosta konstrukcja i raczej nie spodziewałbym się szczególnej dokładności w ogniskowej.

Szyszon
21-12-2010, 21:14
No ja również wątpię w Nissina, dlatego pytam, zdaję sobie sprawę, że nie wpływa to jakoś wielce na "jakość" zdjęć. Ale jest może ktoś, kto sprawdzał albo wie?

flankerp
21-12-2010, 21:35
A poza tym kto wali lampa na wprost :)

Szyszon
21-12-2010, 22:25
Jejku... ludzie... pytam z ciekawości, a nie: bo bez tego nie dam rady żyć i lampa jest bezużyteczna... Po prostu mnie zaciekawił fakt, że nigdzie w opisach lampy nie ma tej kwestii uwzględnionej i chciałbym to najnormalniej w świecie wiedzieć... może akurat komuś się taka informacja do czegoś przyda.

Adlatus
21-12-2010, 22:45
Odpowiedź na większość pytań znajdziesz w instrukcji obsługi lampy.
Instrukcja do lampy Nissin Di622 w formacie pdf http://www.migomex.com.pl/go.phtml?id=20

ksx
21-12-2010, 23:03
No ja również wątpię w Nissina, dlatego pytam, zdaję sobie sprawę, że nie wpływa to jakoś wielce na "jakość" zdjęć. Ale jest może ktoś, kto sprawdzał albo wie?
Ja nie wątpię, bo go mam i se chwalę (co nie znaczy, że jakbym miał lepszą to bym dostał wysypki). Ale uwzględnianie cropa jest dla mnie zbędną komplikacją rzeczy z natury dość prostej. Jest TTL, który upraszcza życie w wielu wypadkach. Uwzględnienie cropa miałoby wpływ na żywotność baterii (bo mniejsze pole do oświetlenia) i ewentualny maksymalny zasięg lampy. Obie korzyści dla mnie są bez większego znaczenia.

Szyszon
22-12-2010, 00:52
Patrzyłem w instrukcji i nei nie było na ten temat.

Nie zgodzę się, bo jednak producenci wprowadzają tego cropa do nowszych lamp - Canon, Sigma, nie wiem jak Metz, ale znając ich markę, to pewnie też już zaopatrzył lampy w ten "bajer". I nie zauważyli użytkownicy jakoś spadku żywotności baterii w tych lampach... Za to zgodzę się, że większego znaczenia to nie ma ;)

ksx
22-12-2010, 09:00
I nie zauważyli użytkownicy jakoś spadku żywotności baterii w tych lampach... Za to zgodzę się, że większego znaczenia to nie ma ;)

Nie zrozumieliśmy się. Żywotność baterii powinna wzrosnąć. Aby oświetlić mniejszy kadr w takim samym stopniu, trzeba mniej energii.

Szyszon
22-12-2010, 10:05
A to sorki, rzeczywiście źle zrozumiałem wypowiedź :)

LinX
22-12-2010, 16:00
Nissin di866 uwzględnia to czy matryca jest APS-C czy Full frame, ale di622 niestety nie.

flankerp
22-12-2010, 16:59
Tak czy siak praktycznie nie ma to znaczenia. Moim zdaniem nawet dal baterii gdyz zakres jest zbyt maly

Szyszon
22-12-2010, 18:34
O no i o taką odpowiedź mi chodziło :) dzięki za info :)

marecky
23-12-2010, 03:31
Tak czy siak praktycznie nie ma to znaczenia.

W praktyce zwiększa to siłę bysku i jednocześnie niweluje straty światła.

Moim zdaniem nawet dal baterii gdyz zakres jest zbyt maly

Mały zakres, czyli jaki :?:

Szyszon
23-12-2010, 13:03
Ale również w praktyce nie ma to większego znaczenia, bo zdjęcia i tak wychodzą prawidłowo naświetlone (przynajmniej ja się nie spotkałem z opinią, żeby komuś brak cropa powodował, że lampa źle naświetla - np. 420EX). No chyba, że ktoś robi zdjęcia z palnikiem na wprost... Crop jedynie przydaje się ze względów ekonomicznych ;)

flankerp
23-12-2010, 15:40

Skok zuma w lampie nie jest tak precyzyjny jak w obiektywie zatem nie ma zadnego problemu czy masz Croppa czy FF. Sile blysku ustala TTL a jezeli jest cos nie tak, wowczas mozesz to skorygowac (w Nissinie mozesz wprowadzic permanentna korekte tzw My TTL)

Nie powiem Ci dokladnie jaki to jest skok bo nawet na Lampie nie ma podziałki, ale wwyobraz sobie albo najlepiej zrob zdjecie Cropem i FF i zobacz czy to ma znaczenie. Biorac pod uwage fakt, ze swiatlo odbija sie od okolicy, za kazdym razem bedzie inny wynik a zatem nie ma to zadnego znaczenia. Poza tym nikt nie wie jak lampa jest strojona pod konkretna ogniskowa.

Poza tym lampe stosuje sie glownie jako swiatlo odbite a wowczas lampa ustawia sie na std 50mm. Niespotkalem sie aby ktos walil na wprost chyba, ze masz lampe wbudowana ale to inna historia....
... No walisz na wrost w sytuacjach awaryjnych albo specjalnie przemyslanych, ale wtedy i tak trza wsio ustawic recznie, aby fotki nie byly plaskie... to tak BTW :)

ksx
24-12-2010, 00:14

W praktyce tak. Zwiększyłoby to zasięg lampy, gdyby nie fakt, że zoom ma jakąś górna granicę. Jak jest do 105mm to bez względu na cropa i tak pozostanie 105. Bo taka jest konstrukcja lampy.Dla mnie bardziej brak w tej lampce możliwości samodzielnego ustawienia zooma.

Nie taki znowu mały. Przy założeniu płaskiej sceny i świecenia na wprost pole do pokrycia w cropie stanowi 40% pola FF. Czyli znaczący spadek zużycia energii.

marecky
24-12-2010, 03:49
Ale również w praktyce nie ma to większego znaczenia, bo zdjęcia i tak wychodzą prawidłowo naświetlone (przynajmniej ja się nie spotkałem z opinią, żeby komuś brak cropa powodował, że lampa źle naświetla - np. 420EX).

Uwzględnienie cropa ma na celu pomagać naświetlić te zdjęcia.:wink:

Skok zuma w lampie nie jest tak precyzyjny jak w obiektywie zatem nie ma zadnego problemu czy masz Croppa czy FF. Sile blysku ustala TTL a jezeli jest cos nie tak, wowczas mozesz to skorygowac (w Nissinie mozesz wprowadzic permanentna korekte tzw My TTL)

Znaczenie ma radykalne szczególnie jak chcesz doświetlić dalszą scenę. Jeśli lampa uwzględni cropa automatycznie wzrośnie LP a tym samym zasięg lampy się zwiększy.

Poza tym lampe stosuje sie glownie jako swiatlo odbite a wowczas lampa ustawia sie na std 50mm. Niespotkalem sie aby ktos walil na wprost chyba, ze masz lampe wbudowana ale to inna historia....

Kto i jak ustawia palnik lampy to inna bajka.

Nie taki znowu mały. Przy założeniu płaskiej sceny i świecenia na wprost pole do pokrycia w cropie stanowi 40% pola FF. Czyli znaczący spadek zużycia energii.

Moje pytanie było ironią. Jak najbardziej przy nieuwzględnieniu cropa ~60% światła idzie w ...

ksx
24-12-2010, 10:38
Znaczenie ma radykalne szczególnie jak chcesz doświetlić dalszą scenę. Jeśli lampa uwzględni cropa automatycznie wzrośnie LP a tym samym zasięg lampy się zwiększy.

Nie zwiększy się. Dalszą scenę powiadasz...Jak robisz szerszym kątem, to doświetlenie dalszego planu spowoduje wypalenie pierwszego. Bez względu na zoom lampy i tak natężenie światła spada ze wzrostem odległości. Jak robisz czymś dłuższym, to lampa jest ustawiona na najdłuższą ogniskową (najmniejsze pole krycia). Może sobie wtedy uwzględniać cropa lub też nie, ogniskową i tak ma już najdłuższą, jaką mieć może.

marecky
27-12-2010, 02:22
...Zwiększyłoby to zasięg lampy,...
..................Nie zwiększy się.

Zaprzeczasz sam sobie.

Jak jest do 105mm to bez względu na cropa i tak pozostanie 105............................................... ..... Jak robisz czymś dłuższym, to lampa jest ustawiona na najdłuższą ogniskową (najmniejsze pole krycia). Może sobie wtedy uwzględniać cropa lub też nie, ogniskową i tak ma już najdłuższą, jaką mieć może.
To, że uwzględnienie cropa działa do 105mm jest oczywiste. Z zoomem EF 100-400mm raczej nie ma to znaczenia.

flankerp
27-12-2010, 10:28
Podsumowujac, Ma znaczenie przy szerokich katach i duzych odleglosciach od celu przy waleniu na wprost.... ale poco wprowadzac taka funkcje do lampy, skoro i tak mozna zmodyfikowac moc palnika w zaleznosci od zapotrzebowania? to jest chyba lepsze rozwiazanie bo pozwala skalibrowac moc blysku tak jak tego potrzebujemy..

ksx
27-12-2010, 21:04
Zaprzeczasz sam sobie.

Masz rację, w pewnych warunkach się zwiększy.

To, że uwzględnienie cropa działa do 105mm jest oczywiste. Z zoomem EF 100-400mm raczej nie ma to znaczenia.
Do 70mm może mieć znaczenie, powyżej to już coraz mniejsze.

Podsumowujac, Ma znaczenie przy szerokich katach i duzych odleglosciach od celu przy waleniu na wprost.... ale poco wprowadzac taka funkcje do lampy, skoro i tak mozna zmodyfikowac moc palnika w zaleznosci od zapotrzebowania? to jest chyba lepsze rozwiazanie bo pozwala skalibrowac moc blysku tak jak tego potrzebujemy..

Moc palnika ma jakieś granice. Mówiąc o zasięgu, mamy na myśli maksymalna moc.

flankerp
28-12-2010, 11:46
Ale moc Palnika nie zmienia sie ze wzgledu na zoom tylko na wartosci TTL, natomiast zoom ma znaczenie dla mocy naswietlenia (skupia wiecej swiatla dla wezszego kadru przy tej samej mocy palnika)

iso
29-12-2010, 00:29
Takie coś wyzwoli di622 mk1? http://allegro.pl/wyzwalacz-lamp-pilot-do-nissin-di866-di622-bonus-i1386508379.html

flankerp
29-12-2010, 10:52
Szczerze mówiac nie wiem... Napewno wyzwoli mkII

iso
29-12-2010, 16:50
właśnie na jedynce by mi bardziej zależało, bo cena całkiem normalna.

Szyszon
30-12-2010, 00:02
Najlepiej sprzedawcę zapytać, powinien wiedzieć, skoro opisuje tak aukcję.

niechcemisie
30-12-2010, 14:27
Panowie jaka jest roznica miedzy tymi lampami? Niby jeden ten sam model a plecy wygladaja roznie.... No i cena tez ponad stowke...
http://allegro.pl/nissin-di622-do-canona-i1390058412.html
http://allegro.pl/nowosc-lampa-nissin-di-622-mark-ii-nikon-di622-i1375231236.html

ToleDo
30-12-2010, 14:29
Panowie jaka jest roznica miedzy tymi lampami? Niby jeden ten sam model a plecy wygladaja roznie.... No i cena tez ponad stowke...
http://allegro.pl/nowosc-lampa-nissin-di-622-mark-ii-nikon-di622-i1375231236.html

Druga to MARK II
nowsza wersja poprawiona

niechcemisie
30-12-2010, 15:07
Warto dopłacać do niej czy wystarczy na początek ta?

LinX
30-12-2010, 15:51
Jako ciekawostkę dodam że mam nissina di622, pierwszą wersję, którą bez żadnych przeróbek można wyzwalać ze środkowego pinu stopki lampy, a więc ze wszystkich wyzwalaczy radiowych też. Nr seryjny lampy 05245324

zinek2005
30-12-2010, 18:04
Czy sa juz moze dostepny nissin z mozliwoscia radiowego wyzwalania? Orientuje się moze ktos?

iso
30-12-2010, 18:29
tak, nazywa się markII

zinek2005
30-12-2010, 18:48
Dzieki wielkie. Cenowo rózni się od poprzednika, może rynek zweryfikuje.

szwayko
31-12-2010, 10:05
Jako ciekawostkę dodam że mam nissina di622, pierwszą wersję, którą bez żadnych przeróbek można wyzwalać ze środkowego pinu stopki lampy, a więc ze wszystkich wyzwalaczy radiowych też. Nr seryjny lampy 05245324

Tyle ze co z tego, skoro lampa po minucie usypia sie i juz wyzwalaczem jej nie wyzwolisz.

flankerp
31-12-2010, 11:35
Mark II ma ponadto:
- Zlacze PC
- MyTTL (do ustawienia defaultowej korekcji dla TTL)
- Slave dla systemu Canona
- poprawiony software albo elektronika albo jedno i drugie

LinX
31-12-2010, 16:48
Tyle ze co z tego, skoro lampa po minucie usypia sie i juz wyzwalaczem jej nie wyzwolisz.

To jest niestety prawda, dokładniej mówiąc po 2 minutach, ale to nic nie zmienia. W trybie fotoceli nie usypia tak szybko, lecz niestety stopka jest wtedy odłączona. Jedyną radą jest dorobienie gniazda PC i używanie lampy w trybie fotoceli.

flankerp Mark II ma ponadto:
- Zlacze PC
- MyTTL (do ustawienia defaultowej korekcji dla TTL)
- Slave dla systemu Canona
- poprawiony software albo elektronika albo jedno i drugie

Mark I ma również MyTTL lecz nie opisany w instrukcji

szymekgd
31-12-2010, 19:43
Mam prosbe do posiadaczy di622, ostatnio zonka zrzucila mi aparat z podpieta lampa, wyglada na to, ze ucierpiala tylko lampa-polamala sie stopka (koszt nowej 90zl w serwisie), po zalozeniu nowej okazuje sie, ze diodka wspomagajaca AF podswietla okolice pomiedzy gornym-lewym, a srodkowym punktem AF w puszce.
Wczesniej tego nie sprawdzalem, wiec prosba do kolegow o sprawdzenie jak zachowuje sie wasza lampa, a moze ktos juz to regulowa i podpowie jak to uczynic?

Szyszon
01-01-2011, 17:20
Generalnie lampka ma lekkie problemy z celnością wspomagania AF w środkowy punkt, więc możliwe, że było tak od nowości. Jednak przeważnie narzeka się, że podświetla górny punkt, bez przekłamania w lewo.

szymekgd
01-01-2011, 21:06
Generalnie lampka ma lekkie problemy z celnością wspomagania AF w środkowy punkt, więc możliwe, że było tak od nowości. Jednak przeważnie narzeka się, że podświetla górny punkt, bez przekłamania w lewo.

Pewnie "przekosilo" mi diode, rozbieral ktos ta lampe, srubki odkrecilem, ale trzyma sie pomimo to solidnie..

iso
04-01-2011, 11:55
ja jeszcze odnośnie trigmastera - czy nissina (tego najpierwszego) jest taki wyzwalacz w stanie wybudzic z sleep mode? czy trzeba co chwila chodzić i pstrykać?

p.s pisałem do sprzedającego i podobno wyzwala.

niechcemisie
04-01-2011, 17:21
Panowie gdzie w takim razie kupic Di622 z mozliwoscia wyzwalania? W sieci niestety rzadko widnieje informacja o markII..

nevoX
04-01-2011, 18:52
Mark I ma również MyTTL lecz nie opisany w instrukcji

Co masz na myśli?

iso
04-01-2011, 23:09
przyciskasz przycisk power i mode (chyba, albo test) i tym samym wchodzisz w my ttl. jest w instrukcji od di466

nevoX
04-01-2011, 23:22
Trzymam Power, naciskam Pilot (test) i świeci mi się na pomarańczowo 3, 5 i 6 dioda, nie znikną dopóki nie puszczę Pilot (Power mogę odpuścić), ale jak mam teraz wprowadzić tę kompensację? (chyba, że czegoś nie zrozumiałem)
Dobra, już rozumiem. Myślałem, że MyTTL to po prostu kompensacja błysku z poziomu lampy. Szkoda, będę musiał bawić się dalej przyciskami w moim 350D, a to jest dosyć uciążliwe. Nawet po wgraniu hacka :/

iso
05-01-2011, 00:26
kompensacja, ale na stałe.

stintrepid
05-01-2011, 21:59
Warto dopłacać do niej czy wystarczy na początek ta?

Mam taką na początek spokojnie wystarcza. Używam jej przy 50D mnie wystarcza z Canonem działa poprawnie.

szambonur
13-01-2011, 12:34
Panowie gdzie w takim razie kupic Di622 z mozliwoscia wyzwalania? W sieci niestety rzadko widnieje informacja o markII..

http://www.fotoit.pl/index.php?site=produkt&id_kat=189&id=2143

pan_natan
21-01-2011, 15:36
Lepiej dozbieraj do 430 exII
Miałem nissina di622 jakieś 3-4 miesiące, jak już ogarnąłem się w temacie zamieniłem na 430 exII, moc praktycznie ta sama, a więcej możliwości, w tym wyzwalanie radiowe.

flankerp
21-01-2011, 19:26
430 jest o 1/3 drozszy od MarkII i nie ma FotoCeli.
MII wyzwala sie radiowo tak jak 430 wiec nei widze nic wiecej od Nissina a raczej mniej.
Dlatego wybralem Nissin MII.
Zreszta zyje dluzej na baterii niz canon (pewnie dzieki temu, ze nie ma wyswietlacza LCD)

szambonur
22-01-2011, 00:21
430 jest o 1/3 drozszy od MarkII i nie ma FotoCeli.
MII wyzwala sie radiowo tak jak 430 wiec nei widze nic wiecej od Nissina a raczej mniej.
Dlatego wybralem Nissin MII.
Zreszta zyje dluzej na baterii niz canon (pewnie dzieki temu, ze nie ma wyswietlacza LCD)

Jak to jest z tą 430'tką, bo już sam się pogubiłem, piszecie o wyzwalaniu radiowym. Nie mam jeszcze tej lampy, bo zdecydowałem się na nissina, ale gdyby to była radiówka to zmieniam od razu zdanie. Wdaje mi się że lampy systemowe są sterowane portem na podczerwień a nie radiowo...

flankerp
24-01-2011, 20:38
430 nie ma radia tylko system Canona (uzywa przedblyskow do sterowania master-slave) Nie ma Fotoceli wiec nie wyzwolisz lampa wbudowana w aparat (poza 60D i 7D, ktore obsluguja lampa wbudowana Slave)
Zle napisale. Piszac radio mialem na mysli ze odpala z radiowych sterownikow jak np. Photix Aster ;)

niechcemisie
25-01-2011, 15:11
Byłem na zakupach dziś i mam swoją Di622 mark II i drugą taką do dyspozycji w razie potrzeby;)
Potrzebował teraz będę jeszcze niewielkiego softboxa ok 60x40... Jakieś propozycje?

flankerp
25-01-2011, 18:38
No ja sobie zrobilem z kartonu heheheh ale dziala :) DOkupilem radiowy wyzwalacz do lampy, gdyz wbudowana za bardzo odciskala sie na zdjeciach :)

Gratulacje swietnego zakupu ;)

niechcemisie
25-01-2011, 19:27
A czy szukajac softboxa wazne jest mocowanie i dodatkowe stosowanie pod nissina czegos takiego?
http://allegro.pl/nasadka-adapter-mocujacy-ca-5-ca5-do-lamp-softbox-i1408001285.html

flankerp
25-01-2011, 21:15
To jest raczej nasadka do malutkich soft-boxików. Jeżeli interesuje Cie oryginalny SoftBOx nei domowej roboty to raczej taki:

http://allegro.pl/profesjonalny-softbox-reporterski-60x60cm-wawa-i1417682884.html

Tu jest juz uchwyt na lampe no i cena jest dosc atrakcyjna
Generalnie szukaj na Allegro pod hasłem: softbox reporterski
Polecam również wyzwalacz radiowy do lampy aby wbudowana nie przeszkadzała w kompozycji ;)

19Urban94
25-01-2011, 23:12
Jak mówicie - warto dokładać do 430ex, czy kupować tego nissina.? Fotografią zajmuję się amatorsko... :)

niechcemisie
26-01-2011, 01:01
Jak amatorsko to nie ma co wkladac kasy. No chyba ze na niej spisz:) Lepiej kase ktora dolozylbys na 430EX, doloz do obiektywu nowego..

flankerp
26-01-2011, 18:10
Mialem ten sam dylemat i teraz nie zaluje. Mam Nissina MII jak kolega nademna ;)

Reqelacja, inny swiat fotografii odkryjesz ;)

lukasz5DmkI
27-01-2011, 16:01
i ja mamdylemat Nissin 622 czy 430 pod 5D :) i chyba wybiore Nissin a kase doloże do kolejnej Elki ;)

flankerp
27-01-2011, 17:29
No jak amatorsko focisz to mysle, ze sluszna decyzja... Szczegolnie ze do bardziej PRO zastosowan nadaja sie lampy wiekszej mocy (Seria 5xx Canon albo 8xx Nissin) no i wtedy tez pewnie bym nie bral Nissina...
Polecam tez Mark II gdyz ma gniazdo PC i ponoc lepiej gra z radiowymi wyzwalaczami...
No i dziala jako Slave w systemie Canona :D

pan_natan
28-01-2011, 13:14
Polecam tez Mark II gdyz ma gniazdo PC i ponoc lepiej gra z radiowymi wyzwalaczami...
No i dziala jako Slave w systemie Canona :D

a działa też jako slave w trybie M ? Z tego co pamiętam Mark I nie działała jako slave z canonem ustawionym na M.

flankerp
28-01-2011, 17:45
No Mark I chyba wogole nie mial systemu Slave dla canona o ile sie nie myle...
Ale z tego co jest u mnie to jest osobny tryb SD, ktory zmienia lampe na Slave na kanale chyba 1
Manual jest rzaczej na full manual i nie bedzie smigac. Ja korzystam z manuala do odpalania z radiówki (Phottix Aster), ale nawet jak masz SD to mozesz modyfikowac recznie moc blysku dodajac lub ujmujac w zaleznosci od zapotrzebowania :)

Swoja droga, ktos sprawdzil czy ten Nissin wogole dziala z Canonem bezprzewodowo?

19Urban94
29-01-2011, 23:38
Pstryka bezprzewodowo, ale kiepsko mu idzie w dobrze oświetlonym pomieszczeniu... :(

19Urban94
02-02-2011, 22:43
A co wy na to, żeby do 430ExII dokupić Nissina, jako drugą lampę, która służyła by na statywie w plenerze podobnie jak 430.? Dodatkowo chciałbym lampę, która działa z TTLem, gdyż będzie używana na drugim body... :)

flankerp
03-02-2011, 17:09
Tylko, ze 430 nie ma Master wiec nie bedziesz nia mogl sterowac...Rozumiem, ze masz 5xx i chcesz sterowac dwoma lampami?

miczael
03-02-2011, 19:48
Tylko, ze 430 nie ma Master wiec nie bedziesz nia mogl sterowac...
Ale do 430 EX możesz dokupić Metz 50 AF-1 która działa w servo na M z błysku wyzwolonego z 430 EX u mnie z 380 EX.Działa jak fotocela lampa super działa cena 100zł mniej niż 430 EX nowa. Pozdrawiam

flankerp
03-02-2011, 22:26
Ale koledze chodzi o sterowanie TTLem z tego co rozumiem. CHyba,z e sie myle, wtedy kazda dowolna lampa ktora na allegro za stowe czy dwie sie kupi i fotocele dokupic :)

przemko216
04-02-2011, 21:02
długo myślałem czy kupić tę lampę .... Obejrzałem w sklepie porównałem wziąłem do ręki i usiadłem do kompa na nasze forum czytałem czytałem i nic..
poszedłem jeszcze raz do sklepu tym razem nie tylko oglądałem ale pomacałem oraganoleptycznie i kupiłem jednak 430 a to ze wzgledu na to że nissin może i ok ale nie wzbudziła mojego zaufania.Mało tego nie chcę obrazić użytkowników niniejszej lampy lecz nissin wydała mi się kobyłą w stosunku do 430 no tzn taki plastikowy nadmuchany wygląd.i ta metalowa stopka hmmmm żadnych obaw o złamanie.

flankerp
04-02-2011, 23:26
No Nissin ma chyba nawet trochę mocniejsze światło jak się nie myle, pewnie dlatego większy.. U mnie decydowała głównie fotocela i cena. Fakt obudowa nie jest zbyt przyjemna, ale mój 500D też nie porywa jakościa więc nie razi hehehe :D

Ponadto dłużej żyje na baterii...

Ale z tej Canonowskiej napewno będziesz zadowolony.

19Urban94
09-02-2011, 22:54
Chodzi mi o to, by do 430ex dokupić 2 lampki nissin`a na parasolki. Posiadam 350D, wyzwalał je będę za pomocą wyzwalaczy radiowych... Przydały by się 3 lampki do domowego studia... :P
Chodziło mi o to, czy do 430ex na parasolce warto dokupywać następną 430ex, czy może zainwestować w nissiny i to dwa, co do wyzwalania to wszystkie będą wyzwalane za pomocą wyzwalaczy radiowych...

niechcemisie
10-02-2011, 00:15
kupilbym nissiny jak do domowego studia...

softgbs
14-02-2011, 01:14
hej jak to jest z tymi nissinami? Miałem Di622 pierwszą wersję i nie współpracowała z Phottix PT-04, czy wersja di622 markII już nie ma tej przypadłości?

szwayko
15-02-2011, 22:03
Chodzi mi o to, by do 430ex dokupić 2 lampki nissin`a na parasolki. Posiadam 350D, wyzwalał je będę za pomocą wyzwalaczy radiowych...

Wersja Nissina 622 I - nienadawała się na radio, bo po minucie przechodziła w stan uśpienia/czuwania, a radio jej nie wybudzało. Nie sprawdzałem z wersją II.
Na parasolki tylko do radia to kup Youngnuo YB-560 lub YN-460II - bez TTL'a, ale tańsze i mocniejsze.

cypher
18-02-2011, 12:31
Mark II wspiera wyzwalanie bezprzewodowe. wystarczy poczytac.

szwayko
18-02-2011, 13:06
Mark II wspiera wyzwalanie bezprzewodowe. wystarczy poczytac.

To ze wspiera to wiadomo, jako slave w Ettlu, ale tu chodzi o coś innego.

Czy w trybie M - gdzie ręcznie nastawiasz moc lampy 1/1 do 1/32 i montujesz lampe na odbiornik radiowy RF-602 w boxie czy parasolce, co się stanie po 2 minutach???
Czy lampa się obudzi gdy odpalę ją radiowo czy co 2 minuty jeżeli nie robimy zdjęć trzeba podchodzić do lampy i ją "budzić"?

W wersji mark I tak było, a tutaj w wersji mark II też w instrukcji jest napisane że posiada:
Energy saving system : 2 minutes to stand-by mode, 30 minutes to shut down after the power on or the last use of flash unit.

W wersji I lampę budziły tylko sanki aparatu, sanki odbiornika RF-602 już nie.
Może ktoś to w końcu sprawdzić.
Przy okazji znalazłem test tego nissina w wersji II.
Bardzo dobrze trzyma moc. Na 35mm wyszło aż 37GN
http://speedlights.net/2010/12/07/nissin-di622-mark-ii-specs-and-test-results/

flankerp
18-02-2011, 13:21
hm... szczerze nie sprawdzalem czy moj Phottix go obudzi. Sprawdze dzisiaj i dam znac...

vinietu
18-02-2011, 17:33
.Mało tego nie chcę obrazić użytkowników niniejszej lampy lecz nissin wydała mi się kobyłą w stosunku do 430 no tzn taki plastikowy nadmuchany wygląd.
622 jest rzeczywiście największą w swojej klasie, jest takiej samej wielkości co 866, ciutkę tylko odstaje. Miałem przez chwilę dwie, wyglądało to Tak (http://imageshack.us/photo/my-images/193/nissiny2.jpg/),a 866 jest jeszcze wieksza od C 580 przecież...sporawe są.
622 II jest zdecydowanie warta polecenia z tą ceną i możliwościami, mozna śmiało brać jeśli nie stać na canonowską 430 .
szwayko,
Na tej smej stronie jest o wspólpracy zdalnej też, nie doczytałeś....będzie hulało wszystko:)
wireless-flash (http://speedlights.net/2010/12/22/nissin-di622-mark-ii-wireless-flash/)

flankerp
18-02-2011, 23:14
Sprawdziłem właśnie i mój Nissin MII śmiga nawet po uśpieniu. Jak się uśpi to sygnał momenatlnie budzi i co ciekawe od razu błyska. Czyli nie ma tak, że sygnał najpierw budzi, tylko od razu błyska :)

19Urban94
19-02-2011, 17:24
No to super sprawa jak się budzi i od razu błyska... :D
A co do wielkości to Di622 jest większa od 430exII... :)

mastal23
04-03-2011, 10:57
mam 622di. niedawno zrobiło mi się zwarcie na stykach baterii. stopił mi się plastik w środku a po rozkręceniu okazało się że płytka łącząca styki baterii też jest do niczego. poodklejane ścieżki. nie wiecie czy można to uratować? mogę ew wrzucić jakieś zdjęcia

szymekgd
04-03-2011, 11:38
mam 622di. niedawno zrobiło mi się zwarcie na stykach baterii. stopił mi się plastik w środku a po rozkręceniu okazało się że płytka łącząca styki baterii też jest do niczego. poodklejane ścieżki. nie wiecie czy można to uratować? mogę ew wrzucić jakieś zdjęcia

Spytaj sie o koszt czesci w migomexie, cena moze bedzie znosna.

Z opisu uszkodzen wynika, ze musialo to byc niezle zwarcie..

niemar
04-03-2011, 22:36
mastal23 - miałem to, serwis stwierdził że "moje akumulatorki zawiniły" SIC!

sylwek2k
05-03-2011, 01:35
miałem to, serwis stwierdził że "moje akumulatorki zawiniły" SIC!

Hehe... fajna brednia ze strony serwisu :twisted:

niemar
05-03-2011, 08:05
Niestety musiałem za tą brednię zapłacić 50 czy 70 zł, jako za części, wymiana gratis....

szymekgd
06-03-2011, 12:59
Za plytke elektr.? Ja za stopke zaplacilem 70zl, a to tylko kawalek plastiku z kabelkami.

mastal23
06-03-2011, 22:50
to na pewno wina akumulatorków. załatwiliście to w tym migomexie? pisałem do nich maila ale nie było odzewu. jutro sobie jeszcze zadzwonie.

Las3k
13-03-2011, 20:48
Może w serii i nie nadąża z ładowaniem?

lukasz5DmkI
14-03-2011, 14:18
Ja nie korzystam z trybu seryjnego z lampą a na 10fotek każde mam inaczej naświetlone czy ktoś z was ma taki sam przypadek posiadam drugą wersję tej lampy?

lukasz5DmkI
16-03-2011, 16:57
to jesli możesz powiedz jakich teraz akumulatorków używasz?

andrewjohn
16-03-2011, 20:17
Ja używam zgodnie z zaleceniem Eneloop, naprawdę długo trzymają.

pewex
21-03-2011, 09:08
Eneloop i GP Recyko only. Za stopkę 70 - normalna cena. To nie YN, że za 3$ kupisz 6scipak : D

lukasz5DmkI
21-03-2011, 22:12
sprubuje na eneloopach ale nie wydaje mi się żeby pomogło

niechcemisie
24-03-2011, 13:28
Witam.
Mam trochę nieciekawy problem z Nissinem lub nie z nim. Ostatnio dużo zacząłem używać lampki i posiadam do nich akumulatorki: 4szt pentagrama
http://allegro.pl/akumulator-pentagram-infinity-aa-2600-mah-duza-moc-i1508680787.html
4szt energizer
http://allegro.pl/4-x-akumulatorki-energizer-r6-aa-2450-mah-sklep-i1504986514.html

Po całkowitym naładowaniu ich, na pentagramach lampa w ogóle nie chce naładować nawet pierwszego błysku, a na energizerach wykona z 20błysków i to wszystko.
Pytanie czy kwestia tkwi w akumulatorkach i wymienić je na Sanyo Eneloop, czy też może coś lampą nie tak..

lukasz5DmkI
24-03-2011, 13:53
Pentagram może zawodzić za tą cene,spróbuj na eneloopach

flankerp
28-03-2011, 13:01
Ja mam GP2500 i nie ma problemu.
Ale co zauważyłem, że moja stara ładowarka ich nie doładowała. Wyłczyła ładowanie, kiedy aku nie były jeszcze naładowane.
Miałem ten sam obiaw więc właczyłem ponownie i się doładowały. Może masz podobny problem?

Ja ostatecznie zmieniłem ładowarkę i teraz jest ok.

jmarcinkowski
08-04-2011, 08:53
U mnie było podobnie - ładowarka dołączona do Enelopów słabo je ładowała. Kupiłem inną i nagle się okazało, że jeden komplet starcza na kilkadziesiąt błysków, a nie na kilkanaście.

RoboD
08-04-2011, 12:15
Kupiłem inną i nagle się okazało, że jeden komplet starcza na kilkadziesiąt błysków, a nie na kilkanaście.
Pochwal się co to za sprzęt.

ElPaul
10-04-2011, 08:50
Rok błyskała i częściowo umarła. O ile nie narzekałem ani na powtarzalność błysków ani na współpracę z Pixelem Knight, to wczoraj w trakcie sesji (używana jako kontra wyzwalana z wbudowanej fotoceli) nagle przestała reagować na jakiekolwiek błyskanie i tyle. Nie reaguje na nic :( wszystkie pozostałe funkcje działają bez zmian.
Podejrzewam, że padł element światłoczuły, albo jakaś inna elektronika. Ktoś miał podobnie?
Żeby było weselej gwarancja wygasła jakiś miesiąc temu ...

KUBAwo
10-04-2011, 09:40
A masz tylko rok gwarancji ?

ElPaul
10-04-2011, 10:00
Szczerze, to zerknąłem tylko na dowód zakupu, a ten miał miejsce w marcu 2010, szukam karty gw. czyżby to było 24mce? Oby!

KUBAwo
10-04-2011, 10:09
No u mnie w karcie gwarancyjnej jak byk stoi 24 miesiące :).

ElPaul
10-04-2011, 10:13
Bóg Ci zapłać! 24mce! Pędzim do Fotowaleta!
Jeszcze jedno, 622 II odpala z gorącej stopki?
Mam na myśli środkowy pin ofkorz.

jmarcinkowski
10-04-2011, 20:15
Pochwal się co to za sprzęt.

Ładowarka to BC-900

niemar
14-01-2016, 19:35
Możecie mi pomóc - zmieniłem 50D na 7DmkII. Posiadam Nissina di622 w pierwszej wersji i w 7DmkII aparat ustawia czas pod lampę, ale lampa nie błyska. Czy ona współpracuje z 7DmkII? Gdzie to mogę sprawdzić?

GalaktycznyMuczaczo
14-01-2016, 22:06
Możecie mi pomóc - zmieniłem 50D na 7DmkII. Posiadam Nissina di622 w pierwszej wersji i w 7DmkII aparat ustawia czas pod lampę, ale lampa nie błyska. Czy ona współpracuje z 7DmkII? Gdzie to mogę sprawdzić?

na stronie producenta ?

igor58
14-01-2016, 23:10
używa ktoś tej lampy z Canonem 6D?
u mnie nie chce błyskać w trybie TTL
tak ma być, czy o czymś nie wiem?

niemar
14-01-2016, 23:42
U mnie nie błyska ani w TTL, ani jak ustawie siłę błysku ręcznie.

niemar
15-01-2016, 09:08
Nie strzelajcie do mnie za post pod postem. Napisałem do Nissin, bo na stronie nie ma info o obsłudze 7DmkII. Odpowiedź dostałem błyskawicznie, zwłaszcza biorąc pod uwagę różnicę czasu między państwami.

Kopia odpowiedzi:

"[...] Due to the hardware design of Nissin Di622 Canon is not compatible with Canon 7D II. So that you will found Di622 Canon is not working on camera with your Canon 7D II. Because it is a hardware issue. We don’t have firmware update to fix it. You may keep Di622 to work as an optical slave unit, it can be trigger by the TTL flash from your Canon 7D II.
To work with Canon 7D II, and with similar function as your Di622 Canon. You may consider the newer model Nissin Di600 for Canon [...]"

Czyli muszę zmienić lampę na inny model, Di622 nie współgra z 7DmkII.

igor58
15-01-2016, 10:39
niemar,
z tego, co znalazłem w necie wynika, że 622 z Canonem 6d nie działa
u mnie... działa tylko w trybie manual

BenRhod
23-05-2018, 23:07
Witam. Mam tą lampę i działa mi z 80D tylko w trybie manualnym. Czy jest jakiś sposób aby działała z ttl?