Zobacz pełną wersję : Sesja plenerowa lata 60
sylwester Samluk
20-12-2008, 01:26
Witam
Czy ktoś z Was mogłby mi powiedzieć gdzie mogę zrobić plener w Warszawie, gdzie kobieta będzie stylizowana na lata 60? Gdzie jest takie miejsce Warszawie, które by dobrze pasowało do takiego stroju? Czy może spróbować kontrastu tzn. ta osoba miała by zdjęcia plenerowe, które były by przeciwieństwm tego styl, czyli nasze czasy nasze formy dzisiejsze.
Proszę o pomoc
Sylwek
mate00sh
20-12-2008, 01:31
Coraz mniej jest miejsc w Warszawie, gdzie takie klimaty pozostałyby niezakłócone przez współczesność. Już prędzej takie kontrastowe ujęcia mógłbyś zrobić, ale to w momencie, gdy modelka byłaby bardzo 'wystylizowana'. Powiedz lepiej jakiego typu lokacje Cię interesują - coś dobierzemy:)
a nie mozna zmienic miasta?
co do warszawy za slabo znam zeby polecac miejsca :p
MIC_a a z w Krakowie coś polecisz?
Sergiusz
20-12-2008, 21:18
Ja bym kombinował nad czymś co się mniej więcej kojarzy z latami sześćdziesiątymi. Piszę mniej więcej bo sam nie mam pojęcia czy te obiekty powstały trochę wcześniej lub trochę później. Klimatyczne wydają się być schody kręcone na moście gdańskim, schody na Most Poniatowskiego i te będące bardziej po środku przy Solcu jak i te obok muzeum Wojska Polskiego. Obok masz jeden z symboli architektury czyli dworzec Powiśle. Jeśli chodzi o blokowiska to bym się pokręcił w okolicach ul. Nowolipie i zajrzałbym w okolice Wolumenu na Wrzeciono. Może coś z Hutą w tle. Ostatnia moda na ocieplenie klimatu spowodowała, że ocieplono prawie wszystkie budynki przez co straciły wiele ze swojego uroku dzięki nowym elewacjom. Tak, że ostatnio trudno wskazać jakiś pewnik.
sylwester Samluk
20-12-2008, 23:07
Witam
Dziekuję Wam za odpowiedzi. Myślałem właśnie o takich kręconych schodach i właśnie o mostach.
Dziękuję za informację.
Jakim obiektywem polecacie robić takie sesje gdzie wiadomo sama twarz nie będzie najważniejsza :)
Co do miejsca to kup np Spacerownik Warszawski (obie części), spędź dzień albo dwa na obłażeniu opisanych miejsc i na pewno coś sobie wybierzesz.
Co do obiektywu to patrząc po stopce chyba za wielkiego wyboru nie masz... ja bym pewnie 90% takiej sesji zrobił 17-55 i do tego kilka portretów/zbliżeń 85tką. Ale to też zależy od tego jakie kadry ty preferujesz.
Obiektyw powinieneś dobierać do swoich, nie forumowiczów, preferencji :roll: .
Lata 60-te, to najlepiej MDM lub Pałac Kultury, ew. Dworzec Centralny.
mate00sh
23-12-2008, 12:40
ew. Dworzec Centralny.
Ale on został ukończony w 1975, więc trochę później:)
Warszawa tak w ogóle to jest dość trudnym miastem dla Ciebie - brak jakiegokolwiek pomysłu odnośnie planowania zagospodarowania przestrzennego spowodował, że teraz na każdym kroku masz pomieszanie z poplątaniem stylów architektonicznych...
Co mi przychodzi do głowy - Hala Mirowska na pewno ma jeszcze trochę klimatu, uliczki wokół Politechniki, okolice Placu Konstytucji, Zbawiciela, Trzech Krzyży, okolice Starówki, rynek Nowego Miasta. Problem - wszędzie stoją samochody, więc o ile nie trafisz na zlot automobilistów-historyków to może być po klimacie lat 60tych.
Tak jak Dworzec to trochę za późno, to Hala Mirowska i reszta to zdecydowanie za wcześnie?
mate00sh
23-12-2008, 12:57
Chodzi mi tylko o to, że w latach 60tych to tak jakby tam tego Dworca nie było:) Wymienione przeze mnie miejsca tak jakby juz wtedy istniały, więc nie wim o co Ci chodzi. Poza tym podpowiedz mi jakiekolwiek miejsce na Dworcu Centralnym, gdzie mógłbyś zrobić zdjęcie 'historyczne', bez późniejszego szopowania miliardów bannerów, bilboardów, kiosków, współcześnie ubranych ludzi itp?
Ależ ja się wcale nie upieram przy tym dworcu. Z klimatu lat 60-tych to jeszcze mi Smyk przychodzi do głowy.
Ale on został ukończony w 1975, więc trochę później:)
Nota bene przez czterdziestolatka ;-) *
*Przepraszam, nie mogłem się oprzeć ;-)